Tisk
Seriál MINISTAVBY: <small>Život v malé dřevostavbě je za odměnu</small>

Seriál MINISTAVBY: Život v malé dřevostavbě je za odměnu

Dana Jakoubková | Čtvrtek, 10. květen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Nezávislost, čas, finanční svoboda, emoční stabilita, prostor, spojení, klid, uspokojení, dostupnost, šetrnost, radost... Možná, že právě teď sedíte na vlastním zápraží a kocháte se svojí šikovností. Ale možná si zatím jenom přejete... alespoň něco z výše uvedeného, něco, co vás zbaví unaveného pohledu z okna, neklidné mysli. Možná se potřebujete zamilovat do jiného způsobu myšlení.

Ve městě a v jeho dosahu jsme silně ovlivňováni zavedenými systémy, dogmaty, konvencí, trendy, reklamou, sousedy, prostě mnoha věcmi, které na nás vytvářejí nátlak, nutí nás držet krok. Taková každodennost bývá frustrující. Potřebujeme odlehlý kousek země, kde by bylo možné „všechno ostatní a bylo toho tak akorát".

ok drevostavba

Vykročit ze světa fantazie do reality nemusí být těžké. Každý z nás v sobě nosí představu domu, který si může postavit, když bude opravdu chtít; vlastníma rukama, s fantazií a ze snadno dostupných materiálů.Představu domu ozvláštněného důvtipem a řemeslnou dovedností.

Nejspíš se budeme učit za pochodu, ale zkusme nepolevit ve svém odhodlání zbavit se nepořádku, hypotéky, nedostatku času. Zkusme dát prostor opravdu důležitým věcem. Třeba jako Zach Klein, jeden ze zakladatelů světoznámého videoportálu Vimeo. Není to člověk, který by trpěl nouzí a nemohl si dovolit žít ve velkém domě. Jen se rozhodl splnit si svůj dětský sen.

Treehouses LindaAldredge_PhotobyKurstenBracchi_CatskillsNY_HR_01_ok

Zatímco v pracovní oblasti propojuje lidi virtuálně, na lesním pozemku nedaleko New Yorku, kde s přáteli vybudoval malou oázu, počítačová síť nefunguje. Jeho krása spočívá v budování vzájemných vztahů prostřednictvím jednoduchých struktur malých domů ve volné přírodě. Jak sám říká: Je to život za odměnu.

„Internet je ve srovnání s lesem poměrně plochý, jednorozměrný," říká Zach. „V lese, v divoké přírodě je spousta zázraků. Stačí se podívat na zem. Ale to, co na filosofii malých domů a chat přitahuje nejvíce, je ona jednoduchost a cenová dostupnost. A v tom je vlastně prvek luxusu."


titulka okSvoje zkušenosti Zach prezentuje i formou terénní školy, která poskytuje cenné odpovědi na společenské výzvy ohledně designu, architektury a umění. Aby lidi ještě více motivoval ke zklidnění, vytvořil spolu se Stevenem Leckartem, korespondentem časopisu Wired, a fotografem Noahem Kalinou soubor fotografií v knižním formátu pod hravým názvem Cabin Porn, který u nás s podtitulkem Chaty na konci světa vydalo nakladatelství GRADA. Kniha zachycuje příběhy lidí, kteří si vytvořili vlastní svatyně obklopené přírodou.

Fotografie dvou set malých příbytků vás provedou po celém světě, od Grónska po Norsko, do Kalifornie i do Quebeku, do Rumunska a Chile a mnohem dál. Všem je společné přání odpojit se, najít se a odpočívat. 


Malý prostor = obrovský potenciál

  • zbavíte se hypotéky
  • ušetříte za provoz
  • osvobodíte se od kletby věcí
  • ušetříte čas na uklízení
  • zbyde vám víc času pro sebe
  • budete mít víc místa pro dvorek či zahradu
  • dáte prostor přírodě
  • probudíte svoji kreativitu
  • pochopíte svět za dveřmi
  • zmenšíte uhlíkovou stopu
  • budete sdílet jeden druhého

Zajímají vás malé stavby? Další části seriálu MINISTAVBY najdete v sekci Zajímavosti.

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop