Stavbou moderní poloroubenky si splnili svůj sen

Stavbou moderní poloroubenky si splnili svůj sen

Markéta Kristová | Úterý, 09. listopad 2021 |

Přidat na Seznam.cz

V rámci redakčních návštěv jsme měli možnost navštívit hned několik povedených poloroubenek, žádná z nich však na první pohled nezaujala svým roubením tak výrazně jako tato. Při vstupu dovnitř jsem však velmi rychle pochopila, že netradiční barva není jediným unikátem, kterým dům oplývá.

Chráněná krajinná oblast Kokořínsko, Máchův kraj, je známa pro svou romantickou krajinu, úchvatné skalní a pískovcové útvary a vesničky s lidovou architekturou. Pozemek na konci jedné z těchto památkově chráněných vesnic se stal tím pravým místem pro stavbu poloroubenky, kterou si Jana s Janem přáli:

„Kolem zarostlého pozemku, na kterém stál starý dům s pískovcovým chlévem, jsme jezdili prakticky pořád, protože naše původní bydlení se nacházelo jen několik kilometrů odsud. Líbilo se nám to místo. Po zjištění, komu parcela patří, se nám podařilo pozemek získat za výhodnou cenu," začíná vyprávět Jan.

Zahrada se následně musela vyčistit od náletových dřevin, kterými byla doslova posetá. Z původního stavení byly zachovány pískovcové kameny, které byly použity na podezdívku domu, a také sklep vedle stavení, který bylo majitelům líto zasypat. V budoucnu ho plánují zrenovovat a následně využívat.

Roubení na přání


Klasická celodřevěná roubenka má obvodové a vnitřní nosné stěny z masivních trámů, oproti tomu poloroubenka má část stěn zděnou. „Od začátku jsme věděli, že chceme poloroubený dům. Líbila se nám kombinace dřeva a cihly a jejich vzájemná vyváženost. Moc dřeva by na nás nepůsobilo dobře, a navíc do této oblasti poloroubenka skvěle zapadá," vysvětluje Jan. Na této kombinaci majitelé vyzdvihují i tepelnou akumulaci cihelné části.

„Nechtěli jsme však typickou barvu roubení, chtěli jsme, aby dům působil moderně. Návrh světlého roubení se však nelíbil našemu dodavateli, kterého jsme objevili na stavebním veletrhu FOR ARCH a který mimo jiné sídlí v této oblasti. Přišlo mu to moc extravagantní, ale my jsme si stáli za svým," vypráví s úsměvem Jan. Oproti tomu místní úřady byly projektem domu doslova nadšeny. „V jednom posudku dokonce máme napsáno, že kdyby v CHKO takhle stavěli všichni, byla by to paráda," dodává s potěšením Jana.

DrevoaStavby.cz | Poloroubenka v CHKO Kokořínsko

Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Poloroubenka v CHKO Kokořínsko

Foto: Martin Zeman

Dřevo a cihla v rovnováze


Projekt domu byl svěřen sestře Jany, která je povoláním architektka. Zadání znělo jasně: dole velká světnice a nahoře prostorný pokoj s dobrou prostupností denního světla. K tomu výrazně přispěla malá dřevěná okna ve chmelovém vikýři, která jsou výrazným prvkem domu.

„Každý krok pak už sestra konzultovala s dodavatelem, což vnímám velmi pozitivně. Chtěli jsme, aby stavba probíhala pod jednou firmou, proto jsme si zvolili dodávku na klíč. Jediné, co jsme neměli, byl technický dozor. Než jsme se však pustili do samotné stavby, přáli jsme si dům postavit podle principů feng-shui. V našem původním bytě jsme měli možnost si hlavní zásady tohoto učení vyzkoušet a na vlastní kůži pocítit, jak moc je rovnováha důležitá," vysvětluje Jana.

DrevoaStavby.cz | Poloroubenka v CHKO Kokořínsko interiér ložnice

obr.: Ložnice je situována naproti dětskému pokoji v patře. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Poloroubenka v CHKO Kokořínsko spací patro

obr.: Spací patro slouží jako „zašívárna" nejen dětem, ale i dospělým. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Poloroubenka v CHKO Kokořínsko dětský pokoj

obr.: Díky oboustranným střešním oknům ve chmelovém vikýři se podařilo dětský pokoj dokonale prosvětlit. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Poloroubenka v CHKO Kokořínsko koupelna

obr.: Koupelna v patře je designovou záležitostí. Foto: Martin Zeman

Barevná symbióza v interiéru


V dokonale sladěném interiéru, kterému vládne bílá a šedá barva, do sebe opravdu všechno krásně zapadá. Dokonce i tesařský tmel, který vyplňuje spáry mezi trámy z vysušeného smrkového dřeva, má ten správný odstín. „Na ten jsme měli opravdu štěstí. V době, kdy jsme ho vybírali, ho dodavatel uvedl na trh jako novinku," dodává Jan. „S designem v interiéru nám hodně pomohla naše šikovná designérka Katka, které se podařilo vše do detailu vyladit," podotýká Jana.

Vypadá to, že tu není nic, co by nebylo původně v plánu. Přece jen se ale něco našlo: „V průběhu realizace nás opravdu potrápilo schodiště. Původně jsme mysleli, že bude dřevěné a pod ním vznikne místo pro spíž. Nikdo se do však realizace nechtěl pustit. Nakonec jsme ho tedy vylili z betonu a jsme spokojeni," svěřuje se Jan. Vzhledem k tomu, že je zděná část domu orientována na sever, vzniká u schodiště příjemný chládek, což není na škodu.

DrevoaStavby.cz | Poloroubenka v CHKO Kokořínsko obývací pokoj s kuchyní

obr.: Barevná kombinace bílé a šedé barvy dává domu moderní nádech. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Poloroubenka v CHKO Kokořínsko kuchyň

Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Poloroubenka v CHKO Kokořínsko hliněná kamna

obr.: Zajímavým prvkem je posuvný systém dveří, který zajišťuje jejich plynulé otevírání a zavírání. Dominantou jsou pak hliněná kamna, která plynule navazují na zděnou část domu, Jana je zejména v zimě využívá k pečení. Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato poloroubenka se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Dřevo a cihla v rovnováze". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Plány do budoucna musí být


Po více než ročním bydlení celá rodina perfektně srostla s domem i s prostředím. „Problém tu byl jen s městskou vodou, která byla příliš tvrdá. Rozhodli jsme se do domu pořídit úpravnu, která nám ji pomáhá změkčovat," pochvaluje si Jan. Další technologie shromažďuje dešťovou vodu, která je následně využívána ke splachování toalet.

„Teď máme v plánu co nejdříve dodělat pískovcové schody u vchodových dveří. Na ty jsme museli sehnat tvrdé pískovcové kameny, které jsou na trhu nedostatkovým zbožím. Ty původní ze starého chléva, které jsou měkčí, použijeme na oplocení pozemku v kombinaci s dřevěnými plaňkami," plánuje Jan. „Ještě musíme dovybavit nábytkem dětský pokoj. Do budoucna bychom chtěli vybudovat venkovní saunu, vinný sklípek a malé hudební studio, ale jinak tu máme vše, co jsme si přáli," doplňuje Jana.

DrevoaStavby.cz | Poloroubenka v CHKO Kokořínsko sud na dešťovou vodu

Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Poloroubenka v CHKO Kokořínsko venkovní posezení

obr.: Ořešák na zahradě zajišťuje zejména v horkých letních dnech příjemný stín na terase. Foto: Martin Zeman

Slovo majitelů


Tímto domem jsme si splnili velký sen a jsme moc rádi, že jsme to na nelehkém začátku nevzdali. To, že jsme byli přítomni u celého procesu výstavby, bylo náročné, ale zásadní. Nakonec téměř všechny naše požadavky, které nebyly kolikrát úplně v souladu se zhotovitelem stavby, byly realizovány. Tímto děkujeme dodavateli za skvělou spolupráci. V poloroubence se žije opravdu krásně, a i po roce si zde připadáme jako na dovolené. Atmosféra a klima domu má na nás až překvapivě velký pozitivní vliv.

DrevoaStavby.cz | Jana a Jan Hrovatischovi s dětmi
Jan a Jana s dětmi
majitelé poloroubenky

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 98 m2
  • Obytná plocha: 165 m2
  • Stavební systém: kombinace roubené a zděné konstrukce
  • Vnitřní i venkovní nátěr: přírodní olej na dřevo Astraxil HS
  • Vytápění: elektrokotel, hliněná kamna
  • Realizace: Roman Střihavka, www.roubenky-strihavka.cz

DrevoaStavby.cz | Poloroubenka v CHKO Kokořínsko půdorys 1NP

DrevoaStavby.cz | Poloroubenka v CHKO Kokořínsko půdorys 2NP


casopis-sruby-roubenky-titulka-4-2021-228x272

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 4/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 69 Kč

koupit časopis

 

SaR 4-2021
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop