Velký prostor v malém balení

Velký prostor v malém balení

Lucie Němcová | Úterý, 27. září 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Vzácná lokalita u Ženevského jezera ve Švýcarsku. Zastavěno 70 metrů čtverečních při dosažení téměř 134 metrů čtverečních užitné plochy. Pět tisíc korun roční náklady na provoz domu. Příjemné klima během letních veder i sychravé zimy. To není pohádka, ale realita odvážných a osvícených investorů, kteří na cestě za touto oázou museli překonat celou sbírku překážek.

Věděli jsme, že chceme žít právě tady u Ženevského jezera, jenže získat tu pozemek se rovnalo zázraku. Podařil se nám tehdy husarský kousek. Zachytili jsme prodej jedné ze zdejších chat v době kolem vánočních svátků. Díky tomu na nabídku nezareagovalo tolik lidí a my promptně kývli na koupi, aniž bychom si prohlédli objekt zevnitř. Bylo totiž jasné, že chata půjde pryč.

Potřebovali jsme najít šikovného architekta, který v rámci přísných limitů navrhne dům podle našeho gusta a současně navodí pocit vzdušnosti i v takhle malém prostoru. Tento úkol zvládl dobře uchopit až třetí architekt a povedlo se mu to náramně. Přivedl nás k němu, a tím i k celé realizační firmě, výběr konstrukčního materiálu CLT panelů. Velmi jsme s celým týmem rezonovali na lidské rovině, ale nadchla nás i ta profesní.

Dodnes vzpomínáme, jak při živé diskuzi nad budoucími detaily domu pokaždé všichni zúčastnění vzali papír a skicovali možná řešení. Skvělým a praktickým bonusem bylo, že pan architekt uměl francouzsky. Mohl se tak přímo domluvit s mým mužem a číst švýcarské předpisy francouzského kantonu, kde je pozemek situován, přímo v originále.

Drobnosti s velkým dosahem


Povolená zastavěná plocha byla 50 metrů čtverečních. Protože dům byl plánovaný jako pasivní, dostali jsme možnost zastavět metrů 70. Konkrétních pravidel bylo více. Z toho důvodu má dům z jedné strany netypicky přetaženou střešní krytinu a patro je tak považováno za podkroví, přestože je z hlediska využitelnosti plnohodnotné. Jižní stranu domu přistiňují světle šedé screenové rolety a odvádějí tu velkou práci. I přes horké léto se v domě drží kolem 25 stupňů. Žádná klimatizace není potřeba.

Jelikož dům neobsahuje materiály, které by výrazně akumulovaly teplo, přes noc lze stavbu vyvětrat a teplotu udržet příjemně nízko. Naprosto nás rozmazlila také rekuperace. Když přespáváme u rodičů doma v Čechách, již po pár hodinách spánku jsme přidušení a při otevřeném okně je v zimě zima, navíc utíká drahé teplo. Pro nás je právě rekuperace smysluplné a komfortní řešení.

DrevoaStavby.cz | Patrová dřevostavba u Ženevského jezeraDrevoaStavby.cz | Patrová dřevostavba u Ženevského jezera

 

DrevoaStavby.cz | Patrová dřevostavba u Ženevského jezera

 

Komentář architekta


Každý projekt je specifický a v něčem náročný. V tomto případě, byť jde o dům relativně malých rozměrů, bylo specifik více než obvykle. Už samotná cesta klientů ke mně byla klikatá. Hned na první schůzce mě jejich záměr zaujal. Možnost navrhnout dům ve Švýcarsku a na tak zajímavém místě mě moc lákala. Trval jsem ale na tom, že než se pustím do práce, musím vidět pozemek. Bez znalosti místa totiž navrhovat nejde. Před cestou jsem se snažil nastudovat maximum místních předpisů, abych byl dobře připraven. A že jich bylo!

Nejvíce mě překvapilo množství a přísnost místních regulativů. Až později jsem si uvědomil, že určitá záliba v předpisech a pravidlech prostě asi trochu patří ke švýcarské nátuře. Každopádně jsem si před cestou myslel, že musí mít lokalita nějaký silný jednotný charakter, když je tolik svázána regulativy. K mému překvapení to tak ale vůbec nebylo. Každý dům byl úplně jiný. Na druhou stranu je ale pravda, že všechny domy v okolí udržují podobné měřítko a velikost. To je velice důležité. Úplně jsem tedy nepochopil význam některých omezení, ale nezbývalo, než je přijmout.

Jedním z hlavních motivů návrhu je blízkost Ženevského jezera. Jihozápadní fasáda je proto bohatě prosklená a nabízí výhled na krásnou vodní plochu. Měl jsem možnost v domě strávit dva týdny a potěšilo mě, že je v něm i za horkých dnů v letních měsících velice příjemné klima. Ale hlavně to místo je něco senzačního. Je to tak, prostě to klientům, Martině a Davidovi, i když v dobrém, trochu závidím.

Ing. arch. Marek Pavlas PhD
Ing. arch. Marek Pavlas PhD.

Stavba v lehkosti


Realizace pro nás byla velké dobrodružství, které jsme si nesmírně užili. S řemeslníky jsme se za intenzivní měsíc výstavby, kdy tu pobývali téměř bez přestávky a dům rostl před očima, spřátelili. Občas jsme společně poseděli u kávy a byla zkrátka radost sledovat precizní práci a každodenní pokroky. Stavba od firmy byla dokončena do fáze hrubé stavby s dokončenou fasádou.

Dolaďování bydlení s manželem milujeme. Není to ani pro jednoho z nás první stavební zkušenost, proto jsme věděli, co to obnáší. Nastěhovali jsme se tedy do nehotového a postupně dům dolaďovali. Interiér vyšel v jeho základu z návrhu architekta, ale jeho finální podobu jsme měli ve svých rukou. Naším nejoblíbenějším místem je kuchyňský ostrůvek, kde trávíme nejvíce času a kde se nejvíce zdržují i návštěvy. Kuchyně zkrátka od nepaměti vládne neodolatelným magnetismem.

DrevoaStavby.cz | Patrová dřevostavba u Ženevského jezeraDrevoaStavby.cz | Patrová dřevostavba u Ženevského jezera

 

Komentář dodavatele


Tento projekt přinesl mnoho nového a dobrodružného zejména proto, že byl realizován v jiné zemi. Bylo třeba nastudovat, jak funguje švýcarský trh a jaké jsou podmínky pro realizaci takové stavby. Každý kanton zde má svá pravidla. Museli jsme projít předpisy centrální i lokální. Zaměstnanci mohli v daném místě pracovat bez registrace maximálně 30 dní po ohlášení pracovní činnosti. Hrubá stavba se tedy musela vejít do této doby. Protože Švýcarsko není součástí EU, veškerý dovážený materiál musel být proclen.

Než doputoval na místo, prošel přes celní sklad, zapečetění a samotné proclení na hranicích. Nikde nebylo potřeba nic platit, ale tento proces byl nutný. Pro tesaře byla tato zakázka jedinečná a vnímali ji jako dovolenou. Prostředí kolem Ženevského jezera je nádherné. Den začínali i končili koupáním v jezeře, přes den intenzivně pracovali a večer společně poseděli často i s majiteli. Někteří zůstávali celý měsíc a ani neodjeli domů si odpočinout.

Rádi na tuto zkušenost vzpomínají. Frankofonní část patřila mezi švýcarské lokality, které měli jasně dané splnění energetického standardu zvaného MINERGIE P (pasivní). Ve srovnání s naším standardem pasivního domu je tento formát v některých aspektech přísnější, v jiných naopak méně. Už v té době bylo zhruba 60 procent naší produkce pasivních domů, takže pro nás z tohoto úhlu pohledu nebyla realizace nic neobvyklého.

Václav Pinďák 3AE s.r.o.
Václav Pinďák
3AE s.r.o.

Smysluplná cesta


Díky kompaktnímu tvaru, minimu okenních otvorů na severní straně, dobré izolaci i vlastní výrobě elektřiny fotovoltaickými panely a tepelným čerpadlem vzduch – voda máme roční náklady na dům kolem 280 franků a tudíž je návratnost investic velmi rychlá. Sami jsme překvapeni, jak nízká spotřeba je a zároveň jak příjemný a zdravý prostor pro život je tu vytvořen. Dům je v tomto směru opravdu jedinečný a funguje jako taková energetická osvěta pro všechny, kdo sem zavítají. Důkaz, že i takové bydlení je reálné a dosažitelné.

DrevoaStavby.cz | Patrová dřevostavba u Ženevského jezeraDrevoaStavby.cz | Patrová dřevostavba u Ženevského jezera

 

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "Velký prostor v malém balení". Hlasujte do 14.11. 2022 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: pasivní (MINERGIE P)
  • Zastavěná plocha: 70 m2
  • Užitná plocha: 134 m2
  • Konstrukční systém: CLT
  • Teplo a větrání: vzduchotechnika s rekuperací a s teplovzdušným vytápěním doplněná o TČ s teplovodním podlahovým topením s akumulační nádrží; fotovoltaické panely
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,13 W/m2K
  • Projekt: 2015, Ing. arch. Marek Pavlas, PhD.
  • Realizace: 2017, 3AE s.r.o., www.3ae.cz

DrevoaStavby.cz | Patrová dřevostavba u Ženevského jezera

 

časopis DŘEVOstavby 5-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 5-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop