Časopis DŘEVO&stavby 1/2016
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 1/2016
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
POJĎTE DÁL: <small>Dům ve tvaru Y</small>

POJĎTE DÁL: Dům ve tvaru Y

Redakce | Středa, 02. březen 2016 |

Chceme originálnější dům. Tato věta odstartovala cestu ke stavbě, která u nás patří k těm spíše výjimečným. Velkorysost se majitelům vyplatila. Prostor, který architektovi a jeho tvorbě poskytli, vedl k nápadu modelovat dům ve tvaru Y. Ten v sobě geniálně spojil jednotlivé funkční zóny a umožnil majitelům vytvořit příjemný a útulný domov pro velkou rodinu.

 

Výsledný tvar domu určila orientace pozemku vůči světovým stranám a možnost umístění příjezdové cesty, která má při zásobování domu pro sedmičlennou rodinu zásadní význam. Snahu o vytvoření čistých linií, která je majitelům blízká a příjemná, logicky provázel požadavek na dostatek přirozeného světla v interiéru (ale i na možnost odclonění přebytku slunečního svitu v letních měsících). Velké prosklené plochy s bezrámovým zasklením doplnil nápad na použití kompozitní technologie s využitím betonových bodových prvků, které zajišťují prostorovou tuhost objektu.

Dřevostavba nezvyklého tvaru - ext1

 

V centrální části vznikl otevřený prostor s přiznanými vnitřními nosnými konstrukcemi, severní stěna je obložena šatními skříněmi od podlahy až po strop, což zvyšuje účinky tepelné izolace. Dům splňuje i požadavek na dostatek úložných prostor, které jsou logicky umístěny v jedné hmotě objektu, tedy bez odkazu na budoucí zahradní budku na pozemku, do které se všechno vejde.

Dřevostavba nezvyklého tvaru - int1

 

Řešení obytné části bylo přizpůsobeno zadání klientů, kteří rádi vaří a zapojují do vaření i návštěvu. Velký důraz je kladen na propojení interiéru s exteriérem, na první pohled zaujme vazba obytné části na terasu a bazén. Hranice mezi oběma prostory však pomáhá stírat také terasa před ložnicí v patře nebo prosklení dětských pokojů.

Nadčasový interiér

V poměrně rané fázi plánování, kdy se čekalo na stavební povolení, do projektu rovněž vstoupila dvojice architektek specializujících se na interiéry. Návrh se snažily připravit tak, aby se s ním majitelé ztotožnili do nejmenšího detailu už ve fázi projektu. Celkové vyznění přitom podléhalo jedinému požadavku – aby se zde majitelé cítili příjemně, aby tu chtěli žít. Výsledek je nadčasový a je možné ho snadno doplňovat obměňujícími se dekoracemi, například podle nálady nebo ročního období.

Dřevostavba nezvyklého tvaru - int2

 

Těžiště návrhu spočívalo především v práci s materiály a v drobných dispozičních úpravách, jejichž cílem bylo maximálně zohlednit životní styl a nároky obyvatel domu. To se projevilo například při rozšíření relaxační zóny – po úpravě se sem kromě sauny vešla i lehátka, samostatná sprcha a toaleta a celý prostor má samostatný výstup na terasu a k bazénu. To vše bylo na úkor velkého hostinského pokoje, který se nachází v témže křídle, ale přece jen není využíván tak často jako sauna.

Dřevostavba nezvyklého tvaru - int3Dřevostavba nezvyklého tvaru - int4

Určujícím a sjednocujícím motivem interiéru je světlé ladění a propojení s okolní přírodou, hloubku prostoru propůjčují citlivě zvolené kontrastní prvky. Celým domem probíhá dřevěná podlaha z běleného dubu, s níž ladí betonová stěrka na stěně kolem krbu, použitá nezvykle i na nábytkovém prvku nad televizí. Příjemným a nenásilným kontrastem jsou černé prvky, jako je ocel kolem krbu přecházející v police pod televizí, ocelové podnože sedaček nebo světla z černého skla nad jídelním stolem.

Technické parametry

Zastavěná plocha: 193 m2 (bez terasy)
Užitná plocha: 293 m2
Konstrukční systém: dřevěná rámová konstrukce, CLT panely
Tepelná izolace: minerální izolace, EPS
Fasáda: strukturovaná omítka, obklad umělým kamenem
Střešní krytina: PVC fólie
Okna: otvíravé části dřevěné, fixní části tvoří bezrámový systém
Podlahy: dřevěná třívrstvá lamela – bělený dub/dlažba
Teplo: zdroje krbová vložka, elektrokotel; desková otopná tělesa , podlahové konvektory;elektrický zásobník TUV

Návrh domu: Ing. arch. Petr Vala
Interiéry: Hana Štepková, Klára Valová, studio SMLXL
Realizace: Avanta Systeme, spol. s r.o., 2013/2014, www.avanta.cz

Foto Monika Píšková

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

  • FOR PASIV 2020
    6. 2. 2020 - 8. 2. 2020
    / PVA EXPO PRAHA, Beranových 667, Praha 9 – Letňany /
  • FOR THERM 2020
    6. 2. 2020 - 8. 2. 2020
    / PVA EXPO PRAHA, Beranových 667, Praha 9 – Letňany /
  • FOR WOOD 2020
    6. 2. 2020 - 8. 2. 2020
    / PVA EXPO PRAHA, Beranových 667, Praha 9 – Letňany /

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?