Moderní srubový dům v lesním království

Moderní srubový dům v lesním království

Markéta Kristová | Středa, 10. srpen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Tajemná příjezdová cesta nás tentokrát zavedla k pozemku u lesa, na kterém se v náručí stromů skrýval pohádkový srubový dům. Pojďte se společně s námi prostřednictvím následujících stránek přenést do příběhu dřevostavby, která svým majitelům poskytuje útočiště před uspěchaným světem.

Dřevostavba byla naším společným snem již dlouho. Osudové rozhodnutí, že si ji konečně postavíme, padlo v době, kdy se nedaleko našeho domu začalo s výstavbou nové dálnice. Měli jsme strach, že po jejím dokončení přijdeme o soukromí a klid, který byl pro nás tolik důležitý. V tu chvíli jsme začali přemýšlet o víkendovém domě s vůní dřeva.

Osudový projekt


Oba jsme věděli, že chceme srub. Manželovi se sice líbily spíše ty klasické, z kulatiny, finální výběr ale nechal nakonec na mně. Představovala jsem si moderní srubový dům s velkými okny a terasou, který by dokonale zapadal na místo u lesa, kde kdysi stála cihelna mého pradědy. Přesně tam jsme totiž chtěli, aby náš víkendový dům stál, a kam bychom jezdili odpočívat.

Na vybraného dodavatele jsem narazila při hledání na internetu, kde mě hned na první pohled oslovil typový projekt srubové chaty Bella. Stavba s pohádkovým interiérem byla velká tak akorát, a navíc byla ve vizualizaci prezentována na pozemku v lese, který byl dost podobný tomu našemu. Zaujala nás i samotná technologie výroby nesedavých trámů ze dřeva finské borovice. Dům byl navíc navržen pro rekreační účely a přesně to byl i náš případ. Po bližší komunikaci s dodavatelem jsme se navíc dozvěděli, že individuální úprava stavby nebude žádný problém. Byla to jednoduše láska na první pohled, kterou jsme již nechtěli měnit.

DrevoaStavby.cz | Moderní srubový dům KontioDrevoaStavby.cz | Moderní srubový dům Kontio

 

Stavba na jedničku


S dodavatelskou firmou nebyl od samého začátku sebemenší problém. Ocenili jsme především férovou komunikaci, profesionalitu tesařů při stavbě dřevěné konstrukce a možnost úpravy podle našich požadavků. Při změnách v projektu jsme přemýšleli především prakticky s ohledem na čas, který tu budeme trávit. Moc dobře jsme si také uvědomovali, že kdybychom tu v budoucnu chtěli bydlet nastálo, bude nám stačit menší dům.

Oproti původnímu projektu jsme upustili od suterénu a místo toho zvolili přízemní srubový dům usazený na základové desce, kterou jsme si zřizovali svépomocí, stejně jako další drobnosti kromě samotné konstrukce. Bylo nám řečeno, že deska musí být opravdu v rovině, aby nedošlo ke komplikaci při usazování. Vše probíhalo na milimetr přesně. Dále se upravovaly velikosti jednotlivých pokojů a místo sauny, které byl v projektu věnován prostor uvnitř domu, jsme umístili koupelnu a technickou místnost. Když sem přijedeme, všichni máme zajištěno soukromí a dostatek prostoru.

Dům byl postaven přibližně za dva měsíce, a i když jsme nebyli nijak tlačeni časem, bylo skvělé pozorovat, jak nám stavba rostla před očima. Kdybychom stavěli znovu, možná bychom přidali do obou dětských pokojů ještě jedno okno navíc, aby místnosti byli více prosvětlené. Jinak jsme se vším nadmíru spokojeni a neměnili bychom.

DrevoaStavby.cz | Moderní srubový dům KontioDrevoaStavby.cz | Moderní srubový dům Kontio

 

Zděný dům versus dřevostavba


Za tu dobu, co v dřevostavbě trávíme volný čas, nás trochu nepříjemně zaskočila akustika. Zvuk se tu i kvůli vysokým stropům v místnostech více rozléhá, ale není to nic, co by nás nějak výrazně omezovalo. Naopak si užíváme zdravé klima a příjemnou vnitřní teplotu, které se s naším bydlením ve zděném domě nedá absolutně srovnat. Od chvíle, co sem jezdíme, se jedna z našich dcer dokonce zbavila respiračních problémů. Další důkaz toho, že dřevostavba vytváří skutečně zdravé prostředí pro život.

Když svítí sluníčko, dřevo teplo udrží na přijatelné teplotě, jen na jižní straně máme přidané venkovní žaluzie, které využíváme v parných letních dnech. Známí nás strašili, že dům kvůli vysokým stropům nevytopíme, ale opravdu s tím nemáme problém, právě naopak. Dřevo teplo krásně drží, a i když zatopíme v akumulačních kamnech, není tu přetopeno. Své dělá i skutečnost, že máme všechny stěny včetně stropů dřevěné. Mohli jsme sice prostor opticky rozbít bílou sádrokartonovou stěnou, chtěli jsme však zachovat přírodní ráz, který perfektně pasuje k okolní přírodě.

DrevoaStavby.cz | Moderní srubový dům KontioDrevoaStavby.cz | Moderní srubový dům Kontio

 

Nic víc tu nepotřebujeme


V posledních měsících jsme na zahradě dokončili koupací jezírko a saunu, ale nic dalšího v plánu nemáme. Místo okrasné zahrady jsme u plotu podél příjezdové cesty vysázeli další jehličnany, aby nám do budoucna zajistily ještě více soukromí, a trávu necháváme volně růst. Jednou jsme u lesa a do charakteru pozemku nechceme zasahovat, spíše ho chceme ještě více podpořit. Není totiž nic krásnějšího, než když si při západu slunce užíváte nejen zvenku pohled na pasoucí se lesní zvěř a posloucháte zpěv ptáků. Každý den si tu užív áme naplno.

DrevoaStavby.cz | Moderní srubový dům KontioDrevoaStavby.cz | Moderní srubový dům Kontio

 

"Chtěli jsme, aby to tu bylo prostorné a abychom i uvnitř byli neustále v kontaktu s přírodou."


DrevoaStavby.cz | Moderní srubový dům Kontio

 

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento luxusní srub se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "V lesním království". Hlasujte do 7.10. 2022 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 238 m2
  • Užitná plocha: 158 m2
  • Dispozice: 4+kk
  • Venkovní nátěr: Teknos
  • Vnitřní nátěr: Remmers – lazura s bílým pigmentem
  • Konstrukční systém: celoroubená konstrukce Kontio lepený hranol 180×170, vnitřní příčky sloupkové s opláštěním palubkami ve stejném profilu jako trámová stěna, izolace střechy mezi krokve, plechová střešní krytina
  • Zdroj energie / teplo: podlahové vytápění teplovodní, tepelné čerpadlo, akumulační kamna
  • Větrání: přirozené okny
  • Projekt a návrh domu: model Kontio Bella s individuálními úpravami
  • Realizace stavby: Finutea s.r.o., www.kontio.cz

DrevoaStavby.cz | Moderní srubový dům Kontio

Zdroj půdorysu: KONTIO


časopis srubyROUBENKY 3-22

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 3/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis


SaR 3-2022
Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop