Po 30 letech dali sbohem zděnému domu a postavili si dřevostavbu

Po 30 letech dali sbohem zděnému domu a postavili si dřevostavbu

Lucie Němcová | Středa, 18. září 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Dlouhých třicet let trvala životní etapa v původním zděném domě, ovšem její čas se naplnil. Dost bylo investic, větších či menších úprav i běhání do schodů. Život nabídl jinou příležitost a Martin s Lucií se jí rádi chopili. Vtiskli život novému bydlení ve znamení bezbariérovosti, hospodárnosti a spojení se zahradou.

Impulz postavit nový dům přišel spontánně, přirozeně a zkrátka dával smysl. Dvacet let předělávání už stačilo a vidina nového bydlení, které vydrží bez zásahů a oprav dlouhou dobu, byla fajn. V situaci, kdy děti odrostly, jsme mohli zvolit dispozici jen pro dva a využít všechny zkušenosti, které s životem v domě máme.


Dřevo – volba pocitová i pragmatická

Původní objekt byl cihlový s velkým využitím dřeva v interiéru. Dřevo máme rádi, ale hlavní důvod, proč jsme zvolili dřevostavbu, byl čas výstavby. V případě zděného domu bychom stavěli třeba dva roky, aby to bylo správně a kvalitně. U dřevostavby jsou technologické pauzy mnohem kratší a na celkové době výstavby je to velmi znát. Technologie jsou dnes tak daleko, že je z čeho vybírat.

navsteva-drevostavby-cas-na-novy-prostor-alfahaus-exterier-terasa-zahrada-kvetiny

Pozemek: Rovinatá parcela perfektně sedla k myšlence přízemního bezbariérového domu. Limitem na pozemku byla pouze daná uliční čára a procento zastavěnosti. Foto: Martin Zeman


Dřevostavba ještě lepší, než jsme čekali

Měli jsme na začátku jasnou představu. Prohlíželi jsme některé typové projekty dřevostaveb, ale každý vyžadoval individuální úpravy. Až jsme dostali doporučení na architekta, se kterým jsme si sedli, a tak jsme si nechali připravit studii.

Zpočátku chtěl vědět, jak žijeme a co potřebujeme. Po zkušenosti z domu už jsme detailně věděli, co si přejeme. Některé prostory byly dokonce projektovány podle stávajícího nábytku. Na základě nasbíraných poznatků architekt připravil tři varianty domu. Tahle vítězná dřevostavba s pultovou střechou pro nás byla jasně nejlepší.

Zajímavé je, že jsme původně chtěli sedlovou střechu a celkově z hlediska vzhledu něco jiného, ale když jsme viděli toto řešení dřevostavby, věděli jsme, že je to ono. Je promyšlené a koncepční. Spousta detailů a souvislostí by nás nenapadla. Zpětně vidím, že volba přizvat architekta nám ušetřila starosti i finance. Pokud bychom to neměli navržené od něj, stejně bychom některé prvky museli později řešit a stálo by to další peníze.

Ověřili jsme si, že je rozumné poslechnout odborníky, kteří mají větší zkušenosti a nadhled než my. Samozřejmě je třeba dobře vybírat. My jsme měli v tomto ohledu štěstí.

navsteva-drevostavby-cas-na-novy-prostor-alfahaus-exterier-drevostavba-s-pultovou-strechou

navsteva-drevostavby-cas-na-novy-prostor-alfahaus-exterier-drevostavba-s-pultovou-strechou-pohled-z-ulice-kryte-parkovani

Parkování: Kryté stání pro dvě auta přirozeně navazuje na hmotu domu. Původně zamýšlenou stěnu oddělující zahradu od stání obyvatelé domu nakonec nezrealizovali. Pohled do ulice přímo ze zahrady je nijak neruší. Foto: Martin Zeman


Menší dřevostavba za nižší cenu

Projekt studie byl dále podrobněji rozkreslován dodavatelskou firmou. Po detailním nacenění se ukázalo, že jsme s cenou nad naším limitem, tak jsme dům zmenšovali. Spousta známých nám radila, že je to bydlení na stáří a že nemusí být velké, když je pouze pro nás dva. Tento krok bychom však z dnešního pohledu neudělali. Prostor, o který jsou místnosti zmenšeny, by byl pocitově hodně znát.

navsteva-drevostavby-cas-na-novy-prostor-alfahaus-exterier-vstup-chodnik-plot


"Dřevostavbu, kterou nyní máme, bychom si vlastně původně vůbec nevybrali. Naše představy byly úplně jiné. Přitom dnes můžeme říct, že je perfektní."


navsteva-drevostavby-cas-na-novy-prostor-alfahaus-exterier-drevena-terasa-stineni

Stínění: Martin s Lucií se nažili vymyslet jinou variantu, ale nakonec vyhrál návrh od architekta – lodní plachta navržená na míru se speciálním kotvením, které vyrovnává jemné rozměrové změny vlivem teplot. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-cas-na-novy-prostor-alfahaus-exterier-drevena-terasa-zahradni-nabytek-stineni


Stavba dřevostavby v rukou jedné firmy

Chtěli jednoznačně dřevostavbu na klíč. Nemyslím, že by nám stavba subdodavatelsky ušetřila peníze, navíc by to byla obrovská časová investice. V praxi se nám jen potvrdilo, že to bylo dobré řešení – dokumentace, zpracování i realizace probíhala plynule, rychle a bez komplikací.

Dodavatele dřevostavby jsme vybrali podle referencí a na první pohled precizně provedených realizací. V praxi se tento poctivý přístup jen potvrdil. Na stavbu jsem jezdil přibližně každé dva dny, a když se naskytly nějaké nejasnosti, vše bylo ihned operativně vyřešeno. Veškeré profese na sebe skvěle navazovaly. Měli jsme na výběr dvě varianty – difuzně otevřený nebo uzavřený systém. Dali jsme na doporučení využít difuzně otevřený systém skladby stěn jako vhodnější vzhledem k fungování rodinného domu.

navsteva-drevostavby-cas-na-novy-prostor-alfahaus-interier-obyvaci-pokoj-velkoformatova-okna

Knihovna: Ukládání knih je velmi čistě vyřešeno pomocí stavebně vytvořených nik. Elegantní obývací pokoj podtrhuje velké neotvíravé okno bez dalšího členění. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-cas-na-novy-prostor-alfahaus-interier-obyvaci-pokoj-velkoformatova-okna-vyhled-do-zahrady


Hospodárnost dřevostavby je lepší o desítky procent

Energetická náročnost dřevostavby v porovnání s předchozím domem je naprosto někde jinde. Šetříme v řádech desítek, ne-li stovek procent. Varianta postavit pasivní dům byla také ve hře, ale nakonec jsme se rozhodli do ní nejít. Prostředí navštívených pasivních domů nás neoslovilo, zdálo se nám příliš sterilní, navíc k nám od přátel proudily nevalné reference na různé technologie (příliš hlučná rekuperace, problémové tepelné čerpadlo a podobně).


Život hlavně na zahradě

Máme tu pocit, že trávíme většinu času na zahradě. Využíváme ji průměrně osm měsíců v roce a díky přízemnímu domu s ní opravdu můžeme být v tom nejužším kontaktu. Je snadno dostupná a vidíme na ni skoro ze všech místností. Celý dům je velkým a příjemným posunem v komfortu bydlení. Kromě jeho původní velikosti před zmenšením bychom na něm neměnili vůbec nic. Žije se v něm skvěle.

navsteva-drevostavby-cas-na-novy-prostor-alfahaus-interier-obyvaci-pokoj-jidelni-stul

Propojení: Vizuální i pocitový kontakt se zahradou je alfou omegou tohoto domu. V tom předchozím majitelé z interiéru na zahradu neviděli, a tak si tento nový pocit i životní styl moc užívají. Charakteristické je pro interiér také použití některých starších oblíbených kousků nábytku, které sem putovaly z předchozího domu. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-cas-na-novy-prostor-alfahaus-interier-kuchyne

Kuchyně: Přesně podle představ paní domu – moderní, přesto s nádechem rustikálního stylu a jedinečnými detaily v měděné barvě. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-cas-na-novy-prostor-alfahaus-interier-kuchyne-drez-vodovodni-baterie


Komentář dodavatele

petr-podlaha-alfahaus
Petr Podlaha
ALFAHAUS s.r.o.

Jako první se mi při vzpomínce na tento projekt vybaví propojení domu se zahradou. Terasa jakoby obepínala dům kolem dokola. Dům je postaven tak, abyste byli neustále na zahradě – pro pocit jako na dovolené. Není velký a v tomto případě ani být nemusí. Je vzdušný, je v něm hodně světla a myslím, že splňuje všechny požadavky klienta do posledního detailu. V neposlední řadě rozhodně zapadl i do okolní zástavby.

Zajímavé na něm je spojení mnoha materiálu dohromady: dřevěný obklad na fasádě, PVC folie na střeše, titanzinkové oplechování, které obnáší šetrné zacházení, venkovní žaluzie, dřevěná terasa a další. To vše dohromady utváří zajímavou dřevostavbu, kde se člověk cítí po všech stránkách dobře.

 

navsteva-drevostavby-cas-na-novy-prostor-alfahaus-interier-loznice

Pano ložnice: Nápadité řešení úložných prostor i materiálového provedení ložnice. Nepostrádá praktičnost ani útulnost a potřebnou měkkost. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-cas-na-novy-prostor-alfahaus-interier-koupelna


"Zkušenosti s bydlením v domě nám pomohly přesně vědět, co potřebujeme a na čem nechceme šetřit."


navsteva-drevostavby-cas-na-novy-prostor-alfahaus-interier-pracovna

Pracovna: Pro práci nebo pro hosty, univerzální pokoj protkaný přírodními odstíny a podtrhnutý designovou subtilní židlí. Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 127 m2
  • Užitná plocha: 107 m2
  • Konstrukční systém: panelová dřevostavba, skladba ALFADIFU
  • Teplo a větrání: teplovodní podlahové topení + elektrokotel
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,161 W/m2k
  • Realizace: ALFAHAUS s.r.o., www.alfahaus.cz, 2016

navsteva-drevostavby-cas-na-novy-prostor-alfahaus-pudorys

navsteva-drevostavby-cas-na-novy-prostor-alfahaus-rez-stenou


Foto: Martin Zeman
Redakčně upraveno pro web.

Více fotografií této bezbariérové dřevostavby s pultovou střechou naleznete v anketě Dřevostavba roku. Hlasujte v aktuálním kole a vyhrajte zajímavé ceny.

DaS 4-2019

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (3)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop