S plným nasazením vlastních sil si na stáří za půl roku postavili masivní dřevostavbu

S plným nasazením vlastních sil si na stáří za půl roku postavili masivní dřevostavbu

Redakce | Středa, 04. listopad 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Nezřídka se při našich redakčních návštěvách potkáváme se staršími manželskými páry, kteří si na druhou polovinu svého života splnily svůj sen a postavily si pohodlný, komfortní, přiměřeně velký dům odpovídající jejich životnímu stylu. Přesně tak tomu bylo i v případě Haralda a Andrey, které jsme navštívili v jihozápadním Německu. I když o skromnosti se v jejich případě mluvit nedá, svůj dům si nemůžou vynachválit.

Do masivní dřevostavby investovali manželé neobvyklé množství vlastní práce. Rozhodli se pro speciální způsob dodávky, kterou dodavatel domu nabízel: „Na dva týdny jsme měli denně k dispozici stavbyvedoucího, s jehož pomocí jsme postavili obvodové stěny, dělicí příčky i střechu," říká Harald.

„Okna a dveře vyrobil náš známý, s pomocí rodiny a přátel jsme zvládli interiérové práce, elektřinu nám rozvedl kamarád, pouze vodu a vytápění jsme svěřili odborným firmám."

O tom, že stavba probíhala podle pečlivě vypracovaného harmonogramu, svědčí rekordní čas, během něhož byl dům dokončen – už za šest měsíců se mohli manželé stěhovat a věnovat se úpravám okolí domu už z nového bydliště.

„Rychlá montáž byla možná i díky tomu, že materiál pro hrubou stavbu byl na staveništi vždy včas, všechno bylo přesné a rychlé. Stavba nás velmi bavila, a kdybych měl stavět znovu, zvolil bych nejen stejného dodavatele, ale i tento způsob dodávky," pochvaluje si Harald.


Splněný sen a přesvědčení

„Manžel byl odjakživa nadšeným obdivovatelem masivních dřevostaveb, které se ale s naší zahradní chatkou moc srovnávat nedaly. Osobně jsem si nedokázala vůbec představit, že budeme natrvalo bydlet v dřevěném domě. Dnes jsem ale šťastná, že jsem se nechala od manžela přesvědčit, hlavně kvůli úžasnému interiéru," přiznává Andrea a nemyslí tím pouze vybavení vnitřních prostor.

Konstrukce je totiž jednoplášťová bez dodatečné izolace či parobrzdy, takže dřevo tu může plně prokázat své silné stránky. „Domov je pro nás místem odpočinku a relaxace po náročné práci a účinky dřeva cítíme na vlastním těle," tvrdí Andrea a výsledky vědeckých studií její slova potvrzují: podle odborníků ze salcburské univerzity pro aplikovanou vědu Joanneum zklidňují masivní dřevěné stěny srdeční rytmus a klesá tak hladina stresu.

„V dřevěném domě se podvědomě cítíme dobře a bez problémů se nám zde dýchá, což potvrzuje i naše kamarádka, která trpí silnou alergií," doplňuje Andrea.

masivni-drevostavba-zadni-cast

Foto: Fullwood Wohnblockhaus

masivni-drevostavba-terasa

Foto: Fullwood Wohnblockhaus


Uvnitř téměř jako venku

Moderní masivní dřevostavba v ničem nepřipomíná tradiční roubenky s malými okny a tmavým interiérem. Vzdušnost interiéru a světlý prostor byly pro Andreu a Haralda jedním z nejdůležitějších požadavků. „Neznám nikoho, kdo by nechtěl mít takové bydlení a dostat dovnitř co nejvíce světla," komentuje to Harald.

Proto se rozhodl pro ošetření vnitřních stěn a stropů nátěrem s ochrannou složkou proti UV záření, které způsobuje tmavnutí dřeva. V kombinaci s bíle vymalovanými dělicími stěnami (lehká sendvičová konstrukce), světlou dlažbou a převážně francouzskými okny tak vznikl rozlehlý prostor s množstvím světla srovnatelným s venkovním prostředím.

„Vždycky mi imponoval prostor otevřený až ke krovu a přiznaná konstrukce střechy s impozantní hřebenovou vaznicí, vypadá to super a každý takové řešení obdivuje," konstatuje Harald. Dáváme mu za pravdu – o stropech v pravém smyslu slova se tu mluvit nedá, výška místností je impozantní a k celkovému „wow" efektu přispívá i prosklený třetí štít na jihozápadní straně.

masivni-drevostavba-mobiliar

obr.: Miniknihovna na stropě spíže je přístupná jen po schůdkách a nepočítá se s tím, že by byla frekventovaným místem. Nicméně každý koutek, kde může být člověk sám se sebou, se hodí... I v moderně pojatém interiéru se vždy najde prostor pro starožitné kousky mobiliář. Foto: Fullwood Wohnblockhaus

masivni-drevostavba-koupelna


"Ložnice i koupelna jsou součástí soukromé části domu umístěné na opačné straně než obytné prostory. Obě místnosti od sebe odděluje a zároveň propojuje průchozí šatna."


masivni-drevostavba-loznice

Foto: Fullwood Wohnblockhaus


Ani zima, ani horko

Ačkoli je jednopodlažní dům na třech stranách obehnán zastřešenou verandou, která chrání před sluncem, v létě používají majitelé ještě svislé markýzy. „V zimě se projevuje skrytá síla masivního dřeva – kromě toho, že dobře izoluje, má navíc příjemnou povrchovou teplotu, stačí si na něj sáhnout," nadšeně vypráví Andrea.

A má pravdu, stačí si pro porovnání sáhnout na dřevěný povrch a na zeď. Navíc je pocitová teplota v masivní dřevostavbě o dva až tři stupně vyšší než ve skutečnosti, proto i vytápět není třeba na obvyklých 22–24 stupňů. Majitelé si to ověřili porovnáním nákladů na vytápění s vypočtenou hodnotou součinitele prostupu tepla: „Spotřebovali jsme výrazně méně energie, přesně tak, jak předpovídal dodavatel."

masivni-drevostavba-cely-dum

obr.: Třetí štít či chcete-li prosklený vikýř výrazně přispívá k prosvětlení interiéru a zásobuje hlavně středovou část obytného prostoru denním světlem. Foto: Fullwood Wohnblockhaus

masivni-drevostavba-cesta

obr.: Prakticky řešený půdorys domu a předsazená střecha vytváření hned několik zákoutí k odpočinku chráněných před sluncem i deštěm. Foto: Fullwood Wohnblockhaus


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato masivní dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Za půl roku v novém". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Každý si najde svůj kout

Půdorys domu se obecně řečeno skládá ze dvou různě dlouhých, přisazených pravoúhelníků, přičemž z kratšího vystupuje prosklený štít (vikýř). Venku tak vznikla tři zákoutí chráněná před větrem, která majitelé využívají ke stolování a odpočinku. „Vždycky si najdeme nějaké chráněné místo, kde se dá díky zastřešení pobývat i za drobného deště," chválí si Andrea praktickou dispozici.

Také v interiéru je prostor rozdělený mezi chodbu, obytný prostor s kuchyní a malou knihovnu prakticky členěn do jednotlivých sektorů, vždyť se svými 77 čtverečními metry zabírá více než polovinu celkové obytné plochy.

Privátní trakt je na opačné straně domu, zahrnuje kromě pracovny, respektive hostinského pokoje ještě ložnici se šatnou a wellness-koupelnou a sociální a technické zázemí. Zdá se, že i s dispozicí jsou majitelé spokojeni, protože na naši otázku, jestli by stavěli znovu, odpovídá Andrea rezolutně: „V žádném případě, odsud už se nehnu..."

masivni-drevostavba-interier-jidelni-stul

obr.: Krbové těleso je jedním z prvků, který má, samozřejmě kromě své primární vytápěcí funkce, také dělicí funkci. Foto: Fullwood Wohnblockhaus

masivni-drevostavba-obytny-prostor

Foto: Fullwood Wohnblockhaus

Majitelé dřevostavby

Andrea a Harald sice nemají daleko do důchodu, což je ale neodrazuje od toho, aby se plně neangažovali jako podnikatelé. Tak, jak jsou zvyklí pracovat ve své firmě, přistoupili i ke stavbě nového domu: s plným nasazením vlastních sil a včetně zapojení přátel a známých. S pověstnou německou disciplinovaností proběhla hladce nejen montáž obvodového pláště, ale také dokončovací práce. Oba srší životní energií a na svůj dům si ani v nejmenším nestěžují, protože jak si ho vymysleli, takový ho mají. A tak by to mělo být!

Andrea a Harald
Andrea a Harald
majitelé dřevostavby

masivni-drevostavba-jidelni-stul


"Prostor otevřený až pod střechu a masivní krovová vaznice – přání, které se majiteli v jeho novém domě splnilo."


masivni-drevostavba-interier

Foto: Fullwood Wohnblockhaus


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 194 m2
  • Užitná plocha: 150 m2 + terasa
  • Konstrukční systém: v přízemí masivní severská borovice, lepený třívrstvý hranol, směrem do interiéru vrstva jádrového dřeva; dělicí příčky sendvičové; střešní konstrukce smrková
  • Vytápění: podlahové teplovodní, plynový kotel
  • Ošetření stěn: v interiéru transparentní nátěr s UV ochranou, v exteriéru světle hnědá lazura
  • Realizace: Fullwood Wohnblockhaus, www.fullwood.de

masivni-drevostavba-pudorys

Článek připravil: Martin Klíma


srubyaroubenky-casopis-titulka-4-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu sruby&roubenky 4/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 69 Kč

koupit časopis

 

SaR 4-2020
Vaše komentáře (9)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop