Vysoko v horách si na dvaceti metrech čtverečních postavil vlastníma rukama dům ze dřeva a kamene

Vysoko v horách si na dvaceti metrech čtverečních postavil vlastníma rukama dům ze dřeva a kamene

Dana Jakoubková | Pondělí, 09. listopad 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Profesionální sport jde obvykle ruku v ruce s tučnou výplatní páskou, čemuž odpovídá i životní styl. I čtyřiačtyřicetiletý kultovní snowboardista Mike Basich tuto „tradici" naplňoval. Vydělával čtyři a půl milionu korun ročně a z aktivit po celém světě se vracel do domu, z jehož čtyř set metrů čtverečních skromnost zrovna nekřičela. Dnes žije způsobem, který lze nazvat různě, jenom ne rozmařilým.

Když jeho kariéra dozněla, přemýšlel jak dál. Hlavou mu běžely úvahy o tom, co vlastně k životu potřebuje, jestli dokáže dělat věci jinak a zda jej namísto pronásledování lyžařských areálů naplní život více při zemi. Pětiložnicový dům prodal a koupil šestnáctihektarový „pozemek" vysoko v horách.

„Nemá cenu čekat na správný čas," vzpomíná Mike. „Vždycky to bude těžké; vzdát se takových samozřejmostí jakými jsou světlo otočením vypínače nebo teplá voda z kohoutku. Ale vrátilo se mi to. Všechny následující zážitky považuji za ten nejlepší dárek v životě. Byla to a stále je velká radost. A právě ta dělá můj život jednodušším."

mini dřevostavba 20 m

obr.: S hvězdami chodí spát a vstává se sluncem. Čtvrtinu Mikova domu totiž zabírají velká, skleněná okna otočená na jih. Co nestihne vyhřát slunce, doženou kamna na dřevo a naakumulované kameny. Venkovní vanu u schodiště vyhřívá energie ze solárních panelů a kompostovací záchod je mimo dům, zato s výhledem na patrně největší dvůr na světě. Foto: Mike Basich, GoPro


Jinak vnímám rytmus i úžasnou práci Slunce

Dům, založený na žulovém balvanu, si Mike postavil vlastníma rukama z materiálu, který byl v místě dostupný – kamene a borovice douglasky. Stavební parcelu si k tomu vybral daleko od silnic a všechny stavební postupy se musel naučit.

Nyní ale říká: „Díky tomu mám bližší vztah k věcem, které používám, a uvědomuji si mnohem více souvislosti. Jenom vyskládat kamenné stěny mi zabralo dva a půl roku. Ale líbilo se mi nechat materiál utvářet můj domov, čekat, co z představ se nakonec zhmotní. Naplnit venkovní vanu nebo jen obyčejné čistění zubů je teď vlastně rituál, protože získat vodu v zimě ze sněhu zabere dost času. Energii mi sice dodávají solární panely, ale i tak vnímám úplně jinak denní a noční rytmus a vlastně celou tu úžasnou práci Slunce."

exteriér mini dřevostavby

obr.: V zimě je dům přístupný na sněžnicích, skútrem s motorem na rostlinný olej nebo pomocí ručně postavené lanovky s balvany jako protizávaží. Foto: Mike Basich, GoPro

mini dřevostavba

Foto: Mike Basich, GoPro


Malý domek má tvar pětiúhelníku a 20 m²

Obytná plocha dvacet metrů čtverečních má tvar pětiúhelníku a řídí se teorií zlatého řezu. Harmonické proporce i designové detaily do něj přivedly nebeský pohyb Slunce způsobem, který lze nazvat intimním. V den Mikova narození se totiž světlo a stín potkají tak, že zasáhnou samotný střed jeho vesmíru.

mini dřevostavba pětiúhelník

obr.: Mimořádně maličký domov je postaven s velkou láskou a plný nápaditých detailů. Pravý úhel v interiéru nenajdete, zato proporce a prvky pentagramu ano. Foto: Mike Basich, GoPro

interiér mini dřevostavba a její výhled

Foto: Mike Basich, GoPro

Komentář majitele

„Vždycky jsem měl silný vztah k horám, ale až teprve teď jej opravdu bytostně prožívám. Vlastně mohu říci, že jsem díky domu ´postavil´ sám sebe."

Mike Basich
Mike Basich
snowboardista a fotograf AREA 241

Podívejte se na oficiální YouTube video samotného autora tohoto domku v horách

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop