Transvestita na perspektivní hlíně. Co se pod názvem dřevostavby skrývá?

Transvestita na perspektivní hlíně. Co se pod názvem dřevostavby skrývá?

Michal Babor | Středa, 09. březen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Možná poněkud neobvyklý titulek, ale nešlo jej nepoužít. A není ani nijak konstruovaný, Veronika má prostě zvláštní slovník a brzy se také dozvíte proč. Jsme na okraji hlavního města, ve čtvrti, která ještě před pár desítkami let byla samostatnou vesnicí, a není divu, že dřevostavba, kterou jsme tu objevili, je v tomto kontextu stejně pikantní jako titulek této návštěvy.

Když jsme začali přemýšlet o domě, kam by se naše čtyřčlenná rodina vešla bez problémů a kde by měl každý z nás svůj koutek, nepřišlo nám vůbec na mysl, že by měl být z jiného materiálu než ze dřeva. Řadu let jsme prožili ve Spojených státech a každý, kdo se o dřevostavby někdy zajímal, dobře ví, že severní část Ameriky je kolébkou stavění ze dřeva. Nikdo tam nespekuluje o tom, jestli dřevěný dům shnije nebo jestli ho sežere brouk... My jsme měli zkušenost s bydlením v dřevostavbě více než dobrou, tak proč zkoušet něco jiného?

Suchý důl je ideální místo pro dřevostavbu


V době, kdy jsme se začali rozhlížet po pozemku, topilo se Česko v obrovských záplavách, které postihly i Prahu. To nás trochu zarazilo, protože právě o hlavním městě jsme uvažovali jako o novém domově, ale vody jsme se báli. Manžel ale tenkrát objevil volný pozemek ve čtvrti, která se jakýmkoliv představám o záplavě vzpírala – Suchdol přece znamená „suchý důl“, říkal mi tehdy, myslíš, že by lidi dali své vesnici takové jméno, kdyby se tam rozlévala řeka?

A byli jsme i ujištěni realitním makléřem, že poslední záplava našeho pozemku proběhla asi před dvěma miliony let. Těmto jednoduchým argumentům jsem podlehla. Nakonec ani k našim obavám nebyl důvod – když jsme se byli na místě podívat, zjistili jsme, že řeka je odtud vzdušnou čarou skoro kilometr, a navíc zaříznutá v terénu tak, že její rozvodnění nás ohrozit nemůže. A vůbec nás pozemek zaujal – na okraji Prahy, v dosahu hromadné dopravy, v klidné lokalitě... prostě perspektivní hlína, nebo chcete-li atraktivní pozemek.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba na atraktivním místě

obr.: Terasa obíhá prakticky kolem celého domu, její obytnou část je možné zastínit posuvnými rámy s dřevěnou výplní. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba na atraktivním místě

obr.: Podle stavebních předpisů musí být garáž v Praze součástí domu. Terasa je směrem k této části domu oddělena posuvnou skleněnou stěnou, která chrání před větrem, zároveň ale umožňuje průhled ke vstupní brance. Foto: Martin Zeman

Změny úprav v dřevostavbě k lepšímu


Dřevostavbu navrhoval architekt Libor Přeček, kterého nám doporučila moje švagrová, architekt zase doporučil společnost PENATUS, která se realizacemi energeticky úsporných a pasivních dřevostaveb zabývá a s níž měl dobré zkušenosti. Chtěli jsme bezbariérový dům, ale protože jsme potřebovali zároveň i dostatek úložných prostor, vzniklo nakonec i podsklepení.

V suterénu dřevostavby je dnes kromě technického zázemí také malá posilovna, která zároveň funguje jako příležitostný pokoj pro hosty, respektive spíše noclehárna. Původní projekt počítal s větším obytným prostorem na úkor jednoho samostatného pokoje. Zdálo se nám ale důležitější, aby obě děti měly každé svůj samostatný pokoj, a i naše téměř dvouletá zkušenost ukázala, že upravená dispozice je úplně dostačující.

Navíc hodně využíváme i terasu a zahradu, díky obrovským posuvným oknům není problém interiér hodně otevřít do zahrady, takže se prakticky stírá hranice mezi oběma prostory. Zmenšení obývacího pokoje si vynutilo také změnu v umístění krbu. Ten měl být původně umístěn v prostoru a symbolicky tak oddělovat obývák od kuchyně, nové místo se ale pro něj našlo na stěně a myslím, že je to i praktičtější, protože provozní nepořádek se při topení soustředí ke zdi a neroznáší se po místnosti.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba na atraktivním místě

Jihovýchodní fasáda: Maximální prosklení, dobře dimenzovaný střešní přesah pro zabránění nadbytečnému oslunění horizontální žaluzie jako doplněk, když je slunce příliš. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba na atraktivním místě

obr.: Hranice mezi interiérem a zahradou se díky posuvným oknům v létě téměř stírá. Foto: Martin Zeman

Jak dlouho se čeká na povolení?


Jedním z důvodů, proč jsme se samozřejmě rozhodli pro dřevostavbu, byla i rychlost výstavby. Začali jsme v létě před dvěma lety a na Vánoce už jsme se stěhovali do nového domu. Co nás ale hodně překvapilo a s čím jsme vůbec nepočítali, byly průtahy a skoro bych řekla obstrukce ze strany úřadů. Nejprve nám vůbec nechtěli povolit na pozemku stavět, protože je kousek od nás stavební uzávěra, potom nějaká dáma na úřadě začala laškovat s možností vybudování hřbitova. Když nás s tímto záměrem obeznámili, téměř jsem aspirovala na prvního nebožtíka.

Další věc byla nedostatečná dokumentace, kterou jsme museli rozšířit o jakýsi zbytečný papír. Už to vypadalo, že se přidáme k místní zahrádkářské kolonii a postavíme místo domu stan. A když už jsme měli skoro „splněno“, přiřítili se archeologové s průzkumem. A mně se řadu nocí zdálo o kompletní kostře tyranosaura rexe a o Suchdolské Venuši. Naštěstí nenašli nic...Zdá se neuvěřitelné, že proces povolování trval čtyřikrát déle než vlastní stavba!

Od začátku jsme chtěli dům, jehož součástí by byl nejenom byt 3+kk, ale i garsoniéra. Zadní část se dát totiž napevno oddělit a využít jako samostatná bytová jednotka s vlastním vchodem i zázemím. Pokoj zatím slouží jako dětský a do budoucna plánujeme, že až se dcera rozhodne osamostatnit se, tak si jenom zamkne spojovací dveře a já budu mít přehled o potenciálních ženiších.

Kdybychom dřevostavbu od začátku stavěli jako dvougenerační, museli bychom mít také dvě garáže, navíc integrované do půdorysu domu. Trochu tomuto předpisu nerozumím, protože každý, kdo má auto a zahradu, parkuje stejně za plotem, takže garáž pak slouží, stejně jako u nás, jako zahradní domek.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba na atraktivním místě

obr.: Velmi zajímavý efekt vznikne při úplném zaclonění terasy. Nepřibyl tady další pokoj? Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba na atraktivním místě

obr.: Zajímavé je osazení svítidel do dřevěného podhledu. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba na atraktivním místě

obr.: Původní projekt počítal s umístěním krbu do prostoru mezi kuchyni a obývací pokoj, tohle řešení je ale zdá se čistší. Foto: Martin Zeman

Jak je to s tím transvestitou?


Stavba probíhala díky bohatým zkušenostem a vysoké úrovni dodavatelské firmy i jejích subdodavatelů prakticky bez problémů, přestože dřevostavba je vybavena spoustou technických zařízení i méně obvyklých prvků. Pokud problémy nastaly, vždy se je podařilo vyřešit. Protože Suchdol patří k nejteplejším částem Prahy, mohli jsme si dovolit vytápění zdroji s nízkým výkonem.

Kromě už zmíněného krbu, který slouží spíš na pohodu než na plnohodnotné vytápění, jsme instalovali solární panely s integrovaným zásobníkem tepla, záložním zdrojem je elektrokotel, který ale spíná minimálně. Součástí systému jsou také rekuperace, fototermické a fotovoltaické panely, takže dům je částečně soběstačný.

Za výborné izolační vlastnosti určitě vděčíme i dřevovláknité izolaci. Ta byla sice dražší, ale o jejích kvalitách se přesvědčujeme denně, když letadla nalétávají na přistání kousek od nás. Když zavřeme okna, prakticky žádný hluk neslyšíme – snad jen komínem.

Nedocenitelná jsou také obrovská okna, nad nimiž se zapotil nejen projektant, ale doslova i montéři dodavatelské firmy. Jsou velmi těžká a jejich umytí mi trvá půl dne, ale za přímé spojení domu s terasou a zahradou to stojí. A jak je to s tím transvestitou? To je moje přezdívka pro dřevěnou podlahu, kterou máme s výjimkou koupelen v celém domě. Původně světlý buk po ošetření výrazně ztmavnul, ale pořád to je skutečné dřevo.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba na atraktivním místě

obr.: Celý dům opticky spojuje jednotná podlahová krytina. Za otevřenými dveřmi na konci chodby je část domu, která může v případě potřeby sloužit jako samostatná garsoniéra. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba na atraktivním místě

obr.: Příjemné hnědé tóny vládnou také koupelně. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

S odpovědí na poptávku pana architekta Přečka, se kterým nás vázala již předchozí spolupráce, jsme v případě tohoto domu nějakou dobu váhali. Částečně podsklepený dům na spraších, s velice omezeným přístupem na pozemek, v leteckém koridoru se speciálními akustickými požadavky a s „hrdelním" termínem vlastní realizace, neboť vyřízení stavebního povolení trvalo výrazně déle, než se původně očekávalo... To nejsou plusové body při rozhodování.

Architektonická, konstrukční a technologická „neobvyklost" důvodem váhání nebyly – to je většinou běžné zadání našich staveb. Asi nejdůležitějším momentem při rozhodování bylo, že jsme pana Přečka a posléze i investora a jeho rodinu poznali jako slušné lidi, a tak jsme zakázku přijali. Naším úkolem je sloužit a jsme rádi, že s naší službou, v tomto případě zosobněnou především v práci pana Biskupa jako projektanta a pana Stehlíka jako stavbyvedoucího z našeho týmu, jsou naši klienti spokojeni, že se jim v domě dobře žije a že jsme měli možnost přispět k vytvoření jejich nového domova.

ing-martin-ruzicka-penatus
Ing. Martin Růžička
PENATUS s.r.o.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba na atraktivním místě

obr.: Za polopříčkou v ložnici se skrývá pracovní koutek. Foto: Martin Zeman

Komentář redaktora

Když jsme na terase prostřeli stůl, aby při focení nepůsobil tak prázdně, jen tak bezděčně jsem prohodil, že teď už tady chybí jen to pečené kuře, které má Veronika určitě v troubě. Dostala mě! Opravdu pár minut před naším příjezdem dokončila večeři a dozlatova upečený opeřenec tak mohl stát (spíše řečeno ležet) modelem našemu fotografovi. Jen na okraj podotýkám, že v interiéru nebylo žádné vaření cítit, protože díky obrovským oknům byla vlastně kuchyně součástí zahrady, takže vůně se jaksi vytratila...

Co ale zůstalo, to byly stopy po bydlení. Sterilní domy s nablýskaným nábytkem a beze smítka prachu jsou mi tak trochu cizí, tady žije rodina s dvěma malými dětmi. Žije, nebydlí, to je důležité. Pro potřeby focení jsme sice mírně poklidili, ale provozní nepořádek je jen nejlepším důkazem toho, že tady je všechno v pořádku. Veronika by určitě neměnila, je znát, že je se svým domem opravdu spokojena, a děti mají na zahradě skutečné hřiště včetně bazénu.

Mgr-Michal-Babor
Mgr. Michal Babor
redaktor

Inspirujte se a nasávejte kouzlo této přízemní dřevostavby z našeho fotovideospotu. Autor videa: Radek Beneš, Zdroj: Oficiální YouTube kanál Dřevoastavby.cz

Technické parametry


  • Realizace dřevostavby: PENATUS s.r.o.
  • Velikost pozemku: 1021 m2
  • Zastavěná plocha: 196,4 m2
  • Podlahová plocha: 202,1m2 (včetně suterénu)
  • Spodní stavba: částečné podsklepení, betonové pasy + crawl space
  • Stavební systém: lehká rámová konstrukce Two by Four
  • Tepelná izolace: dřevovláknité desky, kamenná vlna
  • Fasáda: dřevěný obklad vodorovnými modřínovými prkny kosého průřezu s fasádními deskami Gutbond
  • Střecha: plochá
  • Střešní krytina: PVC-P fólie Protan, mechanicky kotvená
  • Okna: dřevěná
  • Zasklení: trojité
  • Podlahy: dřevěné plovoucí, keramická dlažba
  • Vytápění: teplovzdušné, vedené v podlahových kanálech
  • Topení: rekuperační jednotka Duplex RC1400/370, teplovzdušný krb
  • Další vybavení: solární soustava s akumulační nádrží, fotovoltaické panely
  • Skladba stěny směrem zvenku: modřínová prkna, provětrávaná mezera, difuzní fólie, dřevěný rošt, dřevovláknitá tepelná izolace Steico, nosná rámová konstrukce, dřevovláknitá tepelná izolace Steico flex, OSB desky, instalační předstěna, tepelná izolace Orsil, sádrokarton
  • Celková tloušťka stěny: 34,1 cm
  • Hodnota U stěny: 0,191 W/m2K

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba na atraktivním místě

Zdroj: PENATUS s.r.o.


mail-ico-poptavka

Líbí se vám tato dřevostavba? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Ryze česká společnost PENATUS s.r.o. byla založena v roce 1995. Od svého vzniku navrhuje, staví a vyvíjí moderní dřevostavby. Zkušenosti z více než 250 individuálních staveb a domů se snaží zúročit i v nabídce svých dalších služeb. Nabízí návrhy a realizace dřevostaveb, včetně pasivních, domy dle individuálního návrhu, i typové projekty.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 5-2011
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop