Japonská dřevostavba v srdci secesních rodinných domů

Japonská dřevostavba v srdci secesních rodinných domů

Lucie Němcová | Středa, 26. duben 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Stojí ve vybrané společnosti mezi secesními vilami na místě protkaném rodinnými příběhy. Odráží lásku majitelů k moderní japonské architektuře i šetrnému způsobu života. Je plný neotřelých zákoutí a využívá každý centimetr krychlový. Pojďte se inspirovat tímto kontrastním krasavcem.

Pozemek, na kterém stojí tenhle černý fešák, byl kdysi součástí zahrady vedlejší vily. Po změně režimu však majitel věděl, že o majetek nejspíš přijde, a nabídl celou nemovitost k prodeji svému kamarádovi. Ten byl ovšem politicky v podobné situaci, a protože o nově nabytý majetek nechtěl záhy přijít, odkoupil pouze část pozemku zahrady, kde si s manželkou z bývalé prádelny vybudovali chatu. „To byli moji prarodiče a já na tomto místě strávila velkou část dětství,“ vypráví Hanka. „K místu i prarodičům mám krásný vztah, a když jsem pak pozemek zdědila, chtěla jsem na tuhle hezkou vzpomínku navázat.“

Nadále zde od jara do podzimu fungovala zahradní oáza s minimálním zázemím, až život přinesl možnost investovat. Nový dům byl skvělou příležitostí, jak vytvořit inspirativní životní prostor pro rodinu a současně smysluplně zhodnotit finanční prostředky.

Méně do šířky, o to více do výšky

Parcela má pouhých 500 metrů čtverečních a bylo štěstí, že zdejší přísné předpisy vůbec umožnily postavit plnohodnotný rodinný dům. I tak bylo třeba dodržet velmi omezenou zastavěnou plochu. „Do projektu jsme přizvali kamaráda architekta, jehož tvorba je naše krevní skupina. Ze tří nabídnutých variant si nás okamžitě získal návrh s věžičkou. Prostě jsme se zamilovali.“

Dřevostavba byla volbou bez váhání. „Už před lety si nás získaly moderní japonské domy, které byly buď brutalistní z betonu nebo celé dřevěné. Právě dřevo umí navodit tak útulnou pobytovou atmosféru, že nebylo pochyb, z čeho náš domov bude.“ Na malém pozemku bylo navíc jednodušší stavět s částečně předpřipravených lehkých dřevěných prvků, než jej demolovat těžkou zděnou výstavbou.

DrevoaStavby.cz-Černá perlaDrevoaStavby.cz-Černá perla

 

DrevoaStavby.cz-Černá perlaDrevoaStavby.cz-Černá perla

 


Opálená fasáda vznikla rychlým ožehnutím, které vrchní vrstvu dřeva konzervuje proti plísni, vlhkosti a částečně hmyzu. Fasáda se tak obejde bez ošetření a má navíc unikátní vzhled.


Komentář redaktora:

Osvěžující realizace, která v mnoha aspektech vystupuje z tradičních (zdejších) stereotypů. Barvou fasády, svými důmyslnými hříčkami na malém prostoru a třeba i věží. Prozkoumávat nové možnosti, jak s rodinou obývat prostor, je jako vystoupit ze známé krabičky, z komfortní zóny a podívat se, co všechno je možné za jejími hranicemi. Skrze jiné, nové a neotřelé fungování ve svém doma můžeme do života pozvat spoustu svěží energie, nápadů a úhlů pohledu, které se projeví v naší tvořivosti, pocitu ze života i ve vztazích. A to myslím stojí za to.

Nezávislý a šetrný

Úsporný po stránce ekologické i ekonomické, takový měl být ideální dům v souladu s hodnotami jeho majitelů. Současně ale do značné míry nezávislý na technologiích. Takže žádné nucené větrání, dokonce ani podlahové vytápění. Objekt je tedy vybaven pouze krbovými kamny a přímotopy pro rychlejší navýšení teploty, když je potřeba. Pro dokonalé vyhřátí totiž teplo z krbových kamen bohatě stačí, i když hodně mrzne. Komínovým efektem se teplo dostane do celého domu.

DrevoaStavby.cz-Černá perlaDrevoaStavby.cz-Černá perla

 

DrevoaStavby.cz-Černá perlaDrevoaStavby.cz-Černá perla

 


Dům snoubí hned čtyři různé dřeviny – modřín na fasádě, smrk na podlaze druhého patra, březovou překližku na vnitřních dveřích a schodišti a dub na venkovních terasách pro větší odolnost.


Komentář architektů:
Co vás na této realizaci nejvíce bavilo?

Určitě technika opalování dřeva na fasádu, kterou tesaři (a my také) realizovali poprvé, a tak se ji museli kompletně naučit a ovládnout.

Čím je dům unikátní?

Nejcharakterističtějším rysem tohoto domu je asi kombinace malé zastavěné plochy a vyšší podlažnosti. To generuje věžovitou figuru (hlavně při pohledu ze zahrady), která je pro typologii menšího rodinného domu poměrně vzácná.

Jaké vlastnosti a detaily by neměly uniknout naší pozornosti?

Myslím, že poměrně dobře dopadl detail soklu (styk domu s terénem), propojení obýváku přes terasu na zahradu a detail venkovního ostění oken. A pak tam jsou jiné detaily, u kterých bude lepší, pokud naopak vaší pozornosti uniknou.

majo architekti
Ing. arch. Martin Poláček, Ing. arch. Štěpán Jablonský, Ing. arch. Jan Jaroš
majo architekti s.r.o.

Nadšený dozor stavby

 

„Jsem profesí grafička, ale také velký fanoušek architektury. Obor mě velmi zajímá a jsem takový poučený laik. Proto jsme se s mužem odvážně rozhodli, že se zhostím role stavbyvedoucí,“ vypráví Hanka. „Viděno zpětně bych s takovým rozhodnutím byla velmi opatrná. Člověk se na tom naučí opravdu hodně. Je to pocit, jako když zvítězí nad hydrou. Architekt byl ve výběru subdodavatelů velkým pomocníkem a hlavní dodavatelská firma byla precizní a spolehlivá. Přesto se však našli řemeslníci, kteří využili naší neznalosti a finančně se obohatili.

Dnes bych si raději najala odborníka, který rozumí všem technickým aspektům a snižuje se tak šance, že ho někdo ze subdodavatelů napálí. Jinak opravdu není mnoho věcí, které bychom zpětně řešili jinak. Snad jen bychom znovu zvážili využití horní terasy, protože na ní téměř nejsme. Možná z ní do budoucna uděláme zimní zahradu. Větší pracovna by také nebyla špatná, ale jsou to všechno drobnosti. Jako celek je dům skvělý a je přímo za odměnu.

DrevoaStavby.cz-Černá perlaDrevoaStavby.cz-Černá perla

 

DrevoaStavby.cz-Černá perlaDrevoaStavby.cz-Černá perla

 

Komentář majitele:

Budoucím stavebníkům radíme: opravdu dobře zvažte, než nad něčím pomyslně mávnete rukou a zvolíte jednodušší řešení. Může se stát, že později budete přesně tohoto rozhodnutí litovat. Když jsme zřizovali novou vodovodní přípojku, což obnášelo rozkopání silnice a byla to příšerná anabáze s úřady, chtěli jsme mít celou situaci co nejdříve z krku, aby stavba mohla pokračovat, a vzdali jsme přívod nové vody do té staré původní chaty.

Dnes toho opravdu litujeme. Z chaty by mohl být krásný ateliér a dílna, jenže bez vody to nepůjde. Vybudovat přípojku však obnáší rozkopat znovu celou zahradu a absolvovat nové jednání s úřady. Kdybychom vše připravili už tehdy, celá záležitost by sice byla o nějaký týden delší, ale rozhodně jednodušší. Ptejte se tedy sami sebe, zda vám daná věc nebude za pět, deset nebo patnáct let chybět.

Karolína
Karolína


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento srub se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Černá perla s japonskou DNA". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry:

  • Typ domu: nízkoenergetický – PENB B
  • Zastavěná plocha: 69 m2
  • Užitná plocha: 87 m2
  • Dispozice: 5+kk
  • Konstrukční systém: KVH sloupky 140 × 60 mm, v místě potřeby (nad prosklením do zahrady) ocel
  • Zdroje energie: elektricky přímotopně + krbová kamna, TUV elektricky
  • Větrání: přirozeně, bez nuceného větrání (bez rekuperace)
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,169 W/m2K
  • Autor arch. návrhu: majo architekti - Ing. arch. Martin Poláček, Ing. arch. Štěpán Jablonský, Ing. arch. Jan Jaroš, 2016
  • Projekt: majo architekti - Ing. arch. Martin Poláček, Ing. arch. Štěpán Jablonský, Ing. arch. Jan Jaroš, 2016
  • Realizace: 2017–2018

DrevoaStavby.cz-Černá perla
Foto: Majo architekti

Skladba stěny:

  • fasádní modřínové palubky 19 × 96 mm
  • impregnované smrkové latě (40 × 60 mm) á 625 mm, vodorovně
  • impregnované smrkové latě (40 × 60 mm) á 625 mm, svisle
  • difuzní fasádní fólie
  • smrkové latě 40 × 50 mm á 625 mm, mezi nimi tepelná izolace Knauf TP 138 Ecose
  • nosná konstrukce – KVH smrk hranoly 60 × 140 mm, tepelná izolace Knauf TPM 135 Ecose
  • OSB 15 mm
  • instalační rošt – systémové SDK CW a UW profily (nebo smrkové latě 40x50mm) v roštu vložená tepelná izolace Knauf
  • SDK protipožární 15 mm + malba
  • Celková tloušťka stěny: 360 mm

DrevoaStavby.cz-Černá perla

Foto: majo architekti

 


DaS 2 2023_komplet final low -1_page-0001

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2023

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop