I přes vyšší cenu se rozhodli pro přízemní dřevostavbu. Stavba trvala pouhé tři měsíce

I přes vyšší cenu se rozhodli pro přízemní dřevostavbu. Stavba trvala pouhé tři měsíce

Redakce | Čtvrtek, 21. září 2023 |

Přidat na Seznam.cz

„... a za značkou se začátkem obce hned točte doprava – to poznáte, jsou tam jen novostavby, naše je ta obložená dřevem," vysvětluje mi Jirka. Nahradil moji navigaci, která mě prachsprostě nechala ke konci cesty bloudit. Zhluboka si vydechnu úlevou, jsem v cíli. Pak zvednu oči. Jako na dlani se přede mnou rozprostírá celé široké okolí – Litoměřice a rovina kolem nich a v dálce tomu všemu vévodí Říp.

Hlavním důvodem k tomu, aby mladá rodina původem z Litoměřic začala přemýšlet o změně bydlení, byly děti dorůstající do teenagerovského věku a s tím související potřeba většího prostoru. Původní byt v historickém centru města začal být těsný a scházela mu zahrada.

Nejdříve hledali místo, kam utéct – kousek zeleně, kde by se mohli Petra s Jirkou a jejich dva synové volně nadechnout. Tento pozemek, který byl v té době na prodej, jim učaroval na první pohled a já se jim nedivím. Místo v mírném svahu je opravdu příjemné a výhled nádherný. Původně tady měla vzniknout jen zahrada, ale když manželé zjistili, že je pozemek v územním plánu určený k zástavbě, rozhodli se, že toho využijí. Nechali si postavit dům a přestěhovali se sem natrvalo.

O jiném domě než o dřevostavbě ani neuvažovali


Firmu, která dům manželům realizovala, Jirka zaregistroval už když mu bylo osmnáct. Tehdy se objevila na českém trhu a jako jedna z prvních firem tu začala stavět dřevostavby. Její koncept, technologie i to, jak domy vznikají, ho už tenkrát nadchlo a rozhodl se, že pokud někdy bude stavět, bude to právě s nimi. Splnilo se mu to o dvacet let později. Oba manželé ani neuvažovali o jiném domě než o dřevostavbě, i kvůli rychlosti výstavby.

Vyřídit povolení trvalo přesně rok. Jirka si jednání se všemi úřady poctivě vyřídil sám, což v době covidové krize nebylojednoduché. Rodina si svůj vysněný dům vybrala z katalogu, dokonce úplně nový typ, který se na našem trhu teprve zaváděl. Petru totiž zaujala velká okna, která propojují bydlení s okolní přírodou. I přes vyšší cenu se rozhodli pro přízemní řešení – bungalov, hlavně kvůli tepelnému komfortu v létě. I tak ale bylo potřeba udělat některé změny, ať už kvůli orientaci domu, která byla v katalogu jiná, ale také kvůli jejich potřebám. Stejně tak museli brát ohledy na regulace stavebního úřadu a CHKO České Středohoří, jehož čtvrtá zóna sem zasahuje.

DrevoaStavby.cz Přízemní dřevostavba Litoměřice

Foto: Martin Zeman

Pečlivý architekt se vždy vyplatí


Ve spolupráci s architektem realizační firmy doladili dům ke spokojenosti. Nakonec i sami zjistili, že regulace a doporučení mají svůj smysl, a i když stavbu trochu prodražily, nelitují. Například museli zvýšit střechu a díky tomu mají podstatně více místa na půdě. Architekt také doporučil drobné změny v umístění domu oproti územnímu plánu, aby se stavebníci vyhnuli kopání do svahu, které by stavbu prodražilo a mohlo způsobit další problémy.

Zároveň dohlédl na to, aby rodině umožnil nerušený výhled do krajiny, aniž by si překáželi s okolními domy. Manželé oceňují, jak zodpovědně architekt ke své práci přistoupil. I když se kvůli Covidovým uzávěrám mohli potkat jen on-line, projekt neřešil od stolu, ale dojel se na místo podívat a dokázal najít ideální řešení.

DrevoaStavby.cz Přízemní dřevostavba Litoměřice

Účelný doplněk: Krbovou vložku a její zakomponování do interiéru manželé řešili subdodavatelsky. V zimě v něm ale topit nemusí – bohatě stačí podlahové topení napojené na tepelné čerpadlo. Slouží tak hlavně k navození domácké atmosféry za dlouhých zimních večerů. Foto: Martin Zeman

Slovo dodavatele


Bylo mi ctí provést tuto milou rodinu celým procesem stavby. Na prvním setkání jsme vybrali vhodný typový dům, který půjde upravit dle regulativ pozemku a bude se do lokality chráněné oblasti hodit. Po vypracování projektu jsme spojili síly a úspěšně prošli krkolomnou cestu k získání stavebního povolení, kterému se hlavně Jirka věnoval se vší odpovědností. Díky pečlivému plánování domu do nejmenších detailů již na počátku proběhla později samotná stavba domu hladce a mohl jsem tak klientům předat klíče od domu k nastěhování.

Typový dům Rapido 2-81 patří užitnou plochou k nejmenším 4+kk, které nabízíme, ale mezi zákazníky je zárověň nejoblíbenější díky velice chytře navrženým dispozicím. Kdykoliv tento dům předávám novým majitelům, nemohu uvěřit, jak prostorně dům působí na takové užitné ploše. Dům byl zároveň upravený dle přísných požadavků CHKO a je tak typickým příkladem, že i v přísných podmínkách může stát bungalov, který zároveň zapadá do krajinného rázu. A když ho šikovní majitelé ještě takto krásně a prakticky zařídí, dům si každý návštěvník ihned zamiluje.

Josef Rynda, Haas Fertigbau s.r.o.

Počasí dokáže potrápit


Plány byly hotové, stavební povolení na stole, mohlo se začít. Manželé ještě museli vyřešit zasíťování pozemku, který v té době byl jen divočinou z keřů a náletů. Obec jim pak zajistila vodovod, kanalizaci a asfaltovou cestu na kterou finančně přispívali. Základovou desku si majitelé zařizovali subdodavatelsky, firma dodala dům na klíč, až na některé součásti zařízení, například krbovou vložku nebo kuchyňskou linku.

Okolí domu pak řešili postupně až po nastěhování. Nejvíce dobrodružné byly podle Jirky základy. Dřevostavba potřebuje přesnou a rovnou základovou desku, kterou v České republice nedodává každý. A protože se začínalo stavět v zimě, potrápilo je počasí, které práce ztěžovalo a zdržovalo. Majitelé se báli, že nestihnou dodržet termíny, ale nakonec se vše stihlo.

DrevoaStavby.cz Přízemní dřevostavba Litoměřice

Dokonalé místo: Nádherný výhled je to, co tomuto místu dodává speciální atmosféru a díky pomoci architekta i chytře řešenému územnímu plánu si jej majitelé mohou nerušeně užívat. Foto: Martin Zeman

Když dřevostavba roste jako z vody


Pak už si majitelé mohli oddechnout a jen sledovat, jak jejich nový dům den za dnem roste. Samotná dřevostavba včetně všech dokončovacích prací trvala tři měsíce a probíhala bez jakýchkoliv potíží a průtahů v předem domluveném termínu. I když ve stavebnictví byly v té době velké potíže, které způsobil Covid, následné zdražování a nedostatek materiálu, nic z toho se jich nedotklo. Vše proběhlo podle smlouvy a bez dalších nákladů.

Manželé byli i příjemně překvapení tím, jak velký výběr firma nabízí v základním „balíčku" materiálů a zařizovacích předmětů. Díky tomu nemuseli nikde řešit kompromis mezi cenou a kvalitou. Pak už stačilo jen dům vybavit a nastěhovat se. Od chvíle, kdy se aktivně pustili do vyřizování všech náležitostí a povolení, uběhly do stěhování přesně dva roky.

Dům je vybavený tepelným čerpadlem, které má obousměrný chod (hřeje, nebo chladí), teplovodním podlahovým topením a krbovou vložkou, kterou si manželé pořizovali jako záložní zdroj tepla pro případ výpadku dodávky elektrického proudu a na zpříjemnění atmosféry za dlouhých zimních večerů. Celý prostor i v nejtužších mrazech zvládlo bez potíží vytopit podlahové topení. Manželé sice měli informace o úspornosti tohoto typu stavby, ale i tak byli překvapeni – jejich nový domov totiž jejich očekávání překonal. I když je v této lokalitě zima dlouhá a po většinu roku je tu chladno, na topení oproti původnímu bydlení hodně ušetřili.

Stejně komfortní je dům i v létě. Dnešní teploty se vyšplhaly určitě nad 35 °C a v domě je přesto příjemně i bez klimatizace. O tom, jak dobře je stavba izolovaná, svědčí i ticho, které překvapilo Petru. „Když jsem sem přišla poprvé, naproti probíhala stavba, ale tady nebylo slyšet vůbec nic," vypráví o dalším benefitu, který celá rodina ocenila, obzvlášť v obdobích stavebního ruchu kolem.

DrevoaStavby.cz Přízemní dřevostavba Litoměřice

Jednoduchost a účelnost: Když manželé řešili vzhled kuchyňské linky, inspirovali se v katalogu realizační firmy a nechali si vyrobit podobnou. Je čistá a jednoduchá a navíc je v ní spoustu úložného prostoru, kam se dají ukrýt nejen kuchyňské potřeby. Foto: Martin Zeman

Jde to i bez rekuperace


Manželé se rozhodli, že svůj nový dům nenechají vybavit rekuperací a k větrání budu využívat okna. Sami si zhodnotili, že bydlí v čistém prostředí zhruba 300 m nad mořem, kde v blízkosti není žádný zdroj znečištění ani prachu. A svého rozhodnutí nelitují. Životní změna se blahodárně projevila i na zdraví dětí – jeden ze synů trpí ekzémem, který se mu po přestěhování hodně zlepšil.

Všichni členové rodiny jsou v novém bydlení spokojení. Už se těší, až zvelebí i zahradu kolem domu – Petra už má všechno rozmyšlené a rozkreslené. Nejdřív ale musí vyřešit plot, protože po pozemku volně chodí srnky. A i když je to moc hezký pohled, zatím spásli všechno, co se kdy spokojení obyvatelé domu pokusili vysadit.

DrevoaStavby.cz Přízemní dřevostavba Litoměřice

Všudypřítomná hudba: Oba synové jsou hudebně nadaní – jeden hraje na klávesy a druhý na bicí. Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento bungalov se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "Dům plný hudby". Hlasujte do 12.11. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický bungalov
  • Zastavěná plocha: 100 m2
  • Užitná plocha: 81,39 m2
  • Dispozice: 4+kk
  • Konstrukční systém: Thermo Protect 40
  • Teplo: tepelné čerpadlo, teplovodní podlahové vytápění, krbová vložka
  • Větrání: přirozené okny
  • Součinitel prostupu tepla obvodovou stěnou: 0,1 W/m2K
  • Projektu a realizace: 2022, Haas Fertigbau s.r.o., www.haas-fertigbau.cz

DrevoaStavby.cz Přízemní dřevostavba Litoměřice půdorys

Půdorys dřevostavby. Zdroj: Haas Fertigbau s.r.o.

Autor článku: MARTINA MÁTA NOSKOVÁ pro časopis DŘEVO&stavby

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop