Časopis DŘEVO&stavby 5/2014
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 5/2014
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Ochutnávka z časopisu: <small>Inspirace kávou</small>

Ochutnávka z časopisu: Inspirace kávou

Redakce | Pátek, 26. září 2014 |

Přidat na Seznam.cz

V časopise Dřevo&Stavby mimo jiné najdete také rubriku Originál, kde vám představujeme zajímavá a jedinečná místa a výtvory ze dřeva. V aktuálním čísle 5/2014 vás jistě upoutá kavárna Don Café House. Nachází se ve městě Priština a je první vlaštovkou nově vznikající sítě kávových barů, která protká celé Kosovo.

DonCafe 05 MNezaměnitelnou atmosféru jí vtiskla architektonická kancelář Innarch. Vytvořila moderní koncept, který síť Don Café na první pohled odlišuje od ostatních kaváren. Inspirací tvůrcům kavárenského interiéru není nic jiného než obyčejný pytel kávových zrnek.

DonCafe 13 MStěny baru jsou organicky tvarovány a složeny z překližkových dílců, které barvou i tvarem připomínají pytel na kávu a směrem ke vstupu naznačují tvar uzavírajícího se sáčku. Každý jednotlivý prvek odlišného tvaru spoluutváří rafinovaně navržený celek. Sloupy uprostřed kavárny jsou pokryty látkou z pytlů na kávu, stoly a závěsné lustry svým tvarem představují kávová zrna a jsou v prostoru uspořádány asymetricky, aby navodily atmosféru uvnitř sáčku s kávou. Dřevěné měkce tvarované lavice po okraji místnosti slouží jako pohodlné sezení a současně jako efektní dekorace.

DonCafe 07 MOrganický tvar poskytuje zcela jiný pocit při sezení, než jsme běžně zvyklí. Bar uprostřed je vybaven praktickými náležitostmi, jako jsou vitríny a stojany na kávu. Pro rychlé espresso je možné posadit se k menšímu barovému stolku, přímo napojenému na hmotu baru. Na stěně za pultem je prostor pro důležité informační tabule s nabídkou kavárny.

DonCafe 08 MTéměř všechny prvky jsou vyrobeny z překližky tloušťky 2-4mm, která byla pro dosažení žádoucí přesnosti opracována na CNC strojích a opatřena organickým nátěrem. Každý prvek musel být navržen a rozkreslen zvlášť a na místě smontován do výsledného celku. Celý projekt je složen z neuvěřitelných 1365 samostatných kusů.

Více fotografií i další zajímavá originální místa najdete v aktuálním čísle časopisu Dřevo&Stavby 5/2014.

Připravila Lucie Němcová

Foto Innarch

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop