Budoucnost ekologického bydlení - stavby ze živých stromů

Budoucnost ekologického bydlení - stavby ze živých stromů

Michal Babor | Neděle, 08. prosinec 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Jestliže platí, že historie se opakuje a všechno dobré už bylo vymyšleno, zdá se, že to platí i ve stavebnictví. Začali jsme žít na stromech a možná se na ně brzy vrátíme, i když v trochu jiných dimenzích. Nový obor, stavební botanika, se totiž intenzivně zabývá možností stavět ze stromů či lépe řečeno pomocí stromů. Nikoliv těch pokácených a zpracovaných na konstrukční dřevo, ale těch živých!

Profesor Ferdinand Ludwig z Technické univerzity v Mnichově přišel s myšlenkou, že rostoucí dřeviny lze pomocí pěstitelských technik vytvarovat do spojité struktury s nosnou funkcí. Ne však všechny dřeviny jsou vhodné pro tento typ zatížení. Hlavními kandidáty, díky kterým by se tento typ staveb mohl realizovat je například habr, bříza nebo třeba platan. Tyto druhy stromů se třeba oproti vrbě vyrovnávají daleko lépe s městským klimatem a snáší tvarování a zátěž.

stavba-pomoci-zivych-stromu-budova

obr.: Proces, ve kterém se na ocelovou konstrukci vysazují stromy platanu.

Než dřeviny budou dostatečně staticky únosné, vypomůže jim ocelová konstrukce, která může být později odstraněna. Experimentálním objektem je takzvaný platanový kubus vytvořený v roce 2012 – plně funkční by měl být v roce 2030. Na tomto konceptu je unikátní především to, že celá stavba je v podstatě živá a v žádném případě nedochází k porušení stromu.

stavba-pomoci-zivych-stromu-konstrukce

obr.: Detail ocelové konstrukce, která pomáhá stromu získat výsledný tvar budovy. Nikde však není zaručeno, že se strom plně přizpůsobí.


"Od začátku platí, že musíte naprosto respektovat pravidla růstu té které dřeviny, a počítat s nimi v rámci navrhovaného designu. Pokud je budete ignorovat, rostlina nebude růst tak, jak potřebujete, a může i uhnout " říká profesor Ludwig


Tento nový styl architektury může být novým trendem, který pomůže vyřešit mnoho problémů týkajících se přístupu ke stromům a celkové ochraně přírody a životního prostředí.

stavba-pomoci-zivych-stromu-plan-budoucnosti

obr.: Pokud vše půjde podle plánu, tak tato třípatrová krychle v německém Nagoldu bude plně funkční a porostlá v roce 2028.

Nahlédněte do dalších zajímavostí ze světa dřevostaveb

DaS 4-2019
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop