Do třinácté oslovené firmy v pořadí vkládali poslední naděje. A vyplatilo se

Do třinácté oslovené firmy v pořadí vkládali poslední naděje. A vyplatilo se

Dana Jakoubková | Čtvrtek, 03. prosinec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Prioritou Jana a Veroniky bylo rychle stavět, rychle bydlet. Kdyby všechno probíhalo podle tohoto scénáře, žili by dnes v domě zděném. „Naštěstí" je zbrzdil úřední moloch a potvrdilo se rčení, že všechno zlé je pro něco dobré.

Byla vaše cesta k dřevostavbě přímá, nebo klikatá?

Ani jedno, došli jsme k ní velkým obloukem. Nejprve jsme si totiž mysleli, že náš dům bude zděný a koupili jsme si katalogový projekt. Tou dobou jsme ale ještě neměli pozemek a nedařilo se ho sehnat. Tak jsme si pořídili kus pole a čekali na změnu územního plánu.

Na jednu stranu jsme se tím na dost dlouhou dobu zasekli – ve výsledku to bylo osmnáct měsíců –, ale na stranu druhou jsme získali dost času k tomu, abychom vybrali vhodného dodavatele stavby. A jak jsme projížděli internet, narazili jsme na obrázek domu, který se nám zalíbil.

Ukázalo se, že to je dřevostavba a ten moment spustil řadu úvah, které vyústily v přehodnocení typu stavby a následně i k poměrně rychlé domluvě se stavební firmou. Ale protože změna územního plánu se protahovala, brouzdali jsme dál na internetu a jen tak cvičně oslovili dalších třináct firem.

PILA-MARTINICE-vchod

Základ: Orientace domu je téměř příkladná: na sever, ve směru sousedů, je umístěn vstup, zádveří, technická místnost, kuchyně, koupelna a ložnice s oknem na západ. Foto: Martin Zeman

A...?

Někteří se ozvali, včetně podezřelých s mnohem levnější nabídkou, než jsme měli domluveno. Ale my stále váhali. Až ta poslední firma odpověděla „jiným jazykem" a zaujala nás. Pozvali jsme je, přijeli a představili nám difuzně otevřenou panelovou konstrukci – ona předtím domluvená měla být difuzně uzavřená a postavená staveništní montáží. Hodně nás to oslovilo a tak jsme od původní firmy ustoupili.

Trochu jsme se báli, že stavbu prodraží přepravní náklady, protože šlo o firmu z druhého konce republiky. Ale ukázalo se, že obavy jsou zbytečné. Jejich nabídka byla konkurenceschopná, k čemuž přispělo i to, že mají vlastní závod na opracování dřevěných konstrukcí, které využívají pro výstavbu, a panely si vyrábějí sami v hale.


"Jednoduchý tvar domu se odráží v úsporném provozu."


Ale říkal jste, že jste měli projekt pro zděný dům?

V tom nebyl problém, projektant dodavatele ho předělal pro sendvičovou dřevostavbu. Mohli jsme si i sami určit, co v domě chceme, třeba variantu topení. Posunuly se příčky a mezi dětskými pokoji je tvarovaná stěna pro zapuštěné skříně z každé strany. Anebo střecha, standardně dává firma betonovou tašku, ale my jsme chtěli pálenou s glazurou. To u některých firem nešlo. Takže vlastně z původně typového projektu jsme udělali individuální.

PILA-MARTINICE-svah

Výhoda: Přízemní dům se sedlovou střechou se nejvíce podobá původní vesnické zástavbě. Modelací terénu se ukázala možnost dům podsklepit a vytvořit kryté venkovní posezení. Foto: Martin Zeman

Jak dlouho jste stavěli?

Dřevostavbami nepolíbený člověk se nestačí divit, jak taková panelová montáž odsýpá. Hrubá stavba byla za čtyři dny pod střechou, stěhovali jsme se po třech měsících.


"Do třináctého osloveného dodavatele jsme vkládali poslední naděje. A vyplatilo se."


Takže šlo všechno hladce?

Nastal i moment, kdy jsme měli obavy. Poslední den před položením stropů a střechy zapršelo. Člověk by čekal komplikace, ale nakonec z toho byl jen jeden den zdržení. Panely jsou totiž svrchu, přes řez opatřené krycí voděodolnou fólií, takže dovnitř panelu se voda nedostala. Louže na základové desce jsme posypali pilinami a zametli, zbytek pak vysušili vysavačem na vodu. Panely zůstaly suché, vodou nezasažené.

PILA-MARTINICE-pozemek

Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

Na stavbu domu Jana a Veroniky vzpomínám velice rád. Tehdy jsme ještě nestavěli padesát domů ročně jako nyní, a proto, i s ohledem na vzdálenost lokality 250 kilometrů, jsme zvažovali, zda do toho vůbec jít. První osobní schůzka s klienty ale naše obavy rozehnala. Milí a pohostinní lidé, kteří věděli, co chtějí, byli pro naši firmu jako „první vlaštovky" v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. A právě tento dům nám do něj úspěšně otevřel cestu. S klienty mám do dnešních dní velice přátelský vztah i díky tomu, že jsme jim postavili dům, ve kterém jsou spokojení. Toho, že jsou ochotni podat o domě reference i dalším zájemcům o výstavbu, si nesmírně vážíme.

Jindřich Janeček
Jindřich Janeček
MARTINICE GROUP


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato jednopodlažní dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Šťastná třináctka". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

A z uživatelského hlediska máte jakou zkušenost?

Bydlíme v domě čtvrtým rokem a díky tomu, že jsme přípravě věnovali opravdu hodně času, není prakticky nic, co bychom změnili. Trochu jsme se báli šíření hluku, které dřevostavby stigmatizuje. Ale zkušenost to nepotvrdila. Své v tom jistě hraje i to, že je dům jen přízemní a má vhodně řešenou dispozici.

Například dětský pokoj a ložnice jsou na opačném konci než kuchyně a obývák a těch deset metrů mezi nimi je znát. Co se týká hluku zvenčí, bydlíme dvacet metrů od silnice a nijak nás to neobtěžuje. Jinak dům drží dobře teplo a v létě se nepřehřívá, vnitřní rolety stačí. Ne že by byl rozdíl teplot vně a uvnitř deset stupňů, ale není to nijak nepříjemné teplo.

V létě je navíc slunce tak vysoko, že nesvítí přímo do místností, od podzimu do jara je zase výhodou, že je nízko. Snad jen plastová okna s trojsklem bychom zvětšili, kvůli výhledu, který tu máme parádní.

 

PILA-MARTINICE-obyvaci-pokoj

Promyšlenost: Orientaci místností v domě měli majitelé promyšlenou ještě před koupí pozemku tak, aby bylo dosaženo požadovaného komfortu i splněny hygienické normy pro oslunění obytného prostoru. Výhledu z obýváku na vzdálený poutní kostel nic nebrání – z jižní strany totiž přiléhá k zahradě jen pole. Foto: Martin Zeman

PILA-MARTINICE-jidelna

Foto: Martin Zeman

Topení máte jaké?

Elektrickou podlahovku, respektive odporový drát – ten nejjednodušší princip a funguje perfektně.

PILA-MARTINICE-kuchyn

Komfort: Lepený vinyl je dobrou kombinací s podlahovým topením – má velmi nízký tepelný odpor, výbornou mechanickou odolnost a do značné míry vylepšuje akustiku prostoru. Jan s Veronikou oceňují i dotykový komfort – oproti dlažbě v koupelně vinyl nikdy nestudí. Foto: Martin Zeman

Co když vypnou proud?

To už se nám stalo. V zimě vypnuli proud na celý den, ale teplota v domě klesla jen o dva stupně. Elektrický systém je pohodlný, teplotu si hlídá sám a můžeme ho ovládat na dálku. Jinak máme přípravu na fotovoltaický systém, ale zatím nás to netlačí.

PILA-MARTINICE-detsky-pokoj

Plánování: Děti spí zatím v jednom pokoji a ve druhém mají hernu. Až budou větší, bude mít každé vlastní pokoj. Spojovací stěnu nechal Jan postavit do tvaru otevřeného písmene Z a ve vzniklém výklenku je z každé strany umístěna vestavěná skříň. Foto: Martin Zeman

Když jste pryč delší dobu, jak dlouho trvá, než se po návratu dům vyhřeje?

Za tím účelem jsem udělal pokus a zapnul topení na dálku. Příjemně bylo zhruba za čtyři hodiny. Z toho vyplynulo, že pokud tu nejsme, necháváme temperovat topení na sedmnáct stupňů. Když bychom ho vypnuli úplně a nechali dům vychladnout, bylo by to znát výrazně na spotřebě elektřiny.

Když temperujeme, vychází to lépe. Vlastně nevypínáme topení ani v létě, protože máme vyzkoušeno, že s ohledem na spotřebu je lepší, aby si systém přitopil, byť jen o jeden stupeň i v létě, než aby pak dotápěl stupňů pět.

PILA-MARTINICE-koupelna

Foto: Martin Zeman

Větrání máte také řízené?

Ne, větráme jen okny. Myslím, že na vesnici, kde máte čistý vzduch, to není potřeba. Chápu to třeba v místě, kde je znečištěné ovzduší nebo je v rodině alergik a podobně. Ale u nás v podhůří je zatím všechno v pořádku a s dětmi, které běhají pořád ven a dovnitř, je vlastně pořád někde otevřeno, i v zimě.

PILA-MARTINICE-uvodni

Foto: Martin Zeman

A kolik platíte ročně za elektřinu?

Kolem třiceti tisíc korun a s takovými náklady jsme spokojeni.

Jan s Veronikou a dětmi
Jan s Veronikou a dětmi
majitelé dřevostavby


Podívejte se na nízkoenergetickou panelovou dřevostavbu z trochu jiného pohledu

Pokud se vám zpracování redakční návštěvy ve formě videa líbilo, podívejte se na další.


drevoastavby-casopis-titulka-6-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 6/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 155 m2
  • Užitná plocha: 135 m2
  • Dispozice: 5+kk
  • Konstrukční systém: difuzně otevřená konstrukce DifuECO ENERGO
  • Teplo: elektrické podlahové topení – kabely
  • Větrání: přirozené okny
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,15 W/m2K
  • Projekt a realizace: 2016, PILA MARTINICE s.r.o. / MARTINICE GROUP, www.martinicegroup.cz

 

 

PILA-MARTINICE-pudorys

rez-stenou


mail-ico-poptavka

Zaujala vás tato jednoduchá dřevostavba a zajímá vás její přibližná cena? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Dodavatelská společnost PILA MARTINICE s.r.o. do dnešní doby zrealizovala více než tři desítky staveb rodinných domů. Zaměřují se na stavbu typových i individuálních domů od projektu až k samotné realizaci. V jejich portfoliu najdete panelové dřevostavby i roubenky. Panely jsou vyrobeny ve vlastním výrobním závodě s předepsanými parametry jednotlivých materiálů. Dřevostavby již v základním provedení splňují nízkoenergetické hodnoty.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 6-2020
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop