Elegantní modulární dům nabízí bohatý prostor a soukromí

Elegantní modulární dům nabízí bohatý prostor a soukromí

Redakce | Středa, 25. říjen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Přijíždíme na samý konec okrajové části rovinatých Košic. Ještě když vystupujeme z auta, dům není na vyvýšeném pozemku příliš vidět. Jen co z příjezdové cesty vyjdeme pár schodů, dostavuje se ale „wow efekt".

Otevírá se nám totiž pohled na obrovský pozemek, v jehož spodní části stojí elegantní modulární dům obklopený terasami. Míjíme jezírko, kolem něhož bují flora, a při letmém pohledu zjišťujeme, že v něm nechybí stejně bohatá fauna v podobě ozdobných kaprů. Matúš a Ivana, kteří v domě bydlí se svými dvěma dětmi, nás vítají v prosklené části terasy, v místě, kde dle vlastních slov tráví zřejmě nejvíce času. Dá se tu ostatně snídat, obědvat i večeřet, pracovat i relaxovat. Následně už se Matúš pouští do vyprávění.

Pár metrů od přírody, pět minut od centra města


Měli jsme tu rodinný pozemek a v roce 2020 jsme se rozhodli sem přestěhovat. Předtím jsme bydleli v centru Košic na pětiarovém pozemku. Byl to tam dům vedle domu. Tady plocha pozemku činí 30 arů, dům samotný má 176 metrů čtverečních a dalších 100 metrů čtverečních zabírají terasy, takže si tu oproti předchozímu bydlení užíváme prostor a soukromí. Vyhovuje nám, že tu máme naprostý klid, jsme v bezprostřední blízkosti přírody a zároveň to máme do města pět minut.

Stavební úpravy pozemku byly náročné. Původně se tu rozprostíralo pole a výškový rozdíl pozemku činil tři metry. Řešili jsme tedy, zda to celé dorovnávat, nebo vytvořit podzemní stavbu. Nakonec jsme to vyřešili stavbou garáže. To s odstupem času považujeme za skvělé rozhodnutí, protože nám garáž neubírá nic z pozemku a neruší výhled.

DrevoaStavby.cz Elegantní modulární dřevostavba DrevoaStavby.cz Elegantní modulární dřevostavba

 

Mít vše dopředu vymyšlené


Na konceptu modulárního domu nás nadchla především rychlost jeho výstavby. Vždyť my na začátku léta začali s firmou komunikovat, v červenci jsme podepsali smlouvu, začátkem prosince nám dům přivezli a před Vánocemi jsme bydleli. Obrovskou devízou je i flexibilita, pokud jde o možnost průběžné dostavby. Člověk se však musí připravit i na jednu drobnou nevýhodu. Musíte mít totiž dopředu všechno vymyšlené do nejmenších detailů.

V tradičním domě přijdete do hrubé stavby a začnete si to v hlavě dotvářet k obrazu svému – tady dám umyvadlo, sem půjde vana, tady sprcha, tady zásuvka... U modulární dřevostavby ale musíte už při podpisu smlouvy vědět všechno – kde budou internetové zásuvky, jak bude otočená postel, jak bude koncipovaná kuchyňská linka,... Musíte mít všechny vizualizace důkladně připravené. Jakékoliv zásadnější změny už se pak dělají jen složitě.

DrevoaStavby.cz Elegantní modulární dřevostavbaDrevoaStavby.cz Elegantní modulární dřevostavba

 

Slovo dodavatele


Přál bych všem firmám takového investora. Náročného a spokojeného pouze s perfektním výsledkem, zároveň však také velmi férového, chápajícího a otevřeného se o všech technických i obchodních detailech konstruktivně bavit. Jsem přesvědčen, že tato realizace snad ještě více otevře mysl architektům i široké veřejnosti, kteří se na modulární výstavbu dívají jako na nezajímavou a unifikovanou, nebo ji mají zaškatulkovanou pouze jako dočasný trend. Tato dřevostavba v pasivním standardu je důkazem, že modulární dřevostavby toho nabízí mnohem víc a budou k vidění čím dál častěji, například i s ohledem na další velice zajímavé stavby, které budeme v tomto roce realizovat.

Vojtěch Juřenčák EKO MODULAR s.r.o.
Vojtěch Juřenčák
EKO MODULAR s.r.o.

„Nějak to uděláme" nestačí


Poptávku jsme si dělali u tří firem, při finálním výběru hrál nakonec zásadní roli způsob komunikace. S firmou, která nám dům nakonec postavila, se dalo na všem velmi rychle a dobře domluvit. Sám podnikám ve stavebnictví a moc dobře vím, že když vám někdo řekne „jó, to nějak uděláme", tak to s velmi velkou pravděpodobností nebude zrovna ideální řešení.

Firma, kterou jsme si nakonec vybrali, ale dokázala na každou naši otázku jasně a konkrétně odpovědět. Tím si nás získala. Byli jsme se podívat i přímo ve výrobě, kde jsme se už jen utvrdili v tom, že se jedná o pěknou a precizní práci. Dispozici jsem řešil především já, zatímco manželka si vzala na starosti podobu interiéru, má totiž jedinečný smysl pro detail.

Při prvním setkání s architektkou jsme se domluvili na základních věcech, například z jaké strany chceme vchod a že potřebujeme dva stejně velké dětské pokoje. Hned první vizualizace se docela trefila do našich představ. Řekl bych, že takových 70 % z ní jsme opravdu použili a zbylých 30 jsme doladili, například rozložení místností či umístění dveří. Stavbu jsme přebírali prakticky na klíč. Montovali jsme jen zárubně a podlahy, protože jsme nechtěli přechodové lišty mezi moduly. Do koupelny jsme si sami instalovali vanu a dělali si výmalbu pokojů.

DrevoaStavby.cz Elegantní modulární dřevostavbaDrevoaStavby.cz Elegantní modulární dřevostavba

 

Slovo projektantky


Pracovat na návrhu tohoto domu byla čirá radost. Z velké části především díky investorovi, který měl od začátku velmi jasnou představu toho, jak má jeho nový domov vypadat. Vzhledem k tomu, že na návrh celé studie, projekt a samotnou realizaci bylo k dispozici jen pár měsíců, byla to od začátku do konce velká výzva. S investorem jsme si během schůzky vyjasnili jeho požadavky, na jejichž základě vznikl návrh, který jsme pak dále upravovali a zpřesňovali. Výzvu tvořil zejména požadavek na co největší prosklené plochy, posuvná okna, vyšší světlou výšku a otevřené prostory, což nebývá v našich končinách u modulární výstavby obvyklé.

Práci jsme si dali i s vnější podobou domu, tradiční fasádu doplňují velkoformátové cementovláknité obklady, čímž ještě více podtrhují moderní a nadčasový vzhled stavby. Pokud se na dům podívá kdokoli dnes, těžko uvěří, že je možné celou stavbu vyrobit a dodat v tak krátkém čase, a že byla postavená z prefabrikovaných modulů.

Dům ani jeho okolí tomu vůbec nenasvědčuje. Radost mi dělá i návrh zahradních úprav a vkusné vybavení celého domu nábytkem, který byl již v režii majitelů. Jedná se o detaily, díky kterým je zřejmé, že zde opravdu sídlí rodinná pohoda. A to je myslím to, co je pro nás projektanty a architekty hlavním zadostiučiněním naší práce a nejhezčím završením celého tvůrčího procesu stavby.

Ing. Gabriela Juřenčáková EKO MODULAR s.r.o.
Ing. Gabriela Juřenčáková
EKO MODULAR s.r.o.

Manželčiny nápady, moje realizace


Dům nakonec tvoří čtyři moduly, v nichž máme vstupní místnost s šatníkem, ložnici, pracovnu, dva dětské pokoje, koupelnu, technické zázemí a jednu velkou místnost, která propojuje obývací pokoj a kuchyni. Původně měl být obývák od chodby oddělen stěnou, ale přáli jsme si vzdušnější prostor, takže jsme příčku z projektu škrtli a nahradili ji zábradlíčkem. V interiéru najdete celou řadu manželčiných nápadů, které jsem s chutí zrealizoval.

Vymyslela například řešení stěny za televizí. Stolař vyrobil lamely, já jsem pak obkládal. Nebo lampa v obývacím pokoji. Tu také navrhla ona a já ji pak vyrobil. Strávil jsem tím něco okolo sedmi hodin, byl to můj vůbec první výtvor ze dřeva. A třeba ne poslední. Zkrátka se s manželkou skvěle doplňujeme. Jediné, u čeho se trochu pošťuchujeme, je řešení stěny nad gaučem.

Já pořídil dekorativní hodiny, ale manželka z nich zrovna nadšená není a říká, že je při první příležitosti něčím nahradí. Momentálně plánujeme ještě jeden modul přistavět a zařídit v něm místnost pro hosty, druhou koupelnu a saunu. Přesuneme tam i technickou místnost, která je teď trochu nešikovně umístěna uprostřed domu, hned za stěnou obýváku.

DrevoaStavby.cz Elegantní modulární dřevostavba DrevoaStavby.cz Elegantní modulární dřevostavba

 

Na začátku léta jsme začali s firmou komunikovat, v červenci jsme podepsali smlouvu, začátkem prosince nám dům přivezli a před Vánocemi jsme bydleli.


DrevoaStavby.cz Elegantní modulární dřevostavba

 

Koupání s okrasnými kapry


Loňský rok jsme věnovali úpravám prostoru před hlavním vchodem. Srovnat pozemek na zahradě, to byla práce na několik měsíců. Zvažovali jsme stavbu menšího bazénu na západní straně,ale pak jsme to zavrhli. Plně nám vyhovuje jezírko, v němž nám při koupání dělají společnost okrasní japonští kapří koi. Na podzim jsme pak zprovoznili fotovoltaiku a od nového roku virtuální baterii. Do ní lze uložit z přebytků až 6 MW.

Na jaře jsme přebytky měli, ale uvidíme, jaké bude finální vyúčtování. Máme totiž velkou spotřebu energie. Konkrétně 13 MW ročně. Jen jezírko odebírá 800 W každý den, k tomu světla, lampy, vířivka. A to ještě plánujeme už zmíněnou saunu. Osadili jsme proto dům největší fotovoltaikou, jakou to šlo, tedy s výkonem 10 kW.

Původně jsme chtěli mít tento dům jako dočasný s tím, že ho časem přesuneme někam k vodě, ale nakonec jsme si to tady vše tak zvelebili a investovali do toho tolik energie i nemalé finanční prostředky, že by nám teď přišlo líto se někam přesouvat. Navíc je pozemek dostatečně velký, aby se sem vešly další dva podobně velké domy, takže když budou chtít děti zůstat, budou mít tu možnost. Než na to však třeba dojde, chceme jim tu na té velké ploše přidat herní prvky a vysadit ovocný sad.

DrevoaStavby.cz Elegantní modulární dřevostavbaDrevoaStavby.cz Elegantní modulární dřevostavba

 

drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato modulární dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "Preciznost, modularita a kapři". Hlasujte do 12.11. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: pasivní
  • Zastavěná plocha: 172 m2
  • Užitná plocha: 137 m2
  • Dispozice: 5+kk
  • Konstrukční systém: modulární dřevostavba
  • Teplo: elektrické podlahové vytápění, tepelné čerpadlo vzduch – vzduch pro dotápění i chlazení a FVE s bateriemi pro ohřev TUV a akumulaci
  • Větrání: rekuperační jednotka Pichler
  • Součinitel prostupu tepla: U = 0,1 W/m2.K
  • Autor projektu: Ing. Gabriela Juřenčáková, Eko modular s.r.o.
  • Realizace: 2020, Eko modular s.r.o., www.ekomodular.cz

DrevoaStavby.cz Elegantní modulární dřevostavba

 

Autor článku: Radek Babička pro časopis DŘEVO&stavby

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop