Časopis DŘEVO&stavby 3/2014
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 3/2014
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Altán v Zahradě Osudu

Altán v Zahradě Osudu

Dagmar Čechová | Čtvrtek, 18. prosinec 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Zahrada Osudu je místem, kde se střetává minulost, přítomnost i budoucnost jednotlivců a celého lotyšského lidu, aby poskytla útěchu minulosti, dodala sílu přítomnosti a inspirovala budoucnost. Měla by se stát odkazem příštím generacím, vybudovaná společnými silami celého národa. Ušlechtilá myšlenka dostala v roce 2013 konkrétní obrysy, když v zahradě vyrostla první stavba – modřínový altán s vyhlídkovou terasou.

View-Terrace-02View-Terrace-04

„The Garden of Destiny" (Zahrada Osudu) leží v oblasti Koknese ve středním Lotyšsku na ostrově obtékaném řekou Daugava. Má být dokončena v roce 2018 při příležitosti 100. výročí vzniku republiky a je vybudována jako památník všem Lotyšům, kteří se v průběhu 20. století stali obětmi totalitních režimů a zaplatili tak nejvyšší cenu za svobodu a nezávislost lotyšského národa.

View-Terrace-05

View-Terrace-08
Pro vybudování vyhlídkové terasy s altánem byla vyhlášena architektonická soutěž, kterou vyhrál Didzis Jaunzems společně s Laurou Laudere ve spolupráci s architektonickou kanceláří Jaunromans and Abele.

Díky štědrým sponzorským darům se altán s terasou stal první realizovanou stavbou v parku a v roce 2013 obdržel i ocenění v soutěži Latvian Architecture Best Works Award.

View-Terrace-07Budova si klade za cíl vytvořit harmonické prostředí pro objevování výjimečného charakteru místa a poskytnout návštěvníkovi nezapomenutelné výhledy na rozsáhlý horizont řeky Daugava.

Projekt zdůrazňuje pevné pouto mezi přírodou a lotyšským národem, který jí chápe jako zdroj vnitřní energie, síly a inspirace. Proto byl brán zřetel především na soulad s životním prostředím a na souznění se specifickým umístěním rekreační stavby.

View-Terrace-06View-Terrace-09Je navržena tak, aby její hmota neblokovala výhled na panorama řeky, zastávky s lavičkami a místy k odpočinku jsou vždy umístěny tak, aby se otevíraly ohromujícím a emotivním rozhledům. Tvar budovy se vyhýbá vzrostlým stromům na pozemku a využívá zvlnění terénu k tomu, aby mohl být hlavní krytý prostor částečně utopený v terénu.

Hlavní myšlenkou projektu se stává gradace hmoty budovy, která postupně roste tak, jak k ní návštěvník přichází a vrcholí až na samém okraji pobřeží. Hlavním materiálem nosné konstrukce i obložení se stal modřín, který je na pochozích místech speciálně ošetřen, aby se na něm nevytvářel kluzký povrch.

Připravila Dagmar Šimonová, foto Maris Lapins

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop