Věk je jenom číslo a na splněný sen není nikdy pozdě

Věk je jenom číslo a na splněný sen není nikdy pozdě

Lucie Němcová | Středa, 24. listopad 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Ani v momentě, kdy číselný údaj označující délku pobytu člověka na Zemi začíná sedmičkou, není pozdě na velkou změnu. Vrstevníkům, přátelům i sousedům byli Jana s Petrem za blázny, ale oni věřili, že následují správný impulz. Šanci naplnit si svůj sen, dokud je čas. Krok za krokem šli za svým i přes dočasné nepohodlí, které rozhodnutí postavit si dům přináší. A vyplatilo se.

Několik desetiletí tvořil zázemí Jany a Petra tandem – pražský byt v menším bytovém domě a chata na Říčansku, kde trávili spoustu času během teplejší části roku. Přestože taková kombinace má své výhody, vize vlastního rodinného domu byla vždycky silnější. Podmínky však nepřály. „Jednou jsme si takhle posteskli před dětmi, které si své vytoužené domky nedávno zrealizovaly, a oni nás přivedli na myšlenku, že prodejem obou nemovitostí je tento sen zcela určitě možný. V té době už byl byt krátce v našem vlastnictví, takže měli pravdu. Tímto impulzem odstartovalo dobrodružství," začínají vyprávění odvážní majitelé domu.

Silné rozhodnutí urychluje proces


Byl to takový velký skok bez dalšího dlouhého přemýšlení, a díky tomu se věci daly do pohybu. „Začali jsme hledat pozemek v oblasti blízko našeho syna, což bylo relativně daleko od Prahy směrem na západ. Brzy jsme našli tuto parcelu." Jak se zdá, když je správný čas, věci mají spád.

DrevoaStavby-navsteva-bungalovu-2

Vstupní prostor: Prostorný a přehledný vjezd je součástí tolik důležitého komfortu stavby. Foto: Martin Zeman

Dřevostavbu nic nepřekonalo


„Potřebovali jsme bydlení rychle. Jsme starší a nemůžeme čekat roky, až se dům postaví. Nechtěli jsme ztrácet čas. Toužili jsme užívat si zhmotněného snu co nejdříve." Firmu měli investoři již v hledáčku. Prověřili si ji ještě na veletrhu dřevostaveb, návštěvou hotových domů i výrobní haly, aby měli jistotu, že vybrali správného partnera na cestu.

DrevoaStavby-navsteva-bungalovu-3

Přízemní bungalov: Typologie jednopodlažního objektu byla pro Janu a Petra téměř samozřejmá kvůli bezbariérovosti a snadné údržbě. Foto: Martin Zeman

Bezbariérový bungalov a na míru


„Naším požadavkem byl přízemní bungalov s garáží. Zvolili jsme konkrétní typový projekt a ve spolupráci s projektanty udělali několik úprav. Jednu místnost nahradila spižírna, zmizely nepraktické dveře vedoucí přímo z obývacího pokoje, dílna v návaznosti na garáž a další drobnosti." Příprava projektu mohla začít.

DrevoaStavby-navsteva-bungalovu-1

Venkovní zázemí: Rozšíření obytného prostoru a letní oáza, kde nechybí ani vířivka. Foto: Martin Zeman


"Za dva a půl měsíce byl dům na klíč hotový."


Oficiální YouTube kanál časopisu DŘEVO&stavby a sruby&ROUBENKY. Autor videa: Martin Zeman

Komentář majitelů

Zatímco ostatní kromě našich dětí nás měli za blázny, my jsme se těšili, že budeme mít konečně vlastní bydlení podle našich představ. Prodali jsme byt, část věcí uložili do pronajatého úložného kontejneru a rok bydleli na chatě. Životní styl blízko přírody nám byl blízký odjakživa. Na chatě jsme trávili většinu roku, takže přechod z velkoměsta do malého městečka pro nás šokem nebyl. Ale tohle období bylo náročné.

Jana a Petr - majitelé bungalovu
Jana a Petr
majitelé bungalovu

Nezapomenutelná podívaná


Stavební povolení – častý časový zádrhel realizace domu – proběhlo velmi rychle a samotná realizace se tedy blížila mílovými kroky. „Lokální firmou jsme nechali připravit základovou desku a 14. ledna odstartovala stavba samotného domu. Zůstali jsme v té době u syna, abychom mohli celý proces sledovat. To byl koncert! Za čtyři dny byl dům pod střechou s osazenými okny i dveřmi. 28. března jsme dostali do rukou klíče od dokončeného objektu," vzpomínají Jana s Petrem. „Syn truhlář nám ještě podle našich představ dodělával kuchyň a finální stěhování proběhlo 30. června."

DrevoaStavby-navsteva-bungalovu-4

Pozemkové úpravy: Některé terénní úpravy a zahradní prvky brání vodě z okolních polí, aby zaplavila základy domu. Zároveň tvoří příjemné kompozice a zelená zákoutí. Foto: Martin Zeman

Malé ztráty, nízké náklady


Tepelné čerpadlo s podlahovým topením zajišťuje příjemné teplo. Stačí centrálně nastavit teplotu a dál není třeba se o nic starat. Náklady jsou nízké. „Za celý rok jsme za elektřinu platili 22 tisíc plus vodné. V krbu skoro netopíme, protože je tu pak příliš horko. Dům je perfektně zateplený. I když je venku -17, nemusíme tolik topit."

DrevoaStavby-navsteva-bungalovu-interier-1

Obytný prostor: Nechybí masivní dubový stůl v jídelní části a krbová vložka, kde hoří oheň jen sporadicky. Ztráty domu jsou malé a je ihned vyhřátý. Foto: Martin Zeman


"O zděném domě jsme vůbec neuvažovali. Kvůli rychlosti i kvůli tomu, že jsme věděli, že dřevostavby jsou prostě dobré."


DrevoaStavby-navsteva-bungalovu-interier-2

Kuchyně: Synem vyrobená přesně podle představ obyvatel domu. Foto: Martin Zeman

Největší hodnotou je nyní čas


Po tomto úžasném počinu zbývá už jediné – pořádně si jej vychutnat. „Máme svůj vysněný pohodlný přízemní dům a jsme opravdu spokojeni. Jen bychom si moc přáli, aby nám to ještě pár let vydrželo. Pořád si říkáme, kdyby to bývalo šlo dřív, ale prostě to nešlo. A tak se radujeme, že máme takový domov alespoň teď, a užíváme plnými doušky," uzavírají vyprávění spokojení majitelé.

DrevoaStavby-navsteva-bungalovu-interier-3

Foto: Martin Zeman


"V bytě jsme měli slušný standard, ale byli tam ještě další tři nájemníci a domlouvat se na praktických věcech bylo hodně složité. Tady jsme svými pány."


DrevoaStavby-navsteva-bungalovu-interier-4

Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento přízemní bungalov se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Na splněný sen není nikdy pozdě". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

Otázky pro dodavatele


Co si vybavíte při vzpomínce na tento dům?

Typové řešení našeho nejprodávanějšího bungalovu Instinkt bylo upraveno na přání klientů. Oproti původní dispozici 4 + kk chtěli kromě velkého obývacího pokoje s kuchyňským koutem pouze dvě další ložnice, větší koupelnu, šatnu a spíž. Zvětšená je i garáž, kterou mohou vyžít na uskladnění zahradní techniky a nářadí. Bungalov jsme začali stavět v pondělí 14. ledna za krásného slunného, ale chladného dne. Už ve čtvrtek byl bungalov pod střechou a v pátek začalo sněžit. 28. března byl dům ve stupni dokončení na klíč připraven k předání.

Jaké parametry se řadí mezi přednosti této stavby?

Rodinný dům je zajímavě dispozičně řešen. Centrem je obývací pokoj, na jedné straně je soukromá zóna s ložnicí a koupelnou a na druhé straně pokoj pro hosty. Garáž je přes technickou místnost přímo propojena s domem. Konstrukčně je zajímavostí dřevostavba sama o sobě. Tepelné ztráty činí pouze 4,2 kW a to je dům větrán okny. Případným doplněním centrální vzduchotechniky bychom měli při -15 °C. ztráty cca 3 kW. Dřevostavba je vytápěna podlahovým vytápěním napojeným na tepelné čerpadlo voda-vzduch. Nadstandardem je komín s vestavěnou krbovou vložkou.

Josef Rynda Haas Fertigbau
Josef Rynda
Haas Fertigbau s.r.o.

Zajímá mě více informací k této dřevostavbě→

DrevoaStavby-navsteva-bungalovu-Haas-Fertigbau-rezy-stenami-Premium-G

obr.: Detailní řez stěnou dřevostavby. Zdroj: Haas Fertigbau s.r.o.

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 146,85 m2
  • Užitná plocha: 108,43 m2
  • Konstrukční systém: dřevěné rámové prefabrikované panely
  • Teplo a větrání: tepelné čerpadlo vzduch-voda, podlahové vytápění, přímé větrání okny
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,14 W/m2K
  • Realizace: 2019, Haas Fertigbau s.r.o., www.haas-fertigbau.cz

DrevoaStavby-navsteva-bungalovu-pudorys

Zdroj: Haas Fertigbau s.r.o.


drevostavby-casopis-6-2021-titulka-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 6/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis


DaS 6-2021

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop