Roubenka z beskydských smrků je kompaktní, vzdušná a výborně řešená

Roubenka z beskydských smrků je kompaktní, vzdušná a výborně řešená

Redakce | Pondělí, 28. prosinec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Mělník má tajuplné okolí. Sám leží v nížině na soutoku Labe a Vltavy, ale severně, hned za táhlým kopcem, se otevírá romantika rozeklaných kaňonů a skal – Kokořínsko. Tam, kde divoké údolí přechází v otevřenější krajinu, stojí roubenka, místo naší návštěvy.

Dlouho jsme bydleli s rodinou v Mělníku na sídlišti. Když už jsme cítili, že nám čtyři stěny přestávají stačit, začali jsme se poohlížet po nějaké hezké chatě v okolí. Za nějakou dobu se však naše představa změnila a posunula směrem k bydlení stálému, k vlastní zahradě a domu. Rozhodně dřevěnému. Když se nám podařilo získat pozemek v katastru obce tady v údolí, náš dřevěný sen začal dostávat reálnější podobu.

Nejprve jsme se přikláněli ke srubu. Nebyli jsme v chráněné oblasti, ale za jeho hranicí, kde by srub stát mohl, přesto naše finální rozhodnutí padlo na roubenku; zejména když jsme si prohlédli kouzelné chaloupky beskydské firmy Sruby Pacák. Tuto společnost jsme si také vybrali jako realizátora stavby naší budoucí roubenky. S architektem i dodavatelem jsme se shodli, stavba proběhla bez problémů a náš nový domov brzy stál.

masivni-roubenka-zepredu

obr.: V nadcházející sezóně budou pokračovat zahradnické práce kolem domu a drobné dodělávky. Foto: Martin Zeman


Volné výhledy do zeleně

Tohle místo je opravdu jedinečné. Jen pár kilometrů jižně odsud leží Mělník, ale jakmile se silnice vedoucí z jeho předměstí přehoupne přes les, starosti z nás spadnou. Necháme je doslova za kopcem ve městě a už jenom vdechujeme úžasně ostrý, svěží a čerstvý vzduch kokořínského údolí, které se tady kolem naší roubenky rozšiřuje a mění z divokého skalnatého kaňonu v mělké údolíčko s líně tekoucím potokem Pšovkou.

Tady už nejsou skalnaté sevřené stěny a prudké kopce, které stíní slunci a zkracují den, tady jsme na slunečné stráni, na příjemné louce v dálce lemované lesem. Navíc máme tu výhodu, že nedaleké chatky jsou vidět jenom z kuchyně a ložnice, ale hlavní výhledy z domu zůstávají volné. Z jižní štítové strany a prosluněné rohové terasy se tak díváme do krajiny bez lidí: na zahrady, na louku, k lesu.

masivni-roubenka

Foto: Martin Zeman


Obklopeni smrkovým dřevem

Stěhovali jsme v létě 2009 a prožili jsme tady už necelé tři zimy a také dvě léta s výlety, houbami a vším, co k přírodě patří. Mimochodem – je tady první ochranné pásmo vody kolem Pšovky, z kohoutku nám teče výborná a vyhlášená „kojenecká“ voda z vrutických pramenů.

Ale zpět k roubence: celý náš dům je vlastně smrkový – stěny jsou z beskydských smrků, smrkové jsou podlahy, palubky i okna. Cítíme se tady velmi příjemně. Ke světlému dřevu ve velké obytné místnosti jsme zvolili jako kontrastní doprovod černý tepaný kov zábradlí na galerii. Je z dílny místního pana kováře. Smrkové dřevo a kov netvoří v interiéru tak nesourodou dvojici, jak by se mohlo na první pohled zdát; celek nás oslovil svou výrazností a originalitou

V přízemí domu je jedna dřevěná příčka, zbytek tvoří příčky sádrokartonové. U kamen jsme ale nechali vybudovat zděnou stěnu kvůli akumulaci tepla. Kachlová kamna s vložkou v sobě skrývají metrák šamotu, který sálá v zimě celé hodiny. Na střeše jsme si původně představovali břidlici, ale její cena se ukázala příliš vysoká a museli jsme tento plán zkorigovat. Nakonec jsme zvolili velkoplošné betonové tašky.

masivni-roubenka-patro

obr.: Jednoduché kovové zábradlí lemuje schody a galerii nad obývacím prostorem s krbovými kamny. Foto: Martin Zeman

masivni-roubenka-kamna

obr.: Druhé schodiště je nové, u jeho paty ještě vidíme provizorní fixování. To zmizí, až přibude nástěnná knihovna spojená se schody. Foto: Martin Zeman

masivni-roubenka-vyhled

obr.: Prosklený jižní štít poskytuje nerušené pohledy do daleka. Foto: Martin Zeman


Nápaditý interiér i názvy pokojů

Dům je kompaktní, ale vzdušný, výborně vyřešený, je tady volnost, ale současně útulno a všude je blízko a všechno po ruce. K tomu možná přispívá i naše „specialita“ – dvojí schodiště. Jedny schody máme hned u vchodu ve čtvercové hale, prosvětlené díky skleněným dveřím a dvěma střešním oknům. Tohle hlavní schodiště je kombinací kovu a světlého rustikálního buku.

Druhé schody stoupají ve velké obytné místnosti nad kachlovými kamny až na galerii. Po galerii se projde dveřmi do chodby, která pak nakonec ústí zase u schodiště hlavního. Toto menší pokojové schodiště je rovné – změnili jsme totiž plán a ustoupili od schodiště dvakrát lomeného, aby v obýváku schody nezabíraly moc místa.

Ani nevíme, jak se u nás vžilo pojmenování jednotlivých místností. Máme názvy pokojů jako někde na šlechtickém sídle, říkáme si v legraci s manželkou. Nad schody je tak hudební pokoj, který čeká, kdo si přijde zahrát na některý z hudebních nástrojů, seniorský pokoj v přízemí je zase určen pro prarodiče a v budoucnu, až nebudeme moci do schodů, bude náš. Nyní je to prozatím spíš sklad.

masivni-roubenka-kuchyne

obr.: Přechod mezi moderní kuchyňskou linkou a rustikálním masivním stropem změkčují proutěné košíky. Foto: Martin Zeman


Klidné bydlení a skvělí sousedé nádavkem

Hned jak jsme se do roubenky nastěhovali, její duch začal fungovat, a bylo to znát. A to je možná nakonec vůbec to nejdůležitější. Nový nábytek, dotvoření zahrady a další maličkosti přijdou postupně… to hlavní je totiž hned bydlet a lépe žít, dýchat lesní vzduch, procházet se kolem potoků. Naše obec je navíc místo velice společenské.

To bylo jedno z nejpříjemnějších zjištění, nečekaný a velký bonus, který nás po přestěhování čekal. Tady ve vesnici nemine týden, aby se něco nepořádalo, podle ročního období sportovní turnaje, společenské akce, obecní výlety, vandr s dětmi, dětské dny, hudební festivaly a zpívání koled u obecního vánočního stromu… a to je, troufám si říci, něco opravdu výjimečného.

srub4978

Foto: Martin Zeman


ico-cena-domu

Zajímá vás cena této dřevostavby?
Jaké jsou náklady na její provoz?
Jak dlouho trvala výstavba?

Odpovědi na tyto a další otázky vám nejlépe zodpoví dodavatel toho domu.

Získat více informací

 

Technické parametry

  • Architekt: Daniel Vlček
  • Realizace: Sruby Pacák s.r.o., www.srubypacak.cz
  • Spodní stavba: betonová základová deska
  • Stavební systém: roubenka
  • Krov: dřevěný
  • Střešní krytina: černá betonová taška Bramac MAX
  • Dveře vstupní: dřevěné, výroba Milan Švácha Nové Strašecí
  • Okna: dřevěná eurookna s izolačním trojsklem
  • Podlahy: dlažba a dřevěné palubky
  • Zábradlí a kovové prvky: kovářství Václav Šťastný, Vysoká
  • Topení: tepelné čerpadlo vzduch-voda Siemens, kachlová kamna s vložkou Romotop
  • Rozloha pozemku: 1450 m2
  • Zastavěná plocha: 120 m2
  • Podlahová plocha: 180 m2

pudorys-roubenka-1NP

roubenka-pudorys-2NP


mail-ico-poptavka

Chtěli byste bydlet v podobné roubené stavbě? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost Sruby Pacák s.r.o. se zabývá výrobou a dodávkou dřevostaveb z masivu od hrubé stavby po stavby na klíč, dřevěných interiérů a zahradních doplňků ze dřeva.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

SaR 1-2012
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop