Dřevostavbu stavěli se záměrem dotáhnout vše najednou – dům, interiéry i zahradu. Povedlo se?

Dřevostavbu stavěli se záměrem dotáhnout vše najednou – dům, interiéry i zahradu. Povedlo se?

Lucie Němcová | Čtvrtek, 10. září 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Zdálo by se jako samozřejmost, že k dokončenému domu patří také dokončený interiér, okolí stavby, zahrada i oplocení. Nicméně v reálném světě tato varianta nastává ihned po realizaci domu velmi vzácně. Většinou se tyto části dolaďují až několik let poté, pokud vůbec. Martina s Karlem se takovému vývoji chtěli vyvarovat a hned na začátku si stanovili vizi dotáhnout věci najednou. Co myslíte, povedlo se?

Naším útočištěm byl dlouhých dvacet let krásný dvoupodlažní byt v pátém patře bytového domu bez výtahu. Bylo to téměř ideální bydlení, přesto nám právě ona obtížná dostupnost s ohledem na budoucí stáří dala impulz postavit si nový domov. Věděli jsme, že chceme zůstat ve stejném městě, a zahájili jsme pátrání po vhodné parcele. Jakmile se po dlouhém hledání objevila, události nabraly rychlý spád.


Stavět ze dřeva je samozřejmost

Dřevostavbu jsme zvolili zcela přirozeně. Líbila se nám modernost technologie a její vlastnosti. Nad zděnou stavbou jsme vůbec neuvažovali. Roli pochopitelně hrála i rychlost výstavby. Od samého začátku jsme šli do celého procesu s vizí, že chceme projekt dotáhnout kompletně do konce. To znamená realizaci se zahradou, oplocením, prostě se vším, co k domu patří. Jakmile se tyto související záležitosti nepřipraví rovnou, nikdy se pak nedodělají.

navsteva-drevostavby-zamer-dotazeny-do-konce-palis-plzen-exterier-garaz-kryte-stani-pro-auto-zahrada

Limity území: Regulativ daného území umožňuje stavět pouze přízemní stavby. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-zamer-dotazeny-do-konce-palis-plzen-exterier-kryte-stani-pro-auto-vstup-do-domu

Stání pro auto: Další možnost parkování hned vedle garáže je zároveň vstupní prostor domu krytý před větrem a deštěm. Již během stavby sloužil k posezení a siestě, a to mu zůstalo dodnes. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-zamer-dotazeny-do-konce-palis-plzen-exterier-garaz-dlazba


ico-cena-domu

Zajímá vás cena této dřevostavby?
Jaké jsou náklady na její provoz?
Jak dlouho trvala výstavba?

Odpovědi na tyto a další otázky vám nejlépe zodpoví dodavatel toho domu.

Získat více informací

 

Přízemní dřevostavba - láska na první pohled

Navštívili jsme mnoho domů, ale stále nenašli přesně to pravé pro nás. Až jednou jsme na internetu objevili tento projekt a padl nám do oka natolik, že už jsme jiný nechtěli. Téměř perfektně sedl na tuto parcelu a odpovídal do puntíku našim představám. Stačilo udělat pár drobných úprav, s čímž nám pomohl architekt – autor tohoto projektu.

navsteva-drevostavby-zamer-dotazeny-do-konce-palis-plzen-exterier-terasa-vstup-do-zahrady-kvetiny

Fasáda: Dřevěnou část fasády domu majitelé chtějí uchovat v původní barevnosti, takže plánují pravidelně natírat. Obnova nátěru zabere zhruba tři odpoledne. Foto: Martin Zeman


Dřevostavba pro velkou rodinu

Máme děti ve věku 13, 16 a 28. Nejstarší syn občas přijíždí na víkendy a další dvě děti stále studují a bydlí s námi. Chtěli jsme, aby každý měl svůj pokoj, místo, kam se může vracet třeba i se svým protějškem. Centrální prostor měl být dostatečně velký na rodinná setkávání a celý dům co nejjednodušší na úklid a údržbu. Po zkušenosti s pátým patrem v bytovém domě jsme zvolili bezbariérovou přízemní variantu dřevostavby.

navsteva-drevostavby-zamer-dotazeny-do-konce-palis-plzen-interier-obyvaci-pokoj-jidelni-stul

Obytná část: Epicentrum domu, které musí unést přítomnost celé rodiny současně. Foto: Martin Zeman


"Dřevostavba se v létě vůbec nepřehřívá, což je dáno také tím, že exponovaná západní strana objektu má minimum oken a dům je důsledně stíněn žaluziemi."


navsteva-drevostavby-zamer-dotazeny-do-konce-palis-plzen-interier-obyvaci-pokoj-jidelni-stul-propojeni-kuchyne

Propojení kuchyně: Kuchyně je částečně oddělená velkými posuvnými dveřmi. Pokud nastane potřeba schovat provozní nepořádek, je to otázka pár vteřin. Foto: Martin Zeman


Zkušenosti z realizace dřevostavby

Dřevostavba je realizována na klíč bez interiérů, které jsme si již subdodavatelsky zařizovali sami. Od dodavatele byly hotové pouze koupelny. Měli jsme opravdu štěstí na lidi, se všemi jsme si sedli. Parta dodavatelské firmy byla krásně sladěná a my se pokaždé těšili, až se po práci zase přijedeme podívat. Takové ty běžné zádrhely, které vznikají na každé stavbě, jsme vždycky bez problémů vykomunikovali a byly obratem vyřešeny.


Technologie unvnitř dřevostavby

Dřevostavba je v nízkoenergetickém standardu, vytápěný za pomoci tepelného čerpadla a doplněný vzduchotechnikou s rekuperační jednotkou. Zvažovali jsme, zda usilovat o dotaci pro pasivní dům, ale další investice by byla natolik velká, že by se to ani s dotací nevyplatilo. Doplňkovým zdrojem tepla jsou krbová kamna v obývacím pokoji. Když v nich zatopíme, termostat zachytí vyšší teplotu vzduchu v hlavní obytné místnosti a vypne podlahové topení.

Vzduchotechnika reaguje na čidlo CO2 a podle toho reguluje intenzitu výměny vzduchu. Během léta je díky čerpadlu možnost vzduch předchlazovat během noci a tak je tady opravdu příjemně. O zimě ani nemluvě, tam celý systém funguje naprosto parádně. Pořád tu máme čerstvý vzduch.

navsteva-drevostavby-zamer-dotazeny-do-konce-palis-plzen-interier-loznice

Barvy interiéru: Veškeré odstíny interiéru se nesou ve světlých barvách v kombinaci s přírodními dřevěnými povrchy. Návrh interiéru je již záležitostí majitelů ve spolupráci s interiérovou designérkou. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-zamer-dotazeny-do-konce-palis-plzen-interier-loznice-vestaveba-skrin


Úložné prostory na jednom místě

V bytě nás trápily úložné prostory. Věci jsme měli všude možně, protože se nám tam ani všechny nevešly. Dnes má vše své místo pod jednou střechou. Ze zbytků dřeva ze stavby jsme vyrobili regály pro přehledné uložení lyží, bruslí, nářadí a další věcí. Nechybí pochopitelně také vestavné skříně. Podkrovní prostor pro ukládání zatím nevyužíváme. Raději věci třídíme, abychom zbytečně nehromadili.

navsteva-drevostavby-zamer-dotazeny-do-konce-palis-plzen-interier-detsky-pokoj

Foto: Martin Zeman


Naše dřevostavba je trefa do černého

Co bychom řešili jinak? Absolutní drobnosti. Zvolili bychom větší nádrž na dešťovku, protože je čím dál vzácnější. Máme objem pouze čtyři kubíky a brali bychom klidně deset. Dále pak světlé a prosklené dveře do technické místnosti. Tyto tmavé se ohromně rozpalují, když na ně svítí západní slunce. Také by bylo praktické nemuset rozsvěcovat pokaždé, když do technické místnosti vstoupíme. Jsou to ale úsměvné detaily v kontextu celého domu. Ten nám slouží naprosto báječně. Opravdu jsme se trefili a můžeme říct, že nám to vyšlo. Bydlí se nám moc krásně.

navsteva-drevostavby-zamer-dotazeny-do-konce-palis-plzen-interier-kuchyne-jidelni-stul


"Dům a jeho bezbariérovost prověřil jeden pán na vozíčku, který sám bude stavět a hledal inspiraci. Projel všechny místnosti a potvrdil, že vše funguje na jedničku."


navsteva-drevostavby-zamer-dotazeny-do-konce-palis-plzen-interier-kuchyne

Foto: Martin Zeman

Komentář redaktorky

Štěstí přeje připraveným a v oblasti stavebnictví bych ještě dodala – také těm, kteří si ke spolupráci vyberou ty správné parťáky. V tomto případě platí obojí a na výsledku je to znát v každém detailu. Z majitelů bylo cítit, že dům jim velmi sedne a přesně ladí s jejich životním rytmem. Obzvlášť oceňuji počáteční záměr dům důsledně dokončit na jeden zátah i s jeho okolím a skutečnost, že se tak opravdu stalo. Takových realizací je v současnosti jako šafránu a je radost je navštěvovat.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka

navsteva-drevostavby-zamer-dotazeny-do-konce-palis-plzen-interier-koupelna

Koupelna: Prakticky a zároveň velmi elegantně je řešena jediná koupelna domu. Za povšimnutí stojí efektní i funkční detail pootočené vany. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-zamer-dotazeny-do-konce-palis-plzen-interier-koupelna-sprchovy-kout

Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

Po návštěvě našeho typového domu před dokončením se investoři rozhodli, že si pořídí ten samý. Ve spolupráci s architektem Milošem Černým upravili dispozici tak, aby lépe vyhovovala pozemku i jejich potřebám. Na přání stavebníků byl upraven i koncept vytápění domu. Stavba byla doplněna o podlahové vytápění, tepelné čerpadlo, vzduchotechniku a krb. Jednoduché tvary domu, obálka stavby zateplená v základním standardu PALIS a technologie domu se velmi příznivě projevily na nízkém účtu za energie.

ing-pavel-hejduk-palis-plzen
Ing. Pavel Hejduk
PALIS Plzeň, spol. s r.o.

 

Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 204 m2
  • Užitná plocha: 120 m2
  • Konstrukční systém: prefabrikované díly
  • Teplo a větrání: tepelné čerpadlo vzduch-voda; kombinace podlahového teplovodního s topnými žebříky; krbová vložka
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,16 W/m2K
  • Projekt: Ing. arch. Miloš Černý
  • Realizace: PALIS Plzeň s.r.o., www.palis.cz, 2017

navsteva-drevostavby-zamer-dotazeny-do-konce-palis-plzen-pudorys

navsteva-drevostavby-zamer-dotazeny-do-konce-palis-plzen-rez-stenou


mail-ico-poptavka

Chcete si také postavit dřevostavbu podobného typu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Rodinná firma PALIS Plzeň, spol. s r.o. je dodavatelem dřevěných energeticky úsporných domů podle individuálních návrhů architektů nebo investorů. Staví obytné domy, chaty i objekty občanské vybavenosti. Používá atestované a certifikované materiály se zárukou.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 5-2019

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop