Chytře řešenou roubenku z červeného cedru si postavili na důchod

Chytře řešenou roubenku z červeného cedru si postavili na důchod

Redakce | Čtvrtek, 11. květen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Hlavní tah na České Budějovice se nekompromisně zařezává do zvlněné krajiny a nekonečný zástup aut se plazí do táhlého stoupání. Odbočku do polí téměř minu. Už jen pár zatáček a krčení čela, když vyhlížím dům. Pak vypnu motor, kolem se rozprostře ticho a já zůstanu chvíli jen tak sedět. Rohatí jakové zvednou hlavy, slunce se opírá do okolních pastvin, zakusujících se do lesa. Stejný výhled mám pak i od jídelního stolu, kam mě Radana usadí s kávou a domácím koláčem. „Takhle tady každé ráno vítám nový den," usmívá se a drbe za ušima černou chlupatou kouli, která co chvíli vystřelí zkontrolovat svůj revír.

Potenciál místa, kde tahle roubenka z červeného cedru stojí, je obrovský. Radana má k němu navíc dlouholetý osobní vztah. „Jen kousek odtud je náš velký rodinný pozemek, kde jsem vyrostla a do nedaleké dřevěné chatičky jsem pak léta jezdila. Když se naskytla příležitost koupit tenhle pozemek, nezaváhala jsem. Postupem času jsme pak s manželem přikoupili ještě okolní louky a kus lesa. Naštěstí jsme na stavbu nijak nespěchali, takže nám zas až tolik nevadilo počkat si na ujasnění územního plánu, který stagnoval kvůli plánované výstavbě nové dálnice. Trvalo sedm let, než jsme dostali stavební povolení přímo na tohle místo," vzpomíná.

V mezičase bylo ale potřeba řešit údržbu nemalého kousku země, který Radaně a jejímu manželovi říkal pane. „Rada pořídit si nějaká hospodářská zvířata, která by to tu vypásala, přišla hned na začátku, ale já pořád váhala. A pak manžela napadlo, že jsem při svých cestách do Mongolska vždycky obdivovala jaky. Jeden chovatel mě povzbuzoval, že jsou to zvířata jako dělaná pro začínajícího hospodáře, a tak jsem zkusila oslovit táborskou zoo, která bílé jaky chovala. A oni souhlasili, ale pod podmínkou, že si vezmu tři kousky. Za měsíc se nám to tady povedlo připravit. Dva dny potom, co mi je přivezli, přibyla v ohradě dvě novorozená telátka, protože se ukázalo, že obě krávy byly březí," vzpomíná Radana na svoje zemědělské začátky. Oči jí září, když přitom pohledem hladí každého ze svých svěřenců.

TIP NA ČLÁNEK: Když cedr není cedrem aneb z čeho se staví dřevostavby, o kterých se tvrdí, že jsou z cedru

Červený cedr byla láska na první dojem


Protože se Radana naplno ponořila do nové životní výzvy, zatímco manžel byl stále ještě prací vázaný v Praze, ona se do původní chaty v podstatě přestěhovala. I díky tomu věděla, že nový dům bude také ze dřeva, ideálně z masivu. Měla ale strach z časté údržby a velkého sedání stavby v prvních letech po dokončení, až jednou náhodou nedaleko odsud narazila na deset let starou roubenku z červeného cedru, kterou si její majitelé moc pochvalovali.

„Tak jsme se dostali k firmě CEDAR HOME, která náš dům postavila. Oslovili jsme je už s poměrně jasnou představou, protože jsme dlouho s mou tetou architektkou pracovali na studii domu, který by nám dispozičně vyhovoval. Ujistili mě, že červený cedr je bezúdržbový, po letech sice patinuje, ale to mi nijak nevadí, naopak se mi líbí, když dům zraje. A také, že objemové změny po dokončení budou minimální, což musím teď, po pěti letech, co tu bydlíme, potvrdit. Také mě uchvátila vůně cedru a příjemné klima, které uvnitř domu vytváří."

TIP NA ČLÁNEK: Cedrové dřevo je ideální nejen pro stavbu roubených domů, objevte jeho další využití

DrevoaStavby.cz | Roubenka z červeného cedru DrevoaStavby.cz | Roubenka z červeného cedru

 

Roubenka neustále pracuje, a tak se musíte rozloučit s úpěnlivou touhou po dokonalosti.


DrevoaStavby.cz | Roubenka z červeného cedru

 

Sama sobě generálním dodavatelem


Radana si chtěla na realizaci dohlédnout, a tak se rozhodla nechat si postavit jen hrubou stavbu a zbytek organizovat sama. I když přiznává, že to byl běh na dlouhou trať a často se už cítila unavená, svého rozhodnutí nelituje. „Díky tomu vím o domě úplně všechno. Kde jsou jaké rozvody, jak co funguje. Neumím si představit, že bych si nechala postavit dům na klíč a přišla do hotového. To pak nezbývá než doufat, že se nic nepokazí. Takhle když je jakýkoliv problém, mám čísla na všechny možné profese. Kdyby stavbu patronovala jedna firma, určitě by řešení dílčích problémů trvalo déle. Dům sice sedal minimálně, ale přesto tu čas od času bylo třeba něco opravit nebo předělat. Dílem je to i naše vina, často jsme zasahovali do projektu a s manželem vymýšleli hodně věcí až na místě. K asi největšímu pochybení došlo v koupelně, kde nám praskl keramický obklad na předstěně odshora až dolů. Jedná se o roh, kde je jedna roubená stěna ve stínu a druhá osluněná, takže každá sedala jinak a předstěna nebyla na takové silové namáhání připravená. Zatím nevím, jak to opravit, aby se to už neopakovalo. Samotná hrubá stavba byla hotová hrozně rychle, myslím do měsíce. Zpozdila se dodávka krovu, kvůli tomu se začalo v listopadu, místo v říjnu, a proto nebylo úplně ideální počasí, ale jinak byla radost sledovat, jak roubenka roste rychle jako stavebnice."

Komentář dodavatele


Když přijdou investoři s jasnou představou, vždy to počátek spolupráce hodně usnadní. Výroba a montáž individuálního domu vyprojektovaného na míru podle připravené architektonické studie, od které jsme se mohli odpíchnout hned od prvního setkání, probíhala bez problémů. Navíc s paní domu, která celou stavbu dozorovala a sama si pak subdodavatelsky zajišťovala dokončovací práce, byla výborná komunikace. Jsem rád, že se v domě i po několika letech pořád dobře žije. Právě takové zpětné vazby dávají naší práci smysl.

Alan Karela CEDAR HOME s.r.o.
Alan Karela
CEDAR HOME s.r.o.

Chytře řešený velký dům


Spokojení majitelé si budovali dům na důchod ve chvíli, kdy už všechny tři děti vylétly z rodného hnízda, přesto, nebo možná právě proto, pečlivě rozmýšleli jeho dimenzi. Když přijedou na návštěvu všechny děti s pěti vnoučaty, je třeba je někam uložit. Také už při stavbě Radana věděla, že s nimi bude bydlet její maminka – v bytové jednotce se samostatným bezbariérovým vchodem, a časem možná i tchyně. Proto se nakonec rozhodli udělat dům sice poměrně velký, ale do budoucna jednoduše rozčlenitelný na tři samostatné bytové jednotky, které by se daly v případě potřeby pronajmout. „Máme velký dům, ale stejně se do něho nevejdeme," směje se Radana.

„Plán vybudovat ještě jednu samostatnou bytovou jednotku nad garáží, propojenou mostem s druhým patrem, platil už od počátku budování, ale neměli jsme tehdy úplně ujasněné, jak přesně to bude vypadat, a tak jsem to nechala tak nějak proklouznout mezi prsty. A je to velká škoda, protože teď se mi do toho nechce dvojnásob. Měl to být manželův atelier, dělá výrobky z kůže, ale ten se mezitím usadil přes polovinu podkroví, které je tím pádem pro bydlení nepoužitelné. V létě nevadí, když je dům plný lidí, protože můžete utéct ven a toho privátního prostoru kolem domu máme spoustu, v zimě je to ale už horší. Takže se do toho určitě vrhnu – a zase stejným způsobem, jako u realizace domu, budu si dělat generálního dodavatele."

DrevoaStavby.cz | Roubenka z červeného cedru DrevoaStavby.cz | Roubenka z červeného cedru

 

DrevoaStavby.cz | Roubenka z červeného cedru DrevoaStavby.cz | Roubenka z červeného cedru

 

Cedrová roubenka jako živý organismus


I když si Radana v cedrové roubence libuje, zároveň připouští, že to není bydlení pro každého. Roubené stěny pracují, trámy čas od času praskají, u exponovaných rohů někdy stěna profoukne skrz na skrz, dovnitř se díky tomu také dostává hmyz. „Věděla jsem do čeho jdu, trend co nejvíce utěsněných pasivních domů není nic pro mě. Já chtěla žít v sepětí s přírodou, courat pořád dovnitř ven, v létě mít neustále otevřená okna. Ty největší praskliny jsem zatěsnila vlnou, teď už jsem ale začala jednat s CEDAR HOME, aby to přijeli přetmelit. Nejvíce fouká u země v místě, kde se příliš brzy udělala terasa a oprava by tam teď vyžadovala její částečnou demontáž. S terasou bych teď po zkušenostech už chvíli počkala, aby měla stavba čas se trochu usadit.

Baví mě, že dům žije, ale musíte se rozloučit s úpěnlivou touhou po dokonalosti. Tak to v roubence nefunguje. A ještě poslední poznatek - je tu poměrně velké sucho. Když necháte květinu ve váze, uschne, že z ní můžete rovnou udělat potpourri. Ale díky té konstantní výměně vzduchu mezi interiérem a exteriérem to nepůsobí nijak nepříjemně. A krásně se tu spí!" uzavírá Radana.

TIP NA ČLÁNEK: Cedrové dřevostavby mají své kouzlo. Své o tom ví i jejich majitelé

DrevoaStavby.cz | Roubenka z červeného cedru DrevoaStavby.cz | Roubenka z červeného cedru

 

DrevoaStavby.cz | Roubenka z červeného cedru DrevoaStavby.cz | Roubenka z červeného cedru

 

drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato cedrová roubenka se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "V objetí pastvin". Hlasujte do 9.7. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 147,4 m2
  • Užitná plocha: 117,1 m2
  • Konstrukční systém: přízemí masivní roubená konstrukce, podkroví montovaná dřevostavba
  • Ošetření stěn: pouze zabroušení jemným brusem, žádné nátěry cedrového dřeva
  • Střešní krytina: keramické tašky
  • Vytápění: teplovodní podlahové, tepelné čerpadlo, doplňkově krbová kamna
  • Podlahy: dřevěná plovoucí třívrstvá lepená podlaha, dlažba
  • Větrání: přirozené okny
  • Realizace stavby: 2017/2018 hrubá stavba CEDAR HOME s.r.o. (www.cedar-home.cz), dokončovací práce subdodavatelsky

DrevoaStavby.cz | Roubenka z červeného cedru DrevoaStavby.cz | Roubenka z červeného cedru

 

Autor článku: DAGMAR ČESKÁ

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop