Dům v CHKO stavěl David svépomocí. Snadné to nebylo, ale dřevostavbu zdárně dokončil

Dům v CHKO stavěl David svépomocí. Snadné to nebylo, ale dřevostavbu zdárně dokončil

Dana Jakoubková | Středa, 11. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Když přijde na bydlení ve vlastním domě, motiv se různí. Někdo chce do přírody, druhý miluje atmosféru venkova, třetí chce být energeticky nezávislým. David s manželkou Monikou jej postavili na společném zájmu trávit čas mimo uzavřený prostor. Chtěli přetvářet, upravovat a krášlit okolí domu a tuto zálibu zprostředkovat i dětem.

„Dřevo mám velmi rád," začíná vyprávění David. "Kdybyste se mě ale zeptala předtím, než jsme začali stavět, určitě bych vám popsal úplně jiný objekt. Dřevostavba nebyla právě to, o čem bych byl přesvědčen. Nadchl jsem se pro ni vlastně až po prvních schůzkách s architektem.

Orientace a umístění domu na pozemku

Davidova slova potvrzuje i architekt Karel Janča: „Napřed jsme se zabývali tím zásadním – tak zvaným malým urbanismem, neboli umístěním domu a jeho orientací na pozemku. K mé radosti jsme se rozhodli pro variantu po spádnici s levitujícím štítem a pro dřevostavbu s rámovou konstrukcí.

Objekt domu svým řešením a orientací ke světovým stranám uplatňuje principy pasivního využití sluneční energie a je navržen s nadnormativním zateplením. Patrná je i snaha o vytvoření přiměřené plochy obalové schránky objektu neboli tepelně ochlazované plochy budovy.

Koncepce domu vychází z jednoduchého podélného dispozičního uspořádání, což se odráží i ve vlastní hmotové kompozici – jednoduchá kompaktní hmota završená sedlovou střechou se sklonem pětačtyřicet stupňů.

navsteva-drevostavby-jen-misto-nestaci-roznov-paseky-exterier-svah-zahrada-skluzavka

Stavba domu v Chráněné krajinné oblasti

Oříškem byla prostorová vazba střešní nosné konstrukce, Ale proti argumentačnímu boji se správním orgánem to byl ten menší problém. Dům totiž měl být umístěn na pozemku ve třetí zóně Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Záměrem návrhu tedy bylo koncentrovat stavební program rodinného domu tak, aby stavba vyvolala co nejmenší zábor pozemků, a snaha o bydlení v souladu s přírodou, respektive návrh ekologického domu, který bude k přírodě šetrný nejen svým provozem, ale i použitím stavebních materiálů s nízkou výrobní energickou náročností, resp. materiálů z obnovitelných zdrojů."

navsteva-drevostavby-jen-misto-nestaci-roznov-paseky-exterier-drevena-fasada-svah-zahrada

Obr.: Předobraz horské boudy - Architektura a konstrukce beskydských stavení byla už v historii srostlejší s terénem než je tomu ve většině pohraničí. Dům je na terénu osazen po spádnici a využívá vzniklého výškového rozdílu pro umístění suterénu, resp. krytého stání pro dva osobní automobily. Foto: Jiří Ernest

navsteva-drevostavby-jen-misto-nestaci-roznov-paseky-exterier-zahrada-vyhled

Obr.: Síla domu - Spočívá nejen v jeho materiálové skladbě, ale hlavně v jeho spojení s přírodou. To zprostředkovávají bohatě prosklené plochy fasád a dominantní průběžný vikýř v podkroví, který nabízí nejen nádherné výhledy do přírody, ale z podkrovních místností dělá plnohodnotné objemy. Foto: Jiří Ernest

Stavba svépomocí se zdárným koncem

„Do prostředí, kde jsme chtěli postavit, dřevo patří," navazuje David. „Dodnes tohoto rozhodnutí nelituji. Na projektu jsme společně pracovali téměř rok a jsem rád, že jsme tomu tolik času věnovali. Dnes si neuvědomuji jedinou věc, kterou bych řešil jinak.

V kontextu rčení ´i cesta je cíl´ jsem se na realizaci vlastního domu těšil. Protože pracuji ve stavebnictví, řídil jsem si dodavatelský systém i realizaci sám. Nebylo to jednoduché a dělal jsem hodně chyb, které bych si před tím nepřipustil. Ale vše jsem za technické pomoci architekta dovedl do zdárného konce."

navsteva-drevostavby-jen-misto-nestaci-roznov-paseky-exterier-svah-zahrada-stromy

Obr.: Kontext - Dům je postavený v kontextu, který intuitivně cítíme jako legitimní. Tvar a materiál zde (kromě CHKO) diktují i klimatické podmínky. Objekt vystupuje ze svahu, přičemž jeho přední štítová stěna jakoby levituje nad terénem. Část zapuštěná do svahu pak tvoří suterén s technickým zázemím a malým vinným sklípkem. Foto: Jiří Ernest

Komentář architekta

Práce s investorem a jeho paní byla konstruktivní, tvůrčí a vzájemně velmi korektní. Byla to další ze zakázek, kdy práce přerůstá v důvěru a osobní přátelství, to je na naší práci (architektů) vždy ta nejlepší satisfakce. Stavění končí, přátelství zůstává.

ing-arch-karel-janca
Ing. arch. Karel Janča

navsteva-drevostavby-jen-misto-nestaci-roznov-paseky-exterier-vchod-svah-prijezdova-cesta


"Můžete mít nejkrásnější místo na světě, ale když si nerozumíte s lidmi v jeho okolí, celé kouzlo se vytrácí."


navsteva-drevostavby-jen-misto-nestaci-roznov-paseky-interier-obyvaci-pokoj

Obr.: Výhledy - Hostům se domácí chlubí klidem prostředí a výhledem, který se do exteriéru otevírá velkými prosklenými plochami. Foto: Jiří Ernest

navsteva-drevostavby-jen-misto-nestaci-roznov-paseky-interier-kuchyne

Obr.: Souhra - Přehlídku moderně pojatých hladkých linií „narušuje" pouze schodiště, na jehož křivku navazuje velký oválný stůl. Foto: Jiří Ernest

navsteva-drevostavby-jen-misto-nestaci-roznov-paseky-interier-kuchyne-jidelni-stul-vyhled-do-zahrady


"Propojení interiéru s exteriérem nám působí největší radost. To vám žádný byt ve městě nenabídne."


navsteva-drevostavby-jen-misto-nestaci-roznov-paseky-interier-kuchyne-jidelni-stul

Komentář majitele

Domov tvoří lidé

O pozemku jsme měli jasno hned od začátku. Nachází se v části Rožnova, kde jsem strávil své dětství. Znám tedy velmi dobře okolí a hlavně lidi, kteří zde žijí. Čím dál více jsem přesvědčen o tom, že můžete mít nejkrásnější místo na světě, ale pokud si nerozumíte s lidmi v jeho okolí, celé kouzlo se vytrácí.

Jsem velmi rád, že moje žena sdílela mou slabost pro toto místo a můj kamarád, architekt Karel Janča zde dokázal navrhnout stavbu podle našich představ, to znamená moderní, funkční, propojující interiér s okolní přírodou, kde pokud to počasí dovolí, trávíme i s dětmi maximum možného času.

David

navsteva-drevostavby-jen-misto-nestaci-roznov-paseky-interier-detsky-pokoj

Obr.: Rodinný motor - V době zpracování a realizace stavby měla rodina dvě děti. Pak přibyl ještě jeden rodinný poklad, což vzhledem k objemu dětských pokojů zvládl i stávají stavební program. Dnes v pokojích „kooperují" tři dcery – energie života, která tepe celým domem. Foto: Jiří Ernest

navsteva-drevostavby-jen-misto-nestaci-roznov-paseky-interier-detsky-pokoj-psaci-stul

Komentář redaktorky

Dům je pro mě příkladem toho, že podmínky CHKO nemusí nutně znamenat omezení pro tvůrčí práci architekta. Je-li pravda, že začlenění novodobých skleněných ploch, jako jsou střešní okna nebo vstupy na terasu, je v historicky i esteticky hodnotné krajině problémem, pak v tomto případě architekt odhalil svůj cit pro porozumění pojmu „harmonie".

Dana Jakoubková

navsteva-drevostavby-jen-misto-nestaci-roznov-paseky-interier-koupelna-sauna

Obr.: Nadstandard - Velkorysá podlahová plocha se odráží i v koupelně – saunu každý doma nemá. Foto: Jiří Ernest

navsteva-drevostavby-jen-misto-nestaci-roznov-paseky-interier-chodba-schodiste

navsteva-drevostavby-jen-misto-nestaci-roznov-paseky-interier-chodba-v-podkrovi


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 137 m2
  • Užitná plocha: 299 m2
  • Spodní stavba: betonová vana na základových pasech s bitumenovou těžkou hydroizolací
  • Konstrukční systém: rámová dřevostavba s nosnými sloupky 140/60
  • Tepelná izolace: dřevovláknitá Steico, minerální Rockwool
  • Fasáda: dřevěná větraná (sibiřský modřín), kamenný obklad - pískovec (rovněž větraná)
  • Střešní krytina: titan-zinkový plech (předzvětralá) na dvojitou drážku, Rheinzik
  • Okna: dřevěná, dvojsklo, U = 0,9 w/m2K
  • Podlahy: převážně dřevěná lamelová (vrstvená), keramická dlažba (zádveří, prádelna, hygiena), průmyslová stěrková v suterénu
  • Teplo: kotel na tuhá paliva - peletky, kachlová kamna, TUV kotel + solární kolektory na střeše
  • Skladba stěny (směrem zevnitř): sádrovláknitá deska 100 mm + dřevěný rošt + 80 mm izolace z minerálních vláken + EUROSTRAND OSB 4 TOP 120 mm na PeroDrážku s přelepením spár + min. izolace 140 mm + izolace z dřevovl. desky + dřevěný rošt 60/40 - přirozeně větraná mezera + dřevěný prkenný obklad s mezerou šíře 10 mm
  • Celková tloušťka stěny: 42 cm
  • Součinitel prostupu tepla U stěnou: 0,15–0,16 W/m2K
  • Projekt: Ing. arch. Karel Janča, www.arch-janca.cz
  • Realizace: 2012, realizováno svépomoci (s dozorem stavby) bez generálního dodavatele

navsteva-drevostavby-jen-misto-nestaci-roznov-paseky-pohledy1

navsteva-drevostavby-jen-misto-nestaci-roznov-paseky-pohledy2

navsteva-drevostavby-jen-misto-nestaci-roznov-paseky-pudorys-1pp

navsteva-drevostavby-jen-misto-nestaci-roznov-paseky-pudorys-1np

navsteva-drevostavby-jen-misto-nestaci-roznov-paseky-pudorys-2np


Foto: Jiří Ernest

DaS 4-2016
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop