Víkendová dřevostavba s nádechem luxusní horské chalupy

Víkendová dřevostavba s nádechem luxusní horské chalupy

Lucie Němcová | Čtvrtek, 16. březen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Dobrá zkušenost s dřevostavbou, touha občas změnit prostředí, odpočinout si a mít zázemí v horské atmosféře zažehla nový tvůrčí proces. A protože spolupráce s architektem již přinesla své sladké plody, pokračování bylo nasnadě. Vzájemná znalost zajistila o to větší souhru a návrh i celkový výsledek je radost pro obě strany. Vítejte v unikátní horské chatě!

Pomyslným zasetým semínkem této realizace byla investice do pozemku bez dalších konkrétních plánů. Dům pro rodinu si Jitka s Michalem postavili před pár lety v Mostě a jsou v něm naprosto spokojeni. Brzy však nazrál čas zrealizovat druhé stanoviště na horách se skvělými podmínkami na kola i lyže. Podobu této nové rodinné základny nejvíce ovlivnily dva faktory. Prvním bylo jiné vizuální pojetí v porovnání se stávajícím domem.

„Chtěli jsme, aby se nový objekt lišil od prvního, kde máme dřevěnou fasádu a plochou střechu," vypráví Jitka s Michalem. Druhým faktorem pak byly předepsané limity dané lokality. Zejména sklon střechy kvůli sněhovým podmínkám. „Hodně určujícím prvkem pro celkové rozvržení stavby bylo také soukromí během užívání venkovní vířivky, která měla být součástí wellness zázemí. Nakonec je umístěna velmi šikovně tak, že tento intimní prostor stíní hmoty obou objektů," pochvalují si majitelé.

DrevoaStavby.cz | Víkendová dřevostavba s nádechem luxusní chalupyDrevoaStavby.cz | Víkendová dřevostavba s nádechem luxusní chalupy

 

Jsme opět nadšeni ze spolupráce s architektem. Naslouchá, vidí souvislosti a navrhuje úhly pohledu, které jako laici v této oblasti nemáme šanci vidět.


DrevoaStavby.cz | Víkendová dřevostavba s nádechem luxusní chalupy

 

Chalupa s luxusem současnosti


Středobodem jednoho z objektů je velký vzdušný obývák. Svým prostorem neevokuje malou chatu, ale naopak komfortní plnohodnotné bydlení. Atmosféru horských chalup zde reprezentuje mlynářské schodiště, které bychom v běžném rodinném domě hledali nejspíš marně. Přeci jen pohyb po něm vyžaduje jiný stereotyp chůze a opatrnost. Pro běžné každodenní užívání by nebylo ideální. Hmotově samostatnou obytnou část doplňují dvě velké ložnice v přízemí a jedna nahoře na galerii.

Ve druhém objektu najdeme wellness zázemí se saunou, dostatek úložných prostor pro sportovní potřeby a také místo pro volnočasové aktivity syna. „Přáli jsme si vytvořit zázemí, kde si opravdu odpočineme," zdůrazňují Jitka s Michalem. „Nechtěli jsme přijet a uklízet, sekat dřevo a být zahlceni resty kolem údržby objektu. Proto jsme zajistili veškerý komfort a vybavení pro celoroční obývání, tedy i pračku a sušičku. Zásadní byla také spousta místa pro ukládání, aby vždy bylo věci kam dát a dům působil uklizeně. Nejrůznější niky a vestavné skříně byly součástí projektu již od studie."

DrevoaStavby.cz | Víkendová dřevostavba s nádechem luxusní chalupyDrevoaStavby.cz | Víkendová dřevostavba s nádechem luxusní chalupy

 

Dům je plně vybaven k celoročnímu obývání.


DrevoaStavby.cz | Víkendová dřevostavba s nádechem luxusní chalupy

 

Technické okénko


Po stavební stránce byla pro majitele důležitá hlavně izolace a kvalitní okna. „Chtěli jsme stavbu držet v úspornějším režimu. Věděli jsme, že ji v době naší nepřítomnosti budeme temperovat a celkově jsme měli zkušenost, že dobrý stavební základ je klíčový a investice se vyplatí. Dům jsme pojali jako víkendový, takže jsme nešli cestou čerpadla, jako v našem prvním objektu. Zvolili jsme elektrokotel a tepelné rohože. Jako doplňkový zdroj jsou v obývacím pokoji krbová kamna. Máme zde energetický komfort, který je dostačující. I v současném kontextu bychom vybavení volili stejně."

DrevoaStavby.cz | Víkendová dřevostavba s nádechem luxusní chalupyDrevoaStavby.cz | Víkendová dřevostavba s nádechem luxusní chalupy

 

Sázka na dobrý výsledek


Stavebníky často odradí investice do architekta a raději volí zdánlivě levnější typový projekt. Jitka s Michalem mají ale jiný přístup. „Myslíme si, že ve výsledku nejde o úsporu. Vliv profesionála je na celém výsledku ohromně znát. Jak po stránce vizuální, tak uživatelské. Zasazení do krajiny, vysledování podmínek místa, orientace na pozemku, zohlednění převažujícího větru, sladěná barevnost, materiálové kombinace... To vše má obrovskou hodnotu.

Jako laici bychom navíc zcela určitě nadělali mnoho chyb. Nevím, kolik domů bychom museli postavit, abychom takovým chybám předešli. Díky promyšlenému návrhu je ve výsledku úspora na vícepracích a řešení nesrovnalostí během procesu. Pokud bychom tedy někdy stavěli třetí dům, další kolo spolupráce s naším prověřeným architektem by byla rozhodně volba číslo jedna."

DrevoaStavby.cz | Víkendová dřevostavba s nádechem luxusní chalupyDrevoaStavby.cz | Víkendová dřevostavba s nádechem luxusní chalupy

 

DrevoaStavby.cz | Víkendová dřevostavba s nádechem luxusní chalupy

 

Otázky pro architekta


Jaké faktory formovaly vznik této dřevostavby?

Jedná se již o druhý dům pro stejné klienty, což je v mém ateliéru rarita. Oba objekty jsou dřevostavby, ale vznikaly odlišnou technologií. První jsem navrhoval v roce 2012 a vzhledem k omezenému přístupu na pozemek byl realizován výstavbou two-by-four přímo na místě, v difuzně uzavřeném systému. Druhý dům vznikal od roku 2020 a byl realizován technologií montované dřevostavby, již v difuzně otevřeném systému.

Kromě technologie je odlišná architektura obou realizovaných staveb. Dům v Mostě představuje moderní dům s kubickou formou zastřešený plochou střechou. Fasáda je kompletně obložena z thermowoodu ze severské borovice. Dům v Krušných Horách měl být i vzhledem k odlišnému horskému klimatu jiný. Proto je jeho hmota zastřešena sedlovou střechou a fasáda omítnuta.

Čím je dům jedinečný?

Určitě svojí polohou a výhledy do okolí. Při jasném počasí lze z obytného prostoru dohlédnout až na hnědouhelnou pánev a důl ČSA, který se nachází o 500 výškových metrů níže. Hmotovou kompozicí. Dům se skládá ze dvou hmot se sedlovou střechou se sklonem 50°, které jsou vůči sobě posunuté a uvnitř propojené vnitřní chodbou. Každá hmota plní rozdílnou funkci, obytnou a nebytovou. Ta blíže vstupu obsahuje zázemí pro wellness s finskou saunou a sklad pro zahradu, kola, lyže a podobně. Druhá hmota, posunutá více do zahrady, má funkci pouze obytnou.

Co je vaším nejoblíbenějším detailem stavby?

Jednoznačně schodiště na galerii. Otevřít hlavní obytný prostor do krovu a umístit do něj spací galerii bylo od počátku velkým přáním klienta. Hledal jsem způsob, jak tuto galerii zpřístupnit. Klasické schodiště s jedním či dvěma rameny by zabíralo velkou část půdorysu při relativně malé zastavěné ploše domu. Ideálním kompromisem se ukázalo použití mlynářských schodů o šířce pouhých 70 centimetrů. Konstrukčně byly vyrobeny ze smrkové spárovky a spolu s přiznanými vaznými trámy jsou výrazným interiérovým prvkem. Prostor pod schody našel taktéž své využití a byla do něj vestavěna kuchyňská linka.

Ing. arch. Jan Alex Řezáč MODULORA
Ing. arch. Jan Alex Řezáč
MODULORA


drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "Pro velký úspěch podruhé". Hlasujte do 26.3. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Dispozice: 4+kk
  • Zastavěná plocha: 120 m²
  • Užitná plocha: 142,5 m²
  • Konstrukční systém: montovaná dřevostavba
  • Teplo a větrání: elektrické podlahové vytápění + krbová kamna na dřevo, elektrický zásobník TUV na 200 litrů, větrání přirozené
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,14 W/m2K
  • Autor arch. návrhu: Ing. arch. Jan Alex Řezáč, MODULORA
  • Realizace: 2021

DrevoaStavby.cz | Víkendová dřevostavba s nádechem luxusní chalupy

Zdroj: MODULORA


DrevoaStavby.cz | časopis DŘEVO&stavby 1/23

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 1/2023

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 1-2023

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop