Domov je osobní záležitost

Domov je osobní záležitost

Lucie Němcová | Středa, 26. září 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Za vstupními dveřmi tohoto domu se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory šedobílých tónů nahrazují teplé barvy, zdobnost a malé pokoje s pečlivě promyšlenými detaily a spoustou dekorací. Atmosféra nejlépe vyjádřená slovy „jako u babičky". Minimalistická moderna zkrátka nefunguje pro každého a právě v této pestrosti je krása. Znáte i vy tu svoji správnou matrici pro ideální domov, ze kterého se vám nechce odejít ani na nákup, a nejraději byste v něm trávili celý den?

Předtím než mohlo vzniknout tohle zabydlené království, bylo potřeba ujít nelehký kus cesty. Schválení projektu dalo zabrat víc, než kdo čekal. A jak to tedy začalo?

„Nalezení tohoto pozemku byla taková náhoda, že jí do teď sama nevěřím," vypráví majitelka Andrea. „Úplně intuitivně jsem do této lokality odbočila jednou po cestě kolem a uviděla tyto pozemky."

Původní záměr majitele lokality byl postavit zde stejné domy a jednotlivě je rozprodat. Nakonec však od stavby upustil a rozhodl se prodat jednotlivé nezastavěné parcely. Tím ovšem vznikl problém se zastavitelnou plochou.

navsteva-domov-je-osobni-zalezitost-moderni-patrova-drevostavba-exterier-domu-2navsteva-domov-je-osobni-zalezitost-moderni-patrova-drevostavba-exterier-domu-3

„Pokud bych například já postavila na svém pozemku velký dům, někdo jiný by stavět třeba vůbec nemohl, protože by překročil koeficient daný pro toto území. Jestliže jsem se tedy nechtěla dané lokality vzdát, bylo jedinou možností vzít jakožto první stavebník v lokalitě vše do svých rukou a najít s pomocí úřadu a zkušeností dodavatelské společnosti konstruktivní řešení. Stálo mě to ve výsledku dost energie. Nakonec jsme však i přes všechny zádrhely dospěli ke zdárnému konci."

Málo místa, důmyslnější návrh

Specifikem domu je hodně omezená zastavitelná plocha. Bylo tedy nutné dobře hospodařit s místem, aby byl prostor účelný a všechno potřebné se vešlo.

„Navrhování domu byla velmi příjemná spolupráce, jelikož jsem s partnerem také z oboru. Dodali jsme skicu dispozice a dodavatelská firma ji překlopila do svého modulu. Myslím, že byl tento proces pro obě strany příjemný. Přesně jsme věděli, co chceme, a odezva firmy na všechny naše podněty byla neuvěřitelně rychlá. Celá příprava projektu běžela velmi hladce."

navsteva-domov-je-osobni-zalezitost-moderni-patrova-drevostavba-exterier-domu-4navsteva-domov-je-osobni-zalezitost-moderni-patrova-drevostavba-exterier-domu-5

Sebepoznáním za lepším bydlením

Ne každý má možnost v životě vyzkoušet si, co mu vyhovuje, a na základě toho stavět. Andrea naštěstí ano a bylo tak snazší navrhnout si pro sebe třetí bydlení.

„Žila jsem ve velkém podkrovním bytě, což byla taková příprava na dům. Byl zařízen velmi moderně, minimalisticky a s velkým podílem skla. Poté v řadovce, obklopena ne úplně milými sousedy, a tohle je výsledek poznání mých životních potřeb ze všech zmíněných fází. Samozřejmě jsou tu také kompromisy, vždy narazíte na něco, co vás nějakým způsobem omezí. Ale nic bych tu zásadě neměnila."

navsteva-domov-je-osobni-zalezitost-moderni-patrova-drevostavba-interier-jidenanavsteva-domov-je-osobni-zalezitost-moderni-patrova-drevostavba-interier-kuchynenavsteva-domov-je-osobni-zalezitost-moderni-patrova-drevostavba-interier-obyvaci-pokoj

Není důležité, co si myslí ostatní

Zřejmě se shodneme, že styl bydlení je otázkou velmi osobního vkusu. „Do extra moderního rezortu mohu jet na dovolenou, ale abych si opravdu odpočinula, potřebuji právě takovou atmosféru, jakou mám nyní doma," vypráví Andrea. „Tento styl člověk jednoduše musí mít rád. Spousta lidí se divila, proč si stavím „starý" dům. Chlapi na stavbě jednotlivým místnostem říkali kamrlíky. Chápu to, dnes je všude otevřená kuchyně s obývacím pokojem, ale já sama jsem tento typ dispozice měla a neseděl mi."

Skrz na skrz atypický

Zajímavostí dispozice je schodiště záměrně schované v jejím středu, přístupné z obývacího pokoje. „Nechtěla jsem, aby se zde chodilo ve špinavých botách zvenčí. Celé přízemí se dá obejít kolem dokola." Jednotlivé stupně jsou nasvíceny LED pásky. Detaily, jako právě tyto, jsou důležité. „Mám ráda pocit, že je někdo doma." Zařizovací předměty jsou v drtivé většině na míru a naprostý atyp.

„Sehnat nábytek do takového interiéru nebylo vůbec snadné. Vše má individuální rozměry a kuchyni jsme si navrhovali sami." Dispozice je jinak tradičně rozdělena na klidnější část horního patra a živější denní část v přízemí.

navsteva-domov-je-osobni-zalezitost-moderni-patrova-drevostavba-interier-koupelnanavsteva-domov-je-osobni-zalezitost-moderni-patrova-drevostavba-interier-loznicenavsteva-domov-je-osobni-zalezitost-moderni-patrova-drevostavba-interier-pracovna


Komentář dodavatele

Co se vám vybaví jako první ve spojitosti s touto dřevostavbou?

Mnoho věcí na malé ploše. Ačkoliv dům není příliš velký a nemá velký pozemek, má relativně slušnou technickou výbavu. Skloubit vše do takto malého prostoru nebylo jednoduché a chtělo to hodně přemýšlení. Například v technické místnosti se spotřebiče umísťovaly takřka na milimetry, aby se vůbec všechny vešly a daly se bezproblémově používat.

Čím se dům liší od ostatních?

Tento dům se liší vlastně skoro vším. Nemá běžnou výbavu, nepodléhá moderním trendům, není vybrán z katalogu, není to ten klasický obyčejný domeček, které často stavíme, je prostě takový, jaký ho zákaznice chtěla. A spokojenost zákazníka je pronás to nejdůležitější.

Přinesla tato realizace nějakou novou zkušenost?

Pokud se něco jeden den zdá jako beznadějné či dokonce nemožné, druhý den to může být úplně snadné. Několikrát jsem chtěl říct, že už se to tam prostě nevejde a vždy se cesta našla.

Ing. Jan Moravec
MS HAUS s.r.o.


Technické parametry

Typ domu: nízkoenergetický
Zastavěná plocha: 109,91 m2
Užitná plocha: 162,20 m2
Konstrukční systém: panelový/prefabrikovaný
Teplo a větrání: elektrické podlahové – topné rohože, větrání přirozené
Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,13 W/m2K
Projekt a realizace: MS HAUS s.r.o., www.ms-haus.cz, 2015–2016

navsteva-domov-je-osobni-zalezitost-moderni-drevostavba-dispozice-1npnavsteva-domov-je-osobni-zalezitost-moderni-drevostavba-dispozice-2np


Více fotografií této dřevostavby najdete v anketě Dřevostavba roku.

Navštívit můžete i naše další redakční návštěvy dřevostaveb.

DaS 5-2018

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop