V kouzelném prostředí České Kanady si postavili moderní dřevostavbu upevněnou na ocelových nohách

V kouzelném prostředí České Kanady si postavili moderní dřevostavbu upevněnou na ocelových nohách

Dana Jakoubková | Středa, 10. červen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Staré domy nejsou pro toho, kdo sní o pravých úhlech a omítce, která neopadá. Staré parcely zase pro ty, co se ztratili v chápání kontextu. Stoletá historie místa je stále živou záležitostí a je třeba s ní zacházet zdvořile. Určuje totiž nosnou myšlenku návrhu domu, který na ni nově usadíte. Chce to kreativní nápad, který se neřídí ani tak pravidly stylu jako spíše atributy prostředí. A tak vznikl i tento jedinečný dům, který povýšil krajinu na nejvyšší luxus.


Dřevostavba ve spojení dřeva a oceli

Původním záměrem stavebníků bylo najít malý pozemek, nejlépe se starou stodolou. Výsledkem byl ale pozemek rozsáhlý a „ozdobený" starou silážní jámou. Na venkově často zasahují do výstavby místní regulativy úřadu. Jelikož si stavebníci vybrali pozemek na místě zaniklého statku, byl jediným regulativem požadavek nezasahovat stavbou mimo původní zastavěné parcely.

„Podle rčení ‚kovářova kobyla chodí bosa' je navrhování domu pro sebe obtížná disciplína," uvádí genezi vlastní dřevostavby architekt Vladimír Pacek.

„Člověk má neustále tendenci to nějak ošidit. Naštěstí ale stála na druhé straně barikády v roli klienta manželka Jana, díky níž je výsledek celkem uspokojivý a realizace se takřka shoduje s průběžnými vizualizacemi. Pro jistotu jsme si ale před definitivním rozhodnutím o koncepci umístění domu ‚na nohy' udělali z prken maketu 1:1, na které jsme si ověřili, že je budoucí hmota domu vzhledem k okolí v pořádku," dodává Vladimír.

Důležitým záměrem v umístění domu bylo pohledové zapojení parcely o rozloze 6 600 m2, která se z většiny nachází nad terénním zlomem. Dřevostavba je proto postavena jednou polovinou na terénu s betonovým základem a podsklepením a druhou polovinou na ocelové konstrukci, která tvoří otevřenou krytou plochu pod domem pro sklad dřeva a ohrazený prostor pro zahradní stroje a náčiní.

moderni-drevostavba-Ceska-Kanada-pozemek-drevostavba

Nápad: Částečně podsklepená dvoupodlažní dřevostavba je směrem do zahrady osazena na pozinkované ocelové konstrukci, která tvoří současně nezávislou konstrukci terasy a střechy nad ní. V části do pastviny sedí zvýšená obytná úroveň na podsklepeném suterénu a navazuje plynule na pozemky severní části parcely. Foto: Tomáš Telecký, Petr Nečas

moderni-drevostavba-Ceska-Kanada-2

Vychytávka: Architektonickou i praktickou vychytávkou jsou masivní okenice, které lze posouvat v kolejnici a uzavřít tak prostor terasy i francouzských dveří z ložnice v prvním patře. Foto: Tomáš Telecký, Petr Nečas

moderni-drevostavba-Ceska-Kanada-vchod

Přizpůsobení: Adaptaci na vesnické prostředí prezentuje fasádní obklad z modřínových, neošetřených prken, osazených svisle, což vyvolalo potřebu dvojitého roštu. Zatímco prkna časem získají přirozenou patinu, ocelový plech kolem zapuštěného hlavního vstupu a ostění terasy dostal jako dekorativní prvek částečnou patinu již z amatérské výroby po vzoru ocelové slitiny corten. Zrezavělého vzhledu bylo dosaženo oxidací povrchu, patina, která se postupně prohloubí, zpomalí proces koroze. Foto: Tomáš Telecký, Petr Nečas

moderni-drevostavba-Ceska-Kanada-3

Foto: Tomáš Telecký, Petr Nečas


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato moderní dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Na vlastních nohách". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Důkladné terénní úpravy pozemku

Ocelová konstrukce skýtá nejen nosnou platformu vlastní dřevostavbě, ale v místě terasy prorůstá i do prvního patra, kde podepírá terasu a střechu nad ní. Jde vlastě o kompozit oceli a dřeva, který vám nepostaví každý. Proto si jako dodavatele stavby vybrali stavebníci firmu, která se na takovou konstrukci specializuje.

Terénní, sadové úpravy a jezírko, napájené svedenou dešťovou vodou, pak vycházejí z potřeby vyrovnaných bilancí výkopů a násypů, nutných pro zvýšenou úroveň obytného podlaží. Zjednodušeně řečeno, objem zeminy vykopaný pro jezírko byl rozmístěn z druhé strany domu tak, aby byl vytvořen přirozený přístup k hlavnímu vchodu.

Vzhledem k tomu, že na daném místě bylo zbořeniště statku, velká část terénních prací spočívala i ve vyčištění prostoru, nalezení a znovupoužití původních kamenů při modelování terénu a v osázení pokud možno původními dřevinami, lučními travinami a bylinami.

Dům v kontextu malé, částečně chalupářské osady, vzbuzuje mnohdy protichůdné reakce – líbí / nelíbí. Ale pro nás každopádně vytváří podmínky pro příjemné prožití všech ročních období v kouzelném prostředí České Kanady," uzavírá Vladimír.

moderni-drevostavba-Ceska-Kanada-posezeni

Integrace: Dům se otevírá terasou a okny z obytného prostoru do scenérie, vymezené vzrostlými stromy všude kolem, pastvinami plnými krav a zříceninou hradu Landštejn v dálce. Zvýšená úroveň obytného podlaží pocitově odděluje obytný prostor od exteriéru a soustřeďuje pozornost na vodní plochu pod terasou i na pastviny, táhnoucí se za domem. Foto: Tomáš Telecký, Petr Nečas

moderni-drevostavba-Ceska-Kanada-obytny-prostor

Otevřenost: Atmosféru obytného prostoru diktuje otevřený plán přes obě podlaží, podtržený kouřovodem krbových kamen a pokračující přes obytnou galerii k pokoji hostů v patře. Naproti tomu jídelní stůl u rohového okna s výhledem na jezírko je pro rodinu téměř intimním zákoutím. Z interiérových materiálů převažuje masivní smrkové dřevo na podlaze, nábytku i v přiznané konstrukci. Foto: Tomáš Telecký, Petr Nečas

moderni-drevostavba-Ceska-Kanada-patro

Komentář majitele dřevostavby

„Nechtěli jsme budovat repliku ani opravovat klasickou starou chalupu. Dřevostavba byla nejrozumnějším řešením."

Vladimir-Pacek-majitel
Vladimír
majitel

moderni-drevostavba-Ceska-Kanada-nocni-pohled-na-dum


drevoastavby-casopis-titulka-3-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Komentář dodavatele

Realizace domu byla zajímavou výzvou. Naše konstrukční systémy jsou variabilní a umějí plnit nejrůznější přání klientů. Jsme tedy moc rádi, že můžeme tvořit i netradiční stavby, jakou tento dům bezesporu je. Přáním majitele byla otevřená dispozice obytných prostor prakticky bez sloupů, s útulným interiérem.

Ocelové nosníky a betonovou desku jsme doplnili dřevěnou sendvičovou konstrukcí se zateplenými podlahovými panely nad provětrávanou konstrukcí základů. Pohodlí domu pak krásně podtrhl interiér, laděný v dekoru dřeva, a fasáda s modřínovým obkladem.

Stavba přímo šitá na míru terénu tak má všechny přednosti plnohodnotného bydlení a příjemnou atmosféru venkovského domku.

Ing-Aneta-Valova-Avanta-Systeme
Ing. Aneta Valová
AVANTA SYSTEME, spol. s.r.o.

moderni-drevostavba-Ceska-Kanada-skladba-steny-Avanta

obr.: Řez stěnou dřevostavby od Avanta Systeme spol. s.r.o.


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 77 m2
  • Užitná plocha: 120 m2
  • Konstrukční systém: kombinace dřevěné, difuzně uzavřené sendvičové konstrukce s ocelovými prvky
  • Zdroj energie / teplo: krbová kamna, podlahové elektrické vytápění pod dlažbami, přímotopné radiátory (ovládání i přes internet)
  • Větrání: přirozené
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,17 W/m2K
  • Autor architektonického návrhu: Ing. arch. Vladimír Pacek, www.k4.cz; spolupráce Ing. arch. Eliška Havlíková
  • Autor projektu: AVANTA SYSTEME spol. s r.o.; Ing. arch. Vladimír Pacek
  • Realizace: AVANTA SYSTEME spol. s r.o., www.avanta.cz, 2018

moderni-drevostavba-Ceska-Kanada-pudorys-1NP

moderni-drevostavba-Ceska-Kanada-pudorys-2NP

Foto: Tomáš Telecký, Petr Nečas
Redakčně upraveno pro web


mail-ico-poptavka

Chcete si také postavit moderní dřevostavbu podobného typu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost Avanta Systeme působí na trhu od roku 1990. Původně projekční firma se však postupným vývojem vypracovala od menších zakázek charakteru rekonstrukcí, dostaveb, obnovy střešních konstrukcí a půdních vestaveb, ke kompletním realizacím rodinných domů, administrativních či průmyslových objektů. Do současnosti realizovala po celé České republice více než 400 staveb. Své domy staví podle potřeb a přání zákazníka. Domy nízkoenergetické i pasivní, s klasickými i nejmodernějšími způsoby vytápění, ohřevu teplé vody, klimatizace či větrání.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 3-2020
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop