Rozhodli se pro úsporný dům tradičních tvarů za rozumnou cenu. Dnes litují toho, že to neudělali mnohem dříve

Rozhodli se pro úsporný dům tradičních tvarů za rozumnou cenu. Dnes litují toho, že to neudělali mnohem dříve

Dana Jakoubková | Středa, 18. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Vlaďka s manželem už dosáhli věku, kdy člověk náležitě ocení klid a pohodlí bydlení. Do dřevostavby se stěhovali z domu zděného a s jistotou, že podzim života v ní bude mnohem příjemnější. Dnes litují jenom toho, že se pro tak velkou změnu nerozhodli mnohem dříve.

Věděli jsme, že utáhnout z důchodu energeticky náročný zděný dům nebude snadné. Podobné to je i s komfortem. Staré domy mají spoustu nešvarů, ten náš, mimo jiné, i schody. a protože jsme se do rekonstrukce pouštět nechtěli a máme povědomí o montovaných domech, s manželem jsme se rozhodli, že si raději pořídíme novostavbu s garáží a sklepem v klidné lokalitě u orlické přehrady.

Podsklepit dům a mít prostor pro ovoce i v jeho tekuté podobě se pro náš svažitý pozemek přímo nabízelo. Inspiraci jsme hledali ve vašem časopise a na internetu. Věděli jsme, že budeme potřebovat individuální projekt. Volba vycházela z našich potřeb, finančních možností a dispozice pozemku.

V představě a potřebách jsme se s mužem shodli. I tak byla ale cesta k vlastnímu domu poměrně dlouhá a přemýšlení o něm nám zabralo dva roky. Již od prvních návrhů jsme ale věděli, že chceme dům úsporný, tradičních tvarů a za rozumnou cenu.

navsteva-Wolf-System-bungalov-1

navsteva-Wolf-System-bungalov-2

navsteva-Wolf-System-bungalov-3


Proč právě dřevostavba?

Rychlost výstavby, energetická úspornost, cena, prefabrikace..., ale hlavně láska ke dřevu. Jako čtenáři vašeho časopisu jsme navštívili několik stavebních výstav, kde jsme si vytipovali čtyři větší stavební firmy, které jsme oslovili s naší představou půdorysu a položili jim spoustu dotazů. Na základě zpracovaných odpovědí jsme se ujistili, že dřevostavba je pro nás ta správná volba, a také to byla trochu výzva.

navsteva-Wolf-System-bungalov-4


Pečlivý výběr dodavatele

Naší prioritou bylo, mít dům postavený kvalitně, podle našich představ a hlavně včas. Hledali jsme střední nebo větší firmu, která má zázemí a dlouholetou zkušenost s dřevostavbami. Požadovali jsme reference, technickou vyspělost zejména v úspoře provozních energií – vytápění a ohřevu užitkové vody; to vše podmiňovalo náš výběr. Měli jsme možnost využít služeb architekta, ale nakonec jsme to neudělali.

Hledali jsme mezi firmami, které mají vlastní projektanty, a velice rychle jsme pak měli jasno, jak bude dům vypadat. Dokonce nevadilo, že nechceme dům na klíč. Měli jsme totiž v úmyslu využít některé lokální dodavatele, které jsme znali. Stavební firma, kterou jsme si vybrali, je myslím jedna z těch větších, která staví dřevostavby po celé Evropě.

Vsadili jsme na jméno, reference a dlouholetou tradici. K našim dotazům byli trpěliví a v jednání příjemní. Realizace probíhala podle dohodnutých termínů, byla rychlá a podařilo se nám dokonce dodržet i stanovený rozpočet.


Doba výstavby

Po získání stavebního povolení proběhla v období od dubna do červan 2018 realizace základové desky včetně sklepa. Hrubá stavba zabrala velmi krátký čas – necelé dva týdny, menší zdržení bylo jen při následných vnitřních instalacích. I tak byl ale dům hotový v listopadu téhož roku. Terénní úpravy a ostatní dokončovací práce jsme pak zvládli sami v průběhu jara a léta 2019.

navsteva-Wolf-System-bungalov-6

obr.: Do budoucna plánují majitelé ještě instalaci markýzy, na kterou mysleli již při stavbě domu a ve zdi je proto připravené místo pro její ukotvení a elektrická instalace. Foto: Martin Zeman

navsteva-Wolf-System-bungalov-5

obr.: Vstup z domu na zahradu a obráceně je opravdu pohodlný a volně přístupný. Foto: Martin Zeman

navsteva-Wolf-System-bungalov-7

obr.: Dům má valbou střechu s přesahy 50 centimetrů, která částečně stíní okna, doplněná elektricky ovládanými předokenními roletami. Ty zlepšují izolaci domu jak v zimě, tak i v létě. Foto: Martin Zeman


Technologie v domě je na jedničku

Máme přátele, kteří si centrální větrání s rekuperací velice pochvalují. Nás však odradila počáteční investice. Ventilaci interiéru jsme nakonec vyřešili prostě – pravidelně otevíráme okna, buď sklopením ventilačky, nebo otevřením celého okna či dveří. Instalací elektrického podlahového topení odpadla potřeba kotle.

Topení, stejně jako zabezpečení domu s kamerami vně i uvnitř, můžeme ovládat přes internet, což považujeme za velkou výhodu. Stejně tak elektrické ovládání okenních rolet, vjezdové brány a vrat do garáže je velice pohodlné a praktické. Boiler na teplou vodu jsme umístili do rohu garáže, blízko místa hlavní spotřeby vody – koupelny, která je hned ve vedlejší místnosti.

navsteva-Wolf-System-bungalov-posezeni

obr.: Orientace domu a situování francouzských oken umožňuje, že slunce již od svého východu prozáří paprsky kuchyni, pak prochází obývacím pokojem a na sklonku dne při západu se dotknou oken ložnic. Foto: Martin Zeman

navsteva-Wolf-System-bungalov-obyvaci-pokoj-kamna

navsteva-Wolf-System-bungalov-detail-kamna

obr.: Za originální prvek domu považují majitelé světlovody v chodbě, vinný sklep a velká kachlová kamna, která živým ohněm doplňují atmosféru obýváku. Při zachování požadavků pro umístění a provoz takových kamen nejsou prý v dřevostavbě žádnou překážkou. Foto: Martin Zeman

navsteva-Wolf-System-bungalov-hlavni-pokoj

navsteva-Wolf-System-bungalov-jidelna-s-kuchyni


"Dům je navržen maximálně prakticky, s dostatečným úložným prostorem. O tom svědčí i spíž, těsně přiléhající ke kuchyni."


navsteva-Wolf-System-bungalov-kuchyne

navsteva-Wolf-System-bungalov-spizirna

obr.: V interiéru převažuje sádrokarton s výmalbou. Jako podlahová krytina byla zvolena plovoucí podlaha v kombinaci s keramickou dlažbou, které si dobře rozumí s podlahovým topením. Foto: Martin Zeman

navsteva-Wolf-System-bungalov-loznice

navsteva-Wolf-System-bungalov-tyrkysova-loznice

obr.: Dřevostavba je přesně tím, co jsme očekávali a interiér je navržen podle toho co se nám líbí, a co máme rádi. Foto: Martin Zeman

navsteva-Wolf-System-bungalov-loznice-s-koupelnou

navsteva-Wolf-System-bungalov-vchod-do-koupelny


"Koupelny, toalety a technická místnost jsou obložené keramikou."


navsteva-Wolf-System-bungalov-koupelna

navsteva-Wolf-System-bungalov-detsky-pokoj

obr.: I když je dům plný vnoučat, pocit hlukového diskomfortu majitelé domu nepociťují. Foto: Martin Zeman


Zkušenosti a plány do budoucna

Ukázalo se, že svažitý pozemek má více nároků na základovou desku, celkovou úpravu terénu a tím pádem i finance. Do pozemku jsme se ale zamilovali a nelitujeme, že jsme vybrali právě takový. Je sice poměrně velký a údržba zeleně stojí hodně vody, ale s tím jsme počítali předem a zřídili nádrž na dešťovou vodu o objemu patnáct kubíků plus dvěstělitrový sud.

Jinak s domem, i když v něm bydlíme poměrně krátkou dobu, a jeho užíváním jsme spokojeni. Překvapuje nás, že i při kolísání venkovních teplot si dům udržuje poměrně stabilní teplotu, a to máme topení nastavené jen na minimum. Do budoucna uvažujme o fotovoltaice, ale je to otázka pořizovacích nákladů a výkupních tarifů, tedy posouzení návratnosti investice. Za výbornou záležitost pak považujeme instalaci dvou světlovodů s LED diodami, kterým osvětlujeme chodbu.

navsteva-Wolf-System-bungalov-9

obr.: Svažitý pozemek bylo třeba rozdělit do dvou úrovní pomocí opěrných zdí. Nejsložitější byla spodní stavba s podsklepením orientovaná k severu. Dům je usazený blíže k severní hranici pozemku a většinová část zahrady s krytým posezením je tedy otevřená celodennímu slunci. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

Projektování tohoto rodinného domu byl pro nás příjemný oddech. manželé za námi přišli s jasnou představou a konkrétními požadavky. Dispozičně jsme řešili jen drobné úpravy, především za účelem udržení požadovaného rozpočtu. Dům je řešen systémově, dle možností našich výrobních linek pro standardní panelové sklady konstrukce, a nebyla proto potřeba použít nesystémová řešení, která realizaci mnohdy zbytečně prodražují.

Největším oříškem tak pro nás bylo založení spodní stavby a odvětrání radonu, který je v dané lokalitě vysoký. celá deska je proto nuceně větrána pomocí nadstřešní odvětrávací hlavice a větracím systémem ve skladbě základové desky. tento dům je zdárným příkladem toho, že i dispozičně jednoduchý dům může být hezký a funkční.

Bc.-Tomáš Peterka-WOLF-System
Bc. Tomáš Peterka
WOLF System spol. s.r.o.

Komentář redaktorky

Návštěva tohoto domu potvrzuje fakt, že důchodový věk není „konečná". Z tváře paní Vlaďky zářila nejen nadčasová krása, ale i elán a optimismus, bez kterého by se do stavby domu v tomto věku málokdo pustil. Spolu s manželem prý odstartovali další etapu života, kterou si hodlají v krásném prostředí Povltaví aktivně užít.

Dana-Jakoubkova
Dana Jakoubková
redaktorka


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 245 m2
  • Užitná plocha: 172 m2 + 37 m2 sklep
  • Konstrukční systém: difuzně uzavřená konstrukce; prefabrikovaný panel thermo Wand
  • Zdroj tepla: elektrické podlahové topení
  • Větrání: přirozené
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,16 W/(m2k)
  • Autor projektu: Kateřina Ryvolová
  • Realizace: Wolf System spol. s r.o., www.wolfsystem.cz, 2018

pudorys

Foto: Martin Zeman


mail-ico-poptavka

Chcete také bydlet v podobném bungalovu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost WOLF SYSTEM nabízí – individuální přístup, komplexní servis od návrhu dřevostavby až k její výstavbě. Rodinné domy WOLF SYSTEM jsou standardně montovány na připravenou základovou desku. Samozřejmostí je možnost výběru z několika variant dokončení, od stavby „na dokončení" přes stavbu obsahující jednotlivé technické a dokončovací pakety až po stavbu „na klíč ". Vizitkou společnosti jsou spokojení uživatelé realizovaných dřevostaveb po celé České republice.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 1-2020
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (3)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop