Největší planetárium na světě má dřevěnou konstrukci

Největší planetárium na světě má dřevěnou konstrukci

Redakce | Pátek, 04. květen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Kopule planetária má lehkou konstrukci, tvořenou hlavně z dřevěných částí s použitím kovových spojů. Nachází se v Petrohradě a je součástí místních plánů přeměnit průmyslovou oblast na vzdělávací a vědecké centrum.

Budova, ve které planetárium vzniklo je bývalý plynojem, postavený již v roce 1884. Byl určen pro skladování a dodávku plynu pro pouliční lampy.

plynojem petrohrad

V roce 2015 se autor planetária Evgeny Gudov začal o budovu zajímat, o dva roky později se jeho sen stal skutečností. Planetárium bylo otevřeno 4. listopadu 2017.

planetarium 2

planetarium projekce

Obr.: Při vymýšlení projektu a jeho realizace se inženýři potýkali s návrhem, výrobou a sestavováním centrální projekční koule pro 39 projektorů. Foto: Anastasia Ra, Daria Priroda, Olga Romanenko


„Stejně jako dříve přinesl plynojem světlo do ulic města, nyní bude přenášet světlo znalostí všem obyvatelům této planety."


Rám kopule je vyroben z nosníků LVL (150 × 75 v průřezu) na ocelových spojkách nazývaných "Haeckel" (pojmenovaný podle německého přírodovědce), který se podobá hvězdici. Celkově se rámová sestava skládá z 1500 nosníků a 507 ocelových spojů, hmotnost celé konstrukce je 20 tun.

spoj detail

planetarium detail_steny

Při vymýšlení projektu a jeho realizaci se inženýři potýkali s návrhem, výrobou a sestavováním centrální projekční koule pro 39 projektorů, které mají za úkol rovnoměrně osvětlovat obrovskou obrazovku planetária.

projekce planetarium

Projekt byl navržen, vyroben, sestaven a spuštěn za 2 měsíce komunitou soukromých snílků, inženýrů, architektů. Z důvodu rozpočtových omezení a těsných termínů tým mobilizoval síť malých místních dílen, které navrhly různé prvky stavby. Mezinárodní společenství domobranců "DomesWorld" je spojilo na staveništi (během tohoto měsíce pracovalo na místě 10 až 30 lidí).

planetarium planek


Design a výroba: společnost Geosota
Stavební tým: DomesWorld Společenství
Lokalita: Petrohrad, Rusko
Organizátoři stavby: Evgeny Gudov, Pavel Brayvo
Multimédia a projekce: ART-Technologies
Fotografie: Anastasia Ra, Daria Priroda, Olga Romanenko
Geometrie: V10 (1/2) Klasická geodesická kopule
Průměr: 37 m
Výška: 18,5 m
Doba výstavby: 1 měsíc


KAM DÁL? Prohlédněte si další zajímavé realizace dřevostaveb u nás i ve světě.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop