Dřevostavba pod rodinným stromem

Dřevostavba pod rodinným stromem

Dana Jakoubková | Středa, 29. září 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Říká se, že aby mohl architekt dát tvar vašim úvahám o domě, je potřeba mu záměr jasně specifikovat. Jaroslava s Pavlem ale měli jen unifikovanou představu o ložnici v patře, otevřené kuchyni a velké terase. Prostě klasika, na kterou by stačil typový dům z katalogu. Přesto architekta oslovili a přesvědčili se o tom, že ten dobrý dokáže udělat i „z prdu kuličku".

Že nechtějí dům z katalogu, věděli Jarka s Pavlem od samého začátku. Obcházeli veletrhy, prohledávali internet, ale stále si nedokázali vybrat. „Po dlouhé době jsme viděli v časopise pěkný dům a u něj adresu architektů kousek od manželova pracoviště," vypráví Jarka.

„Hned jsme tam zašli s tím, že máme představu hlavně o tom, jak se chceme v domě cítit. A světe div se, stačilo pár vět s architektem a už jsme neměli důvod hledat dál. V kreativitě jsme ho nechtěli nijak omezovat a díky tomu teď máme dům, ze kterého se nám ani hostům nechce odjíždět."

Architektův talent uchopit nevyřčené byl prý až zarážející. Z místa budoucí stavby, kde tou dobou byly jenom bramborové brázdy, byl tak nadšený, že stavebníci nechápali. Přesto mohli za šest týdnů nad hotovou studií říct jenom: přesně to nám padne do noty.

Ruční práce


Jelikož byl přístup na pozemek pro těžkou techniku komplikovaný, probíhala přímo na staveništi montáž tradiční rámové konstrukce (sloupkové). Staveništní výstavba vyžaduje zkušené řemeslníky, aby práce probíhaly rychle a bez komplikací.

„Začínali jsme stavět na přelomu září a října a daly se čekat podzimní deště," vzpomíná Jarka. „Hrubá stavba ale byla pod střechou raz dva. Kdyby se nezdržela dodávka velkoformátových oken, která – jak se později ukázalo – byla pro subdodavatele technickým oříškem, mohli jsme se nastěhovat za tři měsíce."

moderni-drevostavba-prodesi-domesi-pozemek

Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-prodesi-domesi-terasa

Foto: Martin Zeman

Dřevostavba k dokončení


Stavebníci zpočátku na výstavbu nijak nepospíchali. Jestli bude postaveno za měsíc, nebo za šest, je netrápilo, protože plánovali dům využívat zatím jen rekreačně. Problém s okny ale posunul dokončení hrubé stavby na termín, kdy už měla dodavatelská firma plánovanou jinou stavbu. „Přesto se ale snažila posílat nám sem dělníky průběžně, aby se dům i po termínu dokončil co nejdříve," upřesňuje Jarka.

„Nestavěli jsme na klíč, dodavatelská firma se postarala o hrubou stavbu, výplně otvorů, střechu, fasádu a řízené větrání s ohřevem teplé vody. Zbytek jsme si zařizovali sami formou subdodávek." Šlo například o rozvody vody a elektřiny, instalace sádrokartových desek, položení podlahové krytiny, interiérové dveře nebo obložení schodiště dřevem.

„To jediné bychom příště udělali jinak," doplňuje Jarka. „Je totiž úzké a moc zatočené. Lepší by bylo s podestou. Ale jinak bychom na domě nezměnili nic."

moderni-drevostavba-prodesi-domesi-uvodni

Foto: Martin Zeman

Fasáda dřevostavby jako rodinné stříbro


Jako fasádní obklad si Jarka s Pavlem vybrali dub z nedalekého lesa. Ne proto, že by chtěli utratit víc peněz, ale protože dub je trvanlivý, rozumí si s místními klimatickými podmínkami a především proto, že les patří do rodiny. „Tak, jak to na vesnicích bývalo, rodiče měli statek a kus lesa po předcích," pokračuje Jarka.

„Dvě části z něj byly dubové a otec nám z nich dvaadvacet stromů věnoval. Nechali jsme je vybrat lesníkem, porazit a vysušit až u Vlašského Meziříčí na Moravě. Udělat to správně totiž není nic jednoduchého. To se musí opravdu umět. A nějaký ten kilometr navíc nehrál roli. Z dubu tedy máme nejen fasádu, ale i podlahu, obklady, schody, terasu a drobné detaily zařizovacích prvků."

moderni-drevostavba-prodesi-domesi-stit

Styl: Odvětraná fasáda z rodinného dubu bez povrchové úpravy je na severní terase, mansardovém vikýři a nad hlavním vstupem doplněna cementotřískovými deskami CEMBRIT. Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-prodesi-domesi-posezeni-na-terase

Zkušenost: Majitelé měli v plánu jen terasu směrem na západ. Architekt k ní přidal ještě jednu na severní straně domu. Prý ji určitě ocení. A měl pravdu. I když je velká jen na stůl a židle, dnes na ní tráví rodina většinu letního času. Na té západní ale Pavel rád relaxuje vleže. Když je unavený, jen se natáhne na podlahu a splyne s rodinným dubem. Foto: Martin Zeman

Čerstvý vzduch a tepelná pohoda


Instalaci řízeného větrání s aktivní rekuperací doporučil stavebníkům architekt po zhlédnutí pozemku. „Všude kolem nás jsou totiž domy vytápěné pevnými palivy a na podzim při inverzi bychom si nemohli otevřít okno – spaliny by byly okamžitě v domě," vysvětluje Jarka.

„Větrání využíváme na maximum. O jeho chod se vůbec nestaráme. Systém je tak tichý, že ani neregistrujeme provoz. Nastavený je tak, aby v domě neustále udržoval čerstvý vzduch. Kontroluje i jeho vlhkost, úroveň těkavých látek (VOC) a hladinu CO2. Nevypínáme ho, ani když máme v létě prakticky stále dokořán na terasu. Automaticky se sám přizpůsobí podmínkám a je-li potřeba, interiér i vychladí. Jednotka ohřívá také vodu pro kuchyni a koupelnu. Vytápění je navrženo jako elektrické, ale konvektory zapínáme málokdy. Bohatě postačuje zavlažit krbovými kamny. Máme zkušenost ze zděného domu, kde po zatopení dlouho trvalo, než se dům vytopil a ráno bývala zima. V dřevostavbě je prakticky konstantně příjemné klima."

moderni-drevostavba-prodesi-domesi-kamna

Vychytávka: Krbová kamna mají otáčivé ohniště a nízký výkon (4 kW), aby se interiér nepřehříval. Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-prodesi-domesi-jidelni-stul

Čas: Každý víkend si majitelé říkají, co udělají práce. Ale jakmile zasednou za velký dubový stůl a zakoukají se na horizont, prolelkují spoustu času. Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-prodesi-domesi-kuchynska-linka

Vaření: Venkovní kuchyni Jarka nechtěla. Pokud vařit, tak s pocitem, jako by venku byla. Toto přání splnila prosklená stěna beze zbytku. Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato moderní dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Pod rodinným stromem". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Stavět dřevostavbu bez stresu


Jarka i Pavel pocházejí ze stejné vesnice. Těší se, až se sem na stáří přestěhují natrvalo. „Když jsme před čtyřmi lety dům dokončovali, už bylo znát, že dřevostavby jedou a firmy mají dost zakázek," bilancuje Jarka.

„A už tehdy byl boj o řemeslníka. Neumím si představit, že bychom stavěli dnes. Řemeslníky už neseženete vůbec a k tomu nejsou ani materiály. Nyní, když víme, co stavba obnáší, jsme rádi, že se nám to povedlo s předstihem. V čase důchodu už bychom na to nejspíš neměli elán."

moderni-drevostavba-prodesi-domesi-hala-v-patre

Zábava: Hala v patře slouží jako domácí „kino", ve kterém promítají sice jen jeden film, zato každý den v jiných barvách a dynamice. Atmosféru skvěle doplňují zapuštěná světla pod oknem. Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-prodesi-domesi-loznice

Kouzlo: Ložnici předpokládali manželé automaticky v patře. Architekt ji ale umístil do přízemí. Samotné by je to nenapadlo, ale kdykoli do ní vejdou, blahořečí mu za to, že nemusí po schodech. Jako bonus mají kouzelný výhled z postele – Pavel rád kouká k lesu, Jarka k horám a na rybník. Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-prodesi-domesi-koupelna

Foto: Martin Zeman

Kdo v dřevostavbě bydlí?


Neměli jsme žádný sen o vlastním domě, nechali jsme vše plynout a postupovali krok za krokem. Za dva roky od první myšlenky jsme se mohli posadit v našem krásném domě a nechtěli uvěřit, že se povedlo něco tak úžasného. Ještě dnes se nad tím občas pozastavíme.

Jaroslava-a-Pavel
Jaroslava a Pavel
majitelé dřevostaveb

moderni-drevostavba-prodesi-domesi-sedacka-v-obyvacim-pokoji

Sklo: Posuvný okenní systém vyplňuje celou stěnu s přilehlou západní terasou a pokračuje za roh na terasu severní. Přiznaná konstrukční táhla mají nejen stabilizační funkci, ale působí i jako designový prvek, který materiálem a barvou koresponduje s venkovními žaluziemi. Dřevěná okna s izolačním trojsklem jsou natřena přírodní světlou lazurou a v prvním patře je okno osazeno vrstveným bezpečnostním sklem s vnější VSG fólií CONEX (při rozbití skla zůstanou střepy přilepené na fólii). Foto: Martin Zeman

Komentář architekta


Rodinný dům jsme na přání klientů navrhovali coby klasický venkovský dům, ale z moderních materiálů. Stavebním prvkem, se kterým běžně nepracujeme, byl obklad z dubu. Dubové dřevo je tvrdší než klasický modřín, který běžně používáme na obklad, což bylo třeba zohlednit při kotvení. Dalším specifikem byla téměř bezrámová okna, kde bylo třeba propracovat všechny detaily. Vizuální efekt zasklení bez rámů je patrný hlavně v dolní prosklené části. Nahoře jsou zvýrazněny rámy otvíravých částí, zbytek je zasazený do konstrukce. Mým oblíbeným prvkem u tohoto domu je krytá část terasy v přízemí, která slouží k posezení.

ing-arch-vaclav-zahradnicek-prodesi-domesi
Ing. arch. Václav Zahradníček
Prodesi/Domesi

moderni-drevostavba-prodesi-domesi-sklipek

Hrouda: Na vyrovnání svahu pozemku padly desítky tater zeminy. Vedlejším efektem obrovského množství hlíny je spousta záhonů se stovkami květin i zeleniny a prostorný sklep, který si stejně jako opěrné zídky postavil za pomoci tchána Pavel vlastníma rukama. Foto: Martin Zeman

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 107,98 m2
  • Užitná plocha: 145,04 m2
  • Dispozice: 4+1
  • Konstrukční systém: rámová konstrukce Two by Four – letmá montáž
  • Teplo: elektrické přímotopy + temperace podlahy elektrickými rohožemi v koupelnách
  • Větrání a teplá voda: rekuperační jednotka NILAN
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,16 W/m2K
  • Architektonický návrh: Ing. arch. Václav Zahradníček, Ing. arch. Hana Viskupičová, www.prodesi.cz
  • Projekt: Bc. Jan Švarc Di.S., www.domesi.cz
  • Realizace stavby: Domesi s. r. o., 2016, www.domesi.cz

moderni-drevostavba-prodesi-domesi-pudorys-1NP

moderni-drevostavba-prodesi-domesi-pudorys-2NP

Zdroj půdorysů: Prodesi/Domesi


casopis-drevostavby-5-2021-titulka-228x272

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 5-2021
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop