Houba, která dřevostavbě neuškodí

Houba, která dřevostavbě neuškodí

Dana Jakoubková | Pátek, 23. září 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Houba, která dřevo nenapadá, ale konzervuje. Zní to podivně, že? Pro nizozemského architekta Jorise Verhoevena to ovšem znamenalo možnost, jak postavit pro sebe a svoji rodinu soběstačný dům, který by zapadl do přirozeného prostředí, a z materiálů, které by jednou mohly být bez následků vráceny přírodě. Nemusel obětovat nic z toho, co si spojujeme s typickým rodinným domem, ani dlouhodobou udržitelnost.

Koncept ochranné biologické povrchové úpravy dřeva je založen na přírodních látkách a biologických procesech. Ke kýženému výsledku využívá specifickou černě pigmentovanou houbu Aureobasidium pullulans, která je schopna přežít na exponovaných površích – rozsah teplot -20 až +60 °C, malá dostupnost vody nebo UV záření. V kombinaci s hydrofobizačním účinkem rostlinného oleje pokryje povrch dřeva esteticky atraktivním tmavým filmem, který výrazně prodlužuje životnost dřeva v exteriéru, snižuje náklady na údržbu a zpomaluje hoření v případě požáru. Po uplynutí technické životnosti dřeva ho lze vrátit do přirozeného biologického cyklu.

DrevoaStavby.cz | Houba, která dřevostavbě neuškodí

obr.: Tmavé zbarvení či skvrny dřeva jsou většinou připisovány na vrub houbám a obecně jsou považovány za nežádoucí. Naproti tomu za funkční černé zbarvení se bere specifický „porost" hub jako důležitá složka udržitelného řešení povrchové úpravy dřeva bez biocidů. Houba zcela pokrývá povrch dřeva hmotou nevratně přirostlou k povrchu, aniž by obnažovala jeho vnitřní (spodní) struktury. Fasádě dodává přirozeně matnou černou barvu a nabízí dřevu odolnou ochranu. Pokud začne barva blednout, je to signál, že má houba hlad. Foto: Johnvan Groenedaal

Jak funguje bio lazura


Stoprocentně přírodní černá lazura se skládá ze dvou složek. Na jedné straně je biologický roztok s houbou, která povrch dřeva hustě poroste a mistrovsky ho chrání proti ničivé síle UV záření a dřevokazným houbám. Na straně druhé stojí lněný olej, který odpuzuje vodu a houbě slouží jako potrava. Spolu vytváří na povrchu dřeva povlak, který výrazně prodlužuje životnost dřeva.

Protože olej odpuzuje kapalnou vodu, ale je propustný pro vodní páru, vytváří rozměrově stálé podmínky – dřevo se méně se smršťuje a bobtná a ochranná vrstva je udržována v dobrém stavu. Její tmavá barva zase snižuje UV degradaci lněného oleje, což prodlužuje životnost celého systému. Jednoduché, stoprocentně přírodní a účinné.

DrevoaStavby.cz | Houba, která dřevostavbě neuškodí

Foto: William Vandervoort


Okna mají strategický význam; každé má jiný tvar a velikost, aby se i průhledy ven měnily jako roční období malířských mistrů. Zvenčí jsou naopak neprůhledná a jako mimikry zrcadlí své okolí.


DrevoaStavby.cz | Houba, která dřevostavbě neuškodí

Foto: William Vandervoort

Samoopravný proces


Živý mikroorganismus houby v kombinaci s pronikáním oleje do dřeva ho nejen chrání, ale dokáže si poradit i s poškozením, kterým dřevo může trpět. Praskliny a škrábance jsou rychle opět „zarostlé", uzavřené, protože ochranná vrstva je v neustálém procesu obnovy, je živá. Reálná estetická i funkční životnost se pohybuje mezi šesti a osmi lety, než by houbě měly být dodány nové živiny v podobě udržovacího olejového nátěru.

Lazura funguje na všechny dřeviny, dokonce i na modifikované dřevo, na stávající (konvenční) nátěry nebo na staré šedé dřevo. Vzhledem k tomu, že se skládá převážně z vody, lze ji do určité míry vodou ředit a samozřejmě i čistit nástroje(štětec, váleček, stříkací pistole). Předem není potřeba žádné broušení ani jiné práce.

DrevoaStavby.cz | Houba, která dřevostavbě neuškodí

obr.: Minimalismus jde s udržitelností ruku v ruce. Co nejméně materiálu je použito i na obvodové stěny s neobvyklou konstrukcí – dřevěné prefabrikované kazety vyplněné lněnou izolací. Díky tomu byl dům postaven za tři dny. V interiéru je stěna zaklopena březovou překližkou, z níž je vyrobeno i otevřené schodiště. Dveře, kuchyně a zábradlí schodiště jsou provedeny v matně černé barvě, stejně jako fasáda a vnější rámy oken. Venek i vnitřek tak spolu hluboce souzní. Foto: Johnvan Groenedaal

Od kolébky ke kolébce


Ačkoliv potenciál „černé houby" pro vytvoření ochranného nátěru dřeva pomocí živých organismů objevil již v 90. letech minulého století nizozemský biolog a vědecký ředitel společnosti Xylotrade Michael Sailer, poprvé byla lazura aplikována na dřevěnou fasádu až v roce 2016 pod názvem Biofinish / Fungi Force. Přestože jde o čistě eko, bio a CO2 neutrální produkt, který přesahuje konvenční nástroje a přístupy udržitelnosti, od té doby se za hranice Nizozemí příliš nerozšířil a zůstává tak zatím nástrojem v rukou osvícených architektů a stavebníků.

DrevoaStavby.cz | Houba, která dřevostavbě neuškodí

obr.: O teplo, teplou vodu a zásobování domu elektřinou se po celý rok stará systém Triple Solar PVT, který se skládá z fotovoltaického a termického panelu integrovaného do jednoho modulu, v kombinaci se speciálním tepelným čerpadlem voda-voda (topný faktor 5,6). Panel tepelného čerpadla je konstruován jinak než běžný solární kolektor. Energii získává z venkovního vzduchu, ze slunečního záření a denního světla, tedy funguje za každých okolností. Foto: William Vandervoort


časopis DŘEVOstavby 5-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis


DaS 5-2022
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop