I u nás to jde! Ze dřeva se staví (nejen) školy a školky

I u nás to jde! Ze dřeva se staví (nejen) školy a školky

Markéta Kristová | Úterý, 31. srpen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Podle statistik z posledních let se v Česku každoročně postaví bezmála tři tisíce dřevostaveb. Jedná se především o rodinné domy, ale postupně přibývají i další typy staveb s dřevěnou nosnou konstrukcí. Takovým příkladem jsou hlavně stavby občanské vybavenosti jako třeba mateřské školy nebo domovy pro seniory. Investory jsou často obce či města, která podobně jako soukromý sektor volí dřevostavby pro jejich ekonomický, ekologický i vysoce efektivní způsob výstavby.

Více už napoví zkušenosti z praxe, která je díky rozšiřování trhu dřevostaveb bohatá na řadu konkrétních a inspirativních příkladů. Začneme v jihočeské Olešnici, kde se podařilo již před čtyřmi lety realizovat novou školku pro zhruba 40 dětí.

„Dřevostavba byla zvolena z mnoha důvodů, avšak ty nejpodstatnější byly rychlost výstavby, dodržení rozpočtu, čistota staveniště, podpora lokální ekonomiky a ekologie," uvedl starosta Rudolf Mareš. Demolice staré budovy a realizace nové proběhla během pouhých pěti měsíců, nová školka tak byla otevřena k začátku nového školního roku.

Vzhledem k tomu, že byl celý projekt realizovaný místní firmou Nema Dřevostavby, zdůraznil starosta zvlášť podporu lokální ekonomiky. „Ocenil jsem skutečnost, že jsme dali práci obyvatelům naší obce, kteří pro tuto firmu pracují. Jelikož se stavba nachází v centru obce, byl pro mě rozhodující i faktor čistoty staveniště a pohybu kolem něj. Pracovala u nás parta pěti montážníků, kteří během týdne smontovali celou hrubou stavbu a poté dle harmonogramu nastupovala další řemesla," sdělil s tím, že důležité bylo také dodržení bezmála dvacetimilionového rozpočtu přesně dle zadání veřejné zakázky, která byla podpořena z evropského fondu pro regionální rozvoj.

Spokojen s volbou prefabrikované dřevostavby pro mateřskou školu byl taktéž starosta Mirovic Josef Vejšický, který totožné firmě před dvěma lety zadal projekt jednopodlažní dřevěné budovy s difúzně otevřenou konstrukcí a sedlovou střechou s nízkým sklonem. V objektu vznikly čtyři třídy pro takřka stovku dětí.

„Nechtěl jsem se dohadovat se zedníky, kteří neřeší pár centimetrů. Výroba, která mi byla představena, i montáž dřevostaveb je naopak vždy na milimetry přesná. U dřevostavby jsem si proto byl vcelku jistý, že nebudu muset nikomu vysvětlovat, že zeď nesmí utíkat o pět centimetrů," podotkl starosta.

Mateřská-školka-Olešnice

obr.: Mateřská škola v Olešnici. Foto a realizace: NEMA dřevostavby s.r.o.

Dřevostavby s vysokými nároky


Nové zázemí pro potřeby mateřské i základní školy chtěli před třemi lety postavit také v obci Líšnice, která se nachází v okrese Praha-západ. Už v zadávací dokumentaci byla specifikována přízemní novostavba s dřevěnou nosnou konstrukcí, samozřejmostí byly vysoké nároky na technickou kvalifikaci realizační firmy.

„Výstavbu této difuzně uzavřené dřevostavby jsme zahájili na konci května a předávali ji počátkem listopadu, kdy bylo hotovo vše včetně terénních úprav. Obvodové stěny jsme smontovali už první den a hrubá stavba od základové desky byla hotová za deset dnů," popsal Josef Přinda, projektový manažer realizační firmy Haas Fertigbau.

Její pracovníci dosáhli naprosto v souladu se zadáním investora všech požadovaných parametrů. Dřevostavba o půdorysu 32 × 17,5 metrů byla vybavena také několika specifickými systémy, jako je například vytápění dvěma tepelnými čerpadly, podlahové topení či akustické opatření v podobě speciálních tlumicích prvků na stěnách a stropech dvou učeben základní školy.

„Pro zajištění požadovaných světelných podmínek bylo naistalováno sedm světlovodů Velux, které jsou tepelně a protipožárně izolované. Atypické bylo i použití desek fermacell, které kvůli zajištění požárně odolné konstrukce třídy DP2 nahradily obvykle používané OSB desky," doplnil projektový manažer.

Středočeská obec Líšnice se tak může pyšnit nadstandardním zázemím pro vzdělávání a výchovu dětí předškolního věku od 3 let i dětí prvního stupně základní školy. Kapacita denní místnosti pro mateřskou školu je 28 dětí a ve dvou třídách prvního stupně základní školy je prostor pro celkem čtyřicet dětí.

Součástí objektu je navíc i družina pro mimoškolní výchovu dvaceti dětí. Dřevostavba, jejíž konstrukce se skládá z prefabrikovaných stěnových panelů s dřevěným rámem, svislými sloupky a výplně z minerální vlny, byla navržena jako velmi úsporná s celkovou tepelnou ztrátou 27,8 kW.

drevostavba-materska-skola-lisnice

obr.: Mateřská škola v Líšnici. Foto a realizace: Haas Fertigbau s.r.o.

Dřevěná lesní mateřská školka


Ke vzdělávacím účelům slouží od roku 2019 také objekt lesní mateřské školy Milčice nedaleko Strakonic. Realizován byl během tří měsíců, které uplynuly od zhotovení základové desky po předání klíčů. Atypický projekt se zhruba třímilionovým rozpočtem měla na starost zkušená firma Atrium, která pro děti navštěvující lesní školku Remízek postavila velmi komfortní de facto dřevěnou jurtu vytápěnou tradičními kachlovými kamny.

„Určitě hrály roli důvody jako ekologie a obnovitelnost použitých materiálů. Dále to, že pro nás pracovala lokální firma s dobrými referencemi, rychlostí zhotovení i možností zadání na klíč. Vyzdvihla bych, že se na stavbě podíleli kvalitní subdodavatelé, což nebývá u grantových staveb až tak běžné," zhodnotila majitelka lesní školky Aneta Ira.

Lesní-mateřská-školka-Remízek

obr.: Lesní mateřská škola v Milčicích. Foto a realizace: ATRIUM dřevostavby s.r.o.

Dřevěný patrový domov pro seniory


Velkou výzvou pro všechny zúčastněné byl bezesporu také projekt domova pro seniory v jihočeské Horní Stropnici, kde vznikl patrový dům s celkem dvanácti bytovými jednotkami.

„Bytový dům byl postavený na klíč za sedm měsíců. Jelikož se jednalo o dům pro seniory, bylo mimo jiné nutné všechny ubytovat co nejdříve. I proto vedlo naše rozhodnutí právě k dřevostavbě," vysvětlil starosta obce Václav Kučera, podle kterého bylo cílem zohlednit ekonomické možnosti nájemníků či využít know-how lokální realizační firmy Nema Dřevostavby. A to se povedlo.

„Museli jsme brát v potaz i stránku ekonomiky z pohledu nájemníků. Nízkoenergetická dřevostavba nám přišla jako dobrá volba. Nyní máme na celý seniorhaus energetické náklady okolo 40 tisíc korun za rok," dodal starosta.

Mezi stavby občanské vybavenosti lze ovšem zařadit i další objekty. Mohou to být například menší zdravotnická zařízení. Jedno takové před časem realizovala společnost Stavex Kutná Hora, která v Čáslavi pro soukromého investora postavila za pouhé tři měsíce novou gynekologickou ordinaci s bezbariérovým přístupem.

I v tomto případě se potvrdilo, že jedním z rozhodujících důvodů pro dřevostavbu byla kompletní dodávka na klíč včetně vyřízení všech potřebných povolení či možnosti rychle opustit bývalé nájemní prostory a ve výsledku ušetřit nemalé finanční prostředky.

domov-pro-seniory-Horní-Stropnice

obr.: Seniorhaus v Horní Stropnici. Foto a realizace: NEMA dřevostavby s.r.o.

Dřevostavby na vlastní oči


Co nejbližší představu o projektech a realizacích moderních dřevostaveb si všichni zájemci budou moci udělat opět díky tradičnímu „Dni otevřených dřevostaveb", který se bude konat napříč republikou v sobotu 9. října 2021. Premiérově přitom budou k vidění a navštívení také vybrané školky či domovy pro seniory.

„Fakt, že se v poslední době ze dřeva staví hodně těchto staveb, jen potvrzuje, že poptávka po dřevostavbách roste a jejich portfolio se rozšiřuje. Také veřejní investoři, jako jsou obce a města, zvažují, pomocí jakých technologií budou stavět. Příklady staveb, které letos otevřeme, mohou jejich rozhodování o významných investicích výrazně usnadnit," upozornila Lenka Trandová, ředitelka Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD), která dá letos již poosmé nahlédnout do stále pestřejšího světa tuzemských dřevostaveb.

DOD-2021-ADMD

obr.: Den otevřených dřevostaveb se pro veřejnost uskuteční v sobotu dne 9. října 2021. Foto: ADMD


thumb drevostavby-a-zelena-reseni-pro-mesta-a-obce-2021-obalka

Tento článek vyšel ve speciálu DŘEVO&stavby a zelená řešení pro města a obce

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi ZDARMA.

OBJEDNAT časopis

 

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop