Typovou a jedinečnou dřevostavbu si majitelé navrhli sami

Typovou a jedinečnou dřevostavbu si majitelé navrhli sami

Lucie Němcová | Pátek, 04. prosinec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života přirozeně přišla chuť začít další etapu v jiném prostoru. Vložit tvořivou energii do něčeho nového. A tak vznikl dům. Jedinečný, osobitý a přitom typový. Splývá s místem, pokorně doplňuje krajinu a krajina zase jeho. Jsou neoddělitelní. Je královským příbytkem dvou obyvatel, ale hostí rád a často mnohé další. Svou náruč otevírá nejen lidem, ale také zvířatům. Zahrada je oázou relaxace.

Není první svého druhu. Je totiž typový a jeho první prototyp obývá sám autor – architekt. Hanka s Karlem si tak mohli dům prohlédnout v realitě, mluvit s někým, kdo jej několik let užívá a navíc sám tento dům projektuje. Do tohoto konceptu pak promítli své potřeby a přání pramenící mimo jiné z odlišné životní fáze. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Objekt se dokonce povedlo velmi výhodně usadit na pozemek vůči světovým stranám. Kromě drobných dispozičních změn přibyla oproti původnímu projektu garsonka, garážové stání a zahradní domek opatřené zelenými plochými střechami.

individualni-navrh-drevostavby-dum

Fasáda: Modřínový obklad bez ošetření už pomalu odívá svou stříbrnou patinu. Foto: Martin Zeman

individualni-navrh-drevostavby-terasa

Foto: Martin Zeman


Když víte, co chcete

A jak se vůbec dostali k této partě odborníků? „Znali jsme kluky již z veletrhů. I když v té době ještě neměli portfolio tak bohaté, měli jsme je uložené v paměti. A to natolik, že byli jediní, s kým jsme nakonec jednali. Nehledali jsme jiný typ domu ani konstrukce. Otázka byla jen, jak bude stavba ve výsledku vypadat," vypráví Hanka.

individualni-navrh-drevostavby-vchod

Foto: Martin Zeman


Sousedské vztahy mají prioritu

Díky zálibě v dřevostavbách měli Hanka s Karlem natolik ujasněno, co chtějí, že celý proces postupoval velmi rychle. „Po tom, co jsme měli možnost vidět na vlastní oči dům našeho architekta, nebylo pochyb, že chceme právě ten. Když projektování začalo, obešli jsme spolu s architektem sousedy, abychom se dozvěděli všechna moudra. Třeba co je trápilo v době stavby. Považuji to za perfektní způsob, jak získat důležité informace před realizací domu. Dozvěděli jsme se například o vodě stékající z polí, která tu už leckoho potrápila. Na základě této informace jsme dům založili na patkách, což se ukázalo jako velmi dobré řešení. Kromě toho jsme se mohli se sousedy seznámit, což bylo skvělé. Předali jsme na sebe kontakt a pobídli je, aby se na nás neváhali obrátit s jakýmkoli nekomfortem, který by pro ně při stavbě domu nastal. Říkali jsme si, že se nechceme nastěhovat do místa, kde se třeba hned v této první fázi vytvoří nějaká nepříjemná situace."

individualni-navrh-drevostavby-biotop


"Mám pocit, že dům naprosto organicky splynul se zahradou a okolím."


Zahrada nové doby

Zahrada je v duchu udržitelnosti a celostního přístupu. Nenajdete tu žádné zakopané fólie nebo chemii na hubení plevele. Cílem bylo navázat na charakter místa. Měla být mimo jiné jedlá a přívětivá pro zvířata, což se povedlo na jedničku.

Biotop byl podmíněn dostatečně vysokou hladinou podzemní vody. „Přijde nám neekologické vytvářet si nádrž ke koupání a plnit ji pak pitnou vodou," vysvětluje Hanka. Základní koncept zahrady vytvořili majitelé sami za pomocí odborných rad a nyní je čas vyčkat, až se zahrada rozroste. Teprve se ukáže, jak bude fungovat. Je třeba pořádnou zimu, aby prošla celým cyklem. Ta poslední byla příliš mírná.

„Jsem vděčná i za zelené střechy. Pomocným stavbám, jako je garážové stání a zahradní domek dodávají úplně jinou kvalitu. Vrátili jsme kus přírodě a každopádně cítíme chladivý efekt v létě. Mají úžasnou izolační schopnost, navíc jsou krásné. Je zde spousta hmyzu, čmeláci, ptáci... Dešťová voda, která steče ze střechy, je pak shromážděna v nádrži a použita k zalévání. Koloběh vody tedy zůstává na pozemku."

individualni-navrh-drevostavby-chodnicek

Zahrada: Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu upravená pouze speciálními bakteriemi. Řešení zahrady je zkrátka v intencích maximální udržitelnosti. Foto: Martin Zeman


Doma nekončí na hranici parcely

Kvalitu života dělá také prostředí, ve kterém je dům posazen. Pozemek k jeho budoucím majitelům přišel obrovskou náhodou. V obci je nyní stavební uzávěra, takže v blízké době nevyrostou další domy, který by charakter místa změnily. Zdejší komunita tu bezvadně funguje. Vzájemné hlídání dětí nebo sdílení přebytků úrody je samozřejmostí, stejně jako pestré akce v průběhu roku. Čilý komunitní život podporuje i starosta. Zkrátka bonus k bydlení doslova za odměnu.

individualni-navrh-drevostavby-cela-zaharda


"Lidem se dům líbí a jsou překvapeni jeho vlastnostmi. Ti, co zůstávají přes noc, komentují příjemný pocit z prostoru, nechtějí vůbec odjíždět a posléze volají, že se jim stýská. Podařilo se zachovat energii místa."


individualni-navrh-drevostavby-vstup-terasa-interier

Zelená okna: Žlutou barvu, kterou má architekt na svém typově stejném domě, majitelka nechtěla kvůli interiérovému ladění designu a barevnosti, a tak posléze z více možností vybrali právě tuto zelenou. Celá řada lidí včetně řemeslníků a stavbyvedoucího však byla zděšená a zdráhali se okna namontovat, když dorazila na pozemek. Výsledek ovšem majitele moc těší. Foto: Martin Zeman

individualni-navrh-drevostavby-interier-vchod-na-terasu

Foto: Martin Zeman

individualni-navrh-drevostavby-obytny-prostor

Foto: Martin Zeman

Otázky na majitelku


Čím vás získaly právě dřevostavby a masivní dřevěné panely?

Dřevostavby jsme sledovali zhruba deset let, protože se nám jako domy líbily. Bylo to ještě v době, kdy jsme ani nepřemýšleli o stavbě domu. Chodili jsme na všechny veletrhy dřevostaveb a sledovali trh v Čechách. Zajímalo nás, jak se to všechno posouvá, a měli jsme radost, že se dřevostavby objevují víc a zlepšuje se povědomí lidí. Když nastal moment rozhodování, bylo jasno.

Konstrukci z masivních panelů vybral můj muž, který je stavař a měl tyto věci nastudované. Z jeho pohledu to byl nejlepší systém, s nímž měl dobré zkušenosti i z vlastní praxe. Vedl také hodně debat s architekty ohledně rekuperace, zateplení a dalších technických řešeních. Já věděla, že chci dřevostavbu se všemi pro ni typickými užitnými vlastnostmi a pohledové dřevo na některých stěnách.

Zpočátku jsme nebyli schopni na dřevěné stěny nic pověsit. Dřevo je hezké samo o sobě a prostor i dům jako takový si prostě časem řekne. Když jsme o tomhle povídali našemu architektovi, že na dřevo koukáme a nic tam nepotřebujeme, říkal, že to je přesně moment, kdy dřevo samo o sobě svou kresbou dosycuje. Má pro člověka takovou informaci, že všechno je v pořádku a estetický dojem je naplněn.

To bylo opravdu znát. První obrazy jsme do domu pořídili před měsícem. To jsou ty, které sem asi budou patřit. Časem přijdou zřejmě i nějaké fotografie. Musím říct, že mi také vyhovuje kombinace s bílými sádrokartonovými zdmi. I to je důvod, proč padla volba na tyto panely a ne třeba na konstrukci srubu v celodřevěném provedení. Tedy kromě toho, že srubová stavba v tomhle prostředí podle nás nemá své místo.

Jaká místa v domě patří mezi vaše oblíbená?

Určitě obě terasy, pozorovatelna s výhledem na severní straně domu, jídelní stůl a celá obytná plocha v přízemí s pracovnou i terasou, která je po celý rok využívána na maximum. V létě, ale i v zimě, kdykoli to počasí umožňuje.

Architekt se zhostil i návrhu interiéru, je to tak?

Ano, požádali jsme ho o to, protože dům dobře zná a my jsme zase věděli, co potřebujeme a jak jej chceme užívat. On sám v domě funguje jinak, bydlí se dvěma malými dětmi, ale povedlo se mu překlopit svou perspektivu a podívat se na interiér našima očima.

Dodavatelská firma realizovala objekt pouze do fáze hrubé stavby. Jste s tímto rozhodnutím spokojeni?

Protože můj muž je stavař, chtěl nějakým způsobem zbytek stavby zdárně dovést ke konci a alespoň její část zrealizovat. Shodou okolností se podařilo, že dům dokončovala stejná parta lidí, jaká jej začínala, což bylo veliké štěstí. Už měli dům v rukou a znali ho. Musím ale říct, že pokud by manžel nebyl z oboru, tuhle variantu bych určitě nedoporučila. Myslím, že pak má naprosto smysl si sjednat stavbu na klíč. Cenově navíc toto řešení nevychází o nic levněji.

Hanka
Hanka
majitelka dřevostavby

individualni-navrh-drevostavby-interier

Obývací prostor: Jeden plynoucí nedělený prostor, který zahrnuje i pracovnu. Majitelé zhodnotili, že není třeba ji oddělovat dveřmi, jelikož jsou v domě většinou sami. Foto: Martin Zeman

individualni-navrh-drevostavby-obyvaci-pokoj


"Ani jeden před druhým, ani sami před sebou jsme si nemuseli zdůvodňovat, že dřevostavba je dobrá volba. V tom jsme měli jasno."


individualni-navrh-drevostavby-hostinsky-pokoj

Hostinský pokoj: Je vlastně takovým pokojem dětským, jelikož nejčastěji hostí malá vnoučata. V původním projektu na jeho místě byly dva menší dětské pokoje, současnému využití a dynamice rodiny však v této podobě slouží lépe. Foto: Martin Zeman

individualni-navrh-drevostavby-vyhled-okno

Pozorovatelna: Místo na severní straně domu mezi šatnou a ložnicí s fantastickým výhledem do kraje. Výborná zašívárna – v létě pěkně do chládku, v zimě s čajem a knížkou. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

Realizace tohoto typového domu pro nás byla zcela novou zkušeností. Předně klient je odborník. Firma, ve které pracuje, se zabývá realizací developerských projektů převážně z betonu. Nás překvapilo, že se na nás obrátil a vybral si typovou dřevostavbu. Díky jeho zkušenostem probíhaly jednání, příprava a realizace stavby kontinuálně. Můžu tedy říct, že jsme se díky tomu nemuseli potýkat s žádnou zvláštní výzvou a mohli jsme každý problém, který při projektování domu a při jeho realizaci vznikl, v klidu vyřešit. V tomto ohledu to pro nás byla nová velmi pozitivní zkušenost a o to raději jsme na projektu pracovali.

Ing. Václav Pinďák 3AE s.r.o.
Ing. Václav Pinďák
3AE s.r.o.

individualni-navrh-drevostavby-interier-kuchyne

Kuchyně: Neutrální bílou linka doplňuje dřevěné plochy. Horizontálně posazené okno poskytuje kontakt s okolím i během vaření. A pracovní koutek se tu zkrátka hodí. Foto: Martin Zeman

individualni-navrh-drevostavby-jidelna

Jídelní stůl: Alfa omega a centrum přízemí s krásným výhledem na biotop a zahradu. Foto: Martin Zeman

Komentář redaktorky

Některé návštěvy jsou takovým pohlazením. Odcházíte po více než dvou hodinách a ani nevíte, kam se ten čas poděl. Přiznávám, že tato dřevostavba natolik odpovídá mému vkusu, že je náročné zůstat objektivní. Je znát spojení zkušeného architekta i stavebníka a perfektně promyšlený návrh spolu s interiérovým řešením. Pokud máte jen trošku citlivé oko, koncepčně promyšlený interiér i detaily prostě rychle poznáte. Výsledek oceňuji o to víc, že jde o typový dům. Vnitřní prostor je barevně i materiálově vyvážený (žádný prvek extrémně nepřevládá), takže působí harmonickým uklidňujícím dojmem. To vše korunuje zahrada řešená s principy udržitelnosti. Z okna můžete doslova pozorovat desítky ptáků cachtajících se na břehu biotopu. Co vám budu povídat – odcházet z takových dřevostaveb je těžké.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka

Ještě více fotografií dřevostavby můžete shlédnout ve videu na našem oficiálním YouTube kanále


Technické parametry

  • Typ domu: A – mimořádně úsporná
  • Zastavěná plocha: 150 m2
  • Užitná plocha: 163,59 m2
  • Konstrukční systém: základ platforma ze STEICO nosníků; nosný systém lepené masivní dřevěné panely Novatop Solid tl. 84 mm; plochá střecha STEICO SJ; sedlová střecha sbíjené (styčníkové) vazníky
  • Teplo a větrání: elektrické topné kabely v podlaze; větrací jednotka Fenix SYSTEMAIR SAVE VTR 300/B L s elektrickým ohřívačem přívodního vzduchu; ohřev užitkové vody pomocí tepelného čerpadla a elektrické topné patrony
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,13 W/m2K
  • Návrh domu: Ing. arch. Jakub Loučka
  • Realizace: NOVAHOME / 3AE s.r.o., www.novahome.cz, www.3ae.cz, 2016

individualni-navrh-drevostavby-pudorys


mail-ico-poptavka

Zaujala vás tato moderní dřevostavba a zajímá vás její cena? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost 3AE s.r.o. byla založena v roce 2010. Od svého vzniku se firma soustředila na navrhování a realizaci především pasivních domů z konstrukčního systému Novatop. Od počátku existence bylo klíčové spolupracovat s předními architekty a odborníky se zaměřením na pasivní dřevostavby. V roce 2012 firma vytvořila platformu značkových typových domů NOVAHOME, navržených architekty. Tato platforma sdružuje architekty se zájmem o navrhování domů z konstrukčního systému Novatop.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 5-2018

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop