Tisk
KASPER CZ představil zimní stadion v Jičíně a nový dřevoobráběcí stroj

KASPER CZ představil zimní stadion v Jičíně a nový dřevoobráběcí stroj

Dagmar Šimonová | Pátek, 21. říjen 2011 |

Přidat na Seznam.cz Na tiskovém setkání, které proběhlo 13.10, představila společnost Kasper Cz novinářům unikátní dřevostavbu jičínského zimního stadionu, který chystá své otevření po zásadní rekonstrukci na nadcházející zimu. Firma Kasper CZ spolupracovala na realizaci skeletu zimního stadionu s rakouskou firmou WIEHAG Gmbh. Dále novinářům představila moderní závod Kasper CZ a ukázala výrobu na novém, v českých zemích unikátním dřevoobráběcím stroji.  
 

Zimní stadion v Jičíně je dřevostavba zajímavá jak architektonicky, tak konstrukčně

Zimní stadion JičínJejí rozpon je v příčném směru 42 a v podélném směru 72 metrů, je vyrobena z lepeného lamelového dřeva a hlavním nosným prvkem je dvoukloubový rám profilu 220/1389 mm, který se nachází ve střední části konstrukce, je montážně rozdělen na tři části a jeho vzepětí je 9,4 metru.

Zimní stadion v JičíněKrajní pole rámu jsou oblouková, střední část sedlová. Největším prvkem je střední část hlavního rámu, která měří dvaadvacet metrů a váží téměř čtyři tuny. Prostorovou tuhost zajišťují tři prstence ztužidel, které jsou doplněny v hlavní části hřebenovým ztužidlem a ocelovými táhly umístěnými ve dvou krajních polích hlavních rámů. Hlavní nosné spoje jsou řešeny pomocí osově zatížených vysokopevnostních šroubů, přičemž přenos sil do dřeva zajišťují osově namáhané vruty.

Jak unikátní dřevoobráděcí stroj funguje?

Dřevoobráběcí stroj K2i-1250Letos v létě spustila společnost KASPER CZ výrobu na novém, unikátním dřevoobráběcím stroji. Díky tomuto systému, který dodala firma Hundegger, jsou možné téměř neomezené možnosti opracování dřeva a zrychlení výroby, které zvýší produktivitu práce. Stroj nese označení K2i-1250 a je schopen s milimetrovou přesností a bez nutnosti měření a rýsování opracovávat materiál v rámci sériové i kusové výroby. Další výhodou tohoto systému je i maximální hospodárnost. Systém zpracovávání materiálu je doveden téměř k dokonalosti a zajišťuje maximální jednoduchost, rychlost a kvalitu.

Obsluha nového dřevoobráběcího stroje v několika krocích

Ovládací pult CNC centra1. Projektant zašle elektronická data projektu pro CNC stroj, která jsou exportována ze specializovaného software pro dřevostavby (firma KASPER CZ s.r.o., používá software SEMA). Obsluha stroje provede optimalizaci délek pro jednotlivé použité profily.

Navezení materiálu k výrobě prvků2. Pro optimalizované sestavy jednotlivých prvků s parametrem minimálního prořezu a odpadu jsou připraveny na vstupní dopravník požadované délky dřevěných profilů (BSH, KVH, katrové řezivo).

Ovládací pult CNC centra3. Obsluha stroje zkontroluje vyrobitelnost jednotlivých dílů a zahájí výrobu prvku, popřípadě upraví konfiguraci stroje před výrobou dílu (jiný průměr vrtáku, stopkové frézy atd..)

Řez univerzální zkracovací pilouUniverzální válcová frézaVertikální revolverová fréza - obrábění stopkovou frézouVýroba oválného čepu sloupku univerzální frézou

4. CNC stroj automaticky provede všechny požadované operace (řezání, frézování, vrtání) včetně otáčení prvku. Obsluha může v procesu výroby ovlivňovat rychlost opracování a tím i kvalitu výsledného opracování.    

Značení vyrobeného prvku5. Vyrobený kus je automaticky transportován na výstupní dopravní pás. Obsluha provede kontrolu kvality opracování prvku a jeho označení

Označení vyrobených prvků6. Vyrobené prvky jsou seskupeny do hráně a na stavbu jsou dodávány v ochranné fólii, aby byla zajištěna kvalitní ochrana před povětrností.

A co všechno nový CNC stroj umí?

Dřevoobráběcí stroj K2i-1250Kotoučové pily stroje jsou schopny vertikálních, horizontálních i úhlových řezů. Univerzální fréza umožňuje pětiosé opracování konstrukčních prvků. Vertikální a revolverová fréza současně zajišťuje oboustranné synchronizované obrábění, a to bez nutnosti otáčení.

Systém obsahuje i horizontální řetězovou pilu s rozsahem 1250 mm, a dále po dvou vertikálních a horizontálních vrtačkách, jež společně s dřevěným dorazem v horizontálním směru a oboustraným vrtáním ve vertikálním směru zajišťují maximální kvalitu vývrtů bez vyštípnutých vláken. Stroj tak může sloužit k výrobě tradičních tesařských spojů, opracování pro umístění moderních viditelných či skrytých spojovacích prostředků nebo různorodé profilované opracování dřevěných prvků dle individuální představy zákazníka. Jedinečná nová technologie umožní opracovávat dřevěné prvky o rozměrech 20 x 50 mm až po 300 x 1250 x 22 000 mm.

 
Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop