Nečekaná životní situace dohnala Jana a Helenu k rozhodnutí si postavit bezbariérovou dřevostavbu

Nečekaná životní situace dohnala Jana a Helenu k rozhodnutí si postavit bezbariérovou dřevostavbu

Lucie Němcová | Pátek, 06. listopad 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Ještě před pár lety nic nenasvědčovalo tomu, že by tahle dřevostavba měla vzniknout, ale život píše příběhy po svém a úplně jinak, než bychom očekávali. Vplula do světa Jana a Heleny, aby poskytla nový domov bez výškových rozdílů i překážek, semknutý se zahradou, a tak akorát velký pro dva. Aby mohla zmizet propast mezi záhony voňavých květin a obývacím pokojem a radost ze života měla prostor znovu proudit na plné obrátky. A tak se stalo.

Nový domov? Kdepak. „Stěhování pro mě vůbec nebylo na pořadu dne. Nechtěla jsem bydlet jinde. Měli jsme krásný dům usazený ve svažitém pozemku poblíž řeky. 2500 metrů čtverečních zahrady obklopené loukami. Bylo zde však jedno velké ale. Většina parcely pro mě byla nedostupná. Po úrazu se mi věrným společníkem stal vozík a na svou milovanou skalku jsem tedy mohla koukat jen z dálky," vypráví Helena.


Hlavní požadavek - bezbariérovost

Jan však měl vizi, za kterou nekompromisně vykročil. „Jednoho dne manžel přišel s tím, že koupil pozemek. Velmi jsem protestovala. Trvalo mi zvyknout si na představu, že náš dům opustím. Ovšem fakt, že jsem nemohla pohodlně používat velkou část zahrady i domu, byl nakonec dostatečným argumentem."

Hlavním požadavkem na objekt, včetně parcely, byla tedy na prvním místě bezbariérovost. Nový pozemek poskytuje rovinatý a příjemně dostupný prostor. I když je relativně malý, naplňuje bohatě veškeré potřeby jeho obyvatel. Výhodou je, že se nachází v původní lokalitě. Sousedské vztahy tak mohou spokojeně plynout dál, stejně jako návštěvy oblíbené místní hospůdky nebo výlety po okolí.

nizkoenergeticka-bezbarierova-drevostavba-exterier-1


"Považujeme si, že jsme zůstali v původní lokalitě a komunitě."


nizkoenergeticka-bezbarierova-drevostavba-exterier-3

obr.: Architekt dohlížel na realizaci a dolaďoval některé detaily. Jelikož bydlí vedle, chodil s pejskem kolem a občas zasáhl. Foto: Martin Zeman


Jednoduchý s vytříbenými detaily

V domě bylo třeba myslet nejen na jemné přechody bez výškových rozdílů a překážek, ale také na optimálně přizpůsobenou kuchyni a koupelnu. „Návrh je z pera architekta, jelikož typizované projekty se nám nelíbily. Vybírali jsme ze tří návrhů. Jeden z nich byla jednoduchá kostka, což nás nezaujalo. Naproti tomu tento netradiční tvar nás nadchnul různými zákoutími, které poskytuje."

Detaily kuchyně a koupelny byly spoluutvářeny majiteli. Nová řešení a vybavení doplnil nábytek z původního domu. Plocha stavby je kolem sto metrů čtverečních. „Když byla hotová základová deska, zdálo se to velmi malé. Ale pak se ten pocit zase změnil. Pro dva je to úplně akorát."

nizkoenergeticka-bezbarierova-drevostavba-interier-jidelna

Obývací prostor: Propojení interiéru se zahradou dovádí k dokonalosti velká míra prosklených ploch. Tři hlavní funkce jsou zde přirozeně prolnuty. Foto: Martin Zeman

nizkoenergeticka-bezbarierova-drevostavba-interier-kuchyne

Jídelna: Velká část nábytku putovala z předchozího domu. O to víc doma se zde jeho majitelé cítí. Foto: Martin Zeman


Zahrada neustále nablízku

Propojení obývacího prostoru se zahradou je intenzivní a díky tvaru domu také komorní a intimní. „Moc si zahradu užívám. Mám ji doslova na dosah ruky. Vyjedu si ven, kochám se kytkami a pozoruji čmeláky a včely, kterých sem lítá spousta. Je to úžasně uklidňující."

Okrasné rostliny doplňují jedlé dobroty pouze v malé míře. Některé z nich, například bylinky, najdeme ve vyvýšených truhlících poblíž kuchyně. Jsou dobře dostupné pro paní domu a obsahují nezbytný základ pro vaření. Návrhu zahrady se zhostila zahradní architektka – sestra majitele dodavatelské firmy, takže je zahrada s domem navržena jako jeden celek.

„Kooperace mezi řemeslníky a hlavním zahradníkem fungovala na jedničku. Všechno šlo ráz na ráz a byla radost to pozorovat. Bylo znát, že nespolupracují poprvé."

nizkoenergeticka-bezbarierova-drevostavba-exterier-4

Truhlíky: Bylinky musí být po ruce, ideálně tak, aby na ně paní domu pohodlně dosáhla. Řešením jsou tyto šikovné truhlíky. Foto: Martin Zeman

nizkoenergeticka-bezbarierova-drevostavba-zahrada

Foto: Martin Zeman


Jednoduše teplo

Vyhřát dům není žádný problém. Teplo je rozvedeno pomocí teplovodního podlahového topení a příležitostně pomocí krbových kamen. Větší výzvou je udržet příjemné klima v horkém létě. „Musíme být důslední a zatahovat venkovní žaluzie. Kdyby ale měla být vedra v budoucnu víc a víc, zvážili bychom nějakou chladicí jednotku."

„Za celý rok bydlení jsme vlastně nepřišli na nic rušivého. Dům naplňuje naše očekávání po všech stránkách. Z dnešního pohledu bylo rozhodnutí stavět krok dobrým směrem, i když se to zdálo jako šílenství. Zkrátka nikdy neříkej nikdy."

nizkoenergeticka-bezbarierova-drevostavba-interier-obyvaci-pokoj

HS portál: dva portály vedoucí z obývacího pokoje umožňují pohodlný bezbariérový vstup na terasu. Helena je může bez většího úsilí otevřít a vyrazit buď na terasu, nebo k truhlíkům pro ingredience na vaření. Foto: Martin Zeman

nizkoenergeticka-bezbarierova-drevostavba-interier-loznice

Ložnice: Kontakt se zahradou nemizí v žádném pokoji domu. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

Dům je zajímavý svým půdorysem, vhodně navrženým na daný pozemek. Dispozice je uživatelsky příjemně vytvořená a celkově působí interiér prosvětleně. Projekt zpracovával návrh rodinného domu, který slouží jako bezbariérový. Již při zpracování výrobní dokumentace jsme řešili detaily napojení dřevostavby na terén. Jelikož upravený terén byl ve stejné výšce jako podlaha v interiéru, museli jsme vyřešit odizolování dřevěné konstrukce od vody. Současně bylo nutné zajistit ochranu dřevěné fasády proti odstřikující vodě a provětrávání fasády. Líbí se nám přechod dřevěné fasády na fasádu závětří, kterou tvoří cementotřískové desky. Pod fasádou jsou pěkně skryté dveře do skladu, čímž vstup působí čistým dojmem.

Ing. Milan Petričák - PALIS Plzeň spol. s.r.o.


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 147 m2
  • Užitná plocha: 119,6 m2
  • Konstrukční systém: rámová konstrukce, difuzně otevřený systém
  • Teplo a větrání: teplovodní podlahové vytápění, elektrokotel, přirozené větrání
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U=0,18 W/m2K
  • Projekt: 2016, Ing. arch. Patrik Novák
  • Realizace: PALIS Plzeň, spol. s.r.o., www.palis.cz, 2017

nizkoenergeticka-bezbarierova-drevostavba-pudorys


mail-ico-poptavka

Chcete si také postavit bezbariérovou dřevostavbu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Rodinná firma PALIS Plzeň, spol. s r.o. je dodavatelem dřevěných energeticky úsporných domů podle individuálních návrhů architektů nebo investorů. Staví obytné domy, chaty i objekty občanské vybavenosti. Používá atestované a certifikované materiály se zárukou.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 6-2018

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop