Neobyčejně chytrá dřevostavba

Neobyčejně chytrá dřevostavba

Dana Jakoubková | Středa, 14. říjen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Abyste rozuměli: netvrdím, že Saturnin nebyl dobrým sluhou. Vždy věděl, co má dělat, nic pro něj nebylo nemožné a pro svého pána byl ochoten udělat cokoli. Status sluhy mu ovšem nebránil v tom, aby byl hybatelem událostí do té míry, že často nebylo zjevné, kdo je sluha a kdo pán. Zatímco Saturnin byl sluha nepředvídatelný, ten, kterého si „najali" Jan se Šárkou, se chová přesně naopak. Lépe řečeno – podle scénáře, který vyhovuje jejich životnímu stylu a konkrétním podmínkám. Jediné, co u něj majitelé domu postrádají, je smysl pro humor.

Snídaně je na stole, pane," nebo „dovolil jsem si připravit vám koupel," tak tohle od něj sice neuslyšíte, ale je chytrý až na půdu. Hledání optimalizace komfortu bydlení, bezpečnosti a snižování nákladů domácnosti patří k hlavní náplni jeho práce a de facto řídí a obsluhuje celý dům, bez ohledu na to, zda jsou majitelé doma nebo v Karibiku. Že je Jan fanda technologií, je vidět z nadšení, se kterým mi o domě vyprávěl.


Jaká byla vaše představa domu?

Neměli jsme ani tak představu o formě domu, jako spíše o tom, jak by měl fungovat. Věděli jsme, co chceme, a co ne a s tím jsme oslovili architekta. Ten nás v průběhu několika měsíců zpovídal, jaké máme zvyky, kdo v kolik vstává a kdy chodí z práce, jak jsme zvyklí skládat prádlo, které sporty děláme, jaké k tomu potřebujeme úložné prostory a spoustu dalšího.

K tomu jsme ho ujistili, že nechceme garáž ani sklep, protože už jsme je kdysi měli, a byly akorát na skladování nepořádku. A protože máme už dospělé děti, i když ještě studující, přáli jsme si, aby jejich pokoje byly od naší rodičovské klidové zóny pokud možno co nejdále, abychom se vzájemně nerušili.

chytry-dum-PALIS-zahrada

Střecha: Fotovoltaika byla velkou investicí, která se vrátí zhruba za patnáct let. Nemusí se čistit, kroupy jí nevadí a živostnost má pětadvacet let. Energie z panelů jde do tepelného čerpadla, které ohřívá vodu a ukládá ji v jednokubíkovém zásobníku, z něhož jde teplá voda do kohoutků a topení a který v zimě funguje jako kotel. Přebytek elektřiny se ukládá do baterií. Foto: Martin Zeman


Trefil se architekt?

Udělal několik studií a jako nejvhodnější se ukázal dvoupodlažní objekt, protože přízemní dům by pro dodržení podmínky oddělení dětí musel být příliš velký, a s bungalovem by zase nešel dohromady svažitý pozemek. My „staříci" tedy žijeme v přízemí, které je bezbariérové a má – kromě společných prostor – kompletní zázemí pro nás dva. Děti a hosté mají pokoje se zázemím v patře.

Architekta bych každému vřele doporučil. Pokud má člověk specifické potřeby, těžko je uspokojí v typovém domě. Já si ho nemohu vynachválit. Dokonce dokázal přesvědčit moji ženu, aby ustoupila od některých nápadů, které byly kontraproduktivní.

chytry-dum-PALIS-stit-domu


"Na fotovoltaiku jsem hledal dodavatele v Česku, ale nenašel. Všichni vám dokážou prodat panely, baterie, ale nikdo nedodá energetický koncept, jak budete s energií hospodařit. Takového dodavatele jsem našel až na Moravě."


chytry-dum-PALIS-terasa

Foto: Martin Zeman


drevoastavby-casopis-titulka-5-2020

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

S dodavatelem stavby jste byl také spokojený?

Přiznávám, že jsem nejprve uzavřel smlouvu s jinou stavební firmou. Měl jsem hotový projekt a v ruce stavební povolení. Zástupce firmy mi sdělil, že to budou muset přeprojektovat do svého stavebního systému. S tím jsem neměl problém, měli jinou skladbu stěny, takže OK. Jenže to trvalo rok a stále nebyli schopni začít stavět. Když mi řekli, že mají problém s krbovým komínem, který bylo třeba kvůli fotovoltaice uskočit o třicet centimetrů – u nich bylo maximum patnáct –, definitivně jsem se rozhodl smlouvu vypovědět.

I když mi tvrdili, že udělají cokoli, jsou dobří asi jen na ty své typové domy, ne pro stavbu podle individuálního projektu. Napodruhé už jsem měl ruku šťastnější. Pro dodavatele, který dům nakonec skutečně postavil, nic nebylo problém, a jednání bylo velmi pružné. Byli, pravda, o něco dražší, ale také byla radost sledovat, jak jim to jde. A protože jsem šťoura, tak jsem lezl všude a nimi a viděl, jak precizně všechno dělají.

Slyšel jsem třeba, jak se dohadují o čtyři milimetry. Chápete? V tak velkém domě řešili takovou maličkost. Všechny spáry byly přesné, kde se něco křížilo, to přelepili dvakrát, prostě kvalita provedení fantastická. Měli sice trochu problém s termíny, ale raději dva měsíce navíc, než aby byla práce odfláknutá.

Řemeslo je pro mě zásadní a v tomto ohledu jsem s dodavatelem naprosto spokojen. Dokonce jsem měl trvale k dispozici stavbyvedoucího, který se mnou neustále komunikoval a vysvětloval vše, co jsem chtěl vědět.

chytry-dum-PALIS-vsup-do-domu

Bezpečnost: Chytrý systém měří teplotu uvnitř i venku a podle rozdílu teplot, slunečního svitu i části dne zatahuje žaluzie a naklápí lamely tak, aby dovnitř propouštěly dostatek světla, aniž by se interiér přehřál. Když spustí alarm, systém vytáhne všechny žaluzie, rozsvítí světla a venku na terase začne hrát na plné pecky kapela Rammstein. Foto: Martin Zeman


Říkal jste, že dům je plný technologií a téměř soběstačný ...

Já jsem ekologicky založený, ale technokrat. Jsem tedy přesvědčený, že ekologické problémy jsme schopni zvládnout technologicky. Moje žena je z toho trochu nešťastná, ale já jsem nadšený. Nejzásadnější je systém vlastní elektrárny, protože na elektřinu jede prakticky vše v domě.

Pak samozřejmě tepelné čerpadlo a topení, řízené větrání s rekuperací tepla, přičemž na větrací jednotku lze nasadit chladicí nástavec a v horkých dnech tak snížit teplotu v interiéru o dva, tři stupně. Když k tomu připočtete další dva, tři stupně dolů díky automatickým žaluziím, je to už znát.

K tomu máme centrální zvukové zařízení, kdy můžeme cokoli nastreemovat do systému a pustit to do kterékoli místnosti. A ještě řízené osvětlení, USB zásuvky ve zdi, kamery kolem domu, automatické zavlažování, robotickou sekačku ... Chtěl jsem opravdu chytrý dům, takže jsme došli až do takových absurdit, že máme i elektrické ovládáni polohování pohovky a kávovar připojený přes bluetooth.

chytry-dum-PALIS-chodba

obr.: Ekologický potenciál tohoto domu je nesporný – je totiž téměř soběstačný. Foto: Martin Zeman


To musí být tisíce rozhodnutí a úkonů ročně. Který majordomus se o to všechno stará?

Většinu věcí kolem zabezpečení, komfortu a úspor zajistí centrální mozek domu, schovaný v malém tabletu, umístěném na zdi,kterým se ovládá PLC v technické místnosti. Skutečné kouzlo je v souhře všech komponent, které spolupracují na základě zjištěných dat a podle sezóny, počasí a našeho životního stylu.

Například u fotovoltaiky ukazuje, kolik energie vyrobila, kolik aktuálně posílá do baterií, kolik jsem si vzal ze sítě, jak je nahřátá voda v nádrži nebo jak si stojí tepelné čerpadlo. Plus vyhodnocuje předpověď počasí na tři dny, takže ví, že zítra bude hezky a dnes je ošklivo, tedy že se zítra energeticky zahojí a dnes proto může nechat baterii vybít třeba na dvacet procent.

Kdyby věděl, že zítra bude ošklivo a baterii nebude možné dobít, tak ji dneska nepustí pod třicet procent, protože kdyby vypadla síť, musí dům udržet v chodu. Bydlíme tu rok a jsme na šedesáti procentech soběstačnosti. Počítám, že se hodnota zvedne tak na sedmdesát procent, což je skvělé. Aktuálně máme roční náklady na elektřinu deset až patnáct tisíc korun.

Řídicí systém simuluje i přítomnost v domě, když jsme na dovolené, a po tu dobu dům neustále provětrává. Nikdy vzduchotechniku nevypínáme.

chytry-dum-PALIS-obyvaci-pokoj


"Kromě obýváku jsou všude světla s ledkami, zapuštěná ve stropě. Denní světlo pak násobí světlá vinylová podlaha v celém domě."


chytry-dum-PALIS-obyvaci-sedacka

Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato soběstačná dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Chytrý a chytřejší". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

A máte nad provozem domu kontrolu také vy sám?

Samozřejmě. Systém sice generuje ideální kombinaci po jednotlivých sekcích i místnostech, ale mohu jej ovládat i manuálně. Nejčastěji se to týká energie, vytápění, vzduchu nebo žaluzií.

chytry-dum-PALIS-koupelna

Koupelna: Paní Šárka nechtěla žádné skříňky, tak architekt vymyslel šuplíky s měkkými dorazy, zapuštěné přímo do zdi. Vestavěné jsou i skříně ve vstupní chodbě, botník a velké úložné prostory v patře pod šikminou střechy. Foto: Martin Zeman


Když zmiňujete vzduch, překračují hodnoty CO2 povolenou mez v běžném provozu domácnosti?

Ano. Stává se, že když přijede návštěva, jeho hodnota okamžitě nadlimitně vylétne. V tu chvíli vzduchotechnika najede na vyšší stupeň a začne provětrávat. Ve starém zděném domě jsme měli těsná plastová okna. Jednou jsem udělal pokus a změřil CO2, když byli doma tři osoby a pes. Jeho hodnota neuvěřitelně rychle stoupla nad normových 1500 ppm.

Zkusili jsme otevřít větračku. Po deseti minutách koncentrace CO2 stále stoupala, protože ventilačka vytvořila mikroproud, který cirkuloval jenom u okna. Museli jsme otevřít okna dokořán proti sobě, aby se pořádně vyvětralo. Vaření ke kvalitě vzduchu také nepřispívá.

chytry-dum-PALIS-satna

Šatna: Šatnu prý majitelé nikdy neměli a teď jsou nadšeni. Žádné skříně, jen otevřené regály a tyče na ramínka. Prašnost je netrápí, protože okno šatny je stále zavřené. Řízené větrání nikdy nedopustí, aby tu vzduch zatuchl. Foto: Martin Zeman


Vyhovuje vám otevřená dispozice propojeného obýváku s kuchyní a jídelnou?

Společensky naprosto. Jen jsem doufal, že pachy z kuchyně dokáže eliminovat recirkulační digestoř, která odsátý vzduch vede přes pachový filtr a vrací jej zpět do místnosti. Ale nestačí to. Existují sice řešení napojení digestoře s odtahem přímo do ventilačního systému, ale to se musí řešit ve fázi projektu.

Takže budeme muset dodatečně budovat přímý odtah digestoře přes spíž mimo dům, i za cenu nějaké ztráty tepla. S tím jsem ale od počátku počítal a požádal architekta, aby nechal volné stěny ve spíži, kudy by šel odtah protáhnout.

chytry-dum-PALIS-kuchyn

Kuchyně: Paní Šárka měla strach, že v kuchyni bude tma. Manžel to vyřešil osazením světlovodu, který je praktický i v noci (propouští měkké měsíční světlo), když si jde člověk zobnout něčeho z lednice. Do spíže za dveřmi se kromě zásob vešel i mrazák, vinotéka, ledovač, rýžovar nebo robot. V malé kuchyni tak přístroje nezabírají místo, ale přitom jsou po ruce. Foto: Martin Zeman

chytry-dum-PALIS-jidelna

Foto: Martin Zeman


Je to jediná špatná zkušenost, či byste změnili ještě něco?

V budoucnu snad jen trochu vylepšíme „elektrárnu" o nabíjecí stanici, protože mým snem je elektromobil. Jinak věřím, že všechno bude šlapat podle našich představ a v chytré dřevostavbě pohodlně dožijeme.

chytry-dum-PALIS-uvodni

Zahrada: Kolem bazénu, který má samostatné tepelné čerpadlo pro ohřev vody, nechal majitel položit travertinovou dlažbu, která zůstává i v nejparnějším létě studená a neklouže. Zahradní koberec z rostlé trávy i příprava jeho podkladu byly levnější než realizace trávy seté. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

Stavebník se rozhodl pro vzhled stavby, který zapadne do předměstí krajského města. Jednoduché tvary jsou spárovány s tím, co je "pod povrchem" – úsporný dům s pasivní obálkou, šetrné vytápění, komfortní větrání a vlastní elektřina, to vše pod kontrolou chytré domácnosti. Jak pár slovy stavbu definovat? Možná jako obyčejně neobyčejný dům.

jaromir-eisman-palis-plzen
Jaromír Eisman
PALIS Plzeň s.r.o.


Technické parametry

  • Typ domu: pasivní
  • Zastavěná plocha: 164 m2
  • Užitná plocha interiér a terasa: 115 m2 (přízemí) + 104 m2 (podkroví) + 20 m2 (terasa)
  • Dispozice: 6+kk
  • Konstrukční systém: prefabrikovaný sendvičový panel PALIS Pasiv
  • Zdroj energie / vytápění: tepelné čerpadlo vzduchvoda napojené na fotovoltaický systém (dodavatel Solární Panely.CZ, s.r.o.) + teplovodní podlahové topení; elektrický otopný žebřík v koupelnách; doplňkově krb
  • Větrání: řízené s rekuperací Zehnder ComfoD
  • Součinitel prostupu tepla stěnou U: 0,12 W/m2K
  • Inteligentní systém: Loxone / Apeko group, s.r.o.
  • Autor architektonické studie a interiéru: Pavel Jindra / VN studio, s.r.o., www.bytovatvorba.cz
  • Autor projektu: Pavel Kaspírek
  • Realizace: PALIS Plzeň, spol. s r. o., 2019, www.palis.cz

chytry-dum-PALIS-pudorys

chytry-dum-PALIS-pudorys-2NP


mail-ico-poptavka

Chcete si také postavit dřevostavbu podobného typu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Rodinná firma PALIS Plzeň, spol. s r.o. je dodavatelem dřevěných energeticky úsporných domů podle individuálních návrhů architektů nebo investorů. Staví obytné domy, chaty i objekty občanské vybavenosti. Používá atestované a certifikované materiály se zárukou.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 5-2020
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop