Vladimír a Klára: <small>Chtěli jsme velký dům, o který se nemusíme moc starat, a který nás přežije několikrát</small>

Vladimír a Klára: Chtěli jsme velký dům, o který se nemusíme moc starat, a který nás přežije několikrát

Dana Jakoubková | Čtvrtek, 29. říjen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Zapomeňte na bezpečnostní kamery a nedobytné zámky. Tahle rodinná „bašta" dává jasně najevo, že bezpečí a soukromí svých obyvatel dokáže efektivně chránit sama o sobě. Podobnost s irskými a skotskými opevněnými domy je však pouze náhodná. Tím nejsilnějším pevnostním prvkem je tady totiž křížem lepené masivní dřevo CLT konstrukce. Ne nadarmo se o ní říká, že dokáže přežít cokoli. Přitom za vstupní „branou" může skrývat elegantní, pohodlné a domácké prostředí.

Otázka, zda rekonstruovat staré, či koupit nové, nemá jednoznačnou odpověď. Nejde jen o technickou či finanční stránku věci. Do hry vstupují především aspekty osobní povahy, aktuální možnosti, nové poznatky i příležitosti, které hýbou miskami vah na obě strany. I lidé, kteří mají zprvu jasnou představu o budoucí nemovitosti, mohou pod vlivem okolností změnit názor, nezřídka i radikálně.

Podstatné je, že si během zvažování vyjasní, co skutečně chtějí a potřebují. Tak jako Vladimír s Klárou, kteří úplně na začátku stavět nechtěli. Hledali spíše starší domek k rekonstrukci. Později to přehodnotili na koupi domu nového.

„Přípravě jsme věnovali dost času a postupně se propracovali k pěti kilům vašeho časopisu," říká Vladimír, majitel domu. „Sledovali jsme hlavně technologie konstrukcí, nechali se inspirovat několika vzorovými domy a ve výsledku dospěli k rozhodnutí, že ideální pro nás bude dřevostavbu postavit."


Pěkná a pevná dřevostavba

Definitivní výběr konstrukčního systému přinesl nejvyšší možnou úroveň stability ve spojení s ideální mírou vitality. „Sloupková – rámová konstrukce si nezískala naši důvěru," upřesňuje Vladimír. „Tak jsme se pídili po jiné alternativě a nakonec zvolili konstrukci z CLT panelů, u které jsme měli pocit, že nás přežije. Významnou roli v našem rozhodování hrál i fakt, že panel může být v interiéru přiznán, protože má pohledovou kvalitu a násobí míru útulnosti prostoru. Ostatně i návštěvy jsou z našich stěn příjemně překvapené." Z CLT panelů ovšem nestaví každý a ne každý, kdo z nich staví, má dobré reference.

moderni-patrova-drevostavba-vchod

Foto: Martin Zeman

moderni-patrova-drevostavba-terasa

Foto: Martin Zeman

Komentář majitelů

Naše vize – ať se nemusíme moc starat a dům nás přežije několikrát. Věříme, že třeba na borovicovou fasádu a modřínovou podlahu terasy nebude třeba sáhnout.

Vladimír a Klára s dětmi
Vladimír a Klára s dětmi
majitelé dřevostavby

moderni-patrova-drevostavba-drevena-cast

Mimikry: Dům v pohledu z ulice působí tajemně a výrazně se odlišuje od okolních domů. Uzavřený kubický tvar s kombinovanou fasádou neodhaluje nic z útulného světa ukrytého uvnitř. Foto: Martin Zeman


Pevnost musí mít bezchybné základy

A to nejen ty skutečné, ale i ty pomyslné. Vladimír je perfekcionista. Dbá na kvalitu a tak se pečlivě věnoval i výběru architekta a stavební firmy. Přesvědčil se u několika oslovených, že finanční rozptyl může být obrovský a kvalita různá. Někteří se jej dokonce snažili našroubovat do své představy, například, že koupelna musí být u ložnice.

Až tam, kde mu byl architekt ochoten vyjít vstříc, kde neměl problém předělat studii, změnit původní návrh dispozice, perfektně připravit podklady pro dotaci a především zohlednit specifické potřeby a fungování rodiny, tak u něj teprve s manželkou zakotvili.

Spolehlivost vybrané stavební firmy jim pak potvrdily reference i technický dozor, kterého si chtěli najmout, jen pro jeho velkou vytíženost k tomu nakonec nedošlo. Nicméně, jak se později ukázalo, daná kombinace architekta a stavební firmy byla šťastnou volbou a de facto „základním kamenem" jejich budoucího domu.

moderni-patrova-drevostavba-pozemek

Zisky a ztráty: V pasivním domě není třeba větrat okny (ale samozřejmě to lze), protože výměnu vzduchu zajišťuje větrací jednotka s rekuperací. Ale i bez otevírání se okna podílejí velkou měrou na energetické ztrátě domu, respektive na jejím vyrovnávání. Sofistikovaný návrh rozmístění a osazení oken je tedy stejně důležitý jako výběr správného typu a zasklení. Zde umístil architekt na severní a východní fasádu pouze úzké vertikálně a horizontálně orientované „střílny" a prosklenou plochu pro tepelné zisky maximalizoval směrem k jihu a částečně i k západu. Při pohledu z ulice navozuje tento model skutečně dojem nedobytnosti. Foto: Martin Zeman

moderni-patrova-drevostavba-stit-domu

Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato moderní dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Rodinná bašta". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

moderni-patrova-drevostavba

Foto: Martin Zeman


Vědět, co chtít

„Stavebníci byli rozhodnuti pro pasivní dům a měli jasno v tom, že potřebují domov pro pětičlennou rodinu," říká architekt Marek Pavlas. „Bylo mi sympatické, že si od začátku přáli tři dětské pokoje, i když při navrhování domu měli jen jednoho maličkého potomka. V úvodu architektonické studie, tak, jak to dělám pokaždé, jsem je požádal, aby mi poslali obrázky inspirací a sdělili mi, co mají rádi a co je pro ně důležité. Ať už jde o detail, materiál, zkrátka cokoli, co nějak souvisí s představou o jejich budoucím domě. Vladimír mi – mimo jiné – poslal fotku motorky a Klára fotku kočárku. To se mi líbilo. Architektura je v zásadě vážná věc. Není to o zábavě, ale spíš o radosti z práce, z celého procesu. Ta vtipná drobnost ale signalizovala, že to s klienty půjde dobře."

moderni-patrova-drevostavba-u-schodiste

Světlo: Prostor schodiště i navazující chodby v patře je osvětlen extra širokým, úzkým oknem, směřujícím na východ k ulici. Foto: Martin Zeman

moderni-patrova-drevostavba-pruchod


"Není to právě tradiční exemplář příměstské výstavby. Ale určitě je tento dům nepřehlédnutelným příkladem kreativního designu."


moderni-patrova-drevostavba-detsky-pokoj

Vzduch: Květinami ve všech místnostech vyřešili majitelé suchý vzduch; z pětatřiceti procent vzdušné vlhkosti se dostali přes čtyřicet procent. Do budoucna zvažují výměnu stávajícího rekuperačního výměníku za entalpický, který předává z odpadního vzduchu do čerstvého přiváděného vzduchu nejen teplo, ale také vysoký podíl vzdušné vlhkosti a pomáhá tak zvýšit komfort vnitřního prostředí především v zimním období, kdy relativní vlhkost vnitřního vzduchu klesá. Foto: Martin Zeman


Žádný projekt není bez komplikací

V koncepci domu je patrný záměr dosáhnout rovnováhy mezi inženýrskou disciplínou a architektonickým uměním i mezi efektivním řešením a lidským faktorem na jeho pozadí. Nicméně každý projekt může mít nějaký oříšek. U tohoto šlo zejména o regulaci, limity pro umístění domu na pozemku, vycházející z celkové urbanistické koncepce širšího developerského projektu.

Ty byly totiž stejné pro všechny domy v ulici. „Jenže pozemek Vladimíra a Kláry je rohovou parcelou, což z mého pohledu původní developerský projekt příliš nereflektoval," dodává architekt. „A rohová parcela, to je vždycky výzva. K té se přistupuje trochu jinak. Abychom dodrželi podmínky pro umístění domu na pozemku a zároveň respektovali specifický charakter pozemku, došli jsme k návrhu dvou propojených hmot, které jsou vůči době mírně pootočené."

moderni-patrova-drevostavba-obxvaci-pokoj

Stínění: Zastínění největší prosklené plochy vstupu na terasu i terasy samotné se majitelé rozhodli realizovat až v budoucnu. Ve stěně pod fasádou je proto skrytá konstrukce, do které je možné kotvit stínící pergolu. Prozatím je stínění řešené screenovými roletami, přes které je vidět ven, ale ne dovnitř. Přiznaná stropní konstrukce vychází cenově levněji než plný strop z CLT panelů a rozšiřuje nosnou funkci na dekorativní prvek interiéru. Foto: Martin Zeman

moderni-patrova-drevostavba-kuchyn

Změna: V první studii byl kuchyňský kout v protějším rohu místnosti. Paní Klára si ale přála mít ho blíže k terase, a proto se musela vzdát spíže. A protože chtěla při vaření také vidět na děti v zahradě, umístil architekt okno v úrovni očí a zároveň tak, aby pohodlně dosáhla do horních skříněk. Foto: Martin Zeman

moderni-patrova-drevostavba-obytny-prostor

Ruční práce: Finální řešení interiéru ladili majitelé sami. Podlahy, kuchyňské skříňky a další dřevěný nábytek z dubu si nechali zhotovit na zakázku. Foto: Martin Zeman


Po zkušenostech

Nápad s kombinovanou fasádou se majitelům domu líbil. „Kdybychom ale začínali znovu, zvolíme namísto omítky raději cementovláknité obkladové desky v kombinaci se dřevem," doplňuje Vladimír. „S teplovzdušným vytápěním jsme velice spokojeni. Předtím jsme bydleli s rodiči ve dvougeneračním zděném domě a řeknu vám, že naši topí ještě v červnu. A to je dům zateplen. Zpočátku jsem vytápění přes vzduchotechnickou jednotku nedůvěřoval, ale musím potvrdit, že to funguje dobře. Když srovnám náklady s původním bydlením, šetříme desítky tisíc korun ročně a platíme něco málo přes dvacet tisíc za elektřinu pro celý dům."

Pro úplnost – snížit náklady na vytápění samo sebou nedokáže vzduchotechnická jednotka s rekuperací tepla sama o sobě. V tomto případě je připojena na tepelné čerpadlo jako zdroj energie. „Co se týká hlučnosti, ta trápí spíše manželku, konkrétně dětská živelnost je někdy slyšet z patra do přízemí," přiznává Vladimír. „Uvažujeme proto o instalaci akustických desek na strop obýváku."

moderni-patrova-drevostavba-loznice

Tupý úhel: Pootočení hmoty s pultovou střechou, kde je umístěna herna pro děti v přízemí a ložnice rodičů v patře, je dobře patrné při pohledu na roh a strop místností. Foto: Martin Zeman

moderni-patrova-drevostavba-chodba

Vychytávka: V domě jsou dvě koupelny. Ta v přízemí se sprchovým koutem je prosvětlena stěnou ze skleněných tvárnic-luxfer a navazuje na technickou místnost. Koupelna v patře s vanou a v půdorysné stopě s technickou místností, kde je umístěna pračka, je opatřena shozem na špinavé prádlo. Foto: Martin Zeman

moderni-patrova-drevostavba-koupelna

Foto: Martin Zeman

Komentář architekta


Co považujete za nejzajímavější prvek domu?

Za mě je to asi celkové hmotové řešení domu. Propojení dvou hmot; jedna s plochou, druhá se sedlovou střechou, jedna s dřevěným obkladem, druhá omítnutá.

Trápil jste se s něčím?

S každým projektem se architekt musí i trochu trápit. Jinak by to bylo špatně. U tohoto projektu to byla řada větších či menších detailů, ale nenapadá mě žádný, který by nad ostatními výrazně vyčníval. Jedna věc mě trápí obecně v podstatě u všech projektů. S tím pro Vladimíra a Kláru jsme začali před pěti lety. Zhruba po roce jsme měli stavební povolení. Nutno podotknout, že je to ohromný úspěch! Za další rok byl dům postaven.

Opět velký úspěch s ohledem na to, že některé subdodávky si majitel zajišťoval sám. No a potom trvá ještě nějakou dobu, než se podaří doladit zahradu, oplocení, interiér. Po pěti letech od začátku práce je možné dům nafotit a napsat o něm článek do časopisu DŘEVO&stavby. Jinými slovy, architektura je vždy běh na hodně dlouhou trať.

Komunikoval jste během výstavby s realizačním týmem dodavatele?

Ano. Komunikace a vzájemný respekt mezi klientem, architektem a dodavatelem stavby je strašně důležitý. Tady to fungovalo skvěle. Dodavatelskou firmu znám dlouhodobě. Spolupráce s nimi mě vždy... prostě baví.

ing-arch-marek-pavlas
Ing. arch. Marek Pavlas, Ph.D.
MP Archi ateliér


drevoastavby-casopis-titulka-5-2020-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Komentář dodavatele

Pokud dojde ke spolupráci skvělých lidí, jedná se vždy o příjemnou práci. Zde došlo k propojení výborných klientů, které práce na domě od začátku do konce bavila, a architektem, kterého si velmi vážíme a se kterým rádi spolupracujeme na realizacích domů. Ing. arch. Marek Pavlas navíc výborně pracoval s orientací domu na pozemku a vnitřní dispozicí. Díky tomu jsme na rohové parcele měli dostatek prostoru pro realizaci a klient získal krásný soukromý prostor odvrácený od ulice. To je přesně to, s čím Marek často pracuje. Rád bych zde také poděkoval investorům, kteří byli ochotni pustit k sobě redakční tým a nechat dům nafotit. Je to pro nás velká čest a ocenění naší spolupráce. Děkujeme.

Ing. Václav Pinďák 3AE s.r.o.
Ing. Václav Pinďák
3AE s.r.o.


Pasivní dřevostavba z masivních dřevěných panelů

Pokud se Vám naše video líbilo, přihlaste se k odběru dalších


Technické parametry

  • Typ domu: pasivní
  • Dotace: Zelená úsporám
  • Zastavěná plocha: 123 m2
  • Užitná plocha: 170 m2
  • Dispozice: 6+kk
  • Konstrukční systém: masivní dřevěné panely NOVATOP SOLID (CLT – křížem lepené dřevo), dřevěný trámový strop
  • Zdroj energie / teplo: tepelné čerpadlo / teplovzdušné vytápění + elektrické podlahové rohože v koupelnách
  • Větrání: řízené větrání s rekuperací ATREA
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,11 W/m2K
  • Okna: SLAVONA – profil IV92 s trojsklem
  • Autor arch.návrhu a projektu: Ing. arch. Marek Pavlas, Ph.D, MP-Archi, www.mp-archi.cz
  • Realizace stavby: 3AE, s.r.o; www.3ae.cz

 

moderni-patrova-drevostavba-pudorys-1NP

moderni-patrova-drevostavba-pudorys-2NP


mail-ico-poptavka

Zaujala vás tato jednoduše navržená dřevostavba a zajímá vás její cena? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost 3AE s.r.o. byla založena v roce 2010. Od svého vzniku se firma soustředila na navrhování a realizaci především pasivních domů z konstrukčního systému Novatop. Od počátku existence bylo klíčové spolupracovat s předními architekty a odborníky se zaměřením na pasivní dřevostavby. V roce 2012 firma vytvořila platformu značkových typových domů NOVAHOME, navržených architekty. Tato platforma sdružuje architekty se zájmem o navrhování domů z konstrukčního systému Novatop.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 5-2020
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop