Dřevostavba z finské borovice jako úkryt před uspěchaným světem

Dřevostavba z finské borovice jako úkryt před uspěchaným světem

Dana D. Daňková | Středa, 04. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Šumava má přídomek romantická či zadumaná, někdy i divoká. Krajina nevyzpytatelných kopců – měkce oblých s náhlými zářezy strmých skal kolem horských jezer. Miriam a Robert si právě v tomto kraji postavili vzdušnou a světlou dřevostavbu jako úkryt před uspěchaným a přetechnizovaným světem. Zatím zde nebydlí nastálo, ale unikají sem, kdykoli je to jen trochu možné, v každé volné chvíli...

"Původně jsme měli vytipované dvě lokality. Jednu na severu Čech v Krkonoších, druhou tady na Šumavě. Nakonec jsme po několika letech hledání zakotvili tady. Částečně asi i proto, že tady mám nějaké dávné kořeny, v této oblasti bydleli mí předci," vysvětluje Robert.


Víkendový domov šitý na míru

Dřevostavby nám vždycky imponovaly, navíc jsme chtěli dům, který bude nejen příjemný pro „pobývání", ale současně bude světlý a vzdušný a zároveň bude zapadat do krajinného rázu. Původně jsme uvažovali o kontejnerovém domečku, free domku, ale když jsme ho začali upravovat podle našich představ, velmi brzy jsme narazili na limity této koncepce.

Museli jsme tedy začít hledat znovu. Nakonec jsme vybrali firmu, která využívá vlastní patentovanou technologii nesedavých trámů. Dům je postaven z finské borovice a mohli jsme si vybrat z různých typů hranolů a nosných stěn. Náš dům je postavený konstrukcí double log, kde obvodové stěny jsou ze dvou souběžných trámových stěn (2× lepený hranol šíře 95 mm) a mezi nimi je foukaná izolace.

Kontio SmartLogTM je nesedavý trám z horizontálních a vertikálních lamel. Trámy ani konstrukce z nich nesedají, lze je proto kombinovat s jinými materiály, variabilnější jsou i architektonické možnosti realizace staveb z masivního dřeva.

Při návrhu stavby byl naším výchozím bodem základní půdorys přízemního domu, který jsme pak s architektem dále upravovali. Hodně jsme diskutovali a probírali podrobnosti, a nakonec se z přízemního domu rozvinula patrová stavba, kterou jsme se navíc rozhodli díky zasazení do svažitého pozemku podsklepit.

Sklep je asi pod dvěma třetinami půdorysné plochy domu a v suterénu je ukryto veškeré technologické vybavení, velké úložné prostory, má dílna a v jedné místnosti má manželka keramickou dílnu a pec. Výroba keramiky je její koníček, vyrábí dekorační i užitné věci a pořádáme tam i keramické dílničky pro děti.

Kontio-dum-z-boku

obr.: Přestože jde o stavbu v tomto prostředí nezvyklou, nevyčnívá a nebudí negativní pozornost. Foto: Jiří Štarha


Volnost uvnitř i vně

Pozemek není oplocený, do tohoto kraje se ploty nehodí. A nám se to líbí, srnky, zajíci a další zvěř k nám chodí zcela volně, a i krajina je vzdušnější. Stromy po obvodu pozemku jsme vysázeli spíše pouze jako optickou bariéru, na pozemku pak jsou spíše nižší dřeviny – keře a bobuloviny, protože tu máme úly, tak aby měly včelky hned zjara dostatek potravy. Dům jsme zařizovali ve stejném vzdušném stylu a další vybavení nábytkem neplánujeme.

Kontio-dum-prijezdova-cesta

obr.: Ani tráva z pozemku nepřijde nazmar. Posečou a odvezou si ji místní zemědělci. V současných suchých letech má cenu zlata. Foto: Jiří Štarha


V podlaze máme matrace na spaní

Takto nám to vyhovuje a děti mají velký prostor na hraní. Součástí společenské místnosti je ještě menší místnost se zvýšenou podlahou, opticky oddělená od zbylého prostoru policovou knihovnou. Původně to měla být moje pracovna, ale je to spíše herna, volná okna v knihovně jsou navíc skvělou prolézačkou.

Pódium není jen estetickým předělem, je to vlastně taková skříň naležato v japonsko-čínském styluv podlaze jsou dvířka a pod nimi jednotlivé boxy pro ukládání různých věcí. Policovou stěnu i vstupní prostor lze zatáhnout roletou, příležitostně lze tedy tuto místnost využít i jako hostinský pokoj. K tomuto účelu máme v podlaze uloženy také matrace na spaní.

Skvělá je síť ve stropě mezi patry. V návrhu původně nebyla, ale když jsem v průběhu stavby viděl ten prostor. V přízemí je obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, kde trávíme mnoho času, a nahoře je jakási galerie.

Přímo se nabízelo oba prostory tímto způsobem propojit. Nechali jsme proto vyrobit v provaznictví síť na míru s certifikací na dostatečnou nosnost. Děti ji milují a my máme přehled o tom, co právě dělají, i když jsou v patře. Současně se prostor otevřel a provzdušnil.

Kontio-hlavni-obytny-prostor

obr.: Společný obytný prostor v přízemí slouží především jako herna dětí, jídelní stůl je využíván pro stolní hry či kreslení a malování. A když jsou děti v podkroví, je jejich nejoblíbenější zábavou síť v podlaze, která spojuje přízemí s horním patrem. Foto: Jiří Štarha

Kontio-houpacka-v-obyvacim-pokoji

obr.: Světlo a vzdušnost propůjčují stavbě velká francouzská okna a prosklené stěny. Rozlehlý pozemek zajišťuje obyvatelům dostatek soukromí. Foto: Jiří Štarha

Kontio-proskleny-obyvaci-pokoj

obr.: V herně stojí za pozornost stůl, který lze vysunout z podlahy a vytvořit příjemné pracovní místo. Po zasunutí může místnost sloužit třeba k přespání návštěv. Foto: Jiří Štarha

kontio-Sumava-obytny-prostor

obr.: Minimalismus ve vybavení a převažující kombinaci bílé a přírodní barvy dřeva rozjasňují akcenty sytých pastelových barev stolu a židlí v jídelní části místnosti. Foto: Jiří Štarha

Kontio-podkrovni-pokoj

obr.: Velkorysý prostor v podkroví bude mít mnohostranné využití lze tu posedět s přáteli, meditovat, cvičit. Ale zatím tu děti s rozkoší skáčou do bezpečné sítě. K většímu projasnění prostoru přispívají i světlíky v převýšení střešního štítu. Foto: Jiří Štarha


Vytápění na jedničku

Vytápění domu jsem věnoval velkou pozornost. Pro úspornost a ekonomičnost zdroje a způsobu vytápění jsem si vytipoval jako ideální pelety, byla to jasná volba, jen jsem hledal stálého dodavatele. Nakonec jsme vybrali rakouský kotel se šnekovým podavačem.

Cisterna přiveze jednou ročně pelety, naplní zásobník ve sklepě, a kotel už topí sám. Jsme velmi spokojeni, jde o téměř bezúdržbovou technologii. Pro atmosféru máme jako doplňkový zdroj krbová kamna v ložnici a krb ve společenské místnosti.

Kontio-pokoj

obr.: Minimalistické vybavení určuje i vzhled ložnice. Jedinou „marnivostí" je vana v pódiu vystupujícím z podlahy. Horká koupel s praskajícím ohněm a výhledem do zasněžené zahrady je úžasnou relaxací. Foto: Jiří Štarha

Kontio-kamna-v-pokoji

obr.: Krbová kamna jsou doplňkovým zdrojem vytápění. Foto: Jiří Štarha


S vodou je potíž

Vodu máme z vlastní studny. V obci je sice vodovod, ale chtěl jsem mít určitou míru nezávislosti v tomto ohledu. Po čase jsem však nechal udělat širší testy, než vyžaduje legislativa ke kolaudaci, protože ty vyšly výborně, a ukázalo se, že ve zdejší vodě je arzen. Byl jsem překvapen, že obsah arzenu ve vodě předpisy neřeší. Nyní přemýšlíme, co dál.

Čištění vody je složité a nákladné, s odstraněným arzénem je navíc nutné nakládat jako s nebezpečným odpadem. Nejspíše se budeme muset napojit na řad. Zatím si vozíme vodu na pití a vaření v barelech, nemáme tak velkou spotřebu... S domem jsme spokojeni, nějaké drobné úpravy už máme v plánu. Například prosvětlení stěny v ložnici nebo výměna mozaiky na toaletě, ale jsou to jen drobnosti...

Kontio-loznice

obr.: Další z pokojů v domě o sobě vypovídá, že je zde velmi příjemná a pozitivní atmosféra. Foto: Jiří Štarha

Kontio-koupelna

obr.: Jednoduchým dekorativním prvkem v koupelně je obklad vany a přilehlé stěny mozaikou. Foto: Jiří Štarha


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 173 m2
  • Užitná plocha: 290 m2
  • Konstrukční systém: zděný suterén, 1. NP roubená konstrukce double log, 2. NP sloupková konstrukce s opláštěním logpanely
  • Ošetření stěn: exteriér olej Diotrol DP-09, interiér olej Diotrol 2201
  • Teplo: podlahové topení, hlavní zdroj automatický kotel na pelety, doplňkový zdroj krb, krbová kamna
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,18 W/m2K
  • Návrh a projekt: Ing. arch. Viktor Fehrer
  • Realizace: FINUTEA s.r.o., www.kontio.cz
  • Foto: Jiří Štarha / Dřevostavby Kontio

Kontio-pudorys-1-NP

Kontio-pudorys-2-NP


mail-ico-poptavka

Chtěli byste bydlet ve stejném domě tohoto typu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost KONTIO LOGHOUSES je největší světový výrobce dřevěných domů z lepeného hranolu. Finská společnost KONTIO-TUOTE Oy, se zabývá výrobou a montáží dřevěných domů, jak rekreačních, tak k trvalému bydlení, ve více než 40 zemích světa. Zástupcem společnosti KONTIO-TUOTE Oy pro Českou republiku je společnost Finutea s.r.o.

Kromě několika světových patentů v oblasti technologie domů z masivního dřeva je společnost KONTIO TUOTE Oy držitelem CE certifikátu (ETA – 05/0119). Finanční síla a důvěryhodnost je opakovaně prokazována ratingovým ohodnocením AAA.

V případě zájmu investora je možné zhotovit jak stavbu tzv. 'na klíč´, tak i uzavřenou hrubou stavbu, či stavbu v jakékoli fázi dokončení. Vše závisí na individuálních přáních zákazníka.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

SaR 1-2020
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (5)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop