Dřevěná jeskyně alias dřevostavba jako sauna v ostrovní zátoce

Dřevěná jeskyně alias dřevostavba jako sauna v ostrovní zátoce

Dana Jakoubková | Úterý, 18. srpen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Soukromá sauna usazená na skalním ostrohu ostrovní zátoky není obyčejná formou ani funkcí. Je totiž smyslovým zážitkem; zlomovým bodem na ose stres a uvolnění, který navíc vzdává hold opuštěnému výběžku krajiny kanadského Ontaria.


Dřevostavba podle příběhu

Autoři z ateliéru Partisans se inspirovali erozí formovanou pobřežní jeskyní ve snaze zjistit, kam až lze rozvinout architektonický příběh o útěku a útočišti. Říkají o sobě, že staví příběhy. A ne ledajaké. Jako ten, který posouvá limity architektonické představivosti.

drevena-jeskyne-sauna-vnitrek-sauny

Foto: Jonathan Friedman


Sauna s konzervačním účinkem a výdrží až 80 let!

Zvolená koncepce ukazuje „dřevěnou jeskyni" zevnitř jako dynamickou přítomnost a zvnějšku v podobě, jako by tu byla věky. Na jednoduché, cedrové fasádě se ale nepodílel čas, nýbrž tradiční japonská Shou Sugi Ban technologie povrchové úpravy dřeva opálením a následným kartáčováním, která má konzervační účinek, zvyšuje odolnost proti ohni a dobře provedená vydrží až osmdesát let.

Vizuálním výsledkem této metody je pak zvětralý vzhled. Naproti tomu zakřivený interiérový prostor je doslova vymodelovaný ze dřeva díky nemodernějšímu softwaru a technologiím, jako sofistikované cvičení z učebnice stavebních možností.

drevena-jeskyne-sauna-drevo

Foto: Jonathan Friedman


Mini dřevostavba s nejhezčím výhledem na světě

Vnitřní tvary napodobují vlny jezera Huron, které zrcadlí měkce zvlněný, miliardy let starý skalní povrch. Světlo vnikající dovnitř eliptickými okny s izolačním trojsklem umocňuje přítomný zážitek, zatímco exteriér jej halí do závoje věkovité zkušenosti Země.

Břehy jezera byly předem digitálně naskenované s cílem vytvořit vysoce přesný 3D model, ze kterého by bylo možno analyzovat optimální umístění stavby jak s ohledem na topografii terénu, tak k zachování ideálního výhledu na zdejší západ slunce, který byl zařazen časopisem National Geografic mezi nejhezčí na světě.

drevena-jeskyne-sauna-uvodni

Foto: Jonathan Friedman

drevena-jeskyne-sauna-vstup-do-sauny

Foto: Jonathan Friedman


Dřevěná sauna jako vzor pro ambiciózní architekturu

Stavba vyžadovala nejvyšší míru přesnosti, aby odolala extrémní teplotě a generované vlhkosti, umocněné usazením na okraji vodní hladiny. Stěny jsou proto izolované hliníkovou fólií a výměna vzduchu probíhá buď přirozeně ventilačními otvory vyřezanými do sedadel, respektive provětrávací mezerou, nebo řízeně.

To umožňuje dřevu rozpínat se a smršťovat rovnoměrně dle aktuální potřeby. Výsledkem této experimentální snahy je vysoce udržitelná struktura, která může sloužit za vzor při budování ambiciózní architektury v odlehlých a ekologicky citlivých oblastech.

drevena-jeskyne-sauna-posezeni-a-vyhled-v-saune

Foto: Jonathan Friedman

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop