Svou typovou dřevostavbu museli značně přizpůsobit oblasti v CHKO

Svou typovou dřevostavbu museli značně přizpůsobit oblasti v CHKO

Dana Jakoubková | Středa, 24. únor 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Možná už jste také slyšeli tvrzení, že území CHKO není právě vhodným terénem pro realizaci typových projektů. Novostavby se totiž musí svým půdorysem, podlažností, vzhledem i materiálovým řešením co nejvíce přiblížit původním dochovaným stavbám. Pokud si však vyberete dodavatele, v jehož portfoliu figurují i archetypální stavby, máte skoro vyhráno. I když, jak potvrzuje Petr – majitel tohoto domu, nebude to vůbec jednoduché.


Stavba domu v CHKO má svá omezení

Náš dům se nachází v Chráněné krajinné oblasti Orlické hory a z toho vyplynuly regulativy, které bylo nutné dodržet. Bohužel, měli jsme dvojí smůlu. Před patnácti lety jsme postavili první dřevostavbu v památkové zóně a podle toho, jak nám diktovali památkáři.

Nechtěli jsme červenou střechu, máme ji. Nechtěli jsme žlutou fasádu, museli jsme ji udělat. Nicméně v domě žijeme dosud, je to náš trvalý domov. Novostavbu v horách jsme postavili před třemi roky pro rekreaci s tím, aby měla vše potřebné pro trvalé bydlení někdy v budoucnu.

V tomto případě jsme se museli podřídit požadavkům na stavbu ve třetí zóně CHKO. Ne všechno je tak, jak by se nám líbilo. Ale když i druhý dům stavíte podle diktátu, už se tomu jenom smějete. K některým věcem nás vyloženě dostrkali.

Například vstupní dveře nesměly být na krátké straně domu nebo okenní tabulky musely být členěny do mřížek, se kterými jsme nebyli zajedno. Ostatní desítky regulí se daly zkousnout. Věděli jsme, že to bude přetlačovaná, už když jsme pozemek kupovali, ale chtěli jsme postavit rychle, tak jsme nešli do moc velkých diskusí.

drevostavba-v-CHKO-projezdova-cesta

Požadavky: Pro většinu staveb Orlických hor je typický obdélníkový půdorys a jednoduché, svisle bedněné štíty domů. Zatímco požadavkem stavebníků byla bezúdržbová úprava štítových stěn, úřad CHKO vyžadoval štít dřevěný. Výsledkem je kompromisní řešení v podobě imitace dřevěného obkladu. Foto: Martin Zeman

drevostavba-v-CHKO-cely-dum

Foto: Martin Zeman


Co je dobré vědět, pokud chcete stavět v CHKO

Stavba domu v CHKO
 

Zkušenosti s předešlým domem nám hodně pomohly

Výhodou výstavby tohoto domu byla naše zkušenost s dřevostavbou ve městě. Věděli jsme přesně, co nám „dole" chybí a co v novém domě potřebovat nebudeme. Jsme sportovně a turisticky založená rodina, venku trávíme téměř všechen volný čas a za každého počasí.

Nový dům jsme tedy pojali především jako přístřeší, zcela jednoduše, ale s dostatkem prostor pro uložení potřeb pro naše koníčky – kola, běžky, sjezdovky, batohy... V té souvislosti máme i zádveří opatřeno sušáky na mokré oděvy a obuv i botník na lyžáky.

Dost místa jsme vyčlenili také pro dílnu, která se u domu vždycky hodí, a pro stroje jako sekačku a sněhovou frézu i zahradní náčiní. K domu jsme přidali malou stodolu, kde parkujeme auta, uskladňujeme dřevo na topení a seno pro ovce, které se většinu roku „starají" o údržbu zarostlých svahů rozlehlého pozemku.

Co se týká dispozice a velikosti místností pro členy rodiny, tam bylo jasné, že vše bude menší než ve starém domě. Velký obývák je zbytečný, protože jak jsem uvedl, doma trávíme málo času a stejně všichni nejčastěji sedíme kolem jídelního stolu, jíme, hrajeme hry, povídáme si.

Nebo máme malou a ještě menší koupelnu, protože v ní trávíme jen dvacet minut denně. Ložnice jsou také malé, jelikož se tam jen spí. Naopak máme dva větší pokoje pro hosty, protože početné návštěvy jsou u nás běžné.

drevostavba-v-CHKO-stit-domu

Úpravy: K lehce upravenému typovému domu 03c Ekonomy z katalogu dodavatele patří i vikýř, díky němuž vznikla v podkroví prostorná koupelna a další pokoj. Šikmá sedlová střecha, obvykle se sklonem 45 stupňů, patří k požadavkům CHKO, stejně jako komín blízko hřebene střechy nebo plynulé zapojení stavby do terénu. Foto: Martin Zeman

drevostavba-v-CHKO-zadni-cast-domu

Limity: Z jedné strany vysoké napětí, z druhé strany optický kabel; to jsou limity ochranných pásem, do nichž se musel dům doslova vtěsnat. Při stavbě ve velké nadmořské výšce pak zvyšuje laťku nároků sněhová oblast a z toho plynoucí velké zatížení střechy. Foto: Martin Zeman


Systém vytápění v domě

Máme dálkově řízené elektrické topení. Elektřina má rychlý nástup a dobře se reguluje. V podlaze přízemí jsou položeny rohože, protože podlahovka je pocitově příjemný druh topení a dlažba si o něj vysloveně říká. Ale protože jsme měli zkušenost, že zhruba pět šest hodin trvá, než se předá teplo vzduchu v místnosti, přidali jsme ještě přímotopy, které jsou konvekcí schopné vyhřát dům za hodinu až dvě.

Jakmile je vyhřáto, přímotopy se vypnou a funguje jen podlahové topení. Dům je dobře izolován a i když se netopí, je tu sedmnáct stupňů, v zimě to spadne k osmi. Když chceme topit v krbových kamnech, použijeme elektřinu jen pro rychlé zahřátí nebo vůbec, protože kamna mají akumulační obestavbu a v určité fázi topení je tu až horko.

drevostavba-v-CHKO-schodiste

Praktičnost: Vstupní dveře se podle zdejších regulí umísťují v podélných stěnách. Zádveří bylo k typovému domu přidáno na přání stavebníků, stejně jako „vítací" letní dveře z kuchyně. Dlažba na podlahách v přízemí odpovídá zvýšeným nárokům na provoz v botech zvenčí a současně jednoduché údržbě. V patře je položený odolný vinyl s dřevěným dekorem. Foto: Martin Zeman

drevostavba-v-CHKO-obytny-prostor


"U víkendového domu se na přezouvání tolik nebazíruje. Centrální vysavač byl proto podmínkou paní domu."


drevostavba-v-CHKO-kuchyn

Pojetí: Pojetí interiéru zlehka navozuje atmosféru horské chaty, zařízení je jednoduché a účelné. Foto: Martin Zeman

drevostavba-v-CHKO-jidelni-stul

Foto: Martin Zeman


Nezávislost na elektřině v domě

I když jede celý dům na elektřinu, náklady na provoz nás příjemně překvapily. Loni jsme tu trávili všechny víkendy a svátky, dva měsíce v nouzovém stavu kvůli kovidu a předtím intenzivně celou zimu. Roční náklady ale nepřekročily šestnáct tisíc. A to jsme se vůbec neomezovali. Děti si denně napouštěly vanu z boileru, daleko víc jsme vařili a topili. Nevýhodou ale je, že když vypadne proud, což se tady na horách stává třeba kvůli vichřici, jste úplně bezmocní.

Jelikož si neuvaříte ani čaj, ráno nevytáhnete elektrické rolety, nejdou čerpadla, tudíž neteče voda, nespláchnete záchod, pořídili jsme si benzinovou elektrocentrálu jako náhradní zdroj energie. Už jsme ji využili třikrát. Ve starém domě máme bateriový generátor, ale to je město, tam je do hodiny elektřina nahozená. Tady v horách to může trvat i dny a to už baterie neutáhne.

drevostavba-v-CHKO-loznice

Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato kouzelná dřevostavba v CHKO se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Přetlačovaná s úřady". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

drevostavba-v-CHKO-koupelna

Foto: Martin Zeman


Řízené větrání s podmínkou

Jsem těžký alergik na plísně, jejichž spory jsou obsaženy ve venkovním vzduchu. Do první dřevostavby jsem si proto instaloval decentrální větrací jednotku do každé místnosti. Cena hepa filtrů, které se mění každé tři měsíce, je sice dost vysoká, ale na moje potíže to byl balzám.

Žádné záchvaty a celou noc mohu klidně spát. O centrálním řízeném větrání jsem proto samo sebou uvažoval i pro nový dům. Na druhou stranu jsem si říkal, že na horách by měl být vzduch čistší, kvalitnější, tak jsem větrání pustil z hlavy s tím, že když nastanou problémy, pořídíme ho dodatečně.

Dům obýváme tři roky a ani jednou jsem nepocítil problém. Spím tu výborně, potíže se neprojevují, takže se mi potvrdilo, že o řízeném větrání se musí uvažovat i s ohledem na lokalitu výstavby. Kdybych byl ale zdravý, považoval bych řízené větrání za zbytečnost.

drevostavba-v-CHKO-pozemek-ve-svahu

Tradice: Pokud je pozemek ve svahu, umísťuje se dům zpravidla delší stranou rovnoběžně s vrstevnicemi. Okna mají tradiční proporce i členění a ve štítu jsou rozložena symetricky. Na přání majitelů jsou opatřena venkovními roletami, které plní dvojí funkci – kromě světla chrání okna do jisté míry i před chladem. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

Investoři věděli přesně, co chtějí, a to je vždycky velké plus. Prefabrikace sendvičových panelů byla pro majitele stěžejní, protože chtěli postavit rychle. S ohledem na velkou nadmořskou výšku a vrtkavost horského počasí jsme stavbu naplánovali na léto. Bylo to ale snad jediné léto, kdy neustále pršelo. Plánované tři měsíce prací se v důsledku toho trochu posunuly, nicméně do barevného podzimu už mohli majitelé vyrážet z kompletně dokončeného domu.

ing-jan-moravec-ms-haus
Ing. Jan Moravec
MS HAUS s.r.o.


Technické parametry

  • Projekt a realizace: MS HAUS s.r.o., www.ms-haus.cz
  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 112 m2
  • Užitná plocha: 155 m2
  • Dispozice: 5+kk
  • Konstrukční systém: sendvičový panel, difuzně uzavřená konstrukce
  • Zdroj energie / teplo: elektrické podlahové + elektrické konvektory, doplňkově krbová kamna
  • Větrání: přirozené + odtah v kuchyni, WC a koupelně
  • Součinitel prostupu tepla stěnou U: 0,13 W/m2K
  • Okna: Rehau Synego, trojsklo

drevostavba-v-CHKO-pudorysy


mail-ico-poptavka

Toužíte po bydlení v dřevostavbě a tahle Vás zaujala? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost MS HAUS s.r.o. je stavební a projekční firmou specializující se na dřevostavby s lehkou rámovou sendvičovou konstrukcí. Je členem Asociace dodavatelů montovaných domů a její stavby jsou certifikovány kromě platné legislativy také podle Dokumentu národní kvality. Na trhu je již od roku 1999 a za tuto dobu má za sebou stovky realizací v ČR i v zahraničí.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 1-2021
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop