Touha bydlet v přírodě ho přivedla ke stavbě pozoruhodné dřevostavby

Touha bydlet v přírodě ho přivedla ke stavbě pozoruhodné dřevostavby

Lucie Němcová | Pátek, 31. březen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Stejná lokalita, mnoho podob. Drůbežárna, skromné vesnické bydlení, chata pro aktivní odpočinek i plnohodnotný moderní dům. Václavovi dělá tohle místo společnost po celý život. Od prvního domova, přes tradiční víkendové výjezdy s nekončícími pracovními úkoly až po úkryt, kam se dalo schovat před světem s prvními láskami. Místo vyzrálo v poklidný domov propojený s přírodou, jehož hlavním úkolem je regenerovat po náročných letech v hektické Praze.

Stav původního domu nekorespondoval s komfortním bydlením současnosti. Heraklitový objekt, v každé místnosti kamna, ale přesto v prostoru nikdy nebyla příjemná teplota. Laicky svépomocně budovaná koupelna, jejíž rozvody vedly přes nezateplenou půdu, takže v zimě zamrzaly. Zkrátka stavba celoročně neobyvatelná, alespoň ne pro člověka s běžnými standardy na komfort a hygienu. Strávil jsem většinu života v Praze, v rodinném domě, který jsem postavil. Zůstávat zde se mi už ale nechtělo. I kvůli dlouholetému zaměstnání v gastronomii jsem toužil po místě, kde si odpočinu od lidí a vjemů hlučného a rychlého velkoměsta.

Rozvážně k vysněnému domu


Na nové místo jsem nespěchal, ale věděl jsem, že záměr naplnit rozhodně chci. Pozvolna jsem tedy s architekty začal pracovat na podobě nové stavby. Mým přáním bylo žít v přírodě. Mít velká okna a možnost plynule přecházet zevnitř ven. Kvůli mému bolavému kotníku raději bez schodů. Přál jsem si kuchyni propojenou s obývacím pokojem a viditelné dřevo v interiéru. Mým snem bylo mít velké akvárium. Počítali jsme s ním tedy od projektu. Nejen kvůli statickému přizpůsobení konstrukce (váha takového akvária se pohybuje kolem jedné tuny), ale také kvůli uložení nemalých filtrů.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba uprostřed přírodyDrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba uprostřed přírody

 

Komentář architekta

První návštěva místa byla nezapomenutelná. Člověk se ocitl na úzkém, stinném dvorku podél nezvykle dlouhé a nízké stavby, což okamžitě vyvolalo tázavé pohledy. Kam se ten nový dům má vejít? Stačilo ovšem zajít za roh a rázem bylo vše zřejmé. Otevřel se nečekaný prostor a hned bylo jasné, že tento moment musí nový dům zachovat. Klíčové pak bylo především to, že investor nestavěl poprvé. Věděl tedy, co takový proces obnáší, a o domě měl navíc celkem jasnou představu. A také se na něj těšil, stejně jako na řadu činností spojených s jeho realizací – ostatně sám si třeba lepil izolace.

Od počátku tedy byl prostor odladit jak samotný návrh, tak poté i projekt a následnou realizaci. A na výsledku je to samozřejmě znát, protože ačkoliv třeba místo pro nový dům bylo jasné od počátku, jeho tvarování a přesné usazení zabralo překvapivé množství času. Díky tomu se ale také podařilo investora přesvědčit o mnoha řešeních, o kterých na začátku vůbec neuvažoval. A i když některé věci nakonec přece jen udělal po svém, zamýšlené celkové vyznění domu to příliš neovlivnilo.

Ing. arch. Vít Podráský
Ing. arch. Vít Podráský

Využití energie země


Technicky je stavba vybavena tepelným čerpadlem země-voda, které je doplněno rozsáhlým zemním kolektorem zakopaným na zahradě. Pro takové řešení byl zdejší velký pozemek ideální. Teplo je rozváděno teplovodním podlahovým topením s regulací teploty pro každou místnost zvlášť. V obývacím pokoji je také krb, zejména pro ten pocit, že si mohu zatopit, když vypadne proud. Jinak v něm moc netopím. Teplotní čidlo na základě vyšší teploty vypíná ohřev tepelným čerpadlem a podlaha vychladne, což je nepříjemné.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba uprostřed přírodyDrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba uprostřed přírody

 

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba uprostřed přírodyDrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba uprostřed přírody

 

Přiložit ruku k dílu


Nějaké zkušenosti se stavbou domu jsem již měl a chtěl jsem se rozhodně podílet i v tomto případě. Projekt jsme ladili asi dva a půl roku. Byl tedy dostatek času dospět ke kvalitnímu promyšlenému řešení. Když už byla realizace na spadnutí, ještě nás napínal stavební úřad se svým povolením a začátek o několik měsíců oddálil.

V průběhu realizace jsem zastal vše, na co jsem si troufnul. Ostatní práce jsem zadával jednotlivým subdodavatelům, které jsem hledal jednotlivě. Upřímně to bylo velké dobrodružství s několika adrenalinovými momenty. Řemeslníci často reagovali argumentem: „To je běžná praxe, tak se to prostě dělá," bez ohledu na to, jaké řešení bylo zakresleno v dokumentaci. Museli jsme být s architektem v některých případech nekompromisní a stát si za svým, aby byl výsledek podle našich představ.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba uprostřed přírodyDrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba uprostřed přírody

 

Prosklená stěna v části konstrukční dřevostavby: HS portály a neotvíravé výplně zasklené trojskly jsou osazeny na rámovou konstrukci z KVH profilů.


DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba uprostřed přírody

 

Vysvědčení nového domu


Mým nejoblíbenějším místem je posezení venku na terase vedle krbu, s krytými zády a výhledem na terasu a jezírko. Ranní kávička, oběd a večeře na terase, to je zdejší blaho. Kdykoli se mohu procházet uprostřed přírody. Je to senzační a plní to účel na jedničku. Když se dívám na hotový dům, nenapadá mě nic, co bych udělal jinak. Prostě krásný pocit.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba uprostřed přírodyDrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba uprostřed přírody

 

drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato krásná přízemní dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "Příběhy jednoho místa". Hlasujte do 26.3. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický – PENB B
  • Zastavěná plocha: 245 m²
  • Užitná plocha: 192 m²
  • Konstrukční systém: kombinovaný – zděný stěnový (jednovrstvé keramické zdivo) + dřevěný skelet (modřínové KVH profily)
  • Zdroj energie a vytápění: zemní kolektor a tepelné čerpadlo země-voda, teplovodní podlahové topení
  • Větrání: přirozeně okny
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,209 W/m2K (keramika) / U = 0,229 W/m2K (dřevěné konstrukce)
  • Projekt: 2014–2016, autor: Ing. arch. Vít Podráský, spolupráce: Ing. arch. Michal Volf
  • Realizace: 2017–2020, svépomocí + subdodavatelsky (bez generálního dodavatele)

DrevoaStavby.cz Přízemní dřevostavba uprostřed přírody půdorys

Zdroj: Ing. arch. Vít Podráský


DrevoaStavby.cz | časopis DŘEVO&stavby 1/23

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 1/2023

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 1-2023

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop