Sedm dřevěných kaplí vytvořili manželé v okolí Dillingenu

Sedm dřevěných kaplí vytvořili manželé v okolí Dillingenu

Michal Babor | Sobota, 31. červenec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

S myšlenkou vytvoření cyklostezky doplněné sedmi dřevěnými kaplemi v okolí německého Dillingenu přišla Nadace manželů Denzelových, kteří dlouhá léta podnikali v dřevozpracujícím průmyslu. Smyslem projektu je nejen vytvoření architektonických symbolů v krajině a nový přístup k tradiční sakrální architektuře, ale také uvedení člověka do krajiny a snaha o poskytnutí prostoru pro duševní i fyzický odpočinek a rozjímání.

Každou z kaplí navrhoval jiný architekt, všechny jsou však ze dřeva, což je vzhledem k bývalému profesnímu zaměření donátorů pochopitelné. Zároveň však jde o obnovitelný materiál korespondující s přírodou, jak ji vnímá cyklista. Kromě toho má dřevo ve švábském stavebnictví bohatou tradici. Dřevo jako konstrukční materiál a zapracovaný motiv kříže byly jedinými podmínkami pro zpracování projektu každé kaple. Realizační náklady na každou z nich neměly překročit sto tisíc eur.

1. Kaple Oberthürheim


Roubená kaple se strmou střechou je nejkonvenčnější ze sedmi kaplí a jasně odkazuje na gotickou církevní architekturu s typickým poměrem mezi výškou a šířkou. 172 miniaturních okének zasklených modrým sklem vede pohled k zářícímu kříži v průčelí.

1-Kaple Oberthürheim 11-Kaple Oberthürheim 2

 

Návrh kaple: Christoph Mäckler, Foto: Eckhart Matthäus

2. Kaple Unterliezheim


Kaple jako náhodný objev, nikoliv konvenční architektonické dílo. Stavba z určitého úhlu připomíná hranici dřeva a stejně jednoduchá je ona sama: pouze vstup, lavička, okno a kříž. Prostší už to být nemůže. Množství světla je záměrně potlačeno, aby vynikl výhled na vzdálenější kopec a subtilní kříž ve stěně.

2-Kaple-Unterliezheim

 

2-Kaple-Unterliezheim-2

 

Návrh kaple: John Pawson, Foto: Eckhart Matthäus

3. Kaple Gundelfingen


Kaple o půdorysu kříže je tvořena dvanácti kulatými trámy z lepeného modřínového dřeva nesoucími plochou dřevěnou střechu. Stavba má charakter malého antického chrámu a je částečně uzavřena třemi stěnami z grafického skla. Další stěny časem vytvoří červenolisté buky.

3-Kaple-Gundelfingen-13-Kaple-Gundelfingen-2

 

Návrh kaple: Hans Engel, Foto: Eckhart Matthäus

4. Kaple Kesselostheim


Věž dostatečně vysoká na to, aby byla viditelná z dálky, s tak malým půdorysem, aby se vešla mezi stromy. Čtverec s čtyřmetrovou hranou tvoří čtyři lepené dřevěné sloupy nahoře spojené křížem a opláštěné dřevěnými lamelami bránícími přímému průniku slunečních paprsků.

4-Kaple-Kesselostheim-14-Kaple-Kesselostheim-2

 

4-Kaple-Kesselostheim-34-Kaple-Kesselostheim-4

 

Návrh kaple: Staab Architekten, Foto: Eckhart Matthäus

5. Kaple Oberbechingen


Kaple s čtvercovým půdorysem a strmě klesajícím hřebenem vytváří dojem, jako by byla v pohybu. Opláštění z neopracovaného dřeva a špalíková podlaha jsou vyrobeny z místního smrku. Absence výhledů a měkké rozptýlené světlo dávají příležitost k rozjímání nerušenému vnějšími vlivy.

5-Kaple-Oberbechingen-15-Kaple-Oberbechingen-2

 

5-Kaple-Oberbechingen-35-Kaple-Oberbechingen-4

 

Návrh kaple: Frank Lattke, Foto: Eckhart Matthäus

6. Kaple Ludwigschwaige


Kaple jako dvě ruce spojené v modlitbě k nebi. Výrazný tvar jako symbol ochrany tvoří nový orientační bod vysoký 16 metrů. Stavbu tvoří tři CLT panely o tloušťce 14 cm, uvnitř drásané, zvenku pobité dřevěnými šindeli.

6-Kaple-Ludwigschwaige-16-Kaple-Ludwigschwaige-2

 

6-Kaple-Ludwigschwaige-36-Kaple-Ludwigschwaige-4

 

Návrh kaple: Alen Jasarevic, Foto: Eckhart Matthäus

7. Kaple Emersacker


Stavba vysoká 12 metrů je koncipována tak, aby se časem stala součástí dorůstajícího lesa. Jeho protipólem je uzavřený, silně sakralizovaný interiér prosvětlený výhradně modře prosklenou střechou vytvářející hru světla a stínů na stěnách. Modrá je zde symbolem touhy po spojení s nebem a zároveň božské pravdy.

7-Kaple-Emersacker-27-Kaple-Emersacker-1

 

Návrh kaple: Wilhelm Huber, Foto: Eckhart Matthäus

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop