Elegantní srubový bungalov s vůní finské borovice si nechali postavit na klidné stáří

Elegantní srubový bungalov s vůní finské borovice si nechali postavit na klidné stáří

Markéta Kristová | Středa, 22. únor 2023 |

Přidat na Seznam.cz

V malebné vesnici poblíž Kyjova vyrostl ve svažitém pozemku elegantní srubový bungalov ze dřeva polární borovice, který svým zpracováním perfektně zapadá do moravské krajiny. Petr s Vierou si tu vychutnávají nejen krásné výhledy na okolní kopce, ale především benefity, které jim bydlení v dřevostavbě oproti jejich původnímu zděnému domu přináší.

Parcelu s okolními pozemky vlastním již dlouhá léta. Postupně jsem tu osázel ovocné stromy a zalesnil přilehlé kopce, které nám tu dnes poskytují klid a soukromí. Původně jsme tu bydleli v patrovém zděném domě, který nám však s přibývajícími roky začínal být velký a poněkud nepraktický. V té době jsme začali uvažovat o stavbě dispozičně jednoduchého přízemního domku menších rozměrů, ve kterém bychom měli jen to, co skutečně potřebujeme, a protože je náš pozemek poměrně rozlehlý, nebylo na co čekat. Zděný dům jsme s radostí přenechali synovi s rodinou a sami si začali postupně realizovat naši vizi.

Rychlost a přesnost o dřevostavbě rozhodly


Vzhledem k tomu, že jsme chtěli bydlet co nejrychleji, jsme se začali více zajímat o dřevostavby, které se nám i pohledově velmi líbily. Tomuto rozhodnutí nahrávala také má předchozí zkušenost se stavbou zděného domu, který obecně obnáší zdlouhavé a kolikrát zbytečně složité stavební postupy. Tomu jsem se chtěl tentokrát vyhnout. Navíc mě samotného zajímalo, jak moc se bude bydlení v dřevostavbě oproti zděnému domu lišit.

Od začátku jsme měli jasno v tom, že nechceme stavět klasický dřevěný dům z masivu, který by si několik let postupně sedal a žádal si zvýšenou pozornost. Na veletrhu FOR ARCH jsme narazili na námi vybraného dodavatele a jejich dřevostavby, které vynikají svou špičkovou kvalitou zpracování a konstrukcí z lepených trámů finské polární borovice, zajišťující snadný a rychlý průběh stavby.

Samotná technologie, ale i způsob komunikace a lidského jednání zástupců firmy nás natolik ohromily, že jsme se rozhodli stavět právě s nimi. V rámci jednání jsme od dodavatele uvítali možnost navštívit již realizovanou stavbu, která nám pomohla si ujasnit, co bychom chtěli. To určitě doporučujeme všem budoucím stavebníkům. Není nad to, když se o něčem můžete přesvědčit na vlastní oči a víte, co vás čeká.

DrevoaStavby.cz | Elegantní srubový bungalov KONTIODrevoaStavby.cz | Elegantní srubový bungalov KONTIO

 

Srubový bungalov na klíč


S velkým nadšením jsme uvítali možnost nechat si postavit dům na klíč. Dodávka v sobě zahrnovala stavbu domu, úpravu pozemku a kompletní výbavu interiéru. Ve finále byl dům připraven ihned k nastěhování a my jsme se nemuseli absolutně o nic starat. Toto rozhodnutí bylo skvělé především v tom, že stavba probíhala pod taktovkou jednoho generálního dodavatele, který zodpovídal za celkový průběh stavby. Součástí byl i odborný technický dozor, jež na vše dohlížel. Byla radost vidět, jak dům rychle roste.

Jediné, co jsem si tu musel ohlídat sám, byl náš strom jeřábu oskeruše, který mi chtěli pokácet z důvodu lepšího usazování trámů při samotné stavbě. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně vzácnou dřevinu, která má pro nás navíc citovou hodnotu, jsem věděl, že ji musím za každou cenu ochránit. Nedalo se nic dělat, dům se musel o nějaký ten metr posunout dozadu. Vše se ale zvládlo na jedničku a já jsem moc rád, že máme dům i strom na správném místě. Samotná stavba byla hotová v řádu několika týdnů a společně se všemi terénními a interiérovými úpravami jsme se do necelého půl roku mohli nastěhovat.

DrevoaStavby.cz | Elegantní srubový bungalov KONTIODrevoaStavby.cz | Elegantní srubový bungalov KONTIO

 

DrevoaStavby.cz | Elegantní srubový bungalov KONTIODrevoaStavby.cz | Elegantní srubový bungalov KONTIO

 

DrevoaStavby.cz | Elegantní srubový bungalov KONTIO

 

Komentář dodavatele


Na tuto spolupráci velice ráda vzpomínám. Sympatický investor s jasnou představou je půlka úspěšné spolupráce a když se k tomu přidá Kontio know how, jde všechno jako po másle. V tomto případě jsme realizovali dům tzv. na klíč, včetně studie a stavebního povolení.

Kamila Nábělková Kontio LogHouses – Finutea, s.r.o.
Kamila Nábělková
foto se souhlasem: Kontio LogHouses – Finutea, s.r.o.

Srubový bungalov tak akorát pro dva


Náš bungalov částečně vychází z typového domu s tím, že jsme si nechali dispozičně upravit velikost jednotlivých pokojů a prodloužit přesahy, které jsou praktické a perfektně nám chrání terasu. V interiéru jsme chtěli zachovat vzdušný prostor s vysokým stropem, otevřeným z přízemí až po hřeben střechy, který nás při prohlídce vzorového domu doslova očaroval. Na zahradě jsme nechali zbudovat zahradní domek, u kterého máme navíc i vinný sklípek s posezením.

Celkově dům svým dispozičním uspořádáním vyhovuje potřebám dvou lidí přesně tak, jak jsme si přáli. Bydlení v dřevostavbě jednoduše předčilo naše očekávání. Dřevěné stěny jsou hřejivé na dotek a krásně drží teplo, je tu skvělá akustika a náklady na energie jsou rozhodně nižší než ve zděném domě. Prostě samá pozitiva, která nás jen utvrdila v tom, že jsme si na stáří nemohli vybrat lépe.

DrevoaStavby.cz | Elegantní srubový bungalov KONTIODrevoaStavby.cz | Elegantní srubový bungalov KONTIO

 

DrevoaStavby.cz | Elegantní srubový bungalov KONTIODrevoaStavby.cz | Elegantní srubový bungalov KONTIO

 

DrevoaStavby.cz | Elegantní srubový bungalov KONTIODrevoaStavby.cz | Elegantní srubový bungalov KONTIO

 

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento elegantní srubový bungalov se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "Hřejivý dotek severu". Hlasujte do 16.4. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Užitná plocha: 150 m2
  • Konstrukce: difuzně otevřená, obvodové a vnitřní stěny tvoří srubová konstrukce z lepených hranolů dřeva finské borovice 180 x 170 mm, některé vnitřní příčky jsou z trámů 95 x 170 mm, jsou zde i lehké sloupkové příčky opláštěné palubkami
  • Venkovní nátěr: ochranný olejový nátěr medové barvy
  • Vnitřní nátěr: olejová lazura světlé barvy
  • Skladba střechy: stříkaná mezikrokevní izolace
  • Střecha: finský plech RUUKKI
  • Výplně otvorů: dřevěná okna s izolačními trojskly, vnitřní dveře dřevěné s obložkovými zárubněmi
  • Vytápění: finská akumulační krbová kamna TULIKIVI v kombinaci s elektrokotlem + podlahové vytápění
  • Podlahy: dřevěné plovoucí podlahy v přízemí, mastková dlažba v koupelnách a sauně
  • Realizace: (2017) Kontio LogHouses – Finutea, s.r.o.

DrevoaStavby.cz | Elegantní srubový bungalov KONTIO

 

DrevoaStavby.cz | časopis sruby roubenky 1-2023

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 1/2023

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

SaR 1-2023
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop