Tisk
Letní zážitková škola přírodního stavitelství: <small>Ideální dovolená pro přírodní rodinu  </small>

Letní zážitková škola přírodního stavitelství: Ideální dovolená pro přírodní rodinu

DAS | Pondělí, 22. květen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Chcete si postavit vlastní slaměno hliněný dům nebo rekonstruovat v přírodním duchu? Nebo postavit zadarmo kvalitní a velmi odolný dům z hlíny? Zajímá vás přírodní stavitelství, udržitelné hospodaření, šetrná výroba energie, bydlení na venkově, zdravá strava a kultivace ducha i těla? Právě pro vás je připravená Letní zážitková škola přírodního stavitelství 2017.

Program letní školy je vlastně spojením praktického zážitkového workshopu "Sláma to je hlína" s teoretickým seminářem "Přírodní stavitelství", které pořádá spolek Ekovesnice a lektor Petr Skořepa. Pro děti od 4 let je připraven samostatný program v lesní školce. Děti si užijí poznávání přírody i zvířat, hodně muziky, táborové hry, tvořivé aktivity a další.

Výuka probíhá zážitkovou formou, kdy se teorie prolíná s praktickými ukázkami či menší praxí. Program je vždy přizpůsoben dle počasí a účastníci si vybírají dle svého zájmu, co chtějí naučit v praxi.

image 932image 934image 928

V praktické části se letos bude stavět přírodní hobití domek, se stavbou bude pomáhat také 12 dobrovolníků z programu EDS - Mládež v akci. Účastníci si vyzkouší výrobu a stavění z hliněných cihel, přípravu, barvení i aplikaci hliněné omítky, povrchové úpravy hliněných omítek i různé dekorační techniky, správné skládání balíků slámy, výrobu izolací z ovčí vlny a další činnosti dle aktuální potřeby.

Na stavbě budou zkušení řemeslníci, kterým budou účastníci pomáhat a tak se od nich učit. Seznámíme se také s dalšími užitečnými zařízeními, technologiemi a způsoby života směřujícímu k soběstačnosti. Večery pak patří společnému posezení u ohně, sdílení, povídání, zpěvu, bubnování apod..

Školu přírodního stavitelství založil Petr Skořepa. Vizionář, stavitel, vynálezce, starosta ekoosady, místopředseda Ekovesnice o.s. a Eko-osada o.z. , autor knihy „Jak na soběstačný dům" a průvodce pobytů ve tmě. Navrhl několik ojedinělých vylepšení domů a nových stavebních i urbanistických postupů. Spoluzakladatel řady zajímavých projektů (aktuálně např. projekt Živá škola, dluhopisy na Ekomuzeum řemesel, sdílené veřejné dílny a komunitní továrna na SLAMAFLEX). Žije v Bílých Karpatech, kde na polosamotě v horách buduje soběstačnou osadu. Jeho domy jsou z místních, přírodních nebo recyklovaných materiálů. Při stavbě využívá jak starých řemesel, tak nových technologií, a spojuje informace z vícero zdrojů (přírodní stavitelství, baubiologie, bioarchitektura, feng-šuej, aktivní soběstačné domy, posvátná geometrie, léčitelství, řád přírody...).

„Dejte mi trochu hlíny, dřeva a slámy a já vám postavím kvalitní léčivý dům, který předčí svou užitnou hodnotou a životností dnešní moderní výstavbu, přitom neničí životní prostředí, dává lidem svobodu a ze stavby navíc společně uděláme slavnost!"

Termíny Letní zážitkové školy přírodního stavitelství

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop