Pro bydlení v dřevostavbě na 42 metrech čtverečních měli své důvody

Pro bydlení v dřevostavbě na 42 metrech čtverečních měli své důvody

Lucie Němcová | Středa, 21. duben 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Život tomuto minimalistickému objektu vtiskla sama majitelka Jana, architektka, jejíž přístup k bydlení je ovlivněn profesionální perspektivou a tím také bohatší mozaikou zkušeností. Stavba malého objektu na pozemku, kde v budoucnu vznikne velký dům pro její rozrůstající se rodinu, byla promyšlenou strategií, jak opustit byt ve městě co nejdříve a současně vybudovat budoucí zázemí pro tvořivou práci a jednání s klienty v těsné blízkosti domova.

Prvotním impulzem ke stavbě tohoto kompaktního objektu, byla chuť bydlet na našem pozemku uprostřed krásné přírody mnohem dříve a nečekat na stavbu velkého domu. V první fázi své existence měl plnit funkci rodinného bydlení, a jakmile vznikne dům velký, změní se v ateliér. Částečně tuto roli plní už nyní, protože pracujeme převážně z domu.


Rodinná jednotka tři plus dva

V současnosti tedy tato dřevostavba o zastavěné ploše 42 metrů čtverečních slouží jako bydlení pro naši malou rodinu – dva dospělí, batole, velký pes a kočka. Domek by se mohl zdát pro tento účel malý, ale kupodivu nás pojme s přehledem.

Přes svou malou velikost, nebo spíš právě proto, nás stavba vyškolila. Bylo o to důležitější řešit její detaily a dbát na preciznost provedení. Každá chyba v takovém prostoru vynikne mnohem více. Schvalovací proces i realizace byly ale díky malému rozsahu velmi svižné.

Skromný vnitřní prostor vyvažuje štědré prosklení, které propojuje s okolní krajinou. Během jakékoli činnosti můžeme pozorovat okolí – hrad, sousedovy ovce či panorama blízké vesnice. Jakmile počasí dovoluje a teplota stoupne na přijatelnou hodnotu, začínáme žít venku a prostor domu nás vůbec nelimituje.

Než se narodil syn, spávali jsme dokonce pod širým nebem. Postele jsou totiž vybaveny kolečky, aby jejich umístění bylo flexibilní a mohli jsme je přemístit třeba i na terasu.

mala-drevostavba-terasa

Foto: Jiří Ernest


Cenné zkušenosti s dřevostavbou

Konstrukce stavby je rámová, difuzně uzavřená, i když tuto již klientům nedoporučujeme. Je velmi náročná na pracnost a návaznosti. Přestože jsme si dávali pozor na provedení, chybám řemeslníků jsme se nevyhnuli. Došlo k poškození parozábrany a v danou chvíli už bylo napravení komplikované.

Protože jsme počítali s výměnou vzduchu a rekuperací, zhodnotili jsme, že riziko vzniku vlhkosti, která by v konstrukci způsobila škody, je nízké, a tak jsme věc už dál neřešili. Klientům však doporučujeme konstrukci difuzně otevřenou.

S rekuperací jsme chvilku váhali. Říkali jsme si, zda má v tak malé stavbě opodstatnění. Ale nakonec jsme moc rádi. Je fakt, že když v zimě přijde návštěva a je nás tu třeba pět, zapne se větrání na intenzivnější režim a dá se velmi příjemně dýchat. Je to neocenitelné.

Dům vytápíme pomocí infrapanelů, které se velmi osvědčily svojí flexibilitou. Když potřebujeme rychle zvýšit teplotu, reagují okamžitě a plně nám pro vyhřátí stavby stačí.

mala-drevostavba-vchod

Nenápadný kvádr: Schovaný pod korunami vzrostlých stromů svými přímými liniemi kontrastuje s organickými tvary přírody a spoluutváří uklidňující kompozici. Foto: Jiří Ernest

mala-drevostavba-rez-stenou

mala-drevostavba-okno

Foto: Jiří Ernest


Netlačit na pilu

Poučením ze stavby je netlačit řemeslníky do odbornosti, ve které nejsou sami profíci. Často neumějí říct ne, přislíbí nějakou práci, ale protože nemají dostatečnou zkušenost s atypickým řešením, výsledek není ideální. Raději doporučujeme delší dobu hledat odborníka, než šetřit čas a energii na špatném místě. Vznikají pak zbytečné chyby a zádrhele a původní snaha věci urychlit a ušetřit stejně vychází vniveč.

Letní stínění je zde řešeno tím nejlepším způsobem – vzrostlými listnatými stromy. Máme to štěstí, že jsme v obklopení hned několika takových krasavců a v létě je zde díky tomu opravdu příjemný chládek. V zimě naproti tomu nic nebrání slunci, aby proniklo přímo do dispozice. Pokud potřebujeme večer zajistit soukromí, slouží nám k tomu závěsy.

mala-drevostavba-cela-terasa

Venkovní obývák: Lék na hrozící pocit stísněnosti je dobře vyřešené okolí stavby a důkladné provázání s jejím okolím – průhledy i možností vyjít ven a užívat plochy v těsné blízkosti domu. Foto: Jiří Ernest


Stojí za povšimnutí

V interiéru jsme volili světlé dřevo, aby působil vzdušně. Na podlaze je topol – měkká dřevina, která je na dotek teplejší než jiné tvrdší dřevo. Většina vestavného nábytku je z březové překližky. Její pevnost je srovnatelná nebo i vyšší než masiv a interiér ozvláštňuje jedinečnou strukturou kolmého řezu, který je viditelný na mnoha místech.

Náš primární záměr – být více v kontaktu s přírodou a zapouštět kořeny v místě, kde bude naše doma po mnoho budoucích let – plní tento projekt na jedničku. Přinesl navíc cennou zkušenost s návrhem i užíváním malého prostoru a s dřevostavbou jako takovou. Můžeme z nich čerpat nejen při návrhu většího rodinného domu, ale také v praxi s klienty.

mala-drevostavba-kuchyne

Kompaktní kuchyně: V provedení bílé, až do stropu a opět – bez rušivých úchytek. Minimalizace drobných detailů, jako jsou právě úchytky, pomáhá předcházet vizuálnímu balastu, který by běžným životem v tak malém prostoru mohl vznikat. Foto: Jiří Ernest

mala-drevostavba-posezeni

Hranice: S příchodem jara se otevírá pro život nový prostor. Hranice mezi vnitřním a vnějším se stírá a obyvatelé domu tráví spoustu času na terase. Foto: Jiří Ernest


Všechno vnitřní zařízení je vyráběné na míru.


mala-drevostavba-loznice-s-pracovnou

Velkoformátová okna: Raději než mnoho malých oken zvolila autorka stavby větší formáty, které působí jako takové obrazy. Skrze široký formát vnímáme ladnou křivku okolní krajiny a necítíme se od ní téměř vůbec odděleni. Foto: Jiří Ernest

mala-drevostavba-koupelna

Koupelna: Bílá v kombinaci s decentní mozaikou je zvolena také v koupelně – také proto, aby pomáhala místnost pocitově zvětšit. Autorka a majitelka v jednom si zde vyzkoušela některé vodě odolné materiály v praxi, aby věděla, zda je může doporučit dál svým klientům. Foto: Jiří Ernest

Rady stavebníkům

  • Ideální je konzultovat s odborníkem již výběr parcely.
  • Na pozemku si dopřejte dostatek času a opravdu vnímejte jeho vlastnosti do detailu. Kde se cítíte dobře a proč? Kde vás něco zaujalo? Odkud na pozemku třeba fouká, kde jsou zajímavé výhledy?
  • Promyslete si, co je vám v souvislosti s domem sympatické, co se vám líbí a co byste tam doopravdy chtěli mít.
  • Promýšlejte nejen objekt jako takový a jeho místnosti, ale také venkovní prostor. Bydlení není pouze stavba a její interiér. Okolí je tím, co dělá zážitek z bydlení jedinečným a posouvá jej na vyšší úroveň.
  • V případě malého bydlení hledejte dobrý poměr mezi užitným a úložným prostorem.

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato malá avšak praktická dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Malý chameleon pro život i práci". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Komentář redaktorky

Mít možnost navštívit tak malý dům sloužící jako rodinné bydlení není příležitostí, která by se nabízela často, proto jsem se těšila, až si prostor prohlédnu ve skutečnosti. A nebylo to jen příjemné překvapení, ale také osvěžující zpestření a důkaz, že možné je ledacos. Život je v takovém objektu opravdu „koncentrovaný". Čekat, že udržíme čistý minimalismus v jedné místnosti, kde se tvoří i bydlí současně spolu se zvířaty a malým dítětem, je naivní. Nicméně i tak musím konstatovat, že si stavba zachovává šmrnc, vzdušnost, jedinečnou estetiku a evidentně, i přes tuto zatěžkávací zkoušku, prochází na jedničku. Svou flexibilitou ustává požadavky rodiny velmi slušně, i když věřím, že přechod do většího bude v některých ohledech téměř extatický.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka


drevoastavby-casopis-titulka-2-2021-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 42,5 m2
  • Užitná plocha: 33,5 m2
  • Konstrukční systém: rámová dřevostavba
  • Teplo a větrání: vytápění infrapanely v hlavním prostoru, elektrické podlahové topení v koupelně, větrání – rekuperace
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,19 W/(m2K)
  • Projekt: Ing. arch. Jana Dedecius Martochová, 2017
  • Realizace: 2018, stavba svépomocí a subdodavatelsky

mala-drevostavba-pudorys

mala-drevostavba-rez-stenouDaS 2-2021

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop