Majitelé si přáli originální domov pro velkou rodinu. Vznikl tak výjimečný dům ve tvaru Y

Majitelé si přáli originální domov pro velkou rodinu. Vznikl tak výjimečný dům ve tvaru Y

Redakce | Pondělí, 27. leden 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Chceme originálnější dům. Tato věta odstartovala cestu ke stavbě, která u nás patří k těm spíše výjimečným. Velkorysost se majitelům vyplatila. Prostor, který architektovi a jeho tvorbě poskytli, vedl k nápadu modelovat dům ve tvaru Y. Ten v sobě geniálně spojil jednotlivé funkční zóny a umožnil majitelům vytvořit příjemný a útulný domov pro velkou rodinu.

Výsledný tvar domu určila orientace pozemku vůči světovým stranám a možnost umístění příjezdové cesty, která má při zásobování domu pro sedmičlennou rodinu zásadní význam. Snahu o vytvoření čistých linií, která je majitelům blízká a příjemná, logicky provázel požadavek na dostatek přirozeného světla v interiéru ale i na možnost odclonění přebytku slunečního svitu v letních měsících.

drevostavba-tvar-ypsilon-cely-dum-zahrada

drevostavba-tvar-ypsilon-prijezdova-cesta


"Velké prosklené plochy s bezrámovým zasklením doplnil nápad na použití kompozitní technologie s využitím betonových bodových prvků, které zajišťují prostorovou tuhost objektu."


drevostavba-tvar-ypsilon-pohled-z-boku

drevostavba-tvar-ypsilon-garaz

obr.: Nevšední umístění garážového stání s navazujícími úložnými prostory výborně odpovídá záměru koncentrovat nezbytné provozní zázemí do hlavní hmoty objektu.


Dokonalé propojení interiéru s exteriérem

V centrální části vznikl otevřený prostor s přiznanými vnitřními nosnými konstrukcemi, severní stěna je obložena šatními skříněmi od podlahy až po strop, což zvyšuje účinky tepelné izolace. Dům splňuje i požadavek na dostatek úložných prostor, které jsou logicky umístěny v jedné hmotě objektu, tedy bez odkazu na budoucí zahradní budku na pozemku, do které se všechno vejde.

Řešení obytné části bylo přizpůsobeno zadání klientů, kteří rádi vaří a zapojují do vaření i návštěvu. Velký důraz je kladen na propojení interiéru s exteriérem, na první pohled zaujme vazba obytné části na terasu a bazén. Hranice mezi oběma prostory však pomáhá stírat také terasa před ložnicí v patře nebo prosklení dětských pokojů.

drevostavba-tvar-ypsilon-jednoducha-kuchyne

obr.: Kuchyně bez horních skříněk je vzdušná a elegantní, úložné prostory v zásuvkách jsou pro potřeby velké rodiny naprosto dostatečné.

drevostavba-tvar-ypsilon-detail-linky

obr.: Stěnu nad linkou osvěžují dvě ocelové police s vyfrézovanými otvory na květináče a na zavěšení skleniček.

drevostavba-tvar-ypsilon-jidelni-stul

obr.: Dřevěná podlaha z běleného dubu ladí s betonovou stěrkou na stěně kolem krbu, která je použitá nezvykle i na nábytkovém prvku nad televizí. Příjemným a nenásilným kontrastem jsou černé prvky, jako je ocel kolem krbu přecházející v police pod televizí, ocelové podnože sedaček nebo světla z černého skla nad jídelním stolem.

drevostavba-tvar-ypsilon-terasa

Komentář architekta

Jak velice trefně říkával hudební skladatel Jaroslav Ježek písnička musí být „napadnutá". Totéž platí i v architektuře. "Smysluplný nápad a práce s ním je klíčem ke spokojenosti zákazníka i ke spokojenosti tvůrce architekta."

Pravdou je, že nápad, jak modelovat tento dům, jsem dostal během rozhovoru hned při prvním setkání s klientem (což vlastně ani ještě nebylo zadání práce). Objekt ve tvaru písmene ypsilon. Jiskra nápadu zasvitla a postupně rozžehla návazné myšlenky. To mě na mojí práci baví ze všeho nejvíce, když do sebe nápady zapadají a myšlenky se skládají v souladu a návaznostech.

Možná také proto, že klient i jeho přítelkyně byli příjemní, vstřícní a otevření a společně jsme si od začátku velmi rozuměli. Tento dům byl prostě „napadnutej". Již ve fázi zpracování architektonické studie jsme kladli důraz na vizualizovanou prezentaci návrhů klientovi, protože originální tvar domu jiný přístup vlastně ani neumožňoval. Vizualizované průchody domem a oblety kolem domu nám umožnily nad návrhy věcně diskutovat.

Architektonický návrh naší projekci nemálo zamotal hlavu, bylo nutné vyřešit spoustu složitých konstrukčních detailů a použít nová a jedinečná řešení jak v lehkém skeletu dřevostavby, tak ve vazbě na kombinovaný nosný systém. Pro montážní skupiny jsme museli vypracovat popisy technologického postupu prací na stavbě, výrobní dokumentace pro nás představovala opravdu velký nápor, protože jsme si před sebe postavili obrovské množství nestandardních detailů.

Nutnost najít řešení pro mnoho složitých konstrukčních prvků nás ale přivedlo k vývoji zcela nového dřevobetonového systému, který v sobě spojuje výhody železobetonové a dřevěné sendvičové konstrukce. Od železobetonu si bere vynikající pevnost a stabilitu, od dřevěného sendviče zase nedostižné tepelněizolační vlastnosti při minimálních tloušťkách konstrukčních prvků. Jednodušší základy a prefabrikované panely přitom ponechávají výhodu snadné a rychlé montáže.

Ing. arch. Petr Vala
Ing. arch. Petr Vala
architekt


Nadčasový interiér

V poměrně rané fázi plánování, kdy se čekalo na stavební povolení, do projektu rovněž vstoupila dvojice architektek specializujících se na interiéry. Návrh se snažily připravit tak, aby se s ním majitelé ztotožnili do nejmenšího detailu už ve fázi projektu. Celkové vyznění přitom podléhalo jedinému požadavku, aby se zde majitelé cítili příjemně, aby tu chtěli žít. Výsledek je nadčasový a je možné ho snadno doplňovat obměňujícími se dekoracemi, například podle nálady nebo ročního období.

Těžiště návrhu spočívalo především v práci s materiály a v drobných dispozičních úpravách, jejichž cílem bylo maximálně zohlednit životní styl a nároky obyvatel domu. To se projevilo například při rozšíření relaxační zóny. Po úpravě se sem kromě sauny vešla i lehátka, samostatná sprcha a toaleta a celý prostor má samostatný výstup na terasu a k bazénu. To vše bylo na úkor velkého hostinského pokoje, který se nachází v témže křídle, ale přece jen není využíván tak často jako sauna.

drevostavba-tvar-ypsilon-kuchyn

obr.: V obytném prostoru nebyly odkryté konstrukční prvky žádoucí neměly zde žádnou funkci. proto jsou zakomponovány do polopříčky oddělující kuchyni od obývacího pokoje, do níž jsou zabudovány spotřebiče. Na kuchyni u vstupu navazuje lavice s prostorem na hraní, která šikovně řeší častou situaci, kdy je při vaření potřeba zůstat v kontaktu s dětmi.

drevostavba-tvar-ypsilon-schodiste

obr.: Architektky navrhly pohodlné schodiště z ocelové konstrukce, samonosné v co nejútlejší formě, a použily dřevěné stupně, které ladí s celkem. Zábradlí je vyplněné nerezovou sítí, která je na první pohled málo viditelná, ale zároveň zajišťuje maximální bezpečí.

drevostavba-tvar-ypsilon-chodba-v-patre

obr.: Určujícím a sjednocujícím motivem interiéru je světlé ladění a propojení s okolní přírodou, hloubku prostoru propůjčují citlivě zvolené kontrastní prvky.

drevostavba-tvar-ypsilon-loznice

obr.: Celým domem probíhá dřevěná podlaha z běleného dubu včetně ložnice, která působí harmonickým dojmem.

drevostavba-tvar-ypsilon-koupelna

obr.: Světlé ladění interiéru propůjčuje podlaha z běleného dubu, se kterou ladí speciální pružná betonová stěrka na krbové stěně, kterou autorky návrhu odvážně použily i na nábytkovém prvku nad televizí.

drevostavba-tvar-ypsilon-obyvaci-pokoj-jidelna

obr.: K dialogu barev v interiéru přispívají černá skleněná svítidla nad jídelním stolem, každé jiné a jinak vysoko pověšené. Centrální osvětlení v obývacím prostoru je tak soustředěno do jediného místa, aniž by vytvářelo těžkou hmotu, naopak přispívá k příjemné hře kontrastů.

Dům přesně podle plánu

drevostavba-tvar-ypsilon-navrh-domu


Ne vždy se podaří dodržet při stavbě domu projekt do posledního detailu. Někdy se může dům dokonce výrazně lišit od vizualizace, která se před začátkem realizace vytváří.

V tomto případě tomu však bylo naopak. Dům je přesnou kopií modelu, který počítačový program vytvořil.


drevostavba-tvar-ypsilon-projekt


Technické parametry domu:

  • Zastavěná plocha: 193 m2 (bez terasy)
  • Užitná plocha: 293 m2
  • Konstrukční systém: dřevěná rámová konstrukce, CLT panely
  • Tepelná izolace: minerální izolace, EPS
  • Fasáda: strukturovaná omítka, obklad umělým kamenem
  • Střešní krytina: PVC fólie
  • Okna: otvíravé části dřevěné, fixní části tvoří bezrámový systém
  • Podlahy: dřevěná třívrstvá lamela – bělený dub/dlažba
  • Teplo: zdroje krbová vložka, elektrokotel; desková otopná tělesa, podlahové konvektory; elektrický zásobník TUV
  • Návrh domu: Ing. arch. Petr Vala
  • Interiéry: Hana Štepková, Klára Valová, studio SMLXL
  • Realizace: Avanta Systeme, spol. s r.o.
  • Foto: Monika Píšková a Ondřej Rytíř

drevostavba-tvar-ypsilon-pudorysy


mail-ico-poptavka

Chcete si také postavit moderní dřevostavbu podobného typu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost Avanta působí na trhu od roku 1990. Původně projekční firma se však postupným vývojem vypracovala od menších zakázek charakteru rekonstrukcí, dostaveb, obnovy střešních konstrukcí a půdních vestaveb, ke kompletním realizacím rodinných domů, administrativních či průmyslových objektů. Do současnosti realizovala po celé České republice více než 400 staveb. Své domy staví podle potřeb a přání zákazníka. Domy nízkoenergetické i pasivní, s klasickými i nejmodernějšími způsoby vytápění, ohřevu teplé vody, klimatizace či větrání.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

Redakčně upraveno pro web

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop