Starý řadový dům proměnili v rafinovaně skrytou dřevostavbu

Starý řadový dům proměnili v rafinovaně skrytou dřevostavbu

Lucie Němcová | Středa, 30. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Rafinovaně skrytá dřevostavba v poválečném pražském sídlišti se vymyká běžnému standardu hned v několika ohledech. Nejvíce ji charakterizuje úzký profil, který vás v dispozičním řešení prostě donutí být kreativní a přemýšlet o každém centimetru. S ostatními řadovkami tvoří kompaktní linku a poskytuje laskavé zázemí pro blízké sousedské vztahy a klidné městské bydlení.

Život nás zavál do Holandska, kde jsme místo plánovaného ročního pobytu zůstali osm let. Narodili se nám dva synové a s postupem času i blížící se školní docházkou jsme zvažovali, zda opravdu chceme zůstat natrvalo. Dospěli jsme k závěru, že si nepřejeme, aby děti znali své prarodiče pouze z video hovorů, a tak jsme začali intenzivně zkoumat možnosti bydlení v Čechách.


Starý řadový dům si nás jednoduše získal

Zděné domy, novostavby, rekonstrukce, sledovali jsme vše bez konkrétních preferencí a vyčkávali, až nás něco opravdu osloví. A stalo se. Řadový dům postavený v době po druhé světové válce sice vyžadoval rekonstrukci, ale okamžitě si získal naše srdce.

V Holandsku jsme během let vystřídali několik typů bydlení a bylo úsměvné, že právě tento vybraný dům v Čechách téměř totožně kopíroval jednu rozšířenou holandskou typologii staveb – úzkou dvoupodlažní řadovku s podkrovím.

Jelikož jsme nikdy netoužili po akrech pozemku a velké zahradě, sedl nám tento typ domu s předzahrádkou a malou zahradou. Můžete vstoupit z obývacího pokoje přímo ven, ale zároveň nejste pod tlakem údržby velké plochy zeleně.

skryta-drevostavba-v-prazskem-sidlisti-zahradkaskryta-drevostavba-v-prazskem-sidlisti-terasa

 

Důvěrně známá dispozice

Fakt, že jsme podobnou dispozici již znali, byl pro nás velkým přínosem. Věděli jsme, jak v takovém prostoru fungujeme a jak s ním co nejlépe naložit. Je pravdou, že řešení nového prostoru bylo o něco náročnější, protože šířka objektu byla ještě o metr menší – 4,2 metru. V původním holandském domě jsme tedy krokovali rozměry a promýšleli, kde a jak bychom mohli věci mít. Byla to doslova otázka každého centimetru.

Samotnou dispozici jsme ale vymýšleli s architekty. Věděli jsme, že jako laici v oboru stavebnictví potřebujeme průvodce. Chtěli jsme, aby nám někdo pomohl s koncepčním návrhem a jednáním s úřady. V našem případě schvalování obnášelo oslovení osmi dotčených orgánů. I sami architekti zpětně říkali, že si v budoucnu dobře rozmyslí, zda klientům službu vyřízení dokumentace na úřadech nabídnou, protože to bylo opravdu náročné.

Spolupracovat s architekty nám určitě pomohlo uspořádat myšlenky a představy o bydlení. Mají více zkušeností, znají různě vychytávky a ví, na která místa dávat pozor. Objednali jsme od nich i hrubý návrh interiéru. Chtěli jsme, aby vnější i vnitřní řešení domu bylo v souladu. Hodně jsme vzájemně diskutovali a průběžně měnili úhly pohledu.


"Dispozičně poskládat kuchyni, předsíň a koupelnu v přízemí bylo náročné. Šlo o centimetry. Pořád jsme vyměřovali, přemýšleli a posouvali. Výsledek je ale nakonec skvělý."


skryta-drevostavba-v-prazskem-sidlisti-interier-obyvaci-pokojskryta-drevostavba-v-prazskem-sidlisti-interier-se-vstupem-na-terasu

 

Statika si žádá dřevostavbu

Pro rekonstrukci jsme měli v záloze variantu klasické mokré zděné nebo betonové stavby, ale statik nám vzhledem k zatížení doporučil lehčí typ konstrukce. Dřevostavbě není co vytknout, slabinou je snad jen akustika spojená s trámovými stropy, jimiž se zvuky z horního patra prostě přenášejí.

Pro realizaci stavby jsme vybrali jednoho hlavního dodavatele. Vycházel z jednostupňové dokumentace od architektů a podrobně vypracovaného položkového rozpočtu. V řadě detailů však během realizace navrhoval jiná řešení a my ohledně mnoha prvků měnili rozhodnutí. Například protože jsme se rozhodli pro vyšší standard.

Rozpočet vlivem těchto dvou faktorů hodně nabobtnal. Zpětně vidíme, že je třeba si nechat přibližně dvacet procent celkových prostředků na stavbu jako rezervu. Podle našich zkušeností každý velký projekt průběžně generuje určité změny a k navýšení nákladů dochází téměř bez výjimky.


"Vědět na začátku, co víme dnes, celý proces by byl o mnoho jednodušší."


skryta-drevostavba-v-prazskem-sidlisti-interier-chodbaskryta-drevostavba-v-prazskem-sidlisti-interier-koupelna

 

Svá přání sdělte co nejdříve

Detailů je na celé stavbě tolik, že snad ani nejde je důkladně promyslet všechny. A když nad nimi člověk přemýšlí za pochodu, je to někdy zahlcující. Pokud bychom měli poradit stavebníkům na základě naší zkušenosti, určitě doporučujeme snažit se pojmenovat s architekty na začátku co nejvíce přání a potřeb.

Mohou vám pak poradit a začlenit řešení do projektu. My jsme si úplně na všechno zpočátku nevzpomněli, a třeba sítě proti hmyzu, které by se nám tu opravdu hodily, na náš typ oken nejdou připevnit. Celkově je ale radost z domu obrovská. A že jsou věci, které bychom už dnes řešili jinak? Ano, ale to je přece při realizaci takového rozsahu normální. Až zkušenost ukáže všechny souvislosti. Celkový pocit však tyto drobnosti nekazí.

skryta-drevostavba-v-prazskem-sidlisti-interier-lozniceskryta-drevostavba-v-prazskem-sidlisti-interier-jidelna

 

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby roku! Tato rodinná dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Severská inspirace v kabátě současnosti". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Otázky pro architektku


Jakými specifiky se vyznačoval tento projekt?

Byla to velmi milá spolupráce od začátku až do konce. Díky osvíceným klientům se podařilo vytvořit funkční bydlení s mnoha nápady a neotřelými detaily. Lokalita je velmi specifická a tvoří doslova malé město ve městě. Původní kolonie byla vystavěna po vzoru severských sídlišť své doby (přelom 40. a 50. let minulého století). V současné době se z celé oblasti stalo příjemné místo k bydlení se zvláštním komunitním duchem.

Přinesla rekonstrukce nějaký náročnější moment?

Jde o místo, kde člověk může bydlet sice v domě, ale za to takřka v širším centru velkoměsta, což je velké plus. Menší půdorysná plocha však vyžaduje chytré řešení dispozice. Chtěli jsme, aby vznikl dojem vzdušnosti, ale s dostatkem úložných prostor a mnohem větší kuchyní, než byl standard v době výstavby sídliště.

V čem se liší řadový dům oproti běžnému solitérnímu rodinnému domu z hlediska návrhu, realizace či užívání? S čím je třeba počítat?

Asi se to bude lišit projekt od projektu, ale pro nás konkrétně to byl respekt ke stávající podobě sousedních domů – hlavně v přední části, jelikož v tomto konkrétním úseku byl již ucelený styl. Naopak v zadní části byl vzhled staveb volnější a bylo znát, že snaha o sjednocení spíše není. Tady jsme mohli trochu popustit uzdu fantazii a navrhnout řešení, které vyhovuje potřebám současné rodiny. Z hlediska stavebního pak bylo třeba zvukově odizolovat obě boční stěny.

Jaké prvky a detaily by neměly uniknout naší pozornosti?

Okénko z předsíně do kuchyně, interiérové řešení kuchyně a obývacího pokoje, kde je vše sjednoceno opakujícím se čtvercovým modulem bílých a dřevěných skříněk. Nad jídelním stolem jsou tyto čtverce pouze ve formě obkladu a zároveň magnetické, tedy umožňují vznik rodinné galerie. Dalším zajímavým prvkem je úložná komora pod schody přístupná z předsíně.

Ing arch. Klára Kuncová
Ing. arch. Klára Kuncová
Mooza Architecture

Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 55 m2
  • Užitná plocha: 109 m2
  • Konstrukční systém dřevostavby: těžký dřevěný skelet z KVH hranolů
  • Teplo a větrání: výměníková stanice + dohřev vody mimo topnou sezonu elektrickým přímotopným zásobníkem; chlazení – jednotka DAIKIN 5MXM90
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,14 W/m2K
  • Projekt dřevostavby: 2017, Ing. arch. Klára Kuncová, Ing. arch. Štěpán Svejkovský
  • Realizace dřevostavby: 2018-2019
  • Autor fotografií: Václav Kahoun
  • Vizualizace půdorysů: Lucie Němcová

skrytá dřevostavba uprostřed pražského sídliště vizualizaceskrytá dřevostavba uprostřed pražského sídliště půdorysy

 

casopis-drevo-stavby-3-2021-titulka-200x239

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 3-2021

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop