Bydlení v paneláku vyměnili za dřevostavbu

Bydlení v paneláku vyměnili za dřevostavbu

Redakce | Středa, 07. říjen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Propojení hlavního obytného prostoru se zahradou pomocí velkých prosklených ploch je dnes běžnou součástí každé novostavby. Málokterý dům se však může pochlubit přímým vstupem na terasu a zahradu z každé pobytové místnosti. Vladimír Balda navrhl svým klientům individuální dům na míru, jak jsou v něm dnes spokojeni?


Vyhrála to dřevostavba

Jako rodina jsme bydleli vmenším panelovém domě a pak v klasicky zděné bytovce. Obojí fungovalo dobře, děti na náš „starý byt" dodnes rády a s láskou vzpomínají. Takové bydlení s sebou samozřejmě přináší výhody i nevýhody samy si nakonec zvážili, že u nás převládá Baťovské „pracovat společně, bydlet individuálně". Místo, kde si náš nový dům postavíme, jsme vybírali dlouho.

Hodně jsme zvažovali orientaci pozemku ke světovým stranám a umístění parcely v zástavbě. Chtěli jsme zůstat v dosahu městské dopravy, ale přitom mít trochu soukromí. No a samozřejmě pro nás tehdy hrála roli akceptovatelná cena.

Nakonec jsme to „naše místo" našli na pomezí staré zástavby, v blízkosti lesa a zatopeného lomu. Studie a koncept domu byl navržen na jakýkoliv materiál bez důrazu na technologii výstavby. Až v té době jsme začali studovat různé nabídky amožnosti, zvažovali jsme vliv délky realizace a navštěvovali jsme vzorové domy – ty zděné, i ty dřevěné.

Nakonec vyhrála dřevostavba a kvůli velké míře individuality projektu pak technologie two by four. Realizační firmu jsme hledali na internetu a nechali jsme si zpracovat různé nabídky. Firma, pro kterou jsme se nakonec rozhodli, PENATUS s.r.o. se u nás kvalifikovala na základě referencí, korektním jednáním o cenách a především umožněním návštěvy několika staveb v různých fázích rozpracovanosti.

prizemni-drevostavba-cely-dum

obr.: Konstrukčně je dům řešen jako dřevostavba v systému "two by four". Jedná se o difuzně otevřenou skladbu. Na vnější fasádě je kombinován dřevěný obklad s povrchovým ošetřením a omítka. Foto: Aleš Jungmann a Robert Žákovič

prizemni-drevostavba-zkoseni-domu

obr.: Dům je zastřešen pultovou střechou s vyjímkou okrajových částí na delších stranách. Pás s terasou při jižní fasádě je kryt plochou střechou a stejný tvar střechy je použit pro severní sníženou část domu. Foto: Aleš Jungmann a Robert Žákovič

prizemni-drevostavba-dum-zepredu

obr.: Dispozice domu je uspořádána do funknčího trojtaktu s vnitřní chodbou, která je bazikálně osvětlena díky výškovému rozdílu ploché a pultové střechy. U jižní fasády jsou umístěné obytné místnosti s přístupem na terasu, zatímco u fasády severní najdeme místnosti provozní. Foto: Aleš Jungmann a Robert Žákovič

Technická řešení v dřevostavbě

  • hlavním zdrojem pro vytápění a ohřev TV je plynový kondenzační kotel
  • vyhřívání jednotlivých místností zajišťuje podlahové topení
  • v domě je realizováno řízené větrání s rekuperací
  • velikost pozemku 1383 m2, zastavěná plocha 212 m2 a podlahová plocha 150 m2
  • stavba založena na základových pasech v kombinaci s deskou
  • stavebním systémem je lehký dřevěný skelet „two by four"
  • fasáda obložena modřínovými prkny a na části omítnuta
  • střecha pokrytá titanzinkovým falcovaným plechem
  • okna dřevohliníková, zasklená izolačním trojsklem
  • na podlaze najdeme třívrstvé dřevěné lamely, marmoleum nebo keramickou dlažbu

prizemni-drevostavba-pudorys

Pár otázek na stavebníky


Jak vnímáte bydlení v dřevostavbě?

Jsou dva momenty, kdy si to člověk intenzivněji uvědomí. První je čistě subjektivní – je to dojem a pocit, který vás zaplaví při pohledu na vnější obložení domu. Druhým momentem je pak okamžik, kdy se dotknete vnitřní stěny, která nikdy nestudí jako ta ve zděné stavbě.

Udělali byste dnes něco jinak?

V zásadě jsme se vším spokojeni, ale i u nás platí takovéto obvyklé „až třetí dům se může podařit zrealizovat k plné spokojenosti". S dispozičním uspořádáním i s velikostí místností jsme spokojeni, jednoznačně bychom ale dnes byli pro více prostoru v technické místnosti a také bychom ocenili větší přesah slunolamu. I zádveří by možná mohlo být o pár čísel prostornější.

A jak na váš dům reaguje okolí?

Hodnocení venkovního vzhledu je vesměs pozitivní, i když se samozřejmě najdou i tací, kterým prostě tento typ domu nesedí. Velmi příjemně překvapeni ale bývají lidé z vnitřního uspořádání domu a z celkového dojmu z interiéru. Díky vysokým stropům zde panuje neuvěřitelný pocit vzdušnosti a velmi oceňují i bezprostřední propojení všech obytných místností se zahradou. To ostatně využíváme opravdu hojně – od prvního oteplení až do prvních mrazíků „couráme" neustále sem a tam.

S průběhem výstavby jste byli spokojení?

Stavební práce proběhly k naší plné spokojenosti, i když drobnější problémy se samozřejmě vyskytly, jako asi na každé stavbě. Pracuji v automobilovém průmyslu a při srovnání se stavbou vidím prostor pro zlepšení třeba v oblasti následných služeb a komunikace se zákazníkem po předání a dokončení stavby. Dům je přeci jen investicí často v násobcích ceny auta, měl by taky podstatně déle sloužit, a stejně jako auto potřebuje údržbu a servis.

prizemni-drevostavba-interier-obytny-prostor

obr.: V místě hlavního obytného prostoru se prolíná obývací pokoj, kuchyně a jídelna a dělení dispozice se tu propojuje v jednom velkém centrálním uzlu. Foto: Aleš Jungmann a Robert Žákovič

prizemni-drevostavba-interier

obr.: Krb pohledově rozděluje kuchyni a jídelnu. Za krbem jsou ale oba prostory propojeny. Foto: Aleš Jungmann a Robert Žákovič

Komentář architekta

Návrh domu vznikal v době vrcholícího stavebního boomu před krizí realit a klienti mě oslovili pouze na základě jedné nebo dvou dokončených realizací rodinných domů. Stavebníci definovali v zadání běžné požadavky na bydlení pro čtyřčlennou rodinu s malými dětmi. Jednou z mála žádostí bylo bydlení na jedné úrovni, tedy jednopodlažní dům.

Návrh vznikl relativně rychle a ještě ve fázi studie byl publikován v main streamovém časopise o bydlení, v seriálu, který byl věnovaný jednopodlažním rodinným domům. Prvotní návrh domu předpokládal zastřešení plochou střechou, s výjimkou úzkého pásu pultové střechy nad vnitřní chodbou.

Bohužel v místě stavby určoval územní plán jedinou podmínku týkající se vzhledu stavby a to střechu s určitým sklonem. Z tohoto důvodu bylo nutné návrh domu upravit, většina půdorysu je tak nakonec zaklopena střechou pultovou.

Ing-arch-Vladimir-Balda
Ing. arch. Vladimír Balda
architekt Balda

prizemni-drevostavba-jidelni-stul

obr.: Okno z jídelny je jediné v domě směrované z obytné místnosti k ulici. Foto: Aleš Jungmann a Robert Žákovič

prizemni-drevostavba-detsky-pokoj

obr.: Dětské pokoje je možné propojit posuvnými dveřmi a sloučit je tak do jedné velké herny. Foto: Aleš Jungmann a Robert Žákovič

Komentář dodavatele

S panem arch. Baldou jsme předtím žádnou stavbu nerealizovali, byla to tedy prvotní spolupráce. Dům je v mnohém „nestandardní", ale záměrně dáváme toto slovo do uvozovek, protože nestandardní stavba je pro nás vlastně standardem. Skutečnost, že klient pracuje v automobilovém průmyslu a přirozeně a logicky pak posuzuje i jiný produkt a proces jeho vzniku prizmatem své profesní zkušenosti, byla pro nás nová a hned od počátku jsme ji plně nedocenili. Teď už víme, že se ze světa aut můžeme mnohému přiučit, protože v řadě ohledů jsou tam podstatně dál než my ve stavařině.

ing-martin-ruzicka-penatus
Ing. Martin Růžička
PENATUS s.r.o.


mail-ico-poptavka

Líbí se vám tato dřevostavba? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Ryze česká společnost PENATUS s.r.o. byla založena v roce 1995. Od svého vzniku navrhuje, staví a vyvíjí moderní dřevostavby. Zkušenosti z více než 250 individuálních staveb a domů se snaží zúročit i v nabídce svých dalších služeb. Nabízí návrhy a realizace dřevostaveb, včetně pasivních, domy dle individuálního návrhu, i typové projekty.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 2-2015
Vaše komentáře (5)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop