Daniel: <small>Atmosféra srubu mě ani po letech nepřestává fascinovat</small>

Daniel: Atmosféra srubu mě ani po letech nepřestává fascinovat

Markéta Kristová | Středa, 10. listopad 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Na konci malebné vesničky u Úval stojí kouzelný srub, který je už téměř šest let stále jedinou dřevostavbou v obci. Daniel, který je nejen vášnivým horolezcem a potápěčem, ale především milovníkem srubů, se společně s námi vrátil v čase do dob, kdy o srubu teprve snil.

Po téměř dvacetiletém bydlení v panelákovém bytě v nás postupně dozrávala myšlenka na stavbu vlastního srubu. Pozitivní vztah ke dřevu jsem měl již dlouho a sruby mě svým způsobem vždy fascinovaly. Ostatně má knižní sbírka „foglarovek", která je doslova nabitá dobrodružnou četbou o loveckých a trampských srubech, je toho důkazem. Než jsme však dospěli ke konečnému rozhodnutí, pronajali jsme si na prodloužený víkend srub kanadského stylu v Krkonoších, jehož atmosféra nás doslova pohltila. V tu chvíli jsme věděli, že stojí za to ve srubu žít.

Pozemek je náš


Na pozemek jsme narazili tak trochu náhodou. Prostě jsem se jednoho dne probudil a řekl si, že koupím parcelu. Nelenil jsem, usedl k počítači a objevil jsem pozemek, který byl i za celkem výhodnou cenu. Klidné místo na konci vesnice s dobrou dostupností do města bylo doslova tím pravým, co jsme hledali. Přesně za dva dny jsme podepisovali kupní smlouvu a pozemek byl náš. Měli jsme opravdu štěstí, stejně jako v případě místních regulativů, které nebránily výstavbě srubu.

DrevoaStavby.cz | Srub v moderním kabátu

Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Srub v moderním kabátu

obr.: Roh zahrady zdobí lípa srdčitá, kterou si Daniel jako hrdý patriot, přál mít na pozemku. Foto: Martin Zeman

Svěřeno do rukou odborníků


V době, kdy jsme ještě bydleli v městském bytě, jsem už měl vytipované tři dodavatelské firmy srubů, které mě zaujaly. Mezi nimi byla i naše dodavatelská firma, kterou jsme navštívili v rámci stavebního veletrhu For Arch v Praze. Líbila se nám jejich propracovaná kanadská technologie výstavby srubů a způsob navázání rohových trámů. To byl ostatně jeden z hlavních důvodů, proč jsme se pro ně nakonec rozhodli. Na výrobu používají dřevo ze zimní těžby, z nadmořské výšky minimálně 600 m, pro které je typická velká hustota. Srub se díky technologickému postupu vyznačuje výbornými tepelněizolačními vlastnostmi, při kterých nevznikají netěsnosti v rohových spojích a drážkách.

Individuální projekt srubu jsme s důvěrou svěřili do rukou architekta, který ho pojal velmi svědomitě. Na třetí schůzce nám představil architektonickou studii srubu se zajímavým půdorysem do tvaru kříže, kterou jsme mu odsouhlasili. Následovalo vyřizování stavebního povolení a po necelých dvou měsících se mohlo začít stavět. Těžká technika tady problém neměla. Na pozemek přijely asi tři kamiony kulatiny slovenského smrkového dřeva a jeden jeřáb a za zhruba dva dny už srub stál. Samotná stavba byla na celém procesu to nejrychlejší.

DrevoaStavby.cz | Srub v moderním kabátu

obr.: Tmavá střešní krytina z betonových tašek vytváří zajímavý kontrast s dřevěnou konstrukcí srubu. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Srub v moderním kabátu

Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento srub se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Srub v moderním kabátu". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Vzdušný interiér vytváří příjemnou atmosféru


Chtěli jsme, aby náš srub působil uvnitř vzdušně a moderně, a protože moc dřeva v interiéru na nás nepůsobilo příjemně, rozhodli jsme se ho rozbít bílými stěnami, které vytvořily otevřené a světlé prostředí. S návrhem interiéru nám pomáhala interiérová designérka, se kterou jsme řešili dispozici a rozmístění nábytku. Doplňky jsme ladili do antracitové barvy, ve které máme střechu i okna.

Srdcem celého domu jsou krbová kamna, která zejména v zimním období podtrhují příjemnou atmosféru srubu. Když v nich večer zatopím, ještě ráno je v celém domě příjemné teplo. Jinak tu máme zabudované elektrické podlahové topení. Je příjemné, že si mohu nastavit teplotu v domě i na dálku.

Na zahradu jsme nechali vysázet už vzrostlé listnaté a jehličnaté stromy, které do budoucna zajistí zahradě ještě větší soukromí a příjemnou atmosféru. Mým přáním bylo vysadit český národní strom do rohu pozemku, na který je krásně vidět z galerie v patře.

DrevoaStavby.cz | Interiér srubu - krbová kamna

obr.: Srdcem domu jsou krbová kamna, která zejména v zimě podtrhují celkovou atmosféru srubu. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Interiér srubu - obývací pokoj

Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Interiér srubu - jídelna

Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Interiér srubu - kuchyň

obr.: Kuchyňská linka v bílé barvě budí dojem čistoty, prostoru a vzdušnosti a v kombinaci se dřevem působí velmi příjemně. Foto: Martin Zeman

Fascinace srubem


Po téměř šesti letech bydlení ve srubu mě nepřestává fascinovat jeho atmosféra. Výborně se tu spí a samotné dřevo také příznivě působí na psychiku. Kdybych mohl hodnotit body, dal bych jich deset z deseti. Při sedání srubu bylo fascinující pozorovat, jak dřevo pracuje, a to zejména ve chvíli, kdy se občas ozvalo hlasité lupnutí. To ke srubu ale prostě patří. Do budoucna plánuji realizaci venkovní vířivky a možná nějaké menší úpravy na zahradě. Jinak jsem se vším spokojen tak, jak to je.

DrevoaStavby.cz | Interiér srubu - galerie v patře

obr.: Galerie v patře, která je spíše takovou „designovkou“ také výrazně přispěla k otevření celého prostoru. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Interiér srubu - koupelna

Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Interiér srubu - ložnice

Foto: Martin Zeman

Technické parametry


  • Spodní stavba: betonová základová deska
  • Stavební systém: srubová konstrukce, středový průměr kulatiny: 350–370 mm, izolace ovčím rounem v drážce
  • Venkovní nátěr: olejová lazura Kreidezeit medový odstín
  • Topení: elektrické podlahové v kombinaci s krbem s krbovou vložkou
  • Zastavěná plocha: 149,7 m2 včetně terasy
  • Užitná plocha: 180,7 m2
  • Projekt: Ing. arch. Daniel Vlček
  • Realizace: 2016, Sruby Rajec, s.r.o., www.srubyrajec.cz

DrevoaStavby.cz | Půdorys 1NP

DrevoaStavby.cz | Půdorys 2NP


casopis-sruby-roubenky-titulka-4-2021-228x272

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 4/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 69 Kč

koupit časopis

 

SaR 4-2021
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop