Podmanivě skromná dřevostavba na stáří

Podmanivě skromná dřevostavba na stáří

Dana Jakoubková | Pondělí, 10. duben 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Halka s Václavem by do nezanedbatelné skupiny lidí, kteří s přípravou na stáří začínají pozdě, nezapadli. Syn už jim sice odrostl, ale oba mají ještě dostatek chuti a sil svůj život měnit v základech. Kromě představy o tom, kde a jak by časem mohli zestárnout, patřila do jejich přípravné strategie i jasná vize v čem to bude. A protože dobrých věcí není nikdy dost, jejich vztah ke dřevu se odrazil i do stavby nového domu, který nejen, že má rád své sousedy, ale vypráví i příběh o tom, jak je rád právě tam, kde stojí.

Po třiceti letech v patrovém zděném domě měli manželé už srovnané priority, které formovaly představu o bydlení pro zralý věk – malá bezbariérová stavba se sklepem, bez chodeb, s výhledem do volné krajiny ze všech pobytových místností, se dřevem přiznaným uvnitř i zvenčí a se samostatným apartmánem pro hosty, případně na stáří pro ošetřovatelku anebo k pronájmu. Věděli přesně kolik peněz na dům mohou uvolnit, a že jeho návrh i stavbu vloží pod hlavičku jedné firmy.

Po shlédnutí několika domů v rámci Dne otevřených dřevostaveb firmy 3AE si dohodli schůzku s architektem Lukášem Pejsarem a dál už jiného nehledali. Sedli si hned napoprvé. Diskuse o podobě domu byly dlouhé a podnětné. Zjistili při nich, že spoustu důležitých otázek si předtím vůbec nepoložili. Racionální myšlení se otevřeně mísilo s novými pohledy a poctivé debaty byly kořeněny i špetkou humoru. Jako efektivní se ukázala i jednání, kde kreativní návrhy architekta věcně doplňoval zástupce ekonomické divize firmy pan Pinďák, což ve výsledku vedlo k přerodu původních představ budoucích stavebníků

Promyšlená pokora


Dům je charakteristický kompaktním a vysoce funkčním uspořádáním, strukturovaným do jasně čitelného obdélníkového půdorysu. Pár linií s pultovou střechou a čtyři stěny, dvě plné s provětrávanou fasádou Thermowood a dvě prosklené, vtiskly stavbě minimalistický, ale v charakteru silný výraz. Žádné předměstské vizuální pózování, nýbrž v měřítku zahrádkářské kolonie pokorný a smířlivý vzhled, který si v harmonii notuje s konceptem exteriéru. Díky mírně svažitému pozemku je i u nízké stavby maximálně využito výhledového potenciálu, který obohacuje spojení se zahradou novými kvalitami.

Promyšlenou konfiguraci skromného rodinného domu doplňují interiéry podpořené jednoduchými liniemi, příjemnými materiály a tlumenými barvami jako vzoru nenáročné sofistikovanosti.

DrevoaStavby.cz-Podmanivě skromný 021DrevoaStavby.cz-Podmanivě skromný 022

 

Slovo dodavatele


Tato stavba má v mém srdci speciální místo. Pro mě je to nejlepší dům, jaký jsme zatím navrhli a postavili. Jistě, v našem portfoliu lze najít domy větší, modernější i chytřejší. Také máme domy líbivější a na hezčích pozemcích. Ale tento dům všechny ty skvělé věci nabízí i v malém a dostupném balení. Jde o jeden z nejmenších domů, jaký jsme kdy postavili. Při pravidelných prohlídkách stavby jsem si vždy říkal, že přesně takový dům bych jednou chtěl mít. Dům akorát velký, nic navíc, ale moderní a sebevědomý. Myslím si to dodnes a klientům ho tiše závidím.

Ing. Jakub Růžička 3AE
Ing. Jakub Růžička
3AE s.r.o.

Ústupky k radosti


Přeměna myšlenky ve skutečný, uspokojivý celek byla v mnohém překvapivá. Za racionalitou a funkční optimalizací ovšem stále rezonovala podmanivost domáckosti a schovalo se pod ně i několik návrhových drahokamů. 

Z některých prvotních požadavků sice museli Halka s Václavem ustoupit nebo je poopravit, ale jak sami potvrdili, za tento posun jsou nyní vděčni. Kompenzací za existenci chodby je jim důstojný prostor pro uložení milovaných knih. Zpočátku nepřekonatelná překážka v podobě šikmých stropů s sebou přinesla spoustu místa pro úložné prostory. A protože geologické a finanční poměry neumožňovaly vybudování podzemního sklepa, ukázal se jako dobrý nápad architekta tepelně izolovaný prostor pod částí terasy, kde bude ovoce uložené ve speciálních boxech. Řešení, které nebude stát skoro nic, tak nahradí sklep bez potřeby schodů, které by se k stáru mohly beztak ukázat jako problematické.

DrevoaStavby.cz-Podmanivě skromný 001DrevoaStavby.cz-Podmanivě skromný 036

 

Slovo majitelů


Václav: Pokud bych měl porovnat zděný a dřevěný dům, nedokážu oba postavit vedle sebe a říct, který je lepší. Zděný jsme měli pěkně opravený, dobře orientovaný, teplý, suchý a také útulný, ničím jsme v něm netrpěli. Neutíkali jsme z horšího do lepšího. Dřevostavba se nám vždy líbila a chtěli jsme se zbavit schodů. A také snížit náklady na provoz domu, zvláště vytápění. Ale, protože jsme chtěli minimalizovat potřebu řízených (elektrických) technologií – tedy nemáme ani větrání s rekuperací, museli jsme se naučit v dřevostavbě žít – naučit se vnímat její potřeby a upravit naše zvyklosti. To znamenalo zvolit jiný režim větrání, protože dřevěná stěna pracuje s teplotou a vlhkostí jinak než zděná. Zpočátku se nám rosila okna. Teď vyvětráme intenzivně ráno a večer a vše je v pořádku.

Halka: Nemám ráda jiné než pravé úhly, liché počty a vůbec všechny nepravidelnosti. Když architekt navrhl šikmý strop, byla jsem nejprve kategoricky proti. Ale jeho argumenty pro optické zvětšení plošně malých místností byly natolik rozumné, že jsem následně prolistovala stoh vašich časopisů, prohlédla si fotky místností se šikmými stropy a nakonec souhlasila. Nelituji toho. Moje hlava si to přebrala dobře, stejně jako obavu z velikého prosklení. Teď vím, že dokážu „žít ve světle“ a dokonce jsem z něj nadšená. Nejenom kvůli přirozenému osvětlení interiéru a úžasnému výhledu na Brdy, ale i proto, že když chceme „zatopit“, stačí vytáhnout žaluzie. Nový dům je proti našemu původnímu zděnému výrazně úspornější.

Václav a Halka
Václav a Halka
majitelé domu

DrevoaStavby.cz-Podmanivě skromný 029DrevoaStavby.cz-Podmanivě skromný 030

 

DrevoaStavby.cz-Podmanivě skromný 035DrevoaStavby.cz-Podmanivě skromný 005

 

DrevoaStavby.cz-Podmanivě skromný 039DrevoaStavby.cz-Podmanivě skromný 040

 

drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato krásná přízemní dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "Podmanivě skromný". Hlasujte do 26.4. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Průřez stěnou


skladba stěny
Zdroj: 3AE s.r.o.

  • panel NOVATOP Solid 84 mm
  • nosníky STEICO WALL s vloženou minerální izolací Isover UNI 2 × 120 mm
  • horizont. latě s vloženou minerální izolací Isover UNI 60 mm
  • difuzní folie Rothoblass Transpir 150 mg/m2 1 mm
  • kontralatě + provětrávaná mezera 40 mm
  • horizontální fasádní obklad Thermowood 19 mm
  • Celková tloušťka stěny 444 mm

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 149,82 m2
  • Užitná plocha: 89,01 m2
  • Dispozice: 2+kk + apartmán 1+kk
  • Konstrukční systém: panel NOVATOP Solid, difuzně otevřená skladba
  • Energie / teplo: elektrické podlahové vytápění, doplňkově teplovzdušná krbová kamna, příprava na fotovoltaiku
  • Větrání: přirozené okny
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,168 W/m2K
  • Autor arch. návrhu: Ing. arch. Lukáš Pejsar, 3AE s.r.o.
  • Realizace stavby: 2021, 3AE s.r.o., www.3ae.cz
  • Zdroj: 3AE s.r.o.

DrevoaStavby.cz-Půdorys



Časopis 23_02

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2023

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop