Dřeva je nedostatek. Jak ovlivní produkci, stavební aktivitu a cenu domů?

Dřeva je nedostatek. Jak ovlivní produkci, stavební aktivitu a cenu domů?

Dana Jakoubková | Pondělí, 09. srpen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Že se čas od času trh s čímkoli otřese, vyčistí a zase jede dál, je běžná věc. Poslední dřevěné zemětřesení v roce 2013 už je dávno zapomenuto a vlastně tehdy Evropu jen lízlo. Letos jsme ale svědky bezprecedentní situace, která těžce zasáhla i Česko. Zatímco na podzim 2020 byl trh zaplaven levným kalamitním dřevem, letos do kalamitního stavu vyskočila cena suroviny. Kulatiny i řeziva je nedostatek. Vzhledem k tomu, že jde o celosvětový jev, nebude to jen obvyklé zakolísání, nýbrž rozjetá spirála bez stěží viditelného konce. Jak ovlivní produkci, stavební aktivitu a cenu domů, jsme se zeptali několika předních hráčů na trhu s dřevostavbami.

Návrh a realizace domů s konstrukcí lehký skelet – sendvičový panel


Už na přelomu roku 2020/21 bylo patrné, že poptávka po jehličnatém dřevě bude vyšší než jeho produkce, že dojde k rozpadu trhu i cen. Jak vnímáte tento obrat? Jste na něj materiálově připraveni? Máte obavy, že nebudete mít z čeho stavět? Případně jak nedostatek suroviny ovlivní množství a dodací lhůty vašich zakázek?

Drobné indicie jsme měli již v říjnu loňského roku. Jako velký odběratel KVH hranolů jsme měli na základě dlouhodobé spolupráce z předchozích let dobrou výchozí pozici a naši dodavatelé se snažili, abychom nic nepocítili.

Nově jsme museli objednávat materiál o čtrnáct dní dříve, než bylo běžné, a proto zatím nebyl důvod vyvolávat paniku. O to horší byla informace z konce února, kdy nám většina dodavatelů ze dne na den sdělila, že materiál nebude, a navíc ten již objednaný bude za úplně jiné ceny. Na to se vlastně ani nedá připravit, proto jsme museli začít improvizovat.

Hlavní dodavatel nás v tom naštěstí nenechal a připravil plán následných objednávek. Z KVH hranolů se stalo nedostatkové zboží, na které se čeká jako na banány za komunistů. Materiál byl nově na příděl a cena se už vlastně ani neřešila.

Hlavně aby surovina vůbec byla. Museli jsme kompletně přeorganizovat plánování staveb. V tuto chvíli si myslím, že máme připravené zakázky na čtyři měsíce dopředu. Pokud se situace nebude zhoršovat, pokryjeme takto celý letošní rok.

Pokud zůstanou ve hře faktory, které omezují nabídku kulatiny, je těžké uvěřit, že se vrátíme k historickým cenovým pásmům. Jak se projeví astronomický nárůst cen stavebního materiálu ve vaší obchodní strategii? Bude třeba přenést vzrůstající cenu řeziva na spotřebitele, stavebníky?

Bohužel jsme byli nuceni okamžitě zareagovat na cenu rostoucího dřeva. Zdražení domů přišlo doslova okamžitě. Cena dřeva však nebylo jediné, co rostlo. Několikrát za týden jsme obdrželi e-mail s informací o zdražení různých materiálů.

Cenu za naše domy jsme museli upravovat v období od března do května již čtyřikrát, přitom běžně se upravuje cena jen jednou za rok. Tentokrát to byl velký skok, a my jsme se velice obávali reakce poptávky. Naštěstí cenové navýšení naši klienti pochopili, neboť se zdražení týká mnohých odvětví a oni sami dobře vědí, že situace je v současné době skoro všude stejná.

Dejme tomu, že kvůli vyšší ceně za dům v důsledku drahého řeziva se rozhodnu postavit raději zděný dům. Je to podle vás logická úvaha? Vztáhněme to třeba k ceně hrubé stavby – prefabrikovaný lehký skelet a pórobeton u domu obdobné velikosti i tepelněizolačních vlastností.

Srovnávat zděný dům s dřevostavbou je jako srovnávat hrušky s jablky. Většina našich klientů se nerozhoduje pro dřevostavbu proto, že je levnější než zděný dům. Z větší části již máme klienty na doporučení těch, kteří již postavili, a přibývá opakujících se klientů, kteří chtějí uložit své peníze do další nemovitosti.

Klienti dbají na kvalitu, ucelenost kompletní výstavby a v neposlední řadě na vzhled domu. Věřím tedy, že momentální zdražení nebude důvodem přesunu klientů ke zděným domům.

Při návštěvách mi majitelé domů sdělují i své zkušenosti s hledáním realizační firmy. Pokud mají již zpracovanou individuální studii od architekta, v mnoha případech není realizační firma schopna či ochotna udělat k ní projekt a dům postavit, protože mají své typové domy a tedy typizované projekty. Anebo ochotni jsou, ale ukáže se, že cena projektu a stavby podle dané studie je nad finanční možnosti stavebníka. Vaše firma nabízí mimo typové domy i možnost zpracování individuálního návrhu a jeho výstavby. Jak se taková služba promítne do ceny domu?

V případě, že za námi přijde klient s vlastním návrhem od svého architekta, setkáváme se opravdu s jinou finanční představou klienta. Proto je dobré, abychom s architektem spolupracovali od první chvíle a sdělovali mu finanční mantinely již od prvních návrhů. Dále doporučujeme, aby architekt udělal studii a my následně projektovou dokumentaci, která bude korespondovat s cenovou nabídkou.

Od založení firmy razíme stejnou myšlenku, a tou je individualizace domu klientovi a především místu – pozemku. Nikdy nevezmeme typový dům a bezmyšlenkovitě ho neumístíme na pozemek. Proto naše domy navrhují vždy architekti a ve většině případů je tato služba již zahrnuta v ceně domu. Klient tak od první chvíle ví, kolik za dům zaplatí.

Koluje názor, že těžký dřevěný skelet je kvalitnější než lehký, a proto dražší. Souhlasíte s tím?

Kvalitnější si úplně nemyslím. Každá stavba může být provedena jak kvalitním, tak nekvalitním způsobem. Jde o to, kdo chce na čem šetřit a které ruce stavbu realizují. Těžkému skeletu se však nedá odepřít jeho náročnost. Ne každý dokáže tento typ stavby postavit. To z ní dělá něco výjimečného a dražšího. Firmy realizující tento druh konstrukce mají můj velký obdiv.

V rámci výstavby rodinných domů vzrostla produkce dřevostaveb v roce 2020 oproti roku 2019 o tři procenta. To je vzhledem k pandemii koronaviru povzbudivé číslo. Došlo i u vás ve firmě k nárůstu produkce a jak se vyvíjí poptávka na výstavbu pro letošní rok?

Já mám dokonce pocit, že procento je daleko vyšší. Do statistik se totiž započítávají velké developerské projekty, které stále sází na pořekadlo „zeď je zeď" a bojí se odmítnutí svého projektu. Proto jdou „na jistotu". Mezi koncovými zákazníky však vidíme výrazný nárůst a větší důvěru ve výstavbu dřevostavby.

Lidé si již nechtějí stavět svůj dům svépomocí – což je doménou zděných domů. Tyto domy lze vždy na první pohled poznat a o to hůře se prodávají. Klient v dnešní době očekává rychlou výstavbu, perfektní kvalitu a silného partnera pro stavbu svého vysněného domu.

A to klientovi dokážeme nabídnout. Nárůst poptávky pro letošní rok musíme dokonce tlumit, a to i přesto, že jsme navýšili kapacitu o čtyřicet procent. Tento nárůst přičítám především předávání pozitivních referencí od našich stávajících klientů a v neposlední řadě touze po rychlém bydlení ve svém – což dřevostavba dokáže ve většině případů zaručit.

lukas-cernik-lucern-stav
Lukáš Černík
jednatel LUCERN dřevostavby s.r.o.

LUCERN-drevostavba

Autor fotografie: LUCERN dřevostavby. s.r.o.

Věděli jste, že?


  • Užitná podlahová plocha většiny prodaných domů se pohybuje kolem 130 m2. Málokdy spadne pod 110 m2. Stále častěji se staví domy nad 160 m2.
  • Průměrná cena za stavbu přízemního domu na klíč ve standardním provedením se pohybuje kolem 4,5 milionu korun, patrový dům je o jeden milion dražší.
  • Průměrná doba výstavby přízemního domu včetně základové desky je maximálně pět měsíců, patrového o čtrnáct dní více.

statistika-vystavby-domu-za-rok-2020-ADMD

Zdroj statistiky za rok 2020: Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD)

Výroba panelů z křížem vrstveného lepeného dřeva (CLT)


Jak moc se dotkne brutální zdražování dřeva jako suroviny pro výrobu CLT panelů a dalších vašich produktů?

Dotýká se nás už dávno. Zdražování vstupní suroviny, kterou je pro nás řezivo, probíhá už od loňského podzimu. Asi nikdo nepředpokládal, že to bude tak dynamické a ceny porostou skokově v desítkách procent. Pro naše zákazníky jsme ceny drželi do prvních jarních měsíců, snažili jsme se tak maximálně zohlednit dlouhý proces přípravy stavebních projektů provázaný na platnost nabídek.

Situace se ale stala neudržitelnou, a stejně jako všichni v oboru i my čelíme zdražování vstupní suroviny téměř každých čtrnáct dní. Zvýšené náklady přenášíme do cen našich produktů postupně a museli jsme upravit i platnost nabídek.

Promítli už vaši subdodavatelé růst cen do dodávek?

Toto je spíše dotaz na stavební firmy. Poslední rok dochází k navyšování cen snad všeho, co přichází k nám do výroby – obalových materiálů, lepidel, izolací a tak dále. Zaznamenali jsme dokonce u některých dodavatelů pozastavení příjmu objednávek, u některých se zase termíny dodání mnohonásobně prodloužily oproti standardu.

Vnímáme, že celý stavební trh je velmi rozkolísaný, nejen v oboru dřevostaveb. V současné době se nevyzpytatelně posouvají termíny stavebních povolení, schvalování hypoték i termíny subdodávek stavebních materiálů a samozřejmě stavebních prací. Je možné, že někteří investoři nebudou tak velké rozdíly v cenách akceptovat, a musíme být připraveni i na storna objednávek, kterých bylo zatím minimum.

Jak se vyvíjí poptávka po vašich produktech oproti loňskému roku?

Po zimě skokově narostla poptávka po celém našem sortimentu, a to jak u stávajících zákazníků a partnerů, tak přibyly i poptávky od nových firem. Poslední měsíce nevyrábíme na sklad. Vše, co se vyrobí, velmi rychle opouští výrobnu a putuje k zákazníkům.

Rozkolísanost trhu ve spojení se zvýšenou koncentrací sezónních zakázek narušuje plynulost naší výroby a s tím se prodlužují termíny dodání. To se snažíme maximálně vyvažovat klientským servisem a osobní komunikací s našimi zákazníky, důvěra a vzájemná informovanost je nyní na prvním místě.

ing-josef-mynar-kanadske-sruby-tabor
Ing. Josef Mynář
produktový specialista AGROP NOVA a. s. / NOVATOP

NOVATOP-system-vyroba

Autor fotografie: AGROP NOVA, a.s.

Návrh a realizace domů z masivních dřevěných panelů CLT


Podle informací z velkoobchodu i maloobchodu se stavebním řezivem bojuje o materiál celá Evropa. Jak se tento stav odrazí ve vaší produkci?

Aktuálně začínáme pociťovat nedostatek dřevěných prvků nebo materiálů na bázi dřeva, respektive jejich velmi dlouhou dodací lhůtu. Úplně se nám nelíbí, jak si necháváme Evropu tunelovat. Cena je neuvěřitelně šponována na základě poptávky z jiných kontinentů.

Děsí nás situace, kdy u nás hojně plníme kamiony a vagóny surovým dřevem na vývoz, a sami nemáme k dispozici produkty na naše stavby. Dřevo musí být strategickou surovinou, a měli bychom si ho více šetřit pro naši potřebu.

Jaké východisko vidíte ze situace, kdy jsou nasmlouvané stavební zakázky a podepsané smlouvy na výstavbu domů v nějaké ceně už z loňska, kdy byly ceny dřeva nízko, ale stavět se bude až letos?

Je to velmi nepříjemná situace. Nezbývá nám nic jiného, než vést dialog s našimi klienty. Je to o hledání společné cesty ven z této situace. Nemůžeme si dovolit stavět za původní ceny, pokud očekáváme zvýšení cen v desítkách procent. Naštěstí máme klienty, kteří situaci chápou, vědí, že za ni nemůžeme, a společnou cestu se nám daří nacházet. To je hlavní.

Ovlivní nastalá situace i dodací lhůtu výstavby domů?

Pokud je vše včas a dopředu naplánováno, dá se celá situace přiměřeně ustát. Domy plánujeme od první studie až po realizaci, což nám umožňuje poptávat a nakupovat dřevo včas. Jak se říká, připraveným štěstí přeje. Počítáme ale s tím, že termíny se začnou prodlužovat, ovšem i kvůli úplně jiným materiálům, které budou ve stavebnictví chybět. Naším cílem vždy bude dům dostavět co nejrychleji.

Ing-Zdene-Konvalina-Prodesi-Domesi
Ing. Zdeněk Konvalina
manažer obchodu Prodesi / Domesi

Prodesi-Domesi-CLT-drevostavba

Autor fotografie: Prodesi/Domesi

Výroba dřevěných oken


Ovlivní cena suroviny vaši produkci a budete schopni vyrábět okna ve stejném objemu?

Rozhlédneme-li se po krajině, otevírají se nám poslední dobou úplně jiné pohledy, než na jaké jsme byli dlouhé roky zvyklí. Vzrůstem nepatrný škůdce se na lesních porostech podepsal takovou měrou, že se lesy mění v nehostinné holiny.

Přilehlé cesty jsou lemovány hranicemi dřeva obrovských rozměrů, na lokálních silnicích potkáváme dřevařské kamiony častěji než osobní vozy, a to vše navozuje dojem, že o dřevo nemůže být v tuto dobu nouze. Jenže ono se do českého zpracovatelského řetězce nedostane přímo; jde většinou na vývoz.

Aktuálně se potýkáme s nedostatkem kvalitní suroviny a s tím souvisejícím navyšováním její ceny. Pro nejbližší období je cena navýšena již o zhruba dvacet procent a další zvýšení se očekává i v druhém pololetí. Pro nás jako výrobce oken to znamená, že musíme toto navýšení zohlednit v našich cenách.

Nedostatek jehličnatých dřevin se snažíme také vykompenzovat nabídkou nových materiálů, které jsme dříve nenabízeli. V současné době tedy nabízíme okna vyrobená z méně obvyklých evropských dřevin.

Věříme, že si i tyto výrobky své zákazníky najdou, protože nabízejí zajímavý a neotřelý design a vynikající parametry. Zatím se tedy zdá, že kapacita naší výroby ovlivněna nebude, nicméně jsme velmi zvědaví, jak se bude situace vyvíjet v dalším období.

libor-kamir-slavona
Libor Kamír
jednatel SLAVONA a.s.

okna-Slavona

Autor fotografie: SLAVONA a.s.

Výroba prefabrikovaného konstrukčního systému lehký skelet – sendvičový panel


Vnímáte jako výrobce konstrukčního systému hrozbu nedostatku suroviny? Budete schopni vyrábět ve stejném objemu, nebo vás nastalá situace přibrzdí, ne-li zastaví?

Aktuální situaci na trhu s výrobky na bázi dřeva vnímám jako důsledek dlouhodobé nekoncepčnosti spolupráce dřevařského a lesnického sektoru. Další příčiny, jako například nárůst globální poptávky, nedostatek suroviny a vytížení výroben KVH a BSH kontrakty ze zámoří v kombinaci s několika nešťastnými náhodami, pak zákonitě musí vést ke změnám na trhu s dřevostavbami.

Stojíme však teprve na začátku, a tak je velmi obtížné odhadnout jejich rozsah. Za DMK system mám ale v některých věcech jasno; zaběhnuté procesy je nutné vypilovat k dokonalosti, protože plánování výroby a včasné objednávky materiálu jsou pro udržení stability důležitější než kdy dříve.

Nejisté termíny a ceny budoucích dodávek nám sice dělají vrásky, předzásobením se ale zatím poměrně dobře vyhýbáme tomu, aby tato nestabilita dopadla až na koncového zákazníka. Ve střednědobém horizontu nám tedy úplné zastavení výroby nehrozí, udržování hladkého chodu však rozhodně bude vyžadovat zvýšené úsilí.

Ing-Ondrej-Manak-DMK-system
Ing. Ondřej Maňák
vedoucí obchodu DMK system s.r.o.

vyroba-sendvicovy-panel

Autor fotografie: DMK system s.r.o.


casopis-drevo-stavby-4-2021-titulka-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 4/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Autor fotografií odborníků v článku: Martin Zeman

DaS 4-2021
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop