Odvážný a netradiční dům ve spojení srubové kulatiny a zděné části

Odvážný a netradiční dům ve spojení srubové kulatiny a zděné části

Petr Špinar | Neděle, 08. květen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Původně to měl být srub, nakonec však zvítězila varianta kombinující keramickou tvarovku s masivním dřevem. Realizace nebyla jednoduchá a architekt Aleš Říha, který nás tímto domem provede, ji chápe jako hodnotnou zkušenost.

Pro tento architektonicky neobvyklý dům v Moravském krasu jsem zvolil způsob konstrukčního řešení v novodobém stavebnictví opravdu neobvyklý a náročný – masivní dřevěná část domu ze srubové kulatiny vyvažuje akumulační schopnosti zděné části z keramických tvárnic. Vlastnosti obou materiálů spočívají především v jejich rozdílných tepelně-izolačních a difuzních vlastnostech, při jejichž vzájemné symbióze vzniká přirozené prostředí pro příjemné bydlení. Rozdílné vlastnosti těchto elementárních materiálů mají za následek naprosto nestandardní chování stavby.

DrevoaStavby.cz | Srubový dům v kombinaci se zděnou částí

obr.: Po pěti schůdcích je z terasy přístupná prostorná zahrada. Foto: A1Architects

Dřevo, kámen, sklo a ocel


Tyto projevy jsem bral v potaz a vyžádaly si promyšlené a přesné řešení stavebních detailů. Dřevěné části jsem umístil na severovýchodním a severozápadním nároží domu a tvoří tak „přirozené plíce" domu. Interiér jsem navrhl z kombinací přírodních materiálů, potkává se v něm masivní dřevo a dýhy, kámen, sklo, ocel. Ty tak jednoduchou a výtvarnou formou kontrastují s režnou srubovinou z karpatských lesů.

Dispozičně jsem dům vyřešil jako jednopodlažní stavbu, ale rozdělil jsem ho do dvou výškových úrovní – prostorná obytná část má stejnou výšku 290 cm, zbylá část domu už jen 260 cm. Rozmístění obytných a provozních částí je koncipováno do tvaru písmene L. Centrální halu jsem navrhl jako komunikační bod spojující dva provozní celky: ložnice, sociální a technické zázemí, pracovna, šatna a dětský pokoj – obývací pokoj s kuchyňským koutem. Svým umístěním na parcele dům vymezuje dvě velké terasy na severovýchodní a jihovýchodní straně. V severní části na dům navazuje kryté stání pro dva automobily.

DrevoaStavby.cz | Srubový dům v kombinaci se zděnou částí

obr.: Severovýchodní nároží sruboviny: klády jsou mezi sebou pečlivě utěsněny minerální izolací, ale i tak díky své difuzní otevřenosti přirozeně regulují klima v domě. Na levé straně navazuje na dřevěnou část fixní trojúhelníkové okno. Foto: A1Architects

DrevoaStavby.cz | Srubový dům v kombinaci se zděnou částí

obr.: Pohled z centrální chodby přes masivní posuvnou čirou skleněnou stěnu přímo do obývací místnosti, vpravo je vstup na terasu. Velká prosklená plocha prostor dostatečně prosvětluje. Foto: A1Architects

Komentář majitele


Mým prvotním zadáním pro architekty byl funkční dům s použitím přírodních materiálů amoderních technologií. Inklinoval jsem k jednopodlažní srubové stavbě. Navržený koncept atelieru Přibyl – Říha mi připadal zpočátku poněkud odvážný, ovšem po podrobném obeznámení se všemi konstrukčními detaily a celkovým funkčním a prostorovým řešením jsem došel k závěru, že se autorům podařilo zhmotnit mé představy. Dnes oceňuji funkčnost navrženého řešení a příjemnou pohodu při každodenním užívání domu.

Tvrdé dřevo v interiéru


Dubové dřevo je velmi tvrdé a pohledné, proto jsem ho v interiéru využil pro podlahy, obklady stěn, dveře a nábytek. Dřevo nebylo možné položit na všechny podlahy, neboť by bránilo podlahovému vytápění, proto jsem pro ostatní podlahové plochy využil travertinu a marmolea.

Sklo hraje v tomto komplexně propracovaném domě významnou roli. Chápu ho jako bariéru, která přirozeně odděluje jednotlivé provozní prostory (například mléčná skleněná stěna mezi koupelnou a ložnicí), přesto ale netvoří úplně kompaktní zábranu. Obývací pokoj a halu odděluje posuvná čirá stěna s pískovanými textovými motivy, která má v zasunutém stavu své místo v kapse zadní stěny šatny.

Pro majitele jsem navrhl a nechal vyrobit atypický jídelní stůl ze skla a oceli, který svou výtvarnou formou vytváří jedinečný architektonický detail. Jeho tvar, pravoúhlý trojúhelník, se objevuje ještě ve fixních hliníkových oknech, která propojují zděnou a srubovou část domu. Stejný tvar reflektuje i krb dotvářející celek interiéru obývací místnosti.

DrevoaStavby.cz | Srubový dům v kombinaci se zděnou částí

obr.: Atypický jídelní stůl. Foto: A1Architects

DrevoaStavby.cz | Srubový dům v kombinaci se zděnou částí

obr.: Koupelna se nestandardně obešla bez keramických obkladů, které by se do architektonické koncepce nehodily. Foto: A1Architects

DrevoaStavby.cz | Srubový dům v kombinaci se zděnou částí

obr.: Ložnice rodičů má své umístění na severní straně, ani ta nevybočuje z konceptu funkcionalisticky pojatého domu. Foto: A1Architects

Komentář architekta


Zvolený způsob konstrukčního řešení celé stavby byl podřízen konceptu, kdy masívní dřevěná část domu vyvažuje akumulační schopnosti zděné části. Kontrast obou materiálů spočívá v rozdílných tepelně izolačních a difúzních vlastnostech, kdy při vzájemné symbióze vzniká přirozené prostředí. Dřevěné části jsou umístěny na severovýchodním a severozápadním nároží domu a tvoří „přirozená plíce" domu. Interiér je tvořen kombinací přírodních materiálů, jako je dřevo, dýha, kámen, sklo, ocel, které jednoduchou výtvarnou formou kontrastují s režnou srubovinou.

MgA. Aleš Říha (www.pribylriha.cz)

Technické parametry


  • Pozemek: 1 093 m2
  • Zastavěná plocha: 261 m2 (včetně krytého stání 290 m2)
  • Podlahová plocha: 215 m2 (včetně krytého stání 244 m2)
  • Spodní stavba: základová deska
  • Stavební systém: kombinace keramického bloku a sruboviny
  • Fasáda: vápenocementová jádrová omítka + silikátový probarvený štuk, masivní dřevo
  • Střecha: plochá, železobetonová, izolovaná spádovými klíny z EPS
  • Okna: dřevo a hliník
  • Zasklení: izolační dvojsklo
  • Podlahy: dřevo, travertin, keramická dlažba
  • Vytápění: plynový kotel
  • Topení: podlahové, vodorovné registry, krbová vložka

DrevoaStavby.cz | Srubový dům v kombinaci se zděnou částí

Zdroj: A1Architects

DaS 3-2012
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop