Nový bungalov jako svatební dar

Nový bungalov jako svatební dar

Dana Jakoubková | Středa, 19. únor 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Byla to opravdu rychlá akce. V září se Naďa s Martinem rozhodli, že postaví dům, a v červnu dalšího roku chtěli bydlet. Věděli přesně, do čeho jdou. V oboru dřevostaveb se orientovali a dodavatele stavby měli prověřeného. Jedinou brzdou bylo stavební povolení. Ale i to dokázala Naďa s buldočí zarputilostí dotlačit tam, kam potřebovala.

Říkáte, že o jiném než dřevěném domě jste vůbec neuvažovali. Jaký argument převálcoval zděnou stavbu?


Ráda bych předeslala, že můj otec má stavební firmu a určitě by pro nás bylo výhodnější, nechat si postavit dům od něj. On ale dřevostavby nedělá a já jsem byla přesvědčená, že kvalitativně, energeticky i uživatelsky je dřevěný dům lepší než zděný.

Tento názor se zformoval už před jedenácti lety, kdy jsem pracovala pro společnost Haas Fertigbau a v oboru stavebnictví a dřevostaveb jsem měla hodně zkušeností, studovala jsem i management ve stavebnictví. Jistě se od té doby leccos změnilo, ale pokud mohu soudit, tak k lepšímu, a to jak technologicky i uživatelsky.

bungalov-foto-fomu

obr.: Namísto žaluzíí chrání trojitá skla venkovní rolety, na kterých se tolik neusazuje špína a prach. Foto: Martin Zeman

Když jste z oboru, bylo pro vás jednodušší vybrat dodavatele stavby...?


Ano, bylo. Ještě na dovolené v zahraničí, jsme začali pátrat v uživatelských recenzích po informaci, zda je Haas Fertigbau stále tak kvalitní jako před těmi jedenácti lety. Zavolala jsem i k vám do časopisu, jelikož jsem s vámi dříve spolupracovala, věděla jsem přesně, na koho se obrátit.

Přece jen prezentujete spoustu firem, děláte reálné návštěvy v postavených domech a určitě víte o něco více o aktuálním dění než já, která je pryč z oboru již několik let.

Silným argumentem byla technologická i termínová kázeň dodavatele stavby, třicetiletá záruka na konstrukční systém a příslib, že stavební projekt bude připravený za sedm dní.

I vaše doporučení pak vedlo k tomu, že jsme ještě z Chorvatska telefonovali se zástupcem firmy pro Českou republiku a rovnou se domluvili na potřebném. Drobným nedostatkem byl jenom fakt, že jsme tou dobou ještě neměli pozemek. Ten se ale také nekoupí jako houska na krámě...

To ne, ale věděli jsme, že u nás v obci jsou pozemky na prodej, a protože jsme neměli zvláštní preference, ani jsme se nebáli, že by to neklaplo. Koupili jsme ho hned po návratu z dovolené. Bylo pak sice třeba udělat výrazné terénní úpravy, ale to byla celkem malá daň za bydlení v lokalitě, kde žijeme celý život a máme tam i širší rodinu.

Váš dům je typový?


Ano, vybrali jsme si ho z katalogu. Nechtěli jsme velký dům, ale kompaktní s optimálně využitými prostory. Typ INSTINKT naše požadavky splňoval. Nechali jsme jen drobně upravit dispozice. Místo dvou koupelen si vystačíme s jednou a na místě té druhé, hned u ložnice, jsme udělali šatnu.

Přidali jsme další toaletu se vstupem ze zahrady, aby děti a návštěvy nemusely z terasy a od bazénu běhat do domu. Oříškem pro dodavatele stavby nebyl ani fakt, že stavební úřad v naší obci má regulační plán. Na dům to mělo vliv v podobě většího sklonu střechy. S úsměvem si s touto situací poradili.

bungalov-hlavni-vchod

obr.: Hlavní vchod do domu. Foto: Martin Zeman

bungalov-zadni-vchd-terasa

Půdička: Valbová střecha má s ohledem na územní regulaci větší sklon (36°), než je u tohoto typu domu běžné. Vzniklou půdičku, přístupnou z vnitřní chodby po stahovacích schodech, využívají majitelé beze zbytku k uskladnění sezónních věcí a sportovního vybavení. Foto: Martin Zeman

bungalov-pohled-do-koupelny

Nápad: Na úložné prostory pro zahradní nábytek a kola každý nemyslí. Místnost přístupná zvenčí zde funguje nejen jako zázemí pro venkovní věci, ale je v ní umístěný i boiler a druhé WC. Foto: Martin Zeman

Jakou formu vytápění jste zvolili?


Máme elektrokotel a teplovodní radiátory jako součást domu na klíč. Pro porovnání jsme si nejprve nechali spočítat i provoz a rentabilitu tepelného čerpadla. Zajistit topení a ohřev užitkové vody jedním čerpadlem je ale velká alchymie. V návaznosti na mnoho proměnných se ukázalo, že výsledek je pro reálný provoz našeho domu nákladově nepřijatelný, stejně jako návratnost investice s ohledem na možnou dobu reklamace.

Čerpadlo jsme proto využili jen k ohřevu teplé vody, které máme velkou spotřebu, a kde se provoz jeví relativně konstantním. Vytápění elektrokotlem nám vyhovuje nejen jednoduchostí a čistotou provozu, ale ukazuje se i jako finančně únosnější. Celkové roční náklady na elektřinu včetně topení budou zhruba 24 000 korun. To jste to stihli jen tak tak. Z legislativního pohledu se o topení pouze elektřinou od letoška už nedá uvažovat.

V tomto ohledu jsme mysleli dopředu. Máme přípravu na solární panely jako záložní obnovitelný zdroj. Jejich návratnost je rychlejší než čerpadla. Přebytek energie pak chceme prodávat zpět distributorovi elektřiny. Ale zrealizujeme ho, až našetříme. Nechtěli jsme se zadlužit a vydat z veškerých úspor. Obzvláště, když jsme to tak zvládli po celou dobu výstavby. Jsme tak klidnější.

Co se týká tepelného komfortu, radiátory vám vyhovují? Není vám zima od podlahy?


Ano, vyhovují a jsme velmi spokojeni. Co víme z okolních staveb, tak my jsme začali topit jako poslední. Teplo se v domě opravdu dobře drží. Navíc když například žehlím, peču, vařím, tak máme i přetopeno. A naopak v létě, když byla vedra, tak tu byl příjemný chládek. Překvapuje mě, že nemáte krbová kamna.

To vidím v novostavbách málokdy. Krbová kamna jsme nechtěli. Já jsem puntičkář na pořádek, čistotu a kolem kamen je vždycky nějaká ta špína a prach. Víceméně jsem si přála, aby celý dům vyžadoval minimální údržbu, jak uvnitř, tak venku. Nicméně máme přípravu na krbová kamna, jen to nevidíte.

Museli jsme ji udělat kvůli energetickému štítku, ale využívat kamna nikdy nebudeme. Proto je komín „schovaný" za vestavěnou skříní ve vedlejší místnosti.

bungalov-obyvaci-pokoj

obr.: V domě je umístěn elektrokotel a teplovodní radiátory, které jsou součástí domu na klíč. Foto: Martin Zeman

Kvůli údržbě nemáte místo oken výkladní skříně?


Okna byla součástí typového projektu a popravdě, mě by velké plochy skla spíš vadily, protože okna myju každý týden a bylo by to moc práce. Jak sama vidíte, světla je uvnitř dostatek a vizuální kontakt se zahradou není úplně k řešení, protože její plocha je v jiné výškové úrovni než dům.

bungalov-sedacka-obyvaci-pokoj

Barvy: Barevné ladění si vymysleli manželé sami. Po zkušenosti z bytu, kde byla tmavá podlaha, dveře i nábytek a kdejaký chlup byl na povrchu vidět, volili světlé neutrální tóny z nabídky povrchů mnoha dekorů a barev od dodavatele stavby. Podlahy jsou jednotné v celém domě, vinyl jako povrchovou krytinu volila Naďa proto, že je mechanicky odolnější a příjemná na dotek. Foto: Martin Zeman


"Jsem fanatik na pořádek a čistotu. Potěšilo mě proto, že po dokončení stavby jsme dostali „klíče" od domu perfektně uklizeného."


bungalov-detail-kuchyne

obr.: Kuchyně je prostorná a splňuje veškeré požadavky k pohodlnému vaření a pečení. Foto: Martin Zeman

Větráte okny?


Samozřejmě. Nemáme řízené větrání. Vycházeli jsme ze zkušeností známých, podle kterých rozvody vzduchotechniky přenášejí zvuk z jiných místností. Možná je však chyba na straně firmy, která jim to dělala. Stavěli s jinou stavební společností, ale ovlivnilo nás to.

bungalov-kuchyne-jidelni-kout

Zařízení: Když otočíte dům vzhůru nohama, vše, co nespadne, je součástí domu na klíč. Výjimkou je pouze kuchyňská linka, kterou si chtěli novomanželé zařídit sami. Z kuchyně je také přímý přístup k sezení na terase. Foto: Martin Zeman

bungalov-koupelna-sprchovy-kout

Úpravy: V projektu typového domu byly dvě koupelny. Tu u ložnice nechali majitelé odstranit a místo ní zřídili šatnu. Foto: Martin Zeman

Nemáte pocit, že je uvnitř vlhko, vydýcháno...?


Nemám. Větráme každý den několikrát a intenzivně, tedy krátce a dokořán. Na spotřebě energie v zimě to není zatím téměř znát. V létě jsme měli otevřeno skoro pořád a teplota uvnitř byla stále velmi příjemná. Jistě je to i v důsledku dobré izolace domu, přesahu střechy a orientace terasy k severovýchodu.

To už jste letos třetí dům s terasou na severní straně domu... On je to spíš severovýchod. Orientaci si ale vyžádala dispozice pozemku. Nechtěli jsme mít pobytový venkovní prostor do ulice, tak se prostě musel dům usadit na jižní konec parcely a pod úroveň zahrady.

bungalov-loznice

obr.: Z ložnice je možné vyjít přímo na zahradu domu. Foto: Martin Zeman

bungalov-detsky-pokoj

obr.: Jedna z místností v domě je tento útulný dětský pokoj. Foto: Martin Zeman

Když jste dělali terénní úpravy současně s výstavbou, nepřekáželi jste si navzájem se stavbaři? Kolem domu je poměrně málo místa...


No, asi jsme jim drobet překáželi, ale oni byli hodně vstřícní. Třeba lešení kolem domu, bylo nutné odstranit dříve, a to dělali fasádu, která není jen tak. Z naší strany nás však tlačil čas s obvodovými zídkami kolem terasy.

Zavolala jsem do firmy a dělníci to prostě urychlili. Nic jiného jsem ani nečekala. Lešení složili o čtyři dny dříve. Nebo hromosvod, který je potřeba uzemnit, také dotáhli dříve oproti plánu, abychom nemuseli čekat se zámkovou dlažbou anebo aby se nemusela případně znovu rozebírat. Prostě výborná spolupráce.

bungalov-terasa

Posezení: Terasa situovaná k severovýchodu není častou volbou, ale prioritou byla orientace do zahrady. V letních vedrech se toto řešení ukázalo nakonec jako velice praktické. Foto: Martin Zeman

bungalov-garaz

obr.: Dům disponuje i prostornou garáží, která je viditelná zepředu. Foto: Martin Zeman

bungalov-posilovna

Fitko: Součástí domu je garáž, ve které majitelé zamýšleli od počátku umístit domácí fitko. Foto: Martin Zeman

bungalov-detail-garaze

Osobitost: Dřevěné trámy a podbití přesahu střechy doplňují estetický efekt fasády a dávají domu osobitý ráz. Foto: Martin Zeman

bungalov-zahrada-s-houpackou

obr.: Zahrada je dostatečně veliká na bazén i dětské hřiště se skluzavkou a pískovištěm. Foto: Martin Zeman

bungalov-s-bazenem

Zahrada: Rozčlenění pozemku terasou je nejčastějším způsobem úpravy svažitého pozemku. Umožňuje tak umístit na rovinu bazén, vybavení pro dětské hry nebo plochu pro čutání míče. Foto: Martin Zeman

Našla byste alespoň malý „škraloupek"?


Snad jenom jedna nefunkční zásuvka. Ale tu opravili obratem. Evidentně jsme s dodavatelem nešlápli vedle. „Dali" nám ten nejlepší svatební dar. Musím to zaťukat na dřevo, jak se říká, protože někteří naši známí takové terno s dodavatelem neudělali. Pravda ale je, že jejich firma nebyla z Chanovic.

bungalov-svatebni-dar-zvonek

Dar: Venkovní zvonek s datem svatby dostali novomanželé darem. Foto: Martin Zeman

Chronologie stavby podle Nadi a Martina

  • září – během dovolené padlo rozhodnutí, že postavíme dům; získáváme on-line reference, voláme vybrané stavební firmě
  • 4. říjen – kupujeme pozemek
  • 5. říjen – podepisujeme smlouvu s dodavatelem stavby k domu na klíč
  • 22. říjen – podáváme žádost o stavební povolení na příslušné odbory
  • 31. říjen – 10. prosinec – urgujeme stavební povolení na příslušných odborech
  • 2. leden 2019 – stavební povolení v poštovní schránce
  • 3. leden – zemní práce a následná základová deska (subdodávka v naší režii) konec února – dodavatel stavby „přebírá" základovou desku
  • 25. březen – začíná se stavět dům a současně provádíme svépomocí úpravu terénu kolem domu (úrovně zahrady, opěrné zídky, zámková dlažba, bazén...)
  • 28. březen – hrubá stavba je hotová, dům je pod střechou
  • 13. červen – dostáváme „klíče" od kompletně hotového a vybaveného domu
  • 28. červen – odjíždíme z vlastního domu na vlastní svatbu

majitele-domu
Naďa a Martin
majitelé domu

Komentář dodavatele

Jde o energeticky úsporný dům. I když je větrán okny, má tepelné ztráty jen 4,2 kW. Stavebníci si centrální vzduchotechniku nepřáli, nicméně bych v té souvislosti rád doplnil, že jejím případným doplněním by se i při mínus 15 °C pohybovaly ztráty kolem 3 kW. Technickou zajímavostí je ohřev užitkové vody, navržený v zásobníku o objemu 300 litrů s integrovaným tepelným čerpadlem.

Vzduch pro jeho provoz je nasáván z půdního prostoru a výfuk studeného vzduchu jde do exteriéru. Rodina má zajištěn ohřev vody tedy velmi úsporně – pro vícečlennou rodinu se dá předpokládat návratnost investice během pěti, šesti let.

Ing-Michal-Řehulka.dodavatel-Haas
Ing. Michal Řehulka
dodavatel firmy Haas Fertigbau s.r.o.

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 134,1 m²
  • Užitná plocha: 108,14 m²
  • Konstrukční systém: difuzně uzavřená panelová konstrukce Thermo-Protect Premium
  • Teplo: elektrokotel + teplovodní radiátory, příprava na solární panely, TUV – tepelné čerpadlo vzduch-voda Vaillant VWL B 290/4
  • Větrání: přirozené
  • Součinitel prostupu tepla stěnou U: 0,14 W/(m²·K)
  • Projekt a realizace: 2018, Haas Fertigbau s.r.o., www.haas-fertigbau.cz

rez-stena TP-Premium

obr.: Řez stěnou.

bungalov-pudorys

obr.: Půdorys celého domu.


mail-ico-poptavka

Líbí se vám bungalov Instinkt? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost Haas Fertigbau se specializuje na výstavbu certifikovaných rodinných a bytových domů v běžném, nízkoenergetickém a pasivním standardu v provedení od hrubé stavby až po stavbu na klíč.
Původně ryze česká výrobní a stavební společnost s prvorepublikovou tradicí se v devadesátých letech 20. století stala součástí rodinného koncernu Haas Group, který s více než 30 pobočkami působí po celé Evropě.
Firma je členem Asociace dodavatelů montovaných domů. Veškeré prvky a konstrukce používané při výstavbě rodinných domů Haas Fertigbau jsou atestovány a certifikovány v ČR i v zahraničí.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 1-2020
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (3)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop