Tisk
95 % Čechů šetří energie, ochrana životního prostředí je ale u nich až na druhém místě

95 % Čechů šetří energie, ochrana životního prostředí je ale u nich až na druhém místě

Petra Vaňková | Čtvrtek, 19. březen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Až 95 % tuzemských domácností se snaží snížit svou spotřebu energií. Vyplývá to z výzkumu společnosti E.ON u agentury Ipsos, kterého se zúčastnilo 1 510 respondentů. Výsledky potvrzují, že domácnosti nejvíce motivuje k úsporám energií finanční úspora, ochrana životního prostředí je pak na druhém místě. Lidé nejvíce šetří nákupem úsporných domácích spotřebičů.

Výzkum analyzoval vztah obyvatel České republiky k úsporám energií. Potvrdil přitom, že úspory energií jsou téma pro naprostou většinu české veřejnosti. „Přibližně 95 % českých domácnosti energie šetří, přičemž 82 % uvádí jako hlavní důvod nižší účet za energie. Pro 18 % obyvatel je důležitá také ochrana životního prostředí," uvádí Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON.

Pokud Češi šetří, nejvíce tak činí formou nákupu úsporných spotřebičů a svítidel. „Pro více než 70 % obyvatel platí, že koupě úsporné ledničky či dalšího spotřebiče je společně s pořízením úsporných svítidel nejběžnější cestou k úspoře energií," vysvětluje Vladimír Vácha. „Velké procento Čechů vidí potenciál také v náročnějších stavebních úpravách
– 62 % ve výměně oken a 48 % v zateplení domu," říká. Právě výměnu oken a zateplení domu pak Češi společně s úspornými spotřebiči považují za nejvýhodnější způsob úspory energií.

pdfInfografika - výzkum úspory energií.pdf

Povědomí o možnostech úspor je v Česku stále malé

Z výzkumu však také vyplývá, že znalost produktů zaměřených na úspory energií je v České republice stále malá. „Až 43 % respondentů nedokázalo odpovědět na otázku, jaké způsoby snížení spotřeby energií znají," potvrzuje Vladimír Vácha. Podle názoru domácností je nedostačující také způsob, jakým radí se snížením spotřeby sami dodavatelé – jen zhruba 13 % z nich si je vědomo, že by jejich dodavatel elektřiny či plynu poskytoval tento typ poradenství. 

Zdroj: Tisková zpráva společnosti E.ON 

 

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop